Traag werkende schildklier

  • #1

    Ik heb een traag werkende schilklier zegt de Dokter. Wat is dat en wat zijn de verschijnselenen wat is de medicatie hiervoor?
    Kan iemand het mij uitleggen?

    Reageer
    #2

    Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen. Dit kan door drie dingen komen:

    Een aandoening waardoor de schildklier zelf niet genoeg schildklierhormonen (thyroxine en tri-joodthyronine) kan maken, primaire hypothyreoïdie.

    Een aandoening aan de hypofyse die de werking van de schildklier dus de aanmaak van schildklierhormoon reguleert, secundaire hypothyreoïdie

    Een aandoening aan de hypothalamus die de werking van de hypofyse grotendeels reguleert, tertiaire hypothyreoïdie.

    Secundaire en tertiaire hypothyreoïdie (allebei centrale hypothyreoidie genoemd) zijn veel zeldzamer dan primaire hypothyreoïdie.

    De belangrijkste oorzaak in Nederland is tegenwoordig een auto-immuunziekte van de schildklier, zie hieronder. Dit is niet zeldzaam, enige promille van de bevolking.

    In het verleden was een veel voorkomende oorzaak (bv in Zwitserland, en in Nederland de streek rond Kampen) een jodiumtekort in de voeding. Jodium is essentieel bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Een tekort aan jodium leidt tot een endemisch struma en een hypothyreoidie. In sommige landen is dit nog steeds een belangrijke oorzaak (Pakistan). Bij gebruik van gejodeerd keukenzout (JoZo) voor het koken kan geen tekort ontstaan. In Nederland wordt door bakkers ook gejodeerd zout gebruikt, waardoor endemisch struma hier praktisch niet meer voorkomt.

    De behandeling bestaat bij een tekort aan jodium (komt in Nederland eigenlijk niet voor onder de autochtone bevolking) uit extra jodiumsuppletie, en bij een niet functionerende schildklier uit een kleine dagelijkse dosis van het synthetische schildklierhormoon levothyroxine. Dit geeft over het algemeen een snelle verbetering van de klachten. De patiënt moet het hormoon meestal levenslang blijven gebruiken. Hypothyreoïdie is de gemakkelijkst te behandelen hormoonstoornis.

    Reageer
    #3

    Als u zich niet goed voelt, en u weet niet waardoor, dan kunt u de mogelijkheid dat u een schildklier probleem heeft proberen uit te sluiten.

    De checklist hieronder is bedoeld als hulpmiddel bij het inventariseren van uw klachten. Door het invullen van de checklist maak u voor uzelf én voor uw arts uw klachten overzichte­lijk.Het kan namelijk verwarrend zijn dat sommige klachten en symptomen zowel bij hypothyreoï­die als bij veel andere ziekten voorkomen. Heeft u een verhoogde kans op schildklierproblemen en/of kunt u verscheidene klachten en symptomen aankruisen dan kan er sprake zijn van hypothyreoïdie. Een bloedonderzoek kan vervolgens uitwijzen of dit inderdaad het geval is. In geval van ernstige hypothyreoïdie zullen de laboratoriumuitslagen daar geen twijfel over laten bestaan en wordt met behandeling begonnen. Is er sprake van een lichte of beginnende (subklinische) hypothyreoïdie dan kunnen er aarzelingen zijn: sommige artsen vinden zo'n hypothyreoïdie te licht om te behandelen. Toch kunnen uw klachten wel degelijk verband houden met een verminderde schildklierwer­king. Zorg daarom dat u goed geïnformeerd bent en zoek desnoods een andere arts. Vraag overigens altijd om de uitslagen van de schildklierbepalingen (TSH, FT4, eventueel (F)T3), ook als er geen hypothyreoïdie wordt gevonden. Wanneer u later nog eens getest wordt op schildklierproblemen, heeft u in ieder geval vergelijkingsmateriaal.

    Niet alle genoemde klachten komen bij iedere schildklierpatiënt voor. Anderzijds zijn er (subtiele) klachten die hier niet expliciet genoemd worden maar achteraf wel aan verminderde schildklierwerking kunnen worden toegeschreven: ze verdwijnen namelijk bij een goede behandeling van de hypothyreoïdie.

    Verhoogde kans

    Heeft u ooit iets aan uw schildklier gehad (ontsteking, struma, nodi, kanker, operatie, bestraling),

    heeft u een auto-immuunziekte (diabetes mellitus type I, pernicieuze anemie (vitamine B 12-tekort), ziekte van Addison

    komen er in uw familie schildklierstoornissen of andere auto-immuunziekten voor, (chronische bijnierinsufficiëntie), vitiligo (pigmentstoornis), reumatoïde artritis...),

    gebruikt (gebruikte) u schildkliermedicijnen (-remmers) of wordt (werd) u voor hyperthyreoïdie behandeld,

    is uw schildklier (deels) uitgeschakeld door behandeling met radio-actief jodium,

    is uw schildklier (deels) verwijderd,

    bent u ooit positief getest op antistoffen tegen de schildklier,

    heeft u in de afgelopen 9 maanden een kind gekregen,

    heeft u een geschiedenis van miskramen of onvruchtbaarheid,

    bent u in de overgang of heeft u die al achter de rug,

    bent u vrouw?

    Als u één of meer van bovenstaande vragen met ja kunt beantwoorden, dan bestaat er een verhoogde kans dat u hypothyreoïdie of andere schildklierproblemen heeft of krijgt.

    Reageer
    #4

    Om te bekijken of er eventueel sprake is van schildklierproblemen is het raadzaam om een eerste 'testje' (vooronderzoekje) zelf te doen, door vijf dagen lang de ochtendtemperatuur te checken op de volgende manier:

    Leg de thermometer 's avonds voor het slapen gaan binnen handbereik
    Bij het wakker worden 's ochtends meteen (als eerste handeling) de temperatuur opnemen. Belangrijk hierbij is om niet eerst op te staan, te bewegen, je uit te rekken, naar de wc te gaan, iets te drinken o.i.d.
    Leg de thermometer onder de oksel en temperatuur ca. 7 tot 10 minuten
    Schrijf de waarde 5 dagen lang op; doe dit exact (ook waarden achter de komma)
    Een temperatuur onder de 36,6 C kan* op een te traag werkende schildklier - hypothyreoïdie wijzen
    Een temperatuur boven de 36,8 C kan* op een te snel werkende schildklier - hyperthyreoïdie wijzen
    (Speciaal voor vrouwen: begin met temperaturen op de tweede dag van de menstruatie).
    Hierbij dient opgemerkt te worden dat een langdurige afwijkende temperatuur natuurlijk te maken kan hebben met andere aandoeningen (bv. hoog bij een infectie), maar ook in de richting van een schildklierstoornis kan wijzen.

    Reageer
    #5

    Is het mogelijk dat de afwijking kan ontstaan door contakt met de vloeistof MDI , of is het ook een veroorzaker van hyperthyrödie? ik bedoel dus wel degelijk methyleendifenyldi-isocyanaat. Dat het schadelijk was wist ik wel .Maar of er dit van kan ontstaan weet ik niet zeker.

    Reageer
    #6

    Een op de honderd Nederlanders heeft een verlaagde schildklierfunctie zonder het te weten. Dit is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit het LifeLines-onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

    Reageer
    #7

    Hallo,
    Ik heb een vraagje,
    Een tijdje terug was ik niet fit, ik ben toen op vanalles geprikt. (Het bleek toen om een ontsteking in de maag te gaan) Ook vertelde de arts in het ziekenhuis toen dat als ik last kreeg van klachten die passen bij een traagwerkende schildklier dan aan de bel moest trekken omdat dit ook niet helemaal goed was.
    Ondertussen had ik ook steeds controles bij de huisarts. die kreeg dezelfde bloeduitslagen onder ogen en vertelde dat alles in orde was.
    Ik heb eens gegoogeld maar veel symptomen herken ik. Ik heb me daardoor dus weer laten prikken en de assistente v.d huisarts zegt weer dat alles in orde is,
    Ik heb ooit eens gehoord dat er een kleine kans is dat een schildklier uit zich zelf weer beter gaat werken, en dat je eigenlijk niet van de medicatie af kan komen.
    Wat moet ik hier nu mee?

    Reageer
    #8

    bedankt voor het antwoord .. .......

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Beste Piloot,

    Het komt weleens voor dat bloeduitslagen verschillend worden geïnterpreteerd.Vreemd maar waar en vervelend.
    Of een schildklier uit zichzelf zal herstellen is helemaal afhankelijk van wat er met de schildklier aan de hand is.

    Ik zou adviseren om terug te gaan naar de arts in het ziekenhuis en de aanhoudende klachten met hem/haar te bespreken.

    Reageer
    #10

    Hoihoi,ik slik sinds kort tbyrax 150mcg en daarnaast een pilletje van Teva van 25mcg...kan dat kwaad?
    Volgens de huisarts en apotheek niet omdat de werkzame stof hetzelfde is....

    Reageer
    #11

    De werkzame stof is hetzelfde. Dat is dus geen probleem

    Reageer
    #12

    aanhoudende anèmia, wisselende stemmingen, moe en spierpijn na geboorte van mijn kind. Kan dat verband houden met schildklierproblemen?

    Reageer
    #13

    De anemie past daar eigenlijk niet bij, tenzij je hevige en langdurige menstruaties zou hebben

    Reageer
    #14

    Het kan zijn dat je wat tekorten hebt in je lichaam. Bij bloedarmoede zijn naast ijzer ook stoffen als magnesium, vitamine B12 en lysine nodig. Bij wisselende stemmingen zijn er ook stofjes nodig voor een goede biochemie van je lichaam, zoals vitamine B.

    Verder kan de hele hormoonhuishouding spelen. Je kan eens googlen op oestrogeendominantie. Veel vrouwen hebben daarmee te maken. Het oestrogeen is dan te hoog ten opzichte van het progesteron en na een bevalling daalt het progesteron. Het is bij te sturen met goede voeding en aanvullende middelen. Oestrogeendominantie en insulineresistentie kunnen wel invloed hebben op de schildklier.

    Reageer
    #15

    Ik ben al drie jaar lang om het half jaar voor mn schildklier aan het prikken.

    Mijn TSH was steeds te hoog, half jaar terug zelfs 14.

    Laatste keer begin maart TSH 9 en vrije t4 11.

    Volgens mijn huisarts hoef ik nog steeds geen medicijnen te slikken.

    Heb de laatste tijd best veel klachten. Moe, prikkelbaar, koud, darmklachten.

    Ik heb het idee dat ik aan een lijntje wordt gehouden door mijn huisarts.

    Klopt het dat je met deze waardes nog geen medicijnen hoef?

     

    Reageer
Reageer op: Traag werkende schildklier


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief