Angst voor de dood

  • #1

    Hoi ik ben een meisje van 16 en ik heb een enorme angst voor de dood! Elke avond lig ik in bed en dan denk ik eraan dat ik er op een dag niet meer zal zijn en dan raak ik in paniek omdat ik wil weten wat je voelt als je dood bent! Wat gebeurt er na de dood?? De angst hiervoor is echt enorm en ik wil daarom niet sterven! Het idee dat dat helaas niet kan gebeuren maakt me super bang ! Ik heb echt hulp nodig om te leren te accepteren dat ik dood ga! Ik kan het maar niet accepteren! Wat kan ik doen??
    Gr.

    Reageer
    #2

    Beste Angst voor de dood (laat ik je zo maar even noemen),

    Je vraagt hoe het 'voelt' na de dood, om dood te zijn. Het populaire antwoord hierop is dat niemand dat weet. Tal van religieuze en spirituele conventies draaien op dit vraagstuk. Als we echter de moderne wetenschappelijke bevindingen in ogenschouw nemen, en dan bijzonder die uit de hoek van de neurobiologie, dan blijkt dat al onze gedachten, gevoelens, emoties e.d. te herleiden zijn tot hersenfuncties. Dit betekent in zekere zin dat wij alleen 'bestaan' wanneer de hersenen intact zijn. Als de hersenen beschadigen of afsterven, zijn 'wij' daarmee ook weg.

    Het is eigenlijk heel gemakkelijk voor te stellen hoe het is om dood te zijn. Vergelijk het maar met de toestand voor je conceptie. Heb je daar enig concreet beeld bij? Nee, je bestond simpelweg niet. En zo is het ook met de dood: geen denken, geen zijn, geen angsten, niets. Denk ook aan de slaap: uren achtereen ben je niet bij bewustzijn en daarmee niet in staat om ook maar iets te voelen.

    Enerzijds is het misschien een pessimistisch vooruitzicht dat er niets 'is' na de dood, maar aan de andere kant is het ook wel fijn. Want als je eenmaal dood bent kan het niet meer schelen, wat je bent niet meer in staat tot 'schelen'.

    Er is dus geen enkele reële grond om bang te zijn voor de dood op zichzelf. Dat is natuurlijk wat anders dan het proces van het doodgaan, wat met lijden gepaard kan gaan, zoals je weet. Ik raad je aan om wat meer over het brein te lezen, zodat je gaandeweg leert accepteren dat je er ooit niet meer zult zijn. De kern is dat je inziet dat je angst volstrekt onnodig is. Dan zal het accepteren ook niet meer zo moeilijk zijn.

    Ik hoop dat dit je enigszins geruststelt.

    Vriendelijke groet,

    Victor

    Reageer
    #3

    Ik heb niets toe te voegen aan de uitleg van Victor.

    Reageer
    #4

    Hoi
    Ik ben het er niet mee eens.
    De specifieke inhoud van gedachtes gevoelens en emoties is niet aangetoond in neurale netwerken . We kunnen hooguit zeggen wat er te zien is in de hersenen als iemand blij is maar dat zegt niets over waar het vandaan komt. Een goed mogelijke theorie is non lokaal dus dat bewustzijn overal is en de hersenen
    Dat slechts opvangen . Dat leerd ook bijna dood ervaringen begrijpen en helderziendheid etc. Dus het is wel degelijk mogelijk.
    Zie pim van lommel hij heeft onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie die ik ook geloof . Wat ik hier boven beschrijf .
    Dus niemand weet wat er is maar dat er iets is dat denk ik wel hoor.

    Reageer
Reageer op: Angst voor de dood


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief