Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Pijn na keizersnee

  Pijn na keizersnee

Liesbeth #1 27 sep 2003 15:25

Een half jaar geleden ben ik na een moeilijke zwangerschap, bevallen van een gezonde dochter. De bevalling zette te vroeg in omdat mijn placenta losliet en vanwege zware zwangerschapsvergiftiging. Nu, 6 maanden na de spoed keizersnee die onze levens heeft gered, blijf ik maar pijn houden in mijn buik. Mijn buik is 's avonds ook opgezet en hangt dan. Ook doet vrijen pijn. Herken je dit? Wat heb je er aan kunnen doen? Hoor graag van je

jacqueline #2 20 jan 2004 20:17

Hallo, ook ik had een moeilijke zwangerschap, ik ben benieuwd wat bij jou de moeilijkheid was. Bij mij hield dat in dat ik veel buikpijn had en bijna 6 maanden op de bank heb doorgebracht. Ik had eigenlijk constant een harde buik. Na de keizersnee bleef ik maar buikpijn houden, dat waren geen gynaecologische klachten. Nu (2,5 jaar na de keziersnee) loop ik nog steeds bij een internist. Ik heb prikkelbare darmen, daardoor bijna altijd buikpijn en opgeblazen buik. 's Avonds is de buik soms enorm. Door de pijn en vermoeidheid hebben we bijna geen sex, vlak na de sex is de pijn nog erger. Ik probeer nu de prikkelbare darmen onder controle te krijgen, wat eindelijk lijkt te lukken. Hopelijk heb je iets aan dit bericht, je bent in ieder geval de enige niet.
Groetjes van Jacqueline.
Laatst bewerkt: 01 mei 2011 13:49 door .

Janet #3 26 mei 2005 08:58

Ik heb 4 jaar geleden een spoed keizersnee gehad. Zelfs nu heb ik nog last van mijn darmen en een trekkerig gevoel aan de uiteinden van mijn litteken. Mijn litteken is ook wel erg groot omdat het zo snel moest. Mijn menstruatie is ook pijnlijk sinds die tijd. Ik ben wel onderzocht door een gyneacoloog maar alles was prima en het kon volgens hem niet aan de keizersnee liggen maar ik heb toch mijn twijfels,vooral als ik jullie verhaal lees.

Anoniem #4 28 sep 2005 14:15

ik herken dit ook heel erg . Nu bijna twee jaar geleden ben ik ook bevallen van een keizersnee. en jullie klachten herken ik ook.

Anoniem #5 28 feb 2006 23:22

Ga terug naar je gynaecoloog, die kan misschien helpen.

bregje #6 27 jun 2006 20:57

Ga is naar je huisarts en laat je eens uitleggen of mirena (spiraaltje) wat voor jou is. Ik heb twee spoedbevallingen gehad. De eerste door loslating van placenta, de tweede door het helppsyndroom. Ik had dezelfde klachten als jou, maar door mirena is het stukken minder geworden. Heb nog wel eens last van n opgeblazen buik, maar de pijn is te verdragen. menstruatie heb ik door mirena niet meer , dus ook geen klachten meer. Dit lijkt mij voor jou de uitkomst. Je kan het in ieder geval proberen. succes.

C #7 11 jul 2006 03:11

Hallo,

25 november,afgelopen jaar, ben ik moeder geworden via een keizersnee. Helaas heb ik op dit moment nog steeds (medisch aantoonbare) klachten. Met name baarmoederontstekingen en een zeer pijnlijk litteken. Mijn gyneacoloog heeft er geen idee van wat er met mij aan de hand is en wat er fout is gegaan, dit geeft hij openlijk toe. Inmiddels wordt ik van het kastje naar de muur gestuurd en is een beloofde operatie door een chirurg (voor littekenbreuk ?) uitgesteld zonder enig overleg. Mijn verzoek tot telefonisch contact wordt door hem genegeerd. Mijn leven is volledig overhoop gehaald en ik zit al maanden thuis met veel pijn en ellende. Ook mijn relatie met mijn dochter leidt hier zwaar onder (onder andere tillen is erg pijnlijk). Het is gewoon belachelijk hoe ze hier mee om gaan! Ik ben echter niet van plan op te geven, zij hebben dit veroorzaakt en ze zoeken nu maar uit wat er fout is gegaan!!

Groeten C

monique #8 04 aug 2006 13:05

wie herkent dit ook. Opgezwollen buik lijk wel 7 maanden zwanger dat roept ook iedereen hoelang nog? wordt er gek van. pijn in mijn rechteramr en rechterbeen gewichtsverlies en een soort spierpijn ook gewoon moeilijk te zeggen hoe en wat maar ik word er gek van. de snee doet ook pijn en trekt en soms ook met plassen en voroal als ik ongesteld word en ben. dokter zegt moet slijten en gynacoloog heb ik maar weer mee afgesproken.
ik llop de hele dag te bieren en te winden en zelfs winden laten doet pijn in mijn buik. Ik ben bevallen op 1 - 1 - 2006 dus nu 7 maanden geleden maar nog steeds last. wie herkent dit en weet misschien raad?

groetjes Monique

Esther #9 09 apr 2010 21:44

Ik ben 7 maanden geleden bevallen via een KS en heb ook vreselijk veel last van mijn darmen en inderdaad s'avonds is mijn buik opgezwollen. Ben zo blij om te lezen dat dit een herkenbaar probleem is. Vind het wel vervelend, hopelijk wordt het minder.........;

bionda #10 12 okt 2010 21:45

Hoi

Ik ben ook moeder 24jaar oud ik ben 11april2009 van een dochtertje bevallen met keizersnee bij mij was het ook spoedkeizersnee en heeft ons leven gered ik beviel met 29weken.tot nu toe heb ik last van de keizersnee en af toe zo erg dat ik bijna niet meer kan lopen zitten en liggen het lijkt dan net of ik net een keizersneede heb gehad en ik weet ook niet wat je er tegen kan doen ik ben bij de dokters geweest die zeggen we kunnen wel gaan opareren maar meestal wordt het erna erger. maar ik heb het zelfde als wat in jou verhaal stond.


groetjes bionda

noortje #11 05 feb 2011 19:59

Ik herken jouw verhaal volkomen. Ik heb 3 jaar geleden een keizersnede gehad, ik was toen met 27 weken bevallen. Ik heb dezelfde klachten die jij ook hebt. Ik heb op de plek van mijn litteken een soort bal wanneer ik eraan zit doet het pijn voornamelijk een dag voor en tijdens mijn menstruatie heb ik veel pijn.Mijn huisarts zegt dat het litteken weefsel is, en geen kwaad kan. En een operatie raad zij me af, omdat het weefsel terug kan keren. Ik blijf toch pijn hebben, en ik word er een beetje bang van. Stel dat zij het mis heeft.

Sacha #12 05 feb 2011 20:12

Hoi Noortje, waar je ben je bang voor?

Verklevingen, zogenaamd littekenweefsel, is een bekend probleem dat kan ontstaan na een keizersnede. Sommige vrouwen krijgen problemen zoals verstopping bij de ontlasting, anderen pijn. Bij een volgende zwangerschap is er ook een wat groter risico op complicaties maar daar wordt je goed op gecontroleerd.

Dit is bekend. En waar ben je dan bang voor? Heeft de huisarts het misschien onvoldoende aan je uitgelegd waardoor je het misschien niet goed begrepen hebt?

In ieder geval sterkte gewenst.

Lenneke #13 01 mei 2011 13:37

Hoe heb jij je prikkelbare darmen onder controle gekregen?
Ik heb er na mijn keizersnee soms meer last van heb ik het idee, terwijl ik het daarvoor ook al had.

Maria #14 01 mei 2011 14:39

Het prikkelbare darm syndroom houd je met name onder controle met rust, reinheid en regelmaat zodat je lichaam weer helemaal in evenwicht kan raken. Zeker nu je net bevallen bent is het erg belangrijk dat jij juist nu voldoende tijd neemt om tot rust te komen en te genezen, en voldoende aandacht aan jezelf besteedt naast alle energie die in jouw nieuwe kindje gaat zitten. Dus zorg goed voor je kind, maar dus ook heel erg goed voor jezelf. En dat vergeten vrouwen wel eens die net bevallen zijn.

#15 16 jul 2012 15:18

Anoniem #16 31 jan 2014 23:41

Naar een goede osteopaat! Het heeft mijn klachten verminderd. En mijn opgeblazen buik werd dunner.(na 10 maanden) hij/zij voelt je buik en kan voelen of er iets vast zit. Ik had bijv littekenweefsel en die maakte hij soepeler.
Hij kan ook voelen hoe je organen staan. Ik had ineens weer erge bekkenklachten na ongeveer 8 maanden en mijn fysiotherapeut zei: ga eens naar onze osteopaat. Ik voelde zelf ook gewoon dat hij aan mijn littekenweefsel zat. En dat mijn trekkerig gevoel bij het litteken minder werd!

Ik lees ook dat iemand een soort bal voelt bij het litteken. Dit kan een hechting zijn die niet is opgelost en waar het lichaam zelf weefsel om heeft zitten maken. Ga naar de dokter, die stuurt je door naar een chirurg en die kan voelen of je een littekenbreuk hebt (buikwandbreuk) of dus bijvoorbeeld eigen weefsel.

Anoniem #17 20 mrt 2015 15:01

Bijna een op de tien patiënten houdt chronische pijnklachten over aan een standaard liesbreukoperatie of keizersnede. Dit blijkt uit promotieonderzoek van chirurg in opleiding Maarten Loos van Máxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven. Bij circa één op de vijftig patiënten gaat het zelfs om zeer ernstige, invaliderende pijnklachten, die soms leiden tot arbeidsongeschiktheid. Deze tot nu toe onderbelichte en weinig herkende complicatie verdient meer aandacht van artsen. Liesbreukoperaties en keizersnedes zijn wereldwijd de meest uitgevoerde chirurgische en gynaecologische ingrepen. Alleen al in Nederland vinden jaarlijks zo'n 30.000 liesbreukoperaties en 28.000 keizersnedes plaats.

Loos toont in zijn proefschrift aan dat de pijn in meer dan de helft van de gevallen veroorzaakt wordt door een beschadigde of beknelde zenuw. Als pijnmedicatie geen blijvend effect heeft, blijkt verwijdering van die aangedane zenuw een goede behandeling. Bij ongeveer driekwart van de patiënten leidt dit tot sterke, langdurige vermindering van hun ernstige pijnklachten of hielp het hen er zelfs helemaal van af. De helft van de, vaak jonge, arbeidsongeschikte patiënten kon na deze behandeling weer aan het werk.

Aanleiding voor het onderzoek vormde de onverklaarbare chronische liespijn van patiënten die, na een liesbreukoperatie of keizersnede, geregeld naar de polikliniek chirurgie werden verwezen. Van 'chronische pijn' is sprake als pijn er minimaal drie maanden later nog is. Om de frequentie en gevolgen van de pijnklachten in kaart te brengen, legde Loos een groot aantal patiënten een vragenlijst voor: 2000 patiënten die een liesbreukoperatie hadden ondergaan en 866 patiënten die een keizersnede ('bikinisnede') hadden gehad. De respons was hoog: meer dan tachtig procent van de patiënten stuurde de vragenlijst ingevuld terug. Daarnaast werden 148 patiënten op de polikliniek onderzocht en ondergingen 54 patiënten een pijnbehandelende chirurgische ingreep (selectieve neurectomie).

Bij twee procent van de patiënten (zo'n 600 mensen per jaar) zijn de chronische pijnklachten na een liesbreukoperatie zeer ernstig te noemen. Zij ondervinden van de complicatie vaak forse sociale en professionele beperkingen, tot arbeidsongeschiktheid aan toe. Na een keizersnede geldt dit voor een tot twee procent van de patiënten. Ook voor de patiënten met minder ernstige pijnklachten (1 op de 10 patiënten na een liesbreukoperatie en 1 op de 12 patiënten na een keizersnede - en daarmee duizenden mensen per jaar) heeft de complicatie negatieve gevolgen voor hun dagelijks leven en seksuele relatie.

Volgens Loos moeten patiënten vooraf beter worden voorgelicht over het risico op chronische pijn na een liesbreukoperatie of keizersnede. Daarnaast blijken behandelaars (chirurgen, gynaecologen, huisartsen) de oorzaak van de complicatie vaak niet te herkennen, waardoor een effectieve behandeling mogelijk uitblijft. Loos heeft daarom een praktisch supplement aan zijn proefschrift toegevoegd. Naast een samenvatting van het proefschrift en 12 casusbeschrijvingen, bevat het supplement een stappenplan voor diagnose en behandeling van chronische pijnklachten na een liesbreukoperatie of keizersnede.

Proefschrift Maarten Loos (pdf) Supplement proefschrift Loos (pdf)
Artikel in Medisch Contact van deze week
Filmpje van Medisch Contact, over Maarten Loos' proefschrift

Anoniem #18 10 apr 2015 22:34

Na een buikoperatie in november 2009, eierstokkanker, (3x geopereerd) veel buikpijn, al jarenlang het is nu april 2015.
Eierstokken en baarmoeder verwijderd, na 2e operatie een maagperforatie. Daar ook voor geopereerd.
In oktober 2010 begon de buik/zij pijn en is niet meer weggeweest. Buik en maag zijn flink dikker geworden.
Neem iedere dag 3a4 paracetemol. Volgens huisarts heb ik het prikkelbare darmsyndroom.
Voor de buikoperatie nooit last van darmen gehad.
Het beinvloed mijn leven heel veel in negatieve zin.

Anoniem #19 21 jun 2016 18:07

acnes . ik heb het overgehouden na de laatste keizersnede.
het is nog een zeer onbekend iets. google en kijk of jullie klachten erbij passen, er is een oplossing. niet voor mij maar wellicht is er iemand mee geholpen

Anoniem #20 03 jul 2016 15:08

Ik herken dit , mijn vrouw heeft een een aantal jaren een buikoperatie gehad en dit jaar na veel pijnklachten een CTscan gemaakt en daar kwam uit dat ze een dubbele wondbreuk had en daar heeft ze jaren met veel pijn mee gelopen de arts van de pijnpoli heeft na veel onderzoek gezegd er mee te moeten leren leven. Al die jaren heeft ze door de pijn geen sex met mij willen hebben en gaf de schuld aan de pijn. Nu zij geopereerd is en tijdens de operatie zag men niet alleen een dubbele wondbreuk maar ook nog een een dubbele liesbreuk is de pijn nu gelukkig voorbij en de pijn die ze nu heeft is van de operatie waar tijd voor nodig is om te helen. Ook nu heeft ze geen aandacht voor me en snap best wel dat er tijd voor nodig is maar dat duurt nu alles bij elkaar al 16 jaar. Ook begrijp ik dat er na de operatie tijd nodig is voor dat er weer gemeenschap kan zijn maar er denk ik ook nog andere momenten voor intiem samenzijn zonder gemeenschap te hebben maar ook dat is nog steeds na al die jaren niet aan de orde. Mijn vraag is wie herkent dit en wat kan ik er aan doen, mijn vrouw is helemaal geen prater als het over sex gaat en wil zo snel mogelijk een ander onderwerp , ook professionele hulp die ik heb aangeboden wijst ze volledig af , hoe nu verder.

Anoniem #21 18 sep 2016 20:28

Ook ik heb 2 keizersnedes gehad en een poos erna ontstonden buikklachten in de zin van opgeblazen buik (steeds complimenten over een zwangerschap terwijl ik deze niet had) en buikpijn.
Wat mij heeft geholpen om van dit zeg maar 'prikkelbare darmsyndroom' af te komen is een andere leefwijze. Dit houdt in vooral andere voeding, erg uitkijken met zetmeel en gluten, dit probeer ik zo min mogelijk te eten en merk dan dat mijn buik minder opzwelt! Regelmatig bewegen helpt ook. Ook uitkijken met suikers. En ik slik dagelijks een probiotica wat goed is voor je darmen. Met ander woorden zo gezond mogelijk leven is goed zorgen voor je darmen en daardoor gaat alles soepeler.Hopelijk hebben anderen wat aan deze tips, ik weet dat de klachten erg vervelend kunnen zijn en hoop dat dit verlichting brengt.

Pijn na keizersnee

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA