Hypochonder/ocd of psychose?

  • #1

    Een tijd geleden (paar maanden) heeft een bekende van me een psychose gehad. Sindsdien ben ik zelf ook erg bang om het te krijgen. Zeker de laatste maand, waarin ik het redelijk druk heb gehad.

    Uk vorl me vaak erg moe, denk een beetje warrig en het voelt vaak alsof ik droom ofzo. Ook twijfel ik soms even of iets een droom was of echt grbeurd. Op dat soort momenten schiet er direct een felle angst in over of ik dan toch psychotisch wordt. Ik weet dat het misschien wel niet rationeel is maar op de één of andere manier blijf ik ermee bezig. Alle vreemde gewaarwordingen zie ik als bevestiging van de angst. Onderhand ben ik behoorlijk gestressed en uitgeput.

    Nu las ik gisteren op internet dat er dikwijls overlap is tussen ocd gedacjten en psychose. Daar schrok ik natuurlijk helemaal van. En het leek ook niet eens zo vreemd; is het niet ook gewoon 'delusional' dat ik steeds geloof dat ik een psychose heb? Of is het dat niet omdat ik het wel voor mezelf hou en toch ergens besef hoe irrationeel het is?

    Nu, ik ben 25, heb al wel een jaar of 3 wat angstklachten, heb adhd maar verder heeft niemand in mijn familie psychische klachten.

    Ik weet dat ik naar de huisarts moet om therapie te vragen, maar dat stel ik nog even uit. Van de zomer ook gehad en kost klauwen met geld. Daarbij ben ik er voor mn gevoel niet beter vsn geworden, alleen maar nog meer bewust van het feit dat ik iets mankeer.

    Dus vooral mijn vraag: is er iemand met misschien wel ervaring en een gezonde mening over het geheel?

    Reageer
    #2

    Om psychotisch te worden moet er toch iets meer aan de hand zijn. Je krijgt niet zomaar een psychose. Je ADHD en een angststoornis zorgen ervoor dat je gestressed en uitgeput bent. Je raakt eerder overspannen of hikt tegen een burn-out. Een psychose ontstaat niet zomaar tenzij je drugs gebruikt.

    Reageer
    #3

    Bedankt, hele geruststelling! Is het goed mogelijk om van dit soort hardnekkige angstklachten af te komen en bijvoorbeeld een normale baan te hebben? Therapie heeft voor mij de 'trick' nog niet gedaan helaas... Eventueel wat tips iemand? Wat kun je bijv doen of tegen jezelf zeggen als je weer bang wordt?

    Reageer
    #4

    Lees eens de columns over angst die ik heb geschreven:
    http://www.dokter.nl/dossiers/angsten

    Reageer
Reageer op: Hypochonder/ocd of psychose?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief