Strontje, chalazion, hordoleum, wegescheet

  • #1

    Een chalazion is een chronische, granulomateuze ontsteking van een kliertje in het ooglid, de klier van Meibom. Het ontstaat doordat de afvoergang van deze klier is afgesloten. Het is vaak een complicatie van een acute infectie van een kliertje van Meibom, een hordeolum internum, dat niet gelijk te stellen is aan een hordeolum externum, dat ook wel als strontje of stiegje bekend staat. Naast een hordeolum internum moet differentiaaldiagnostisch ook gedacht worden aan een carcinoom van een kliertje van Meibom.

    In tegenstelling tot bij een hordeolum internum, waarbij er sprake is van een pijnlijk rood knobbeltje, is een chalazion een pijnloze zwelling net boven of onder de rand van het ooglid. De huid over het tumortje is verschuifbaar. Klassieke ontstekingsverschijnselen ontbreken meestal. Door het ooglid om te klappen kan de (oog)arts zien of er een chalazion dan wel een hordeolum aanwezig is. Het tumortje van een chalazion is aan de conjunctivale zijde van het ooglid namelijk vaak duidelijk zichtbaar.

    Als gevolg van druk die het chalazion op de cornea uitoefent, met name als het zich in het bovenooglid bevindt, kan astigmatisme ontstaan waardoor de patiënt slechter gaat zien.

    Behandeling van een chalazion bestaat uit het onder lokale verdoving insnijden van het ooglid, waarna zorgvuldige curettage plaatsvindt.

    Een hordeolum externum, strontje, stijg of, in bepaalde Nederlandse dialecten, een paddenpisser is een ontsteking van de ooglidrand door infectie van een talgkliertje (klier van Zeis) of zweetkliertje (klier van Moll) bij het haarzakje van een wimper. Een hordeolum externum wordt meestal veroorzaakt door een bacterie uit de familie der stafylokokken.

    Een strontje is zichtbaar als een klein pijnlijk rood knobbeltje op de rand van boven- of onderooglid, soms met een geel kopje. Op een gegeven moment barst het open, waarna zich wat pus ontlast en de ontsteking meestal spontaan verdwijnt. Behandeling is nauwelijks nodig, hoewel vaak wat antibiotische zalf wordt gegeven. Men kan proberen de rijping van het abcesje wat te bespoedigen door warme natte compressen.

    Een 'hordeolum externum' moet worden onderscheiden van een hordeolum internum en een chalazion.

    Reageer
    #2

    Hallo,

    Ik heb nu al 3 maanden last van een zg. strontje/wegescheet/hodeolum. Ik ben tot twee keer toe bij de oogspecialist geweest, en elke keer zei zij tegen mij dat ik dit met warme compressen moest blijven behandelen, totdat hij rijp wordt en openspringt. Na dik 2 maanden verwarmen werkt het echter nog steeds niet bij mij en mijn zicht wordt er ook niet beter op... Heeft iemand hier ervaring mee en/of weet een andere methode??

    Alvast heel hartelijk bedankt!

    Didier

    Reageer
    #3

    ik heb hetzelfde probleem al meer dan 7 maanden nou, al 3 keer naar de huisarts geweest, nou is het strondje niet echt meer met wit er in, maar gewoon dik en rood, en nou blijkt dat ik een exceem heb gekregen op mijn oog lid. ik blijf er maar mee aan het sukkelen en heb al verschillende zalfjes gebruikt, heeft iemand misschien nog een tip?
    Groetjes Bart

    Reageer
    #4

    Voordat een chalazion chirurgisch behandeld moet worden, kun je thuis al veel zelf doen om het te verhelpen.

    Met een warmte compres, bijvoorbeeld een natte warme handdoek, goed tegen het plekje houden, en herhaal dit 2x per dag gedurende een kwartier tot 20 min uten.

    Je kunt het plekje zachtjes masseren. Zorg wel dat je schone handen hebt dat het dus niet onnodig gaat infecteren.

    Blijf er verder in ieder geval van af. Probeer het dus niet open te krabben of iets dergelijks.

    De meeste verdwijnen met deze thuisbehandeling, en als dat niet lukt, kun je altijd nog even naar de huisarts.

    Reageer
    #5

    Ook ik heb de pech om dit aan mijn oog te hebben. Na 4 mnd stond ik erop om doorverwezen te worden naar de oogarts. Die was er blijkbaar niet blij mee dat ik niet eerder doorverwezen was. Hoezo 1 drupje in het oog ter verdoving??? Ik kreeg er ook nog 3 injecties bij. Na een week bont en blauw te zijn is er niet veel veranderd. Het oog is nog steeds rood/dik en half dicht. Wordt er moedeloos van ,ook van al die reacties. wat heb jij aan je oog. Deze week maar weer naar de oogarts maar nu wel met lood in de schoenen!

    Reageer
    #6

    Ben naar de oogspecialist geweest, heb weer oogdruppels en oogzalf voor s'nachts ( net bisonkit). Als het na 2 weken niet weg is wordt ik weer op nieuw geholpen. Het wordt eigenlijk alleen maar erger en dikker dus ik voel de bui alweer aankomen. Dat het weer spuiten en snijden wordt daar aan toe, maar ik hoop dat het dan ook echt weg is. Moet er toch niet aan denken dat dat nog vaker herhaalt moet worden.
    En komt het ooit weer goed met het oog? Wordt vervolgd...

    Reageer
    #7

    daar ben ik weer .......alweer een paar weekjes achter de rug. Er is iets verbetering na een zware antibiotica kuur en predison spuiten in mijn ooglid.
    Nog even doorbijten en nog wat prednisonspuiten in het vooruit zicht hoop ik dat het dan toch na dit half jaar met een dik rood oog te hebben rond gelopen allemaal weer goed komt.
    Een tip voor iedereen met een bultje op het ooglid......NIET WACHTEN EN GELIJK LATEN DOORVERWIJZEN NAAR DE SPECIALIST!

    Reageer
    #8

    Het zit hem mischien in de anatomie van je talgkliertjes. Het kan zijn dat deze langer zijn dan gemiddeld. Hierdoor kan het ook gemakkelijker verstopt raken, de bacterien hopen zich dan op en het raakt ontstoken. Hier kun je niets aan doen, je zult er mee moten leren leven. De huisarts kun je in dit verhaal inderdaad mischien beter omzeilen en direct contact met de oogarts onderhouden. Deze zal het met een drupje en een prikje verdoven zodat je van de ingreep als het goed is niets voelt. Als je te lang wacht met het ingrijpen doet het echter wel steeds meer pijn, hoe ontstokener het is, hoe minder de verdoving helpt namelijk.
    Het kan zo zijn dat je een bepaalde allergische reactie vertoont (deze zorgt voor meer aanmaak van talg, en een andere samensteling hiervan).
    Hiervoor zou je je kunnen laten testen bij de allergoloog.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo,

    Ik heb nu al 3 maanden last van een zg. strontje / wegescheet / hordeolum. Ik ben tot twee keer toe bij de oogspecialist geweest, en elke keer zei zij tegen mij dat ik dit met warme compressen moest blijven behandelen, totdat hij rijp wordt en openspringt. Na dik 2 maanden verwarmen werkt het echter nog steeds niet bij mij en mijn zicht wordt er ook niet beter op... Heeft iemand hier ervaring mee en/of weet een andere methode??

    Alvast heel hartelijk bedankt!

    Didier

    Reageer
    #10

    ik heb er ook last van, t was een galazion, vochtblaasje in het ooglid, het was ook ontstoken, er was wildgroei, dat is vanmiddag weggesneden door de huisarts

    Reageer
    #11

    Hoi Drek,

    Ik heb een baan in de oogheelkunde dus hier mijn advies.
    Inderdaad moet je in het begin een strontje met warme compressen behandelen om t te laten rijpen. Vaak klapt t spontaan open en is het vuil en druk van het oog af. Bij jou is dat niet t geval. Ga terug naar de oogarts. Hij of zij zal t dan weg moeten halen. Dit is niet pijnlijk. Je oog wordt middels een druppel verdoofd en de oogarts maakt met een mesje een sneetje in het strontje. Aklaar! weg strontje.
    Volg dit advies maar op en je bent er zo van af.

    Groeten

    Reageer
    #12

    hallo allemaal,

    mijn vriend heeft ook vaker last van een strontje in z'n oog en we vragen ons langzamer hand af hoe of waardoor zo'n stronje ontstaat ???

    Reageer
    #13

    Ik heb voor 6 weken een zwelling. Is al gerijpt en ook ik heb nu een rode zwelling zonder pus waar elke keer wat bloed uit komt als ik het schoon maak. Ik gebruik ook 3 keer per dag Bactroban voorgeschreven door de arts.

    Ik dacht dat het zeker na 4 weken weg zou gaan, maar nu begin ik mij zorgen te maken want de zwelling blijft even groot...

    Ik maak me ook zorgen over het antibioticum dat ik nu gebruik, ik heb het al twee weken op mijn ooglid gedaan en ben bang dat resistentie misschien al zou opgedoken zijn. Heeft het antibioticum ook een effect op de herstellende werking van de huidcellen? Of de werking van de bloedcellen?

    Reageer
    #14

    Dit wordt veroorzaakt door een bacterie . 10 dagen lang 2x daags druppelen met chlooramfenicol 5 mg/ml ( op recept verkrijgbaar ) en voor je gaat slapen insmeren met chlooramfenicol oogzalf 10 mg/g en weg istie !!! Wel 10 dagen blijven doordruppelen en smeren ook al is hij weg. ( = kuurtje afmaken ). Succes .

    Reageer
    #15

    erg vervelend en frustrerend

    Reageer
Reageer op: Strontje, chalazion, hordoleum, wegescheet


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief