Problemen met het stoppen van en benzodiazepine

  • #1

    Problemen met stoppen c.q. verdragen van een benzodiazepine (clonazepam) die jarenlang door een vorige huisarts is voorgeschreven.

    Mijn huisarts heeft grote moeite met het interpreteren van fysieke en cognitieve klachten, hij heeft de neiging te denken aan een psychiatrisch probleem.

    Waar kan ik wel een arts vinden die er (wat) verstand van heeft ?

    Reageer
    #2

    Wat was de reden van het voorschrijven van de clonazepam?

    En wat is nu het probleem? de onttrekkingsverschijnselen door het stoppen of kun je ze niet meer verdragen/zijn ze niet meer werkzaam ?

    Reageer
    #3

    Spierontspannend middel.

    Het middel is moeilijk te verdragen. Kwestie van tolerantie, afhankelijkheid, problematische bijwerkingen, en ? het middel heeft zich tegen me gekeerd.

    Bij het afbouwen zijn er chaotische reacties, cognitief, hormonaal.
    De situatie van `gewoon normaal doorleven´ zijn we al gepasseerd.
    Het is een lang verhaal.

    Ik ben bekend met gebruikelijke benaderingen zoals diazepam, etc. Maar als er problematische fysieke problemen (v.b. sterke cognitieve effecten, hartritmestoornis)ontstaan weet de huisarts het niet meer en gaan zijn gedachten uit naar de psychiatrie. Hij lijkt zich daar in vastgebeten te hebben.

    Is er ergens enige deskundigheid bij een arts ?

    Reageer
    #4

    Het afbouwen van benzo's is altijd een probleem....

    Hoe heb je de afbouw gedaan en wat verwacht je dan precies van een arts?

    Reageer
    #5

    Hoe ? Op diverse manieren.

    Wat ik verwacht ? (eigenlijk ´wil´) Dat ik inhoudelijk serieus word genomen, en de arts wel enige kennis van zaken heeft, qua theorie en/of ervaring.

    Ik kan wel inhoudelijk op mijn ervaringen ingaan, maar dat wordt zo´n lang verhaal.

    Reageer
    #6

    Het is wellicht vervelend maar, ik weet nou nog steeds niet wat jou nou precies van die arts verwacht...je serieus nemen dat begrijp ik, maar daarmee zijn problemen niet opgelost. Verwacht je een behandeling of een therapie?

    Reageer
    #7

    Geen 'therapie'. 'Doen wat nodig is om het op te lossen' is al heel wat.

    Ik het wat gezondheidsproblemen, waar ik nu (even) niet op in wil gaan (heel verhaal, o.a. onderhand "algehele lichamelijke en mentale achteruitgang"). En uiteraard werkt het één en ander op elkaar in.
    Ik was er eigenlijk nooit mee naar de huisarts gegaan als er niet (pakweg twee jaar geleden) een ander gezondheidsprobleem was.
    De huisarts heeft vrij strak de strategie van de "gereguleerde dosisreductie" gevolgd. En als er wat misging, "probeer het later nog eens". Hij zit nu op het punt dat hij denkt aan een psychiatrische pil ! Min of meer i.p.v. de Rivotril. Het is een heel verhaal, waar ik nu niet op in wil gaan. Dit middel hoort ook niet in een huisartsenpraktijk thuis, geen wonder dat een huisarts moeite heeft om er mee om te gaan, zeker bij een dosis van 2 mg.

    Een andere vraag. Op mijn verzoek, omdat ik zo'n problematische relatie heb met dit middel (o.a. ook paradoxale (?) reacties) en het voor mij alleen al een verschil uitmaakt of ik een tablet heel of gebroken inslik, heb ik de huisarts gevraagd om mij de Rivotril druppels voor te schrijven. Om te proberen. Dat zijn er dus 20 van 0,1 mg ...
    Ik merk een enorm verschil met de tabletten.
    Het begint sneller te werken, sterker (in het begin?), eerst milde euphorie/"dronken" gevoel. Het lijkt ook korter te werken (valt nog te bezien), en anders. Dat laatste is wat lastig uit te leggen, fysiek en mentaal heb ik een wat andere reactie. De druppels heb ik met wat water ingenomen.
    Met de firma Roche heb ik per email gecorrespondeerd, het middel is in Nederland in de jaren 70 geïntroduceerd. Hen is alleen bekend dat de opname van de druppels wat sneller verloopt.
    Verder kunnen zij mij geen informatie geven over gebruik in de praktijk omdat het middel in Nederland alleen geregistreerd is voor epilepsie, en al het andere gebruik "off label" is.
    Heb je zelf daar no wat informatie over, of weet je waar dat evt. nog te krijgen zou zijn ?

    Reageer
    #8

    Rivotril (clonazepam) druppelvloeistof 2,5mg/ml is in Nederland nog steeds op recept verkrijgbaar. Het is een anti-epileptica. Maar wordt vaker anders gebruikt.

    [quote]Geen 'therapie'. 'Doen wat nodig is om het op te lossen' is al heel wat.
    [/quote] Ik vrees dat dit helaas wat lastiger is
    In de oplossingensfeer kom je dan al snel bij de benzo's uit. Het enige advies dat gegeven kan worden is uiterst langzaam afbouwen. Eventueel ondersteund door benzo's. Er zullen ten alle tijden onttrekkingsverschijnselen optreden.

    Klinisch psycholoog Peter Groot van Maastricht University, heeft zich heel nadrukkelijk met afbouwen van AD's e.d. bezig gehouden. Hij is ook nauw betrokken bij het tot stand komen van de taperingstrips van de Stichting Cinderella Therapeutics.

    Kijk voor meer info op:
    http://www.sympopna.nl/presentatiemhe/ip2.pdf

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik kan me daar wat bij voorstellen.
    Ongemak is geen probleem. Maar waar ik me te maken heb gekregen ...

    Ik pas niet zo binnen de gebruikelijke 'benzo problematiek'.

    Is er ook een ARTS met enige deskundigheid die te benaderen is ? Mijn eigen huisarts heeft al gezegd dat hij de ervaring mist.
    Zijn 'hulp' baseerde hij op zijn ervaring met mensen van de antidepressiva af te helpen... Ik heb vooral fysieke klachten (inclusief cognitieve).

    Een psycholoog is uiteraard geen arts, en weet weinig van medicijnen ...

    Er is dus niet meer bekend over de druppels ? 2 mg in druppelvorm (b)lijkt toch wat 'heftig'.

    Reageer
    #10

    [quote]Een psycholoog is uiteraard geen arts, en weet weinig van medicijnen ...[/quote] Hier maak je dus wel een foutje....Je hebt waarschijnlijk niet echt de moeite genomen om het document te lezen. Dr. Peter Groot is geen psycholoog maar een klinisch psycholoog en weet van AD's en de werking en de bijwerking meer dan menig arts hier in Nederland. Peter Groot is als onderzoeker en ervaringsdeskundige verbonden aan het User Research Centre van de afdeling Psychiatrie en Psychologie van Maastricht UMC en mag op dit gebied als autoriteit genoemd worden.

    Wat bedoel je eigenlijk precies met meer bekend over de druppelvorm?

    Reageer
    #11

    (pdf nog weer even gelezen)
    Hij zal inderdaad wel veel weten van de psychische aspecten van antidepressiva.

    Mijn ervaring met de clonazepam is heel fysiek. Het middel verstoort de normale werking van het menselijk lichaam, meer dan b.v. diazepam (howel ik het nooit in mijn hoofd had gehaald om 40 mg diazepam te slikken). Mijn lichaam (zeker ook gezien de diverse gezondheidsproblemen in het verleden) heeft geleerd om "om de effecten van het middel heen" te functioneren. Kun je je waarschijnlijk niet voorstellen.
    Het is dus al mis gegaan.

    De druppels ? Van Roche begreep ik dat de opname wat sneller was, en meer zou niet bekend zijn. De vraag is wat in de praktijk de verschillen zijn tussen druppels en tabletten. En in theorie, hoe zit het met de werkingsduur, distributie in het lichaam/effecten.
    Ik heb de druppels inmiddels geprobeerd, de tweede avond was het effect toch weer heel anders dan op de eerste avond.
    Het heeft ook een wat ander effect dat moeilijk (kort) uit te leggen is, het werkt schijnbaar ook wat korter.
    Ik heb tot op heden mijn eigen ervaringen, verder heb ik geen informatie kunnen krijgen.

    Reageer
    #12

    Ik neem aan dat je ook hebt gezien dat het contact adres van Dr. Groot ook in de PDF staat. Nooit geschoten is altijd mis....

    De werking van de druppels is niet voor iedereen gelijk. Er is inderdaad een snellere opname. De werkingsduur kan korter zijn. Voor het overige zijn er weinig verschillen met de pillen.

    Alleen het doseren is soms wel wat lastig. Met druppels dan. Er kunnen toch fluctuaties in de dosering ontstaan. Daarom is het aan te bevelen een doseerspuitje (insulinespuitje) te gebruiken. Daar kan vrij nauwkeurig mee worden afgemeten.

    Reageer
    #13

    Ik kan er nog even aan toevoegen dat ik het prettig zou vinden om persoonlijk een ARTS zou kunnen spreken die ook de verantwoordelijkheid van een arts-patiënt relatie accepteert.
    Ik heb een nogal uitgebreid van-het-kastje-naar-de-muur verhaal meegemaakt wat de problemen met dit middel betreft en wat de "overige gezondheidsproblemen" betreft.

    Reageer
    #14

    Ik heb helaas geen andere voor je. Er zijn geen artsen die gespecialiseerd zijn in de afbouw en bijwerkingen van een specifiek middel. Dat kan ook niet. Een verslavingsarts zou in feite de arts moeten zijn met de meeste algemene kennis hierover.

    Reageer
    #15

    Geen reactie van Peter Groot op mijn email.

    Reageer
Reageer op: Problemen met het stoppen van en benzodiazepine


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief