1e x ongesteld worden na pil: lange cyclus, bruine afscheiding

  • #1

    Hoi,

    22 januari ben ik voor het laatst ongesteld geworden na het stoppen met de pil. Dit was een onttrekkingsbloeding. Sindsdien ben ik niet meer ongesteld geworden helaas. Nu lees ik dat dit wel vaker voorkomt, omdat je hormonen weer een beetje in balans moeten komen.

    Sinds gisteren heb ik echter lichtroze/bruin met afvegen (cyclus > 70 dagen). Het zet nog niet echt door, maar lijkt wel wat bruiner te worden (= oud bloed?). Ik vraag me af of mijn menstruatie nu op gang komt of niet. Ik wil graag zwanger worden en wil weten vanaf wanneer ik mijn nieuwe cyclus weer kan berekenen. Meestal is dat de eerste dag van de menstruatie lees ik.

    Ik moet er wel bij zeggen dat ik middels ovulatietesten en temperaturen geen eisprong heb kunnen ontdekken. Het zou dus kunnen dat ik die niet heb gehad. Maar als dat zo is, wanneer kan je dan spreken van een nieuwe cyclus?

    Wie kan me wat verder op weg helpen? Ben sowieso van plan eind deze week de huisarts te bellen, mocht het niet doorzetten met de menstruatie.

    Alvast hartelijk dank voor het meedenken!

    Reageer
    #2

    Als je geen eisprong hebt, is er ook geen cyclus...
    Een cyclus berekenen kun je eigenlijk pas als je 3 menstruaties hebt gehad.
    Als je eisprong uitblijft, denk ik wel dat het goed is om naar de gynaecoloog te gaan.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor je reactie Tandor. Wat zou het bloedverlies dan kunnen betekenen? Is dit dan een doorbraakbloeding / spotting? Ik las dat je soms wel eens een eisprong kon overslaan, maar hoe zit het dan met je cyclus? Soms worden mensen na 110 dagen ook nog ongesteld, betekent dit dan dat er alsnog wel een eisprong heeft plaatsgevonden? Ik wacht het in ieder geval even af. Een collega gaf aan dat bruin bloedverlies bij haar juist altijd het begin van de menstruatie betekende, maar dat dit bij haar ook wel een dag of vier kon duren voor het doorbrak. Als ik aankomend weekend nog niet echt ongesteld ben geworden bel ik sowieso wel even de huisarts.

    Reageer
    #4

    Een doorbraakbloeding zou kunnen. Maar het zou ook de start van een menstruatie kunnen zijn, maar dan is er wel een eisprong geweest.

    Het kan inderdaad zo zijn dat het een hele tijd duurt na het stoppen van de pil voordat er ook weer een eisprong komt.

    De gynaecoloog kan daar wel antwoord op geven. Deze kan de eierstokken controleren om te kijken of er een eisprong is geweest en of er een zit aan te komen

    Reageer
    #5

    Hoi!

    Daar ben ik weer, even een update en nieuwe vraag.

    Ik ben meer dan twee weken geleden bij de gynaecoloog geweest na doorverwijzing van de huisarts wegens uitblijven van de menstruatie. Zij gaf aan dat ze niet denkt dat er PCOS in het spel is. Ze telde namelijk acht blaasjes (zit ietsje boven het gemiddeld, maar ook niet teveel) en ik had geen verdikt baarmoederslijmvlies. Ik scoor alleen op de symptomen overgewicht (bmi 29) en uitblijven van menstruatie; heb geen acné of overbeharing.

    Ze zag een klein beetje vocht in mijn buik, waardoor ze dacht dat ik binnen twee weken in ieder geval wel ongesteld zou worden (wegens knappen follikel bij eisprong, dan kan dit vocht lekken). Helaas is dat nog steeds niet het geval en zit ik op dag 16 na de vermoedelijke eisprong. De app Fertility Friend (waar je je temperatuur en symptomen kunt bijhouden) verschuift steeds het moment van de mogelijke ovulatie, omdat het erg bij mij heen en weer gaat qua temperatuur. Meet wel braaf voordat ik opsta elke dag en ook op het zelfde tijdstip. Wel verhoging na de vermoedelijke eisprong, maar ook diepe dalingen. Eerst zou mijn cyclus moeten stoppen op 30 april; inmiddels is dit alweer verschoven na 5 mei door de temperatuurschommelingen.

    Iets meer dan vier weken geleden had ik drie dagen licht bruinverlies (beetje te verwaarlozen), waardoor de gynaecoloog dacht dat dit wel mijn mogelijke eerste menstruatie na de pil was, hoe licht ook. Ze koppelde dit door het vocht in mijn buik en baarmoederslijmvlies aan een mogelijke menstruatie op komst, maar ik zou eergisteren al op 14 dagen na de eisprong gezeten moeten hebben. Zwangerschapstest was ook negatief. Je hebt normaal gesproken toch altijd 14 dagen na je eisprong de menstruatie? Meende dat de periode vóór de eisprong wel langer kon duren, maar dat er wel altijd 14 dagen na de eisprong zou zitten.

    Ik verlies het vertrouwen in mijn lichaam echt merk ik. Ik weet dat het lang kan duren, maar als je Googled op vocht in buik dan lees je van alles over PCOS en cystes. Kan het zijn dat de gynaecoloog het verkeerd heeft gezien? En zo ja: wanneer zou ik dan het beste aan de bel kunnen trekken?

    Als ik het bruinverlies niet meereken zit ik vandaag op dag 102 na stoppen met de pil zonder menstruatie. Wil het liefst alles loslaten qua symptomen bijhouden en temperaturen, maar de huisarts en gyn. gaven aan dit wel handig te vinden. Beetje dubbel dus.

    Reageer
    #6

    Je overgewicht/oorzaak daarvan kan wel een rol spelen.
    Zijn je schildklierwaarden ook al eens gecontroleerd? Is er ueberhaupt al een bloedonderzoek gedaan?

    In principe is de menstruatie inderdaad ca. 14 dagen na de eisprong.
    PCOS hoeft niet perse aan de orde te zijn. De gynaecoloog zou dat eigenlijk wel moeten kunnen vaststellen...

    Reageer
    #7

    Ja, ik ben ook al wel met afvallen bezig inderdaad. Heb alleen een eetstoornis gehad in het verleden (binge eating), waardoor ik er niet téveel druk op wil leggen en er rustig de tijd voor neemt. Aan de andere kant moet ik dan ook accepteren dat de kinderwens wellicht wat langer vooruit geschoven wordt daardoor, maar mijn algemene gezondheid (zowel fysiek als mentaal) vind ik het meest belangrijk.

    Schildklierwaarden en bloedonderzoek is nog niet gedaan. Ik heb afgesproken dat ik in juni weer naar de huisarts ga als ik dan nog niet ongesteld ben geworden. Zal ik dat dan uit mezelf vragen of komt de huisarts daar meestal uit zichzelf mee? Ik wil namelijk ook niet als een hypochonder overkomen, maar zou toch het een en ander wel willen uitsluiten.

    Reageer
    #8

    Oh ik heb trouwens nog een, wellicht stomme, vraag. Zou mijn menstruatie ook op gang kunnen komen als ik weer even een maand aan de pil ga bijvoorbeeld? Dan krijg je in ieder geval een onttrekkingsbloeding en dacht: wie weet pakt je lichaam het dan zelf wel weer op na de hormonen. Of ben je dan nog verder van huis weer? (Tjonge, soms wou ik dat ik een man was hoor 😉 )

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Je overgewicht is dan in ieder geval wel te verklaren.
    Het zou zeker niet verkeerd zijn om een bloedonderzoek te laten doen.
    Weer starten met de pil raad ik af. dat zal op die manier niet gaan helpen. Je lichaam zal een tijdje nodig hebben...
    Misschien is het inderdaad verstandig om de kinderwens even te parkeren en ervoor te zorgen dat eigen gezondheid weer op peil komt.

    Reageer
Reageer op: 1e x ongesteld worden na pil: lange cyclus, bruine afscheiding


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief