Hoge PSA waarde ineens weer normaal

  • #1

    Heeft iemand daar ervaring mee? of een verklaring?

    Ik ben 68. Ruim 15 jaar geleden ontdekte oude huisarts gewoon met de vinger een te grote prostaat na lichte plasklachten.
    PSA was toen zelfs laag.
    Niets gedaan maar bij leverecho werd enorm grote prostaat gezien, zowat 100 gram. Ik ging naar uroloog die zei dat hij verwachte dat er in zo'n 5 jaar als de klachten erger werden geopereerd moest worden. In de tussentijd PSA controleren.
    Die ging ineens stijgen , vorige maand 10, maar ik plas prima.
    Ik naar de uroloog, die nog een keer een PSA liet meten en die is nu 3.2.
    Het enige dat ik die maand genomen heb is mijn vitamine B12 injectie en een kur Triflican voor een chronische oorontsteking.
    Raadsels dus?

    Reageer
    #2

    Het is mogelijk dat de Triflucan daar voor verantwoordelijk is.
    Waarschijnlijk heb je dan een fungale urineweginfectie gehad. Een candida infectie.

    Heb je enig idee of dat ook de reden is voor de oorontsteking of heb je voor het ontstaan van de klachten wellicht een katheter gehad voor een operatie bijvoorbeeld? Geen last van schimmelinfecties of balanitis van de penis/eikel?

    Reageer
    #3

    Hallo Tandor,

    Balanitis (dacht dat het met je ballen te maken had) opgezocht op het web en fotoos gezien. Gelukkig nooit gehad. Lul helemaal normaal (wel besnedenen en uiteraard te klein haha). Wordt wel harder na dat wondermiddel.
    Katheter was 15 jaar geleden. De ooronsteking reageerde niet op andere antibiotica en toen was de Truflican een soort laatste poging voor een operatie. Denk nu dus dat dat spul me voor twee operaties heef gered. Goud spul hoor, mijn eeuwige verkoudheid is ook over en mijn ogen branden ook niet meer. Kan dat er ook door komen? Ik kan ook helderder nadenken (maar daar moet je mee uitkijken)

    Als het zo goed helpt waarom tobben dan eerst jaren met allemaal onzinpilletjs waar je alleen steeds ergere diaree van krijgt??

    Reageer
    #4

    Te klein is maar betrekkelijk.........LOL

    15 jaar geleden een katheter gehad
    15 jaar geleden ook een vergrote prostaat
    Dat was dus de reden waarom ik naar de katheter vroeg. Je hebt door de katheter een urineweginfectie opgelopen. Een Candida infectie. Dat komt wel vaker voor. Dat was dus de reden voor de vergrote prostaat zonder dat de PSA waarde gestegen was. Door de jaren heen, raakt de prostaat wel licht ontstoken door de voortdurende zwelling en stijgt de PSA waarde (soms tijdelijk).
    Ook de chronische oorontsteking en de aanhoudende verkoudheid kan dus door een candida-infectie worden veroorzaakt. De candida infectie heeft zich dus uitgebreid.
    Helaas wordt die link niet altijd gelegd. De Triflucan (Fluconazol) is dan inderdaad een uitstekend middel.

    Daarmee is echter niet zeker of de candida overgroei meteen definitief is opgelost.
    Je zou een bloed en ontlastingsonderzoek kunnen laten doen i.v.m. candida overgroei.
    Heb je nooit last of last gehad van darmklachten, winderigheid, schimmelnagels, opgeblazen gevoel, aanslag op de tong, slechte adem, gewrichtspijnen, zweetvoeten, drang naar suiker brood of alcohol, koortsachtige verschijnselen, potentieproblemen, eczeem, droge mond?

    Reageer
    #5

    Hallo Tandor,

    Een groot deel van die lijst komt me wel bekend voor. Exzeem en schimmelnagels echter niet. Drink graag een glas wijn en voel me er beter door. Stop altijd bij drie. Niet omdat ik dan dronken wordt, maar gewoon omdat ik gezond wil blijven. Maar suiker kan ik niet goed tegen. Ik ben wel gemeten voor diabètes, maar dat was prima. Toch wordt ik wazig van suiker. Gek van alcohol dus niet dus ik mijdt suiker al meer dan 10 jaar.
    De potentie valt wel mee voor mijn leeftijd. Wel wordt hij niet zo hard meer als vroeger , maar hard genoeg voor de taak om het zo te noemen. De laatste weken dus weer wel.
    Ook denk ik dat ik minder zaad maak, maar dat heb ik niet gemmeten hoor. Leek mij ook normaal.
    Net als eigenlijk die ondere ongemakjes.
    Ik heb al gegoogled bij Candida infectie en het lijkt me dat dat gemeten moet worden want die kans is groot.

    Kan mijn B12 tekort er mee te maken hebben? Ik krijg al 10 jaar iedere twee maanden een grote spuit in mijn bil en dat doet dan pijn in de prostaat. Vooral als ze hem er een beetje haastig inmept. Alleen daar verder nergens, zelfs niet waar ze prikt.

    Ach en wat betreft die kleine plasser, ik zit er niet mee, ik laat hem rustig aan de buurvrouw zien hoor (we gaan wel eens met ons vieren kamperen haha).

    Bedankt voor de uitleg. Nooit gehad van de huisarts, noch de KNO arts , noch de uroloog. Als ik het aantal keren dat de huisarts gezegd heeft dat ik een jaartje ouder wordt optel was ik nu 98.

    MvG Klaas

    Reageer
    #6

    Hallo Klaas,

    Candida zou een mondslijmvliesontsteking en/of een maagslijmvliesontsteking kunnen veroorzaken waardoor een B12 tekort ontstaat. Waarschijnlijk ook een tekort aan vitamine B,C en D.
    [quote] Wel wordt hij niet zo hard meer als vroeger , maar hard genoeg voor de taak om het zo te noemen. De laatste weken dus weer wel.[/quote] Het zou dus met candida te maken kunnen hebben gehad. Aan je leeftijd zou dat niet hoeven liggen....

    Ik zou het in ieder geval eens laten onderzoeken.

    Reageer
    #7

    Hallo Tandor,

    Dat is dus weer twee keer de spijker die je op zijn kop slaat. Maagvliesontsteking heb ik en vitamine D3 gebrek ook. Op zich niet erg maar als ik nu die Candida infectie Google vraag ik af waar die artsen mee bezig geweest zijn. Ze hebben dus niet de verkeerde pilletjes gegeven, maar al die tijd de verkeerde diagnose gesteld.
    Begrijp ik goed dat na die twee weken Triflucan het nog niet weg is? Hoe lang moet hetwel? Ik lees ook over dieet. Suiker kan ik al niet tegen en fruit eigenlijk ook niet. Begrijp nu dat dat gaat gisten. Dat klopt!
    Als ik dat alles lees lijkt me het niet eens meer nodig dat die infectie wordt vastgesteld. Het middel werkt en niet alleen voor de oorontsteking en de PSA waarde.
    Die hardere erectie is mooi meegenomen, maar als ik om me heen kijk hoeveel vrienden al aan de viagra zijn dan was ik toch al niet ontevreden. Waarschijnlijk het voordeel van een klein pikkie. Viel me wel op hier hoor hoeveel mensen daar ontevreden over zijn. Wees blij dat je niet de hele dag met zo'n joekel tussen je benen hoeft rond te lopen. Net als grote vrouwenborsten. Een heel gesjouw en het gaat hangen.
    Ik ga maar eens naar de huisarts.

    MvG Klaas

    Reageer
    #8

    Hallo Tandor,

    Terug van de huisartsen dat ging moeilijk. Dat ik opgeknapt was van die Triflucan was waarschijnlijk toeval. Uireindelijk zei hij dat het niet onmogelijk was. Ook die oorarts geeft het toch niet helemaal voor Jan Doedel. Er moest eerst onderzoek komen. UIteindelijk heeft hij toen miijn tong en gehemelte bekeken en ja daar zat een Candida infectie. Nog of weer terug dus. Toch maar eerst verder onderzoeken want anders neem ik allemaal pillen in voor niets.
    Toen heb ik hem voorgerekend welke pillen ik na onderzoek al voor niets had ingenomen en hem lachend voorgesteld hem de emmers diaree die daar het gevolg van waren te komen bezorgen.
    Twee weken Truflican hoge dosis gekregen en daarna kijken we verder. Den k met weemoede aan mijn oude dokter, die allerlei onderzoeken zelf deed. Deze verwijst alleen of zegt dat je er mee moet leren leven, zonder te weten wat het is. De vorige deed nog zelf prostaatonderzoek. Voor hem nog vervelender dan voor mij, maar het was mooi gebeurd. Hij kon nog je lever en je milt voelen en wist dan dat het OK was.
    Ik ga aan de pil.

    MvG Klaas

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Welke dosering heb je nu gekregen? 14 dagen 100 mg per dag?
    Omdat je Triflucan hebt gekregen, neem ik aan dat je in Frankrijk verblijft/woont.
    Het is daar dus niet anders met sommige artsen.....je moet zelf met een "diagnose" komen en de arts er dan nog van overtuigen... eigenlijk de omgekeerde wereld.

    Ik raad je wel aan om een bloedonderzoek te laten doen. Hierbij zou dan gekeken moeten worden naar de IgA,IgM en IgG waarden. Dit om te controleren of de candida infectie systemisch is. Laat ook de leverwaarden controleren. Triflucan kan nogal invloed op je leverwaarden hebben.

    Reageer
    #10

    Hallo Tandor,

    Ja ik verraad mij ook altijd als ik in NL ben. Op het ordonnance staat Triflucan maar je krijgt Flucanozole 200mg 2Xdaags 15 dagen. Komt vanwege bezuinigingen, ook hier.
    Probleem met artsen en ook andere beroepen kwam hier in het diepe zuiden 20 jaar later dan in Parijs en Nederland. Maar is er nu duidelijk. Er is hier in dezelde praktijk ook een vrouwelijke arts van Afrikaanse oorsprong en die lijkt me beter. Mijn vrouw heeft haar vaker (niet dat we meedoen aan de nieuwe preutsheid hoor, maar op die uren golf ik vaak).
    Alles wat je zegt staat met dank genoteerd. Zeker dat over immuundingen. Ik stond al genoteerd aaan de Universteit voor een anti-immuun onderzoek vanwege B12 etc. Na hun vacantie.
    Het viel me wel op dat ik vorige maand bij het
    begin van die kur flink ziek werd en nu niet. Was toen misschien gewoon de griep.

    MvG Klaas

    Reageer
    #11

    Dat is nogal een hele zware kuur...
    Waarschijnlijk heeft je huisarts "de bui" dan toch zien hangen.......
    Let in dit geval wel op de bijwerkingen....

    Reageer
    #12

    Hallo Tandor,

    Hij hinkte op twee gedachten, ook omdat hij nog een overgebleven candida infectie in mijn mond zag. Die moet er trouwens al jaren zitten. Jouw verhaal was zo duidelijk dat ik toen het andere been maar onder hem weggetrokken heb.
    Ik begin me wel weer grieperig te voelen. Dat was de vorige keer ook dus dat hoort er kennelijk bij. Geen reden om te stoppen, maar ik houdt de andere zaken goed in de gaten. Over twee weken ga ik terug en hoop ik hier positief nieuws te kunnen plaatsen. Het hele verhaal zal nog wel een staartje krijgen via dat auto-immune gebeuren, want ik geloof hevig in die philosoof die zei dat alles met alles te maken heeft al hoop ik dat natuurlijk niet.

    MvG Klaas

    Reageer
    #13

    Ik hoop dat de IgG en IgM waarden binnen de grenzen liggen.
    Gezien de klachten die je hebt, zou dat bij hoge waarden kunnen betekenen dat er sprake is van een systemische (gegeneraliseerde) candidiasis.
    Je immuunsysteem werkt dan niet meer zoals dat zou moeten.
    De huisarts heeft in ieder geval de behandeling hierop ingezet gezien de hoge dosering.

    Ben benieuwd wat er uit gaat komen dan..laten we hopen dat het mee zal vallen..

    Reageer
    #14

    Hallo Tandor,

    Dat laatste hoop ik ook maar. Al ik zo lees wat een systemische candidose inhoudt dan valt dat niet te rijmen dat ik nog heel regelmatig mijn rondjes van 6km loop. Ik begrijp dat er ook heel veel controverse over candida is. Dat het in mijn prostaat zit wordt door veel artsen (maar niet alle) onwaarschinlijk gevonden. Wel in het zogenoemde Urinary Tract (lees het meeste in Frans of Engels). Dat zou dus de verhoging en na behandeling verlaging van de PSA kunnen verklaren. Ik ga er zelf (voor wat dat waard is) dus even van uit dat ik het in mijn hoofd (mond en oren) en in de Urinary tract heb. In je darmen schijn je het gratis te hebben, maar dat is volgens de meesten normaal.
    tweeenhalf jaar geleden is mijn IGG en IGM gemeten (IGA niet?
    )De IGM zat op de minimumwaarde; de IGG op de helft daarvan.
    Men vermoedde toen Birmer maar dat werd niet aangetoond.In de herfst gaat men weer verder zoeken naar iets auto-immunes.
    Dit is zoals ik het begrijp als econometrist.

    MvG Klaas

    Reageer
    #15

    Ik ben benieuwd wat er dan uit de onderzoeken gaat komen. Vanwege het B12 tekort zal men waarschijnlijk gaan kijken of er sprake is van een type A gastritis. Dat is een auto-immuun aandoening. Hierdoor kan er in het maagsap de Intrinsic Factor ontbreken die in de spijsvertering belangrijk is voor de resorptie van vitamine B12. Ondank voldoende aanbod van B12 in de voeding ontstaat er dan na jaren een B12 tekort.

    Naast de Candidiasis waar we het al over hebben gehad, is er nog een andere optie die dus een gastritis kan veroorzaken en dus een B12 tekort.
    Een bacteriële infectie met de Helicobacter Pylori. Maar dat is dan eigenlijk een acute gastritis.

    Candidiasis is inderdaad controversieel....
    Maar gelet op de andere klachten die je hebt, met name de chronische oorontsteking en de aanwezigheid van candida in mond en keel is een candida overgroei volgens mij het meest voor de hand liggend. Zeker omdat de Fluconazol werkzaam was. De PSA is daarbij dan wel erg opvallend. De invloed van de Fluconazol hierop kan in feite alleen maar betekenen dat er sprake was(is) van een gistinfectie. En dat is geen zeldzaamheid, ofschoon het een omstreden theorie is..maar die zijn er wel vaker.

    Maar eens even de verdere onderzoeken afwachten en de kuur die je nu gebruikt.

    Houd me op de hoogte....

    Reageer
Reageer op: Hoge PSA waarde ineens weer normaal


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief