Dementie

  • #1

    Hallo, pas geleden (2 weken) is mijn vader overleden (72 jaar).
    Mijn moeder doet of er niets aan de hand is, ze maakt plannen is aan het feesten.
    Wij (kinderen) hebben al vaker tekenen van Alzheimer bij haar gezien. Hebben zelfs met haar huisarts over gepraat, maar zij wil zich niet onderzoeken laten.
    Kan haar "vreemde" reactie iets met Alzheimer te maken hebben.

    Reageer
    #2

    Ja, dit is inderdaad een vreemde reactie die in relatie zou kunnen staan tot het mogelijk dementeren van uw moeder. Maar het zou ook een ontkenning van het gebeurde kunnen zijn. In het verwerkingsproces is de eerste fase waar iemand doorheen gaat namelijk de ontkenningsfase.

    Lees ook de volgende informatie:
    Ontkenning: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkenning_%28psychologie%29
    Rouwverwerking: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwverwerking

    Reageer
    #3

    Dankje wel Pascale voor je antwoord.
    Helaas gaat het ontkennen van mijn moeder tot in het ziekelijke ( feestjes vieren; (de dag naar zijn overleiden al zijn spullen (+kleren) opruimen).
    Dit is niet haar normale karakter.

    Reageer
    #4

    Kan je moeder niet gewoon opgelucht zijn bijvoorbeeld van een lange lijdensweg? Of was de liefde de laatste jaren misschien niet meer zo intens en is zij echt blij dat het nu definitief is...

    Reageer
    #5

    Hallo Zuster
    Bedankt voor je reactie.
    Het is niet zo dat zij geestelijk of lichaamelijk mishandeld is.
    Al is de liefde bekoeld, als me met iemand bijna 50 jaar ben, dan heb je ook goede tijden gehad,dat veeg je niet zo van tafel.
    In ieder geval is het voor mij een raadsel waarom mijn moeder zo reageerd, ik ken ze als een warme empatische vrouw. gr. Nanse

    Reageer
    #6

    Ik denk dat jouw moeder bezig is met een grote schoonmaak voor een nieuwe frisse start, en dat doet zij op haar manier. Dat betekent niet dat jouw vader daarmee uit haar hart verdwenen zou zijn, maar het betekent wel dat jouw moeder haar leven waardevol vindt en het snel weer op orde wil hebben. Wie weet wat de toekomst haar zal brengen.
    Dat jij het haar kwalijk kan nemen dat zij zo weinig stilstaat bij jouw verdriet over het verlies van jouw vader zou ik wijten aan de verschillende wijzen waarop mensen verdriet verwerken of afscheid nemen. Afscheid nemen is een moeilijk proces dat een ieder anders doet, en wat de juiste of beste manier is, weet ik ook niet.

    Ik condoleer jou met jouw verdriet van jouw vader.

    Reageer
    #7

    Dankje wel voor je lieve woorden.
    Het klinkt allemaal heel wijs wat je zegt.
    Ik werk zelf in de hulpverlening, en zou tegen mijn cliënt het zelfde zeggen.
    Natuurlijk gaat iedereen met zijn verdriet op zijn manier om, dat weet ik.
    Als je mijn moeder zou kennen, dan zou je weten dat zij een emotioneel mens is, en dat deze afstandelijkheid helemaal niet bij haar past, bijna pathologisch. Daarom was ook mijn vraag, kan dit iets ermee te maken hebben dat zij al de eerste tekenen van dementie vertoont.
    Nog eens bedankt voor de reactie,

    Nanse

    Reageer
    #8

    Ja Nanse, dat kan. Maar dan weet je ook dat je heel eenvoudig een dementie testje kunt doen zonder dat zij dit doorheeft. De Mini-Mental State Examination: http://www.btsg.nl/infobulletin/dementie/MMSE%20-%20test.html Of doe de test hier: http://www.dementietest.nl/ of deze: http://www.parnassia.nl/psychiatrie/testcentrum/specifieke-testen,/Testcentre/Parnassia/Dementie
    Laat je weten hoe het verder gaat?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo Inez

    Ik heb de vragen bekeken, mijn moeder weet dit allemaal. De enige tekenen die ik bij haar zie is dat ze al jaren het zelfde vertelt. Ze hoeft alleen maar een zin te beginnen en een ieder weet welk verhaal er komt. Verders is het wel eens gebeurt dat ze niet meer wist hoe je een auto opensluit (de volgorde)zij rijd al jaren auto. Soms gaat ze boodschappen en vergeet het auto uit te zetten. Sommige dingen welke ze al jaren heeft, herkent ze plotseling niet meer (van wie is dat?). Laast but not least heeft ze soms last van stemmings storingen. Gezien haar moeder en tante zwaar dement waren (mijn moeder is 70 jaar) maken we ons wel zorgen.
    Bedankt voor de tip van de test, daar heb ik (in ieder geval in de toekomst) iets aan.

    vriendelijke groet, Nanse

    Reageer
Reageer op: Dementie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief