Laag testosterongehalte

  • #1

    Ik heb al lange tijd last van een laag testosterongehalte. Volgens de uroloog is het net binnen de normale waarden en moet ik me er niet druk over maken, maar ik vind het toch wel erg laag.

    De normale waarden moeten liggen tussen 10/12 en 35. Dit verschilt per tijdstip van de dag. Laatste meting was 12 smorgens en 7,2 smiddags. Dat is dus wel erg aan de ondergrens, zeker voor een jongen van 28 jaar!

    Ik heb laatste tijd veel klachten van vermoeidheid, laag tot geen libido, middelmatige erecties (af en toe wel goed), stemmingswisselingen, depressief, minder kracht, meer (buik-)vet, etc. Ik denk dat deze klachten in verband gebracht kunnen worden met het lage testosterongehalte.

    Nu hoorde ik dat er pleisters/gel verkrijgbaar is die de testosteronwaarden op een natuurlijke manier kunnen aanvullen. Ik zit dan ook te twijfelen om dit te gaan gebruiken. Maar ga ik dan niet mijn eigen testosteronproductie nog verder onderdrukken (of zelfs stil leggen)?

    Ik hoop dat iemand mij kan vertellen of deze waardes nou wel of niet normaal zijn en of een dergelijke behandeling na een tijd te staken is of dat ik er dan levenslang aan vast zit.

    Bedankt!

    Reageer
    #2

    Inderdaad zijn dergelijke therapievormen een "replacement therapie". Door testosteron extern toe te voegen zal het natuurlijke feedbackmechanisme, de "LH - testosteron as" (officieel: Hypothalamic–pituitary–gonadal axis ofwel HPA) reageren door de productie van LH (luteniniserend hormoon) in de hypofyse te verminderen en de eigen productie nog verder terug te brengen. Dit kan leiden tot testikel dystrofie en een testostron spiele van ongeveer 0 bij staken van de replacement therapie.
    Ik zou het daarom als het niet perse hoeft niet doen.
    Heb je overwogen om door een endocrinoloog de LH waarden te meten? Dit om na te gaan of het een hypofysair of testiculair issue is.
    Het supplement Maca wordt door sommigen aanbevolen om de natuurlijke T productie omhoo te brengen.

    Reageer
    #3

    Waarom trek je je uroloog in twijfel? En kan je je twijfels niet met hem bespreken? Schijnbaar is het een normale waarde. Het schommelt ook over de dag en als je je laat prikken is dat een moment opname.

    Reageer
    #4

    De LH waarden zijn ook meerdere keren gemeten. Soms staan deze goed, soms ook niet (heb ook een tijdelijke behandeling gehad met Clomid).

    Ik trek de uroloog in twijfel omdat ik lees op diverse websites/forums dat de waarden moeten liggen tussen 12 en 35. Dan neem ik aan dat waarden van 12 smorgens en 7,2 smiddags toch wel erg laag zijn voor een jong iemand van 28 jaar oud.
    Het blijft een moeilijke beslissing. Waarschijnlijk voel ik me wel een stuk beter bij een hogere testosteronspiegel, alleen met die supplementen zit ik er waarschijnlijk een levenlang aan vast...

    Reageer
    #5

    Hoi,

    Zoek eens naar het kruid purwoceng het verhoogt je testosteron spiegel met factor 4! het stimuleert de aanmaak ervan door het lichaam.

    Succes!

    Reageer
Reageer op: Laag testosterongehalte


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief