Rug&Nek Pijn

  • #1

    Hallo.
    Ik heb 2 weken geleden erg veel pijn in me linker onder rug gehad wat door trok naar me schouderblad. had me goed aangekleed en warmte pleister op gedaan voor ik ging slapen.
    Maar nou werd ik gister wakker met pijn in mijn nek en weer dat schouderblad. Heb gister al een hele hete douch gepakt en smeer het nou steeds in.
    Ze zeiden dat me rug mischien vast zou zitten en dat ik eens moest informeren voor te kraken.

    Maar weten jullie mischien hoe dit kan. en wat ik hier aan kan doen.?

    Groetjes Sharona

    Reageer
    #2

    Dergelijke klachten die langer dan twee weken bestaan en die niet met zelfhulp overgaan moeten door de huisarts worden onderzocht. Als het onschuldige spierklachten waren geweest had je echt al verschil mogen verwachten. Misschien is er dus iets anders aan de hand. De huisarts kent jouw medisch dossier en kan je lichamelijk onderzoeken dus dat is het meest verstandige dat je nu kunt doen.

    Reageer
    #3

    Oke ik kijk morgen nog even aan en anders maak ik een afspraak bij de dokter.
    Bedankt voor je informatie

    Reageer
    #4

    Pijn onder het schouderblad kan een signaal zijn van een orgaan elders in het lichaam dat aangedaan is. Dit wordt referred pain genoemd.

    Zonder lichamelijk oonderzoek door een arts valt hier weinig meer van te zeggen.

    De schouder waar de pijn zich voordoet kan een aanwijzing welk orgaan aangedaan is en van waaruit de pijn uitstraalt naar de schouder. In ander woorden: de pijn wordt gevoeld in de schouder maar de bron zit dus ergens anders.

    Pijn onder het linker schouderblad kan een signaal dat er een probleem is met de maag of de borst.

    Pijn onder het rechter schouderblad kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is met de galblaas, de lever of de darmen.

    Bloedonderzoek kan dan meer informatie geven.

    Het beste is dus naar de huisarts te gaan voor een onderzoek aan het lichaam en aan het bloed.

    Laat je weten wat de uitslag is?

    Reageer
    #5

    Referred pain is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt. Een voorbeeld is pijn bij een hartaanval, waarbij de pijn in de linkerschouder en/of de kaak gevoeld kan worden. Het is een subjectief verschijnsel: de patiënt voelt pijn, en zegt waar. Referred pain wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een convergentie van viscero-afferenten en somato-afferenten op het zelfde ruggenmergsegment. De hyperactiviteit in de achterhoornneuronen van het ruggenmerg wordt in de hersenen "geïnterpreteerd" als komend van het bijbehorende huidgebied. Deze theorie staat bekend als de convergentie-projectie-theorie. In principe betreft het hier dus geen reflex (wel kan een reflexhypertonie tot de pijn bijdragen).

    Bij aandoeningen van ingewanden kan er, behalve een diffuse pijn in en rond het gebied van het gestoorde orgaan (buikpijn), pijn aan het lichaamsoppervlak, soms in ver verwijderde gebieden worden gevoeld, of kunnen er overgevoelige (hyperallergische) zones geconstateerd worden. De pijn wordt dan gevoeld in het dermatoom dat overeenkomt met het "hyperactieve" segment. Henry Head (één van de grondleggers van de neurologie van de vorige eeuw) beschreef deze zones. Men spreekt nog steeds van zones van Head. Een bekend voorbeeld is angina pectoris, door ischemie wordt de hartspier en het pericard geprikkeld. Dit levert hyperactieve segmenten T1 t/m T4 en C2 t/m C4 op. Dit kan referred pain tot gevolg hebben: op de thoraxwand links, voor en achter, aan de linker ulnaire onderarm, in de linkerschouder, nek en achterhoofd (soms uitstralend naar voorhoofd).

    In gevallen van amputatie van de linkerarm blijkt referred pain gevoeld te kunnen worden in het fantoom: een sterk argument voor de convergentie-projectie-theorie.

    Referred pain blijkt voornamelijk op te treden wanneer afferenten geprikkeld worden die afkomstig zijn van diepe structuren; in dat geval "interpreteert het brein verkeerd". Ook bij prikkeling van delen van het bewegingsapparaat (zogenaamde 'diep-somatische' structuren: spieren, kapsels, banden) kan dus referred pain ontstaan. Referred pain kan ook tot diagnostische verwarring leiden. Bij aandoeningen van de oesofagus en het hart kunnen bijvoorbeeld dezelfde segmenten geprikkeld worden waardoor referred pain in dezelfde lichaamszones wordt gevoeld.

    Reageer
Reageer op: Rug&Nek Pijn


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief