Herstel na hernia operatie L5-S1

  • #1

    Goedenavond allen,

    Ik wil jullie graag om wat advies vragen. Ik ben 28 jaar oud, altijd gezond en sportief geweest en nu al 2 jaar hevig lage rugpijn met uitstraling naar (inmiddels) twee benen. Al circa een jaar thuis in de ziektewet

    Ik heb de hele molen in het ziekenhuis al gehad. Sportarts, Orthopedisch chirurg, Neuroloog en Neurochirurgen. MRI toonde een relatief kleine uitstulping bij L5-S1, maar volgens hun zeker geen hernia en kon niet de felle pijn veroorzaken. Uiteindelijk naar de pijnpoli gestuurd en 3 zenuwblokkades gehad zonder resultaat.

    Ik heb last van onderrugpijn vooral bij het zitten en staan. Wandelen en bijv. zwemmen gaan gewoon goed. Daarnaast uistralende zenuwpijn in de benen. Een felle brandende, stekende en tintelende pijnen. Zo hels dat ik zwaar aan de pijnstillers zit: 20-50mg oxycontin, 600mg lyrica, fentanylpleisters en regelmatig ibuprofen erbij.

    Buiten het ziekenhuis ook alles al gedaan; fysio, manueel, orthomanueel, osteopathie, homeopathie, acupunctuur, BSR, etc. Eindelijk na twee jaar bij Nedspine in Ede geweest. Zij zeiden meteen een hernia en ze wilden me opereren met de MED technologie (epiduroscopisch).

    Twee weken eindelijk geopereerd. Na een nachtje blijven mocht ik de volgende dag naar huis. Nu aan het revalideren met een strak schema van liggen, lopen en zitten. Momenteel merk ik eigenlijk nog vrijwel geen verbetering. Er is iets van de brandende pijn af, maar dat is het dan ook wel. Voor de rest ongewijzigd. Pijnstilling kan nog niet afgebouwd worden.

    De zenuwpijn in de benen verschild enorm per dag. Het probleem is dat ik ook tijdens liggen (rust) helse tintelingen en zeurende sensaties heb in de benen. Het gevoel dat er iets onder de huid loopt. Ik wordt er knetter gek van. Ik slaap heel erg slecht.

    Ik weet dat de operatie nog maar twee weken geleden is geweest. Toch had ik wel verwacht als de druk van de zenuw is, dat de pijn zou moeten stabiliseren. De uitschieters zijn nog te hels. Ik maak mij zorgen over het slagen van de operatie.

    Zijn er mensen die het zelfde hebben ervaren, hoe zijn jullie hier mee omgegaan?

    Groeten,

    Reageer
    #2

    Hoi,
    Ik ben 18 oktober 2016 geopereerd aan een hernia die bestond uit 3 onderdelen.
    Na 10,5 maanden te hebben aangemodderd ook langs allerlei Orthomanueel artsen, fysio,
    Shihatsu, homeopathie en zware medicatie, helse pijn!
    Na de operatie verrekte ik nog steeds van de pijn en dat ging pas na 3 weken iets beter...
    Om daar na weer op en af te gaan.
    In middels bijna 3 maanden na de operatie..
    Ik heb nog steeds pijn linker been.
    Fysio 2 x in de week.
    Home trainer 20 minuten,
    Zitten en hurken gaat erg slecht.
    Nog steeds medicatie.
    Kan een halve dag op zijn.
    Slaap inmiddels weer goed.
    Het gaat langzaam en met veel pijn toch ietsje beter.
    Maar ik ben bij een slechte dag ook onmiddellijk onzeker.
    Neurochirurg vindt dat ik nog steeds binnen de norm val en tijd moet nemen.
    Gaf aan dat het over 3 maanden beter moet gaan.
    Ook fysio geeft aan dat ik vooruit ga.. maar omdat ikzelf 24 uur m'n lijf voel. Lijkt het niet zo.
    Ik had gedacht nu na 3 maanden er wel weer te zijn....
    Het kan in totaal wel een jaar duren.
    Ik heb ook ruim 10 maanden aangemodderd.
    Zenuw is beschadigd of heeft knel gezeten en dat duurt lang.
    Dus het schijnt ok te zijn dat het lang duurt....

    Reageer
    #3

    Goede dag, ik heb een beetje hetzelfde ik had een kleine hernia waarvoor ik eerst fysio heb gehad, daarna 2x pijnblokkade niet geholpen. Ben nu 2 weken geleden geopereerd en het gaat ietsje beter alleen heb ik ook nog steeds bij zitten en lopen uitstralingspijn in mijn been met name bij mijn enkel. Ik hoop dat dit nog verdwijnt anders is de operatie voor niets geweest. Bij jou was het in oktober 2016 hoe gaat het nu 4 maanden verder? Groet Anita

    Reageer
    #4

    Inmiddels 2x geopereerd aan een hernia op dezelfde plek. 1e keer in het plaatselijke ziekenhuis. Na de operatie voelde ik gelijk verschil en verlichting. Helaas na 3 jaar weer een hernia op dezelfde plaats. Toen naar Nedspine in Ede gegaan. Kon daar gelijk geholpen worden. Helaas nadat ik wakker werd uit de narcose voelde ik nog meer pijn dan voorheen. Heb dit gelijk aangegeven maar mij werd gezegd dat dit spieren waren. Helaas ruim een jaar gelopen met de pijn. Toen door de huisarts doorgestuurd naar Sint Maartenskliniek. Na onderzoek daar bleek er tijdens de operatie bij Nedspine een zenuw beschadigd te zijn. De hernia is dan wel weg maar heb nu dagelijks pijn door de zenuwbeschadiging.

    Reageer
    #5

    het zelfde verhaal heb ik ook nu.hoe is t met u .wat was de oorzak en behandelen.grtjs

    Reageer
    #6

    Hallo ,bij mijn het zelfde al meer dan 1jaar en half .Eerst twee nieuwe heupprothese en al tien jaar van de ene arts na de andere .Steeds een kleine uitstulping op L5s1,na 3cortisone inspuiting nog geen verandering steeds een tintelen, overgevoelig en moeilijke bewegende linkerbeen en rug .Nu in april hernia uitgehaald bleek een grote uitpuling te zijnna niks is veranderd nog steeds de zelfde gevoelens in rug en linkerbeen .3verschillende diagnose had kleine gevoelszenuw is prikkelbaar omdat je een vetschortje heb gelieve een maagbypass te doen.Een verstijfde wervelkolom in de onderst rug . Zenuwen nog juist binnen de perken na lyrica voor  nemen en pleister pijnstillers die zojn iets zwaarder dan zaldiar en rugschool .Nu uitstralingspijnen .Nu van 2004tot nu ben ik al bezig en nog veel andere ziektes en ben beu aan worden ik wil wandelen mijn huishouden doen zonder pijn en moe te worden na 1 uur . Hopelijk gaat bij jou beter met de tijd .Groetjes

    Reageer
    #7

    goede dag,

    ik ben 10 jaar geleden geopereerd aan een Herina  S1, aan de (links) het revalideren heeft een half jaar geduurd, daarna ging alles langzaam stukken beter... tot goed.

    maar nu heb ik weer het laatste jaar uitstraling in het zelfde been, en het wordt steeds, het lijkt erop dat er een gewicht van 10 kilo aan me been hangt wat ik dan mee speelt, als ik 2 trappen op loop (bijv in een eengezinswoning) dan lijkt het net of ik met dat been 20 km heb gelopen... me been is helemaal uitgeput, ik heb een MRI scan laten maken, nu is mijn linker zenuw 2 keer zo dikker geworden als de andere, en dat geeft de uitstraling weer naar me linker been, er is dus een litteken weefsel ontstaan op de zenuw van 10 jaar geleden. er vervelend.

    mocht het heel veel pijn gaan doen, dan krijg ik "Blocks"(hebben ze mij verteld) dan wordt de informatie van de zenuw die naar me hersens gaan iets afgeknepen zodat ik de pijn minder voel...

    dus 9 jaar na de operatie is het goed gegaan...

    met vriendelijke groet,

    Danny

     

    Reageer
    #8

    Goedemorgen,

     

    ook ik heb een kleine hernia l5 -s1 waarvan ze vinden/denken dat deze een beetje de zenuw aantikt en niet nodig is om te opereren.

    Ik zelf kan al sinds januari niet meer op mijn linkerbil zitten , erg veel last van linker kant vd onderrug precies met een vinger aan te raken en zeurende stekende pijn in bovenbeen scheenbeen en enkel.

    Ook heb ik dagen dat het opeens weer even goed te doen is waarna het in volle hevigheid weer terugkomt.

    Heb een zenuwblokkade gehad die niet werkte, chiropractor geweest en physio niks helpt.

    Nu gisteren weer een mri gehad en wordt maandag telefonisch gebeld, zij willen toch weer een zenuwblokkade gaan proberen en verwachten niks bijzonders met de nieuwe mri.

    Ik  word er een beetje moedeloos van allemaal...

    Een hele tijd wilde ik geen operatie maar inmiddels kijk ik er naar uit om te worden geopereerd  maar helaas vind de arts het niet nodig.

    Hij weet niet wat ik voel en kan daar ook niet over oordelen.

    ik begrijp dat een operatie ook niet alles is maar dit is ook niks.

    wie heeft er nog tips of advies ?

     

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi,

    Ik heb ook een lichte hernia op de L5-S1. Maar deze zorgde wel voor helse pijnen in mijn gehele rechterbeen. Omdat wij in de familie goede ervaringen hebben met chiropractie heb ik me ook daar door laten behandelen. De pijn was na 1,5 dag weg. Nu 3 weken later nul pijn, wel nog een verdoofd gevoel in mijn voet, maar de reflexen zijn nog goed, de zenuw moet langzaam herstellen. Ik heb nu een programma voor de komende 6 weken bij de chiropractor om de uitstulping in zijn geheel te laten verdwijnen. Wanneer er genoeg ruimte weer ontstaat tussen de wervels word de uitstulping weer door het lichaam opgenomen.

    Chiropractors zullen je zeggen dat opereren wel de allerlaatste optie is.

     

    Succes,

     

    Peter

     

    Reageer
    #10

    @bloem, hoeveel behandelingen heb je gehad bij de chiropractor? En hoe gaat deze te werk? Loop je veel? Wordt je op een decompressietafel gelegd?

    Reageer
    #11

    Hi

    Ik ben inmiddels een week geleden geopereerd aan een hernia l5s1. Na een jaar last van mijn benen gehad te hebben vond ik het genoeg. Na de operatie was ik direct pijn vrij. Nu na een week nog steeds. Vanuit nedspine heb ik een loop/zit/lig schema gekregen. Hier houd ik mij netjes aan. Nu na een week loop ik al 3x per dag een ronde van 30 min zonder pijn. Ook het zitten gaar steeds beter.

    Op intermen lees ik bijna alleen maar negatieve verhalen over het revalidatie proces. Gelukkig sta ik volledig achter mijn keuze en geniet ik van een pijnloos herstel.

    Groetjes van Annet

    Reageer
    #12

    Hoi Peter,

    Bij welke chiropractor ben je geweest? Bij mij heeft het namelijk alleen verergerd en wil liever geen operatie.

    Groetjes

    Reageer
    #13

    Het weefsel heeft tijd nodig te herstellen.
    Pijn zijn stressprikkels, hierdoor komen vrije radicalen vrij en zetten je immuunsysteem onder druk. Dit systeem heb je juist nodig om te herstellen.
    Mijn ervaring is om de tijd te nemen en een aantal stappen voor jezelf te plannen.

    Zo heb ik pijnstillers afgebouwd naar 2 paracetamols per dag.
    Een 2 maal per weekse afspraak bij fysio en gedisciplineerde intervaltraining in fitnessruimte.
    Beweging op juiste intensiteit zorgt voor aanmaak van hormonen waardoor je alles activeert, je gelukkiger voelt, beter slaapt, afvalstoffen verwijderd via lymfesysteem ed.
    Dagelijks oefening doen om stijfheid te voorkomen.
    Anders leren bewegen, tillen, belasten, rusten.
    It makes sense. Ik heb mijn zaak weer op orde na 2 jaar revalideren terwijl ik voor m'n jonge gezin moest zorgen. Ik wilde geen operatie maar heb wel mijn lichaam en geest leren kennen.
    Rust, ademhaling en focus zijn erg belangrijk. Ook om weerstand te kunnen bieden tegen de pijn en elke dag dat te doen wat je weer een stukje dichterbij genezing en pijn vrije dagen brengt.
    Niet van vandaag op morgen, langere tijd. Cellen moeten zich vernieuwen, een wond geneest vanzelf. Van een operatie dient een heel lichaam zich te herstellen.
    Het is heftig wat je al hebt meegemaakt en vandaar begrijp ik dat je hoge verwachtingen hebt van de recente ingreep. Klinkt het dan logisch om jezelf veel druk op te leggen?

    Zoek in je omgeving naar een persoon die je helpt bij je proces, zoals een moderne fysio, personal coach, docent yoga/Tai Chi/zwemmen/CrossFit ed. Wat past bij jou? Denk realistisch. Stel doelen zoals 3weken achter elkaar 1x per week fysio. Vervolgens 6weken 2 x per week begeleidde training. En 1xdaags oefensessie. Een programma op maat op jouw eigen niveau. Rekken, strekken, stabiliseren , versterken/verstevigen. Core training, stabiliteit en cardio.

    Hoe is het met je voeding? Bepaalde producten veroorzaken extra veel ontstekingen (inflammation), ons lichaam kent plague niet alleen op onze tanden op maar ook in onze aderen en organen.
    Ik heb gelet op de ingrediëntenlijst van producten en heb onderzocht (op internet en dietiek)wat het in mijn lichaam deed.
    Ik ben producten gaan eten die veel bouwstoffen bevatten die ik nodig heb om weefsel te herstellen, stijfheid te verminderen, stimulatie van immuunsysteem.
    Zo min mogelijk afvalstoffen binnen krijgen betekend dat mijn defensesystem meer energie heeft om te herstellen. (Omdat het niet hoeft bezig te zijn met herstellen van ziekte zoals griep, ontstekingen, spijsverteringsproblemen, te veel schimmel in de darmen etc)

    Ik vind het interessant maar ik kan me voorstellen dat mensen daar geen tijd voor hebben. Luister dan in ieder geval naar je intuïtie. Je bent het al die tijd waard om naar jezelf te luisteren, je lichaam schreeuwt niet voor niets om aandacht.
    Zorg goed voor jezelf zeggen ze weleens.

    Drastische veranderingen, keuzes die ik moest maken, want ik kon m'n pasgeboren dochter niet uit bed optillen (terwijl mijn vrouw weg was).
    En over 25/30 jaar wil ik m'n kleinkinderen ook nog kunnen optillen.
    Ik wil niemand kwetsen maar soms moeten we (in het algemeen) geconfronteerd worden. Ik werd geconfronteerd.
    Ik deel deze ervaring met een positieve intensie omwille van het herstel aan de lezers van dit bericht.

    Een goede verzekering helpt ook enorm!
    Geen makkelijke weg wel leerzaam.
    En het wordt steeds leuker want het voelt zo goed om fit te zijn.

    Reageer
    #14

    Is dat 30' lopen of gewoon stappen ?

    Reageer
    #15

    Hoi,

    Ik ben 20 jaar. Ik ben 2 weken geleden geopereerd door het medinova kliniek in Breda. De eerste weken ging het helemaal goed met het lopen etc. Had geen pijn meer. Maar nu de 2 week heb ik vreselijke pijn in mijn linker heup met uitstraling naar mijn onderrug /stuitje. Ook kan ik moeilijk lopen en nauwelijks me zelf optillen. Hebben jullie dat ook meegemaakt?

    Groetjes lisa

    Reageer
Reageer op: Herstel na hernia operatie L5-S1


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief