ritalin bij angsstoornis

  • #1

    Hallo allen,

    Bij mij is een jaar geleden een persoinlijkheidsstoornis als niet anders omschreven geconstateerd en sinds kort zijn ze wat speciafieker dat ik een socialisatie angst heb.
    Ik ben bang om dingen fout te doen in de ogen van een ander. Daarnaast heb ik ook angstaanvallen bij donkere ruimtes en bij harde geluiden en ruimtes die hoog zijn en als ik langs een groep mensen moet. Ik ben nu pas in behandeling gegaan omdat ik vorig jaar zwanger was van mn dochtertje. Nu heb ik al eens ritalin geprobeert (zelfmedicatie zonder begeleiding) en dit slaat bij mij aan. Ik ben ook getest op adhd, add en autisme en dit alles heb ik niet. Mn psycholoog staat voor een raadsel omdat ritalin juist de angsten zou moeten versterken. Hun willen mogelijk antidepresiva voor gaan schrijven iets wat ik echt niet zie zitten. Nu mijn vraag zijn er meer mensen die ritalin gebruiken in combi met een angsstoornis.

    Reageer
    #2

    Of zijn er misschien mensen die wel begrijpen warom dit bij mij aanslaat.

    Reageer
    #3

    Sommige psychische aandoeningen kunnen verergeren door het gebruik van Ritalin. Zo ook een ernstige angststoornis.
    Op zich is het niet zo vreemd dat Ritalin in eerste instantie werkt. Ritalin is methylfenidaat. Methylfenidaat is een amfetamine achtig stimulerend medicijn dat de aandacht en stemming kan verbeteren. De vraag is of je wel een angststoornis hebt. Angstaanvallen kunnen ook een andere oorzaak hebben.

    Een andere mogelijkheid is dat door het Ritalin gebruik ( het stimulerend effect) de werkelijke klachten cq aandoening tijdelijk wordt gemaskeerd. Ik hoop voor jou dat dit niet het geval is.

    Reageer
    #4

    Dank je tandor voor je uitleg. Wat ik met name op dit moment merk is het volgende.
    Ik ben zelf altijd al een binnenvetter geweest en het lijkt erop dat mijn gedachten nooit stil staan. Daaardoor werd bij mij gedacht aan add maar buiten dat om heb ik geen van de andere symptomen en voldoe ik dus niet aan add. Door een psychiater is een persoonlijkheidsstoornis ontdekt. Wat ik nu merk met ritalin is dat mijn gedachtenstroom minder sterk is hierdoor ziin mijn angst aanvallen stukken minder of heel snel weer over. Bij mij word de angst dus veroorzaakt door een negatieve gedachtenstroom. Ik ken iemand met add waarbij dus het zelfde gebeurde. Ik heb hierover nog niet met mijnpsycholoog gesproken ik heb over 2 weken weer een afspraak staan maar had het daar al is aangehaald en ritalin zou de angsten juist moeten versterken. Dus vandaar dat ikwederom weer de vraag kreeg of ik echt geen add heb. Daarom was ik even nieuwssierig of er meer mensen zijn of dat iemand het antwoord had waarom het aan zou slaan bij mij

    Reageer
    #5

    Ik heb een angsstooornis en ADD. Bij mij werkte in het begin ritalin super goed. Totdat ik het 3 maanden gebruikte. Ik begon somberder en angstiger te worden. Er kwamen raren angstige gedachten naar boven ook die ik nooit eerder had gehad. En ik kreeg een paniekaanval en die had ik al jaren niet meer. Uit mijn ervaring hoor ik dit meer na zo een 3 maanden en hoor ik dat overstappen naar dexamfetamine beter werkt. Dit ga ik ook doen.

    Dus ik weet niet hoelang je ritalin al slikt? En anders wees blij dat het werkt je bent mischien een uitzondering 😉

    Reageer
    #6

    Voor mij geldt dit precies hetzelfde. Gediagnosticeerd met ADD (23 jaar, studente) en al langer bekend met een onrustig, onzeker gevoel (wat ik overigens voor de buitenwereld zeer goed kan maskeren). In verband met studie/concentratieproblemen begonnen met ritalin. In het begin: verbetering, ook dat vervelende onzekere onheilspellende gevoel wat als een knoop in mijn maag op de achtergrond sluimerde was weg. Na 2 maanden draaide dit juist om: depressief gevoel, duidelijk veroorzaakt door de ritalin en verergering van de onrust. Nu ben ik sinds 3 weken gestopt met ritalin en zit nu met een spoedverwijzing psychiatrie ivm 5!! paniekaanvallen in de afgelopen week. Deze paniekaanvallen komen niet voort uit angstige/neurotische gedachten, voelen bijna "lichamelijk" in plaats van veroorzaakt door mentale problematiek. Dus: gewoon gezellig met iemand een wijntje aan het drinken, voel me prima, opeens: zweten, wijde pupillen en blinde, blinde paniek. Kijk uit met die ritalin als je bekend bent met (lichte) gevoelens van nervositeit.

    Reageer
    #7

    beste Anoniem,

    ik ben ook gediagnostiseerd met ADD en begonnen met ritalin. In het begin werkte het goed, maar op een gegeven moment werd ik er super nerveus en onrustig van. Sinds 2 weken heb ik last van enorme paniekgevoelens. Dit zijn aanvallen met pieken en dalen, maar duren soms wel 3 dagen voordat het weer weg is. Zelfs nu, terwijl ik op vakantie ben, heb ik gevoelens van paniek. Ik ben gisteravond naar de huisartsenpost gegaan en heb benzodiapine gekregen.

    Ik ben heel erg bang voor wat er gaat komen.. komt dit door de ritalin? Heb ik nu voor altijd paniek of gaat het weer weg? Ik heb vrijdag een afspraak bij de huisarts, maar ik kan het me echt niet veroorloven om een paniekstoornis te hebben. Ik begin volgende week met m'n nieuwe baan (werk zelf in de psychiatrie) en daar kan ik geen paniek krijgen...

    ik hoop zo dat je dit leest. Hoe is het bij jou afgelopen? Ging het vanzelf over of had je psychische hulp nodig? Heb je medicatie gebruikt en was dat fijn? Of raakte je juist afhankelijk.

    Ik hoop dat je kunt antwoorden op mijn vragen,

    groetjes Kim

    Reageer
    #8

    beste

    Ik ervaar hetzelfde . Maar bij mij is wel een diagnose weerhouden : AD(H)D door een multidiciplinair - team , zoals dat heet . Daarna , volgend op een 18 mnd durende dagopname ; mijn leven werd beheerst door angsten en stress . Diagnose add werd daar niet bevestigd ; wél persoonlijkheidsstoornis n.a.o. , zoals bij jou . Toch heb ik baat bij een niet te hoge dosis Rilatine . Symptomatisch horen een hele hoop klachten uit het adhd arsenaal eveneens bij angst : chaos in het hoofd en gevoel van controleverlies / concentratie problemen ... / stemmingswisselingen ... methylfenidaat zorgt voor meer controle en een betere stemming ; en dit is vaak genoeg ( lang niet altijd !) om meer controle te verwerven over jou demonen : angst . Mij lijkt het daarom ook een valabel en nuttig middel tegen angst , zij het wel in een lage dosis .

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: ritalin bij angsstoornis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief