gevaren hoge dosis pijnstillers

  • #1

    Mijn moeder van 93 slikt iedere dag 6 tramadol 50mg, soms 7 en soms met twee paracetamol erbij, wanneer de pijn te erg is.
    Vanaf nu moet zij van de arts iedere dag, naast de 6 tramadol, 8 paracetamol 500mg slikken.
    Dit zou de beste manier van pijnbestrijding zijn en geen gevaar voor haar leverfunctie opleveren, de gevaren van de dosis tramadol zouden groter zijn.
    klopt dit?

    Reageer
    #2

    Tramadol is een opiaat en lijkt op morfine.
    Het is een zware pijnstiller en kan verslavend werken.
    Er zijn niet direct gevaren voor de lever, maar als de lever traag werkt kan de dosis wel te hoog zijn omdat de lever het dan niet zo snel af kan breken.
    Verder zijn er verschillende andere bijwerkingen die je meestal kunt verwachten bij pijnstillers: sufheid, duizeligheid ed.
    De maximale dosering is 400mg/dag.
    Paracetamol is een lichte pijnstiller, erg goedkoop, met weinig bijwerkingen. De maximale dosering is 4000 mg/dag.
    Tramadol is absoluut gevaarlijker dan paracetamol, zeker in de genoemde dosis.

    Reageer
    #3

    Mijn moeder moet om de dag door te komen al vele jaren een hoge dosis tramadol slikken, ze is dus zeker al verslaafd.
    Ze heeft nog nooit last gehad van duizeligheid, verwardheid of sufheid door tramadol - tenminste wanneer ze Tramal gebruikt.
    Haar lever- en nierfunctie zijn volgens de arts in orde.
    Verslaving, bijwerkingen en verminderde leverfunctie zijn dus nu geen issue in haar geval.
    Volgens de meeste bronnen moet je paracetamol niet langer dan 14 dagen in een hoge dosering gebruiken vanwege de kans op leverschade.
    Is de toevoeging van zoveel paracetamol dan echt zo onschuldig?

    Reageer
    #4

    Probeer er objectief naar te kijken.
    Je moeder is 93 jaar. Lever en nierfunctie zijn volgens de arts in orde. Een belasting door medicijnen kan de leverwaarden beïnvloeden maar heeft niet perse meteen konsekwenties voor de leverfunctie. Dat blijkt dus nadat ze al jarenlang tramal gebruikt. Paracetamol is van de pijnstillers het minst belastend voor het lichaam.
    Het is kiezen tussen 2 kwaden:
    Haar laatste jaren met veel pijn doorbengen is ook niet bepaald een pettig vooruitzicht.

    Reageer
    #5

    Paracetamol kun je zo bij de drogist kopen en op het pakje staat max. 8 tabletten per dag (soms 10). Het is vrij verkrijgbaar en zonder enig gevaar kun je gewoon 50 jaar lang 4000 mg/dag aan Paracetamol slikken.
    Trammadol is een ander verhaal. Het is een opiaat en in Duitsland (waar ik woon) valt het onder de opium-wet. In Nederland volgens mij niet (Tandor?).
    Nou ja, doet er niet toe. Trammadol is een flink sterke pijnstiller. Ik heb het zelf incidenteel geslikt tegen bijna ondraaglijke pijnen en toen hielp het goed. Het is een lichte vorm van morfine. Het is een pure pijnstiller het heeft geen enkele vorm van genezende werking. Je kunt wel genezen doordat je de tijd zonder pijn kunt doorstaan.
    Ontzeg uw moeder trammadol niet, ze is 93.

    Reageer
    #6

    Beste Tandor,

    Wat bedoel je met objectief?

    Beste Anoniem,

    Maakt u zich geen zorgen, ik kan en wil mijn moeder geen pijnstilling ontzeggen, waar leest u dat?
    Mijn oorspronkelijke vraag was of het langdurig gebruik van een grote dosis paracetamol naast het gebruik van een grote dosis tramadol(waarbij ik had moeten aangeven dat het verslavingsaspect niet meespeelt en tramadol goed verdragen wordt) geen risico voor de nier- en leverfunctie vormt.
    Een positief antwoord op die vraag houdt niet direct in dat er met de medicatie gestopt kan/gaat/moet worden, maar het is meer een vraag die voortkomt uit de opmerking van de arts dat tramadol slechter is dan paracetamol, alsof het naast elkaar gebruiken van de twee het risico op leverschade niet zou kunnen verhogen.
    Ik vroeg me af welke nadelen er dan nog meer aan tramadol kleefden buiten het verslavingsrisico en duizeligheid/sufheid, want de arts weet ook dat deze zaken in dit geval niet meegeteld hoeven te worden.

    Reageer
    #7

    De arts heeft gelijk dat de dosis paracetamol eigenlijk ongevaarlijk is en vrijwel geen bijwerkingen kent. Er is veel onderzoek gedaan naar paracetamol en er wordt nog veel onderzoek gedaan. De exacte werking van paracetamol is onbekend, er zijn vermoedens. Paracetamol werkt niet bij iedereen pijnstillend, bij mij helaas niet. Paracetamol wordt gezien als de beste pijnstiller omdat er vrijwel geen bijwerkingen bekend zijn en het enorm goedkoop is.
    Van tramadol is bekend dat het een opiaat is en uit ervaring kan ik zeggen dat het enorm goed helpt tegen pijn. Maar ja, dat is het dan ook wel, het is niet ontstekingsremmend en heeft geen genezende werking. Van Tramadol is de werking wel bekend. Het voert te ver dat hier helemaal uit te leggen. Zoek even op google als je het wilt weten.
    Omdat het een opiaat is kan tramadol verslavend werken, maar dat heb ik nooit geschreven. Het is een lichte vorm van morfine, dat is denk ik de beste omschrijving. Kortom: het werkt ongelofelijk goed tegen pijn, geneest niks en kwa afhankelijkheid valt het enorm mee.
    Wat heeft uw moeder dat ze pijnstillers nodig heeft?
    Tramadol wordt vooral tijdelijk gebruikt tegen hevige pijnen.
    Paracetamol, nah ja, staat niet in verhouding, het zijn bijna snoepjes als je het vergelijkt met tramadol.

    Reageer
    #8

    Met objectief bedoel ik heel kort door de bocht, dag het niet erg zinvol is, gezien de hoge leeftijd, nog veel zorgen over de leverfunctie te hebben, als deze na jarenlang tramadol gebruik nog steeds goed is. Dat is namelijk op zich al uitzonderlijk. De paracetamol is vergeleken met de tramadol wat de lever bereft, vrij onschuldig. De middelen samen zullen iets meer belastend zijn, maar ik verwacht daar niet zo snel een verminderde leverfunctie door.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Er is niets bekend over een negatieve invloed van Tramadol op de leverfunctie. Het is eigenlijk pokke-goed spul tegen pijn. Je kunt er wel duizelig door worden. Het geneest niks. De dosis en hoe het wordt toegediend maken wel uit. Bij uw moeder in de vorm van pillen, ik kreeg het opgelost, maar het kan ook in de vorm van zetpillen (dan werkt het veel trager).
    Tramadol is wel een zwaar middel, dat krijg je niet zomaar.

    Reageer
    #10

    Ik zou niet willen stellen dat het gebruik van hoge doses paracetamol onschuldig is.

    Een kernvraag die hier niet gesteld wordt is: helpt de paracetamol (echt) ?

    Is tramadol werkelijk zo sterk ? Het kan wel verslavend werken, het is niet alleen een opiaat.
    Andere opties zijn codeïne, morfine en synthetische pijnstillers waarvan het langdurig dagelijks gebruik wel ernstige nadelen heeft, dat is een kwestie van afwegen.

    Reageer
Reageer op: gevaren hoge dosis pijnstillers


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief