Geen ‘man’ of ‘vrouw’, wat dan?

  • #1

    Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: ik voel me geen 'vrouw', maar ook geen 'man'.

    Dat klinkt waarschijnlijk heel raar, je bent toch of 'vrouw' of 'man'? Waarom zou je iets 'anders' zijn? Nou weet ik veel, zo heb ik me altijd al gevoeld en ik kan het gewoon niet anders verwoorden dan dat: geen man of vrouw.
    Ik heb een vrouwlijk lichaam met vrouwlijke geslachtskenmerken, zover doet alles zijn werk (menstruatie enzo) en er zijn geen tekenen dat er iets mis is met mijn geslachtsorganen. Ik voel me er alleen niet helemaal 100% thuis in. Borsten en heupen hebben vind ik verschrikkelijk eigenlijk, als ze weg zouden zijn zou ik heel veel blijer zijn, denk ik. Dan zie ik er namelijk niet uit als 'vrouw' van de buitenkant.
    Maar wil ik er dan als man uitzien?? Geen flauw idee, echt niet. Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant ook weer niet. Als ik opeens wakker zou worden met een penis zou ik het niet erg vinden eerlijk gezegd, maar om me te laten ombouwen lijkt mij ook niks, te veel gedoe voor iets wat denk ik mij niet eens zo veel blijer maakt.

    Onzijdig. Dat is een term die voor mij veel uit zou leggen. Geen man, geen vrouw, maar iets ertussenin.

    Maar hoe denkt de Nederlandse psychiater hierover? Kan je alleen de transgender-stempel krijgen of erkennen ze ook dit soort gevallen waarin de patiënt zich niet als vrouw of man identificeert? Bestaat dit eigenlijk wel volgens de doktoren?
    Want ik ga dit dus mooi niet aan een psychiater vertellen als die mij vierkant uitlacht omdat dit 'niet kan'.

    Reageer
    #2

    Niet kunnen zou ik niet zeggen.Het bestaat wel degelijk.
    Mensen die zich noch man noch vrouw voelen noemt men non Genders, third Genders of Non-Binary_-Genders.

    Het Australisch Hoger Gerechtshof heeft in een arrest bepaald dat het mogelijk is als geslacht Non-specific of Gender Neutral aan te geven als een persoon dat wenst. Daarmee is dat als geslacht erkend.

    Reageer
    #3

    Wat je vraag over de psychiater betreft kan ik je verzekeren: hij zal je niet uitlachen! Gender identiteitsstoornissen zijn een bekend fenomeen, en zitten in het basispakket van elke arts. Non Genders zijn iets minder frequent dan transgenders, dus een huisarts zal daar misschien niet echt ervaring mee hebben, maar voor een psychiater is dat zeker niets vreemd. Als je nood hebt aan psychiatrische ondersteuning, kan je een psychiater zoeken die ervaring heeft met Gender identiteitsstoornissen. Zoals er psychiaters zijn die zichzelf hebben 'gespecialiseerd' in ADHD, of autisme, of veel onderzoek doen naar depressie of schizofrenie, zo zijn er ook psychiaters die zich hebben verdiept in Gender identiteitsstoornissen.

    Reageer
Reageer op: Geen ‘man’ of ‘vrouw’, wat dan?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief