Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Ernstige kramp in de benen

  Ernstige kramp in de benen

cjcb #1 04 aug 2006 12:44

Ik heb al langere tijd last van vaak zeer ernstige kramp in de benen en voeten, vooral 's-nachts. Het is niet zomaar kramp die je wel eens hebt als je je hebt ingespannen en als je je dan poogt te ontspannen, je spieren zich daarna onwillekeurig spannen. Het is veel en veel echter, kramp rond het scheenbeen en op de voet rond de bloedvaten op de voet. Het is soms alsof ze mijn been breken. De benen en bovenvoet zijn ook erg gevoelig; de kramp kan er zo in schieten bij de geringste aanraking (voet trekt scheef). Ik word er soms ook gewoon fysiek misselijk van (zie ook asgrauw; laatst brak het zweet me helemaal uit). Ik let er in het algemeen op goed te drinken, masseer vooraf ook wel mijn benen, weet ook hoe op mijn ademhaling (er naar toe ademen, wat soms wel enigszins helpt in het opvangen van de pijn) moet letten.
Mijn huisarts die ik al verschillende keren geraadpleegd heb, weet niet wat het kan zijn (er zijn een aantal zaken uitgesloten door bloedonderzoek, onderzoek aan de benen, vaten voelen; het zouden geen bloedvaten zijn; kans op trombose zou er niet zijn); ik heb zelfs een sterk spierontspannend slaapmiddel gekregen. Verder weet ze het niet (we weten eigenlijk helemaal niet precies wat kramp is!!!???). Tot doorverwijzing naar een specialist (welke?) lijkt ze niet geneigd.
Ik heb op een gegeven moment - omdat me dat slaapmiddel toch wat te gortig was (in te nemen als ik dacht last te zullen krijgen!) - op eigen houtje extra magnesium en calcium geslikt (ik ben een vrouw van 46 jaar, dus misschien tegen de overgang aan, en ik had gelezen dat tekorten aan die mineralen krampen konden veroorzaken) en dat heeft enige tijd (een maand of tien) duidelijke verbetering gebracht.
Nu is het sinds een zestal weken weer extra hevig (iedere nacht dreigt de kramp, soms is ie er ook echt hevig) last. Eigenlijk slaap ik geen nacht echt goed en onbezorgd. 's Morgens eens lekker uitrekken is er niet bij, dan schiet de kramp er ook direct in. Overdag is er dan vaak een vermoeid gevoel en de laatste tijd dan ook een kloppend gevoel tot in mijn dijen toe.

Wat kan dit alles toch in vredesnaam zij? Ervaringen hoor ik graag en uiteraard ook adviezen.
Bij voorbaat mijn dank
Laatst bewerkt: 26 dec 2011 12:45 door .

barbara #2 08 aug 2006 23:41

ik zelf heb al jaren last van kramp in de benen
niet zozeer overdag maar in de nacht als ik lekker lig te slapen
mijn huisarts heeft mij hier inhibin voor gegeven en over het algemeen
helpt dat wel je kan het altijd proberen
ik zelf gebruik ook magnesium en kalktabletten maar de inhibin is beter
het heeft waarschijnlijk niets met de overgang te maken ik en 61 jaar dus daar bn ik al aan voorbij groeten barbara

Anne #3 07 jun 2009 14:10

Hoi,


Niet dat mijn berichtje veel zal helpen, maar ik wil gewoon even melden dat ik het he-le-maal herken. Het geeft een helse pijn en zit op de meest rare plekken in mijn benen, de laatste nachten heb ik er ook weer last van. Het is inderdaad geen gewone kramp van "duw je tenen eens naar achteren" grrrrr. Enkels, schenen en zelfs bovenbenen (met name achter) moeten het ontgelden. Je kunt ook aan niemand uitleggen hóeveel pijn het doet. Wat ik wel eens merk overigens is dat het verhevigt als ik te weinig water drink in verhouding tot geleverde activiteit in combinatie met wat vermoeidheid. In deze gevallen kan ik ervan op aan dat als ik slaap ik geheid wakker word en de krampaanval me het bed uitdrijft. Masseren helpt niet eens, het is gewoon een kwestie van afwachten. Heel naar.
Ik heb het al jaaaaaaaren en ga er niet eens mee naar de dokter omdat het gewoon niet uit te leggen is.

Nou ja, misschien helpt het je enigszins om te weten dat er nog meer mensen zijn met dit euvel.Dag dag!

Nick #4 07 jun 2009 22:44

Hoi Anne, ik vind dit niet verstandig van je want je klachten zouden wel eens een voorteken kunnen zijn van een hartaandoening.

Ga even naar de huisarts en laat een diagnose stellen. Als het dan onschuldig blijkt kun je rustig achteroverleunen en er verder niets aan doen.

Wist je dat je met regelmatig wandelen deze klachten zowiezo kunt verminderen?

Overleg met je huisarts. En noem dan ook even La fontaine, de huisarts weet vast wat je dan bedoelt.

Yolanthe #5 07 jun 2009 22:48

Ik denk dat Nick op perifeer arterieel vaatlijden doelt. Dit wordt inderdaad vaak door de huisarts over het hoofd gezien. De gevolgen op lange termijn kunnen inderdaad ernstig zijn. Het advies van Nick is juist, ga naar de huisarts.

Wendy #6 04 nov 2009 09:47

Hallo Nick,
ik lees hier precies de klachten zoals ik ze ook heb. Dus ik ben op zoek gegaan naar "La fontaine" zoals jij zegt, maar daar kan ik geen info over vinden. Kun je me hier iets meer over vertellen?

Groeten, Wendy

Anoniem #7 04 nov 2009 11:52

Hier kun je meer vinden over de classificatie van perifeer arterieel vaatlijden volgens Fontaine in 4 klassen naar gelang de klachten: www.fk.cvz.nl/default.asp?soort=inleiden...catio%20intermittens

Hetzelfde verhaal maar dan eenvoudiger en toegankelijker uitgelegd kun je vinden op de website van de Hartstichting over vernauwing van de beenslagaders: www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/vaatz...uwing_beenslagaders/

Ook op wikipedia kun je eenvoudige uitleg vinden over etalagebenen (claudicatio intermittens, perifeer arterieel vaatlijden):
nl.wikipedia.org/wiki/Etalagebenen

Wendy #8 05 nov 2009 10:35

Hallo,
nu vraag ik me nog iets af.
Ik heb in augustus 2007 een hernia opgelopen en daar was ik pas in mei 2008 helemaal vanaf. Mijn klachten van klapvoet, dood gevoel in onderbeen ed. zaten allemaal in het linkerbeen. De kramp die ik altijd heb zit ook altijd alleen maar in het linkerbeen en voor de hernia heb ik hier nooit last van gehad. Weet iemand of een en ander verband houdt met elkaar?
Ik heb het product Inhibin gebruikt en dat werkte uitstekend, de krampen waren weg en nu ik het product niet meer gebruik heb ik ook nog steeds niet elke nacht weer krampen maar 1 of 2x per week.
Dan lijkt mij niet dat het probleem te maken heeft met dat La Fontaine? Weet iemand dat?
Groeten, Wendy

Veen #9 15 nov 2009 20:47

Inhibin vermindert krampen en andere hinderlijke samentrekkingen van de been- en kuitspieren. Het werkt op de zenuwbanen en de spieren, waardoor de spieren minder gespannen worden.

Fontaine is een graad om aan te geven hoe ernstig atherosclerose in de benen is.

Het is niet onmogelijk dat neurologische klachten (hernia) tegelijkertijd optreden met vasculaire problematiek.

Laat een arts beoordelen wat er in uw geval geldt.

George #10 15 nov 2009 20:50

Gebruik van Inhibine kan een verandering van het bloed veroorzaken dus Inhibine is inderdaad in theorie gerelateerd aan Fontaine.

Wellicht is het verstandig uw bloed te laten onderzoeken door uw huisarts in verband met uw Inhibine gebruik.

Anoniem #11 29 nov 2009 19:39

Marijke #12 22 jan 2010 23:27

Ik heb er ook erg veel last van en neem de laatste tijd een halve theelepel zout in voor het slapen gaan en dat helpt wel.In mijn bloed was geen tekort aan zouten gevonden, Succes

Jeanne Welles #13 23 feb 2010 17:16

Hallo allemaal mensen met kramp in de voet en benen.

SUIKER!!!!

HEEFT MIJ STEEDS GERED VAN DIE AKELIGE KRAMPAANVALLEN!!!! ALS IK DE KRAMP AAN VOEL KOMEN NEEM IK ZO SNEL MOGELIJK EEN LEPELTJE SUIKER EN VOEL DE KRAMP AFNEMEN, BENEN ONTSPANNEN MAAR HET DOET NOG WEL PIJN. KAN IEMAND MIJ VERTELLEN WAAROM JUIST SUIKER MIJN SPIEREN HELP ONTSPANNEN? HET IS ECHT MIJN REDMIDDEL!!!


Ook ik heb je laatste tijd last van hevige krampaanvallen. Vooral in scheenbeen, voet en héle been van teen tot dij. ALles kronkeld. Mijn voet gaat naar links en het doet vreselijk pijn. De krampaanval verrast me steeds als ik slaap.

Anoniem #14 23 feb 2010 23:13

anja #15 20 mei 2010 22:39

Ik heb dezelfde krampen in bovenvoet en scheenbeen en los dit op door mijn voet onder de warme kraan te houden. Ik kan het hier niet mee voorkomen maar wel, al dan niet, tijdelijk verhelpen. Nadat ik mijn voet(en) weer afgedroogd heb loop ik heel voorzichtig weer naar bed en probeer mijn benen/voeten zo min mogelijk te bewegen om een nieuwe krampaanval te voorkomen.
Het werkt

Inge #16 31 mei 2010 08:35

Goede morgen,
als ik dit bericht lees dan herken ik alles. Ik ben radeloos.
Ik ben heel benieuwd naar je verder verloop van je verhaal/klacht.
Hoop op een reactie en hulp.
M.vr.gr. Inge

Larssen #17 31 mei 2010 20:06

Bent u al bij de huisarts geweest? Wat zei de huisarts. kramp in de benen kent vele verschillende oorzaken waarover zonder lichamelijk onderzoek uitgevoerd door een arts, weinig over valt te zeggen.

Hoe oud bent u? Rookt u? Hebt u obesitas? Hebt u zwaar staand (of veel lopen) werk? Zijn de klachten ineens ontstaan? Is er sprake van atherosclerose in de familie?

Mogelijke diagnosen:
Kramp door overbelasting en matige lichamelijke conditie, verkeerd schoeisel (met als gevolg overbelasting door een verkeerde houding), etelage benen, restless legs, perifere arteriele insufficientie, en nog vele meer.

Swift #18 17 jun 2010 15:36

Als je tijdens de slaap (ernstige) last van kramp in de benen hebt kun je proberen iedere dag 1 banaan te eten. Helpt bij mij verbazingwekkend goed.

Als ik een tijdje geen bananen eet, ik ben geen liefhebber, komt de kramp altijd weer terug. Eet ik weer banaan dan is het zo weer weg.

Nooit eerder geprobeerd en ben je ten einde raad: begin met 2 bananen per dag. Na 3 dagen weet je dat het helpt.

Succes

Anoniem #19 17 jun 2010 16:02

Waar heb je deze kennis vandaan? Bananen en kramp...?

lena #20 17 jun 2010 22:17

ik dank jullie allemaal ik zal alles eens uit proberen heb namelijk ook geweldige krampen snachts in allebei de benen vanaan mijn teen tot bovenaan mijn bil.Heb juist uislag van mijn bloedonderzoek gehad alles oke behalve een groot tekort aan vitamine D Ik laat later iets weten na mijn vitamine kuur. Gtoetjes LENA

Jean-Marie #21 18 jun 2010 13:47

Ben blij dat ik niet de enige ben met kramp.
Sinds 4 jaar heb ik nu last hier van en niet zuinig, vorige week was het weer zo erg dat ik van de pijn 3 x buiten bewustzijn ben geraakt.
Een dag in het ziekenhuis gelegen, alle onderzoeken weer door lopen, was al in behandeling bij de neuroloog van af nov.
Ze kunnen geen oorzaak vinden, alles is uitstekend.

Mijn klachten zijn 4 jaar geleden begonnen na een injectie van Tetanus, had in mijn vinger geknip, er gingen 5 hechtingen in. Aangezien ik nog nooit ingeent was, dachten ze dat het nodig was om in te enten, was toen 56 jaar. Kreeg de serie van vier injectie's.
Na de eerste drongen de klachten van verkoudheid keelpijn en vermoeidheid nog niet echt tot me door
Dit kwam pas na de tweede, kon niet meer lopen, van de kramp en pijn, kreeg ook alle verschijnselen van tetanus. Daarna besloot zelfs de huisarts dat de andere twee injecties niet meer door gingen. Om kort te gaan in 4 jaar tijd heb ik een cicuit afgelegd van artsen en altermatieve geneeskunde.
Het ging op een gegeven moment redelijk, maar sinds 6 à 8 weken is het weer heel erg.
Het vervelende is dat ik heel veel bijverschijnselen krijg van medicijnen.
Van de inhibin b.v. word ik s`nachts waker van het ruisen in mijn hoofd en oren en dat blijft tot 12 uur de volgende dag, gek word je er van.
Ik heb al diverse keren aan gegeven dat het van de injetie tetenus komt, dit word ontkent.
Krijg als antwoord; als dat zo zijn zouden hier meer mensen last van moeten hebben.
Ik denk dat dat ook zo is, alleen wie denkt daar nou aan.
Jean-Marie

Swift #22 18 jun 2010 17:53

Hoe kom ik op bananen? is de vraag.

Ik heb het idee ooit op de radio gehoord. Omdat ik destijds al enige tijd regelmatig tijdens de slaap werd overvallen door verschrikkelijke kramp in mijn linkerbeen heb ik het direct uitgeprobeerd.

+- De 3e à 4e nacht begon het te werken. Ik herinner mij dat ik voelde dat er van alles gaande was in mijn benen, maar de spieren niet meer in de kramp schoten.

Na een week was ik ook daar vanaf.

Mandy #23 09 jul 2010 09:24

Vannacht weer eens met hevige kramp pijnen wakker gelegen, het schoot van mijn voet tot mijn dij op alle plaatsen in mijn benen, zelfs aan de zijkant van mijn kuiten. Dat is al jaren zo, de ene keer iets vaker dan de andere. Het is een helse pijn en zoals de mensen op dit forum ook ervaren, het gaat niet zomaar weg. Ik ben zelfs een keer ineens van de kramp in twee benen tegelijk op de grond gevallen. Gelukkig is dat al weer 5 jaar geleden en daarna nooit meer gebeurt.
Overdag heb ik vrijwel nooit last.
Ik heb een kantoorbaan dus ik zit veel, waarbij ik goed zit en mijn benen niet over elkaar sla, dat is namelijk ook niet goed zegt men.
Ik drink in ieder geval een liter water per dag vaak ook wel meer dan dat, ik sport twee avonden in de week. Dat maakt allemaal weinig verschil.
Ik ben er niet voor naar de dokter geweest, ik ga bijna nooit naar de dokter. De keren dat ik dat deed was ik als ik weer buitenstond net zo wijs als toen ik naar binnen ging. Zonde van mijn tijd. Soms maak ik me ernstige zorgen en vraag me af waar die krampen uiteindelijk toe gaan leiden. Ik hoop dat iemand ooit de oplossing vindt hoewel..ieder mens is natuurlijk weer anders en niet elke oplossing past bij iedereen.

Sandra #24 27 jul 2010 09:59

Ik heb sinds enige tijd weer hevige kramp in mijn onderbenen. Bijna iedere nacht sta ik een paar keer op vanwege de kramp. Maar op vakantie heb ik veel gelopen en daar had ik helemaal geen last van kramp.

Tijdens mijn laatste zwangerschap (zo'n 24 jaar) geleden had ik 24 uur per dag kramp in mijn benen. Dus onbekend ben ik er zeker niet mee.

Maar wat ik het ergste vind is die nietszeggende oplossing waar iedereen mee aan komt. Rustige spijkers onder het bed, sunlight zeep in washandje aan het voeteneind enz.

De huisarts nogmaals aangesproken of er niets aan te doen is want als je geen 1 nacht doorslaapt, en evengoed een drukke baan hebt ben je in het weekend total-loss.

Anoniem #25 27 jul 2010 16:25

Dag lieve Sandra, waarom verwacht je van ons de oplossing terwijl je zelf niet kunt zien wat vlak voor je ligt...? Kramp is een teken van vermoeidheid en jij vertelt doodleuk dat je een drukke baan en een kind hebt, vind je het dan gek dat je de benen onder je lichaam vandaan loopt en dat je benen 's avonds klagen over te weinig aandacht en rust. Ik vond jouw reactie erg onsympathiek vandaar mijn directe toon. Haal eerst de balk eens uit je eigen oog! Bovendien zeg je op vakantie geen klachten te hebben, dat zegt toch al genoeg! Wel beterschap gewenst, en ik hoop dat je onder ogen gaat zien dat jij jezelf dit alles aandoet en dat jij zelf degene bent die dit kunt oplossen, al dan niet in samenspraak met je partner en jouw manager op het werk.

Ernstige kramp in de benen

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA