Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Lage koorts, Zweterig, keelpijn, verstopte neus?

  Lage koorts, Zweterig, keelpijn, verstopte neus?

Nienke #1 07 mei 2009 00:35

Sinds twee dagen voel ik mij niet goed. Zweterig, keelpijn, verstopte neus, lichte hoofdpijn, moe en een lichaamstemperatuur van 35,2 gemeten onder de oksel.
Voor zover ik weet heb ik nog nooit een lagere lichaamtemperatuur gehad dan 37.
Welk advies kan mij gegeven worden?
Laatst bewerkt: 08 okt 2009 01:51 door .

brenda A #2 07 mei 2009 13:37

een goede thermometer kopen en gewoon in je poepgaatje meten.
denk dat je hierna misschien koorts gaat krijgen.
neem je rust, extra vitaminen en drink voldoende.
vooral vitaminen C met Zink zuigtabletten zijn fijn bij verkoudheid en keelpijn.
beterschap Brenda

Oma #3 07 mei 2009 19:48

Een temperatuur van 32 graden is onjuist en dus niet mogelijk, tenminste niet als je een bericht kunt typen...

Om op de juiste wijze de temperatuur te meten zijn er verschillende mogelijkheden.

Rectale (via het poepgaatje) met een ouderwetse gewone thermometer.

Onder de oksel, dit heet axillair.

Oraal, en dan met name onder de tong.

Bij het meten van de temperatuur via het oor dien je een geschikte oorthermometer te gebruiken.

Koorts #4 07 mei 2009 19:49

Door een verhoogde lichaamstemperatuur verhoogt het metabolisme en kan er een sneller herstel optreden van aangetaste cellen of weefsels.

Koorts versnelt het hartritme en daarmee de bloedsomloop, waardoor enerzijds de cellen van het immuunsysteem sneller aangevoerd worden en anderzijds gifstoffen (van bijvoorbeeld bacteriën) vlotter afgevoerd worden.

Koorts is dus een natuurlijk beschermingsmechanisme. Hele hoge koorts kan echter schade veroorzaken of ons zeer onbehaaglijk doen voelen. Als de lichaamstemperatuur boven de 42°C stijgt, leidt deze tot de dood door denaturatie van eiwitten (proteïnen).

De lichaamstemperatuur kan op verschillende plaatsen gemeten worden met een koortsthermometer.

Oraal : de thermometer wordt onder de tong gehouden. Deze meting is nogal kwetsbaar voor meetfouten en geeft zelfs bij juiste uitvoering een onderschatting van de lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,5 °C.

Oor : men meet de temperatuur in de uitwendige gehoorgang met een speciale oorthermometer. Dit geeft een vrij betrouwbare weergave van de lichaamstemperatuur als de meter inderdaad op het trommelvlies is gericht, maar sommige oorthermometers zijn niet accuraat. De oorschelp moet bij het meten wat naar boven en naar achteren worden getrokken om de gehoorgang in rechte positie te brengen. Deze methode is het meest betrouwbaar voor meting van de temperatuur van het centrale zenuwstelsel, als ze correct wordt uitgevoerd, omdat het trommelvlies het dichtste bij de hersenen ligt. Wel moet men bij deze methode oppassen dat de persoon die getemperatuurd wordt, niet lang op het betreffende oor gelegen heeft. Dit beïnvloedt de uitslag. Ook moet men oppassen dat er niet lange tijd zonlicht op het oor gevallen is. Het is overigens niet zeldzaam tussen beide oren met dezelfde meter op dezelfde tijd een graad verschil te meten.

Axillair: de thermometer wordt onder de oksel gehouden. Deze manier van meten is erg onbetrouwbaar en geeft een onderschatting van de lichaamstemperatuur met minstens 0,5 - 1 °C.

Rectaal : de thermometer wordt anaal ingebracht. Dit geeft meestal een goede schatting van de kerntemperatuur van het lichaam.

Men moet bedenken dat ook iemand met koorts niet overal in het lichaam dezelfde temperatuur zal hebben, en verschillende resultaten gemeten met verschillende technieken kunnen reële verschillen weergeven. Traditioneel wordt de rectale temperatuur als de betrouwbaarste gezien.

Men kan gebruikmaken van een digitale of een kwikthermometer. Soms zijn kwikthermometers wat accurater dan goedkope digitale alternatieven, maar de meeste digitale thermometers zijn zeer nauwkeurig als ze volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt. Meting van de rectale temperatuur met een digitale thermometer gaat meestal ook aanzienlijk sneller dan met een kwikthermometer en er is geen gevaar van breuk. In zorginstellingen is het gebruik van kwikthermometers overigens verboden bij wet, gezien de mogelijke gevaren van vrijkomend kwik bij het laten vallen e.d. Apotheken verkopen ze nog wel gewoon.

"Thermometers" bestaande uit strookjes met vloeibare kristallen die op het voorhoofd moeten worden gehouden zijn volstrekt onbetrouwbaar.

Gary #5 07 mei 2009 20:03

Onderkoeling of hypothermie is een toestand waarbij de centrale lichaamstemperatuur (de hoogste temperatuur midden in de romp) van een persoon zover is gedaald dat de normale stofwisseling in gevaar komt. De lichaamstemperatuur varieert bij normale gezonde mensen tussen ongeveer 37,5 (soms hoger bij inspanning) tot 35,5 graden Celsius, of nog wel eens wat lager, vroeg in de morgen tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35°C. Als de lichaamstemperatuur onder de 32°C zakt, wordt de situatie kritiek en kan uiteindelijk dodelijk verlopen. Lichaamstemperaturen onder de 27°C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14°C werd overleefd.

jan #6 29 sep 2009 01:19

Hallo Nienke

Je sprak over een temperatuur
van 35.2 gemeten onder de oksel.
Bij opname onder de oksel moet je altijd
0,5 graad erbij optellen dus in werkelijkheid
had je een temmperatuur van 35.7.
( anale temperatuur )
Verder ligt het er ook aan op welk
tijdstip van de dag jij doet temperaturen
want s morgens als je net wakker bent
is je temperatuur altijd laag.

Ook mijn advies is om je temperatuur
gewoon rectaal opmeten. ( via de anus )
En als je het echt niet vertrouwd
moet je naar de dokter gaan.

Gr jan

Anoniem #7 12 feb 2011 18:21

Neslihan Korkmaz #8 24 jun 2011 21:57

Thyroid waarden T4 en T3 laten controleren.

Hans #9 28 aug 2011 19:12

waarom , wat zijn dat

Fab #10 28 mei 2015 18:42

Oooh ja, dat is wel mogelijk!! Ik heb altijd een lichaamstemperatuur tussen 32,5)C en 33°C

Lage koorts, Zweterig, keelpijn, verstopte neus?

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA