Zijn in in Nederland ook artsen die psychofarmacoloog zijn ?

  • #1

    Engels: psychopharmacologist.

    Ik ben het nog nergens tegengekomen. Wat het in Nederland nou inhoud, is mij ook niet duidelijk.

    Reageer
    #2

    Psychofarmacologie is nauw verwant aan neuropsychologie. Deze tak houdt zich bezig met geneesmiddelen en stoffen die worden gebruikt ter behandeling van neuropsychologische en psychiatrische ziektebeelden.

    Iemand die onderzoek doet in de psychofarmacologie en daarover regelmatig publiceert in specifieke wetenschappelijke bladen is in feite een psychofarmacoloog. Dat hoeft niet perse een arts te zijn.

    Een arts die dit het dichts benadert zou een (klinisch) neuropsycholoog zijn en de psychiater. Want ook deze houd zich bezig met Psychofarmacologie

    Reageer
    #3

    Zou zo iemand ook behulpzaam kunnen zijn bij het afbouwen van langdurig gebruik van Rivotril ? Ik heb dat middel jarenlang gebruikt, verdraag het moelijk (om over afbouwen maar niet te spreken!), ben er slecht aan toe en overstappen naar diazepam lijkt mij ook al zo problematisch en riskant na mijn initiële reactie.
    In één korte zin : Rivotril vind ik helemaal niet zo'n benzodiazepine-achtige benzo ...

    Overwegingen als: afbouwen via een andere benzodiazepine, overstappen/switchen naar een ander middel of dat toevoegen ...

    Ik ben die gast die over de Rivotril al eerder vragen heeft gesteld ...

    Bij de lokale verslavingszorg lijkt men er totaal geen verstand van te hebben, de huisarts wil mij verder wel verwijzen naar de lokale GGZ instelling ... Waar men ongetwijfeld vraagt "wat is de ziekte", of je terugstuurt naar de huisarts.

    Mocht een dergelijke arts een optie zijn, hoe vind ik die ? Mijn huisarts is niet erg gemotiveerd om actie te ondernemen.

    Reageer
    #4

    Ik denk dat het heel erg moeilijk zo niet onmogelijk zal zijn, een arts te vinden die zich specifiek met deze materie bezig houdt. Het afbouwen van benzo's en AD's is zeer onderschat. De laatste jaren krijgt het wel meer aandacht maar het is nog lang niet zo ver, dat er echte specialisten op dat gebied beschikbaar zijn. In ieder geval niet voor een grotere groep middelen.

    Een redelijk "veilige" manier is afbouwen met de zgn. 10% regel. Dat wil zeggen de dosis telkens met 10 % verminderen over een periode van enkele weken. Dus 10% per 3-6 weken afhankelijk van hoe iemand op de afbouw reageert. Op deze manier afbouwen voorkomt niet, dat er ontwenningsverschijnselen optreden, maar ze kunnen worden beperkt. Ieder manier/vorm van afbouw zal onherroepelijk ontwenning- of onttrekkingsverschijnselen geven. Om deze te onderdrukken kan eventueel gebruikt worden gemaakt van diazepam of oxazepam.
    Clonazepam (Rivotril) is ook beschikbaar in druppelvorm. Heel goed geschikt om in kleine doses af te bouwen.

    Het switchen naar een ander middel is ook een mogelijkheid.
    Als er tijdens het opbouwen van de dosis van het nieuwe middel problemen ontstaan kan ook hier diazepam worden gebruikt om de klachten te onderdrukken.

    De keuze voor diazepam heeft een reden. Het is snelwerkend en op een later tijdstip makkelijk af te bouwen dan andere benzo's. Diazepam wordt immers maar tijdelijk gebruikt bij het afbouwen of het opbouwen van doseringen.

    Reageer
    #5

    Afbouwen of niet, ik dacht aan een arts met voldoende deskundigheid om met de stop/switch/afbouwproblematiek behulpzaam te zijn.

    Verslavingsarts "het is wel een verslaving, hè ?"
    Psychiater GGZ instelling "wat is de ziekte ?"
    Misschien licht gechargeerd.

    'Het switchen naar een ander middel is ook een mogelijkheid.
    Als er tijdens het opbouwen van de dosis van het nieuwe middel problemen ontstaan kan ook hier diazepam worden gebruikt om de klachten te onderdrukken'

    Switchen naar een ander middel leek mij misschien een optie.
    Echter, wat voor middel/welk middel zou dit kunnen zijn ?
    Je hebt het, begrijp ik, over een ander middel dan diazepam of oxazepam waarnaar overgestapt zou kunnen worden.

    Reageer
    #6

    [quote]Afbouwen of niet, ik dacht aan een arts met voldoende deskundigheid om met de stop/switch/afbouwproblematiek behulpzaam te zijn.

    Verslavingsarts "het is wel een verslaving, hè ?"
    Psychiater GGZ instelling "wat is de ziekte ?"
    Misschien licht gechargeerd.[/quote] Ik zou er helaas geen weten.....ze houden zich nagenoeg allemaal niet specifiek bezig met benzo's en AD's.

    [quote]Switchen naar een ander middel leek mij misschien een optie.
    Echter, wat voor middel/welk middel zou dit kunnen zijn ?
    Je hebt het, begrijp ik, over een ander middel dan diazepam of oxazepam waarnaar overgestapt zou kunnen worden.[/quote] Ik heb het dan inderdaad over een ander middel. Maar dat hangt dan af van de aandoening/ziekte waar het middel voor gebruik moet gaan worden. En dat is dan weer het vakterrein van de psychiater.

    Reageer
    #7

    In mijn geval was het voorgeschreven als een spieronspannend middel. Misschien ook voor pijn, hoewel dat minder een rol speelde.

    Niet echt "psychisch".

    Voor zover dat nog speelt is dat een kleinigheid. M.a.w., daar is geen pil voor nodig.

    De kwestie is dus min of meer "als het niet rechstreeks af te bouwen is".
    Mijn pech is dat ik vroeger een inslaapstoornis had en daarvoor incidenteel hypnotica slikte ... dat kan dus niet meer als ik met clonazepam stop.

    Ik zou niet weten wat voor middel ik "nodig" zou hebben. Terug naar "vroeger" is ideaal.

    En zelfs zonder afbouwen heeft Rivotril (moet ik zeggen: naar mijn mening ? volgens de huisarts is er niets aan de hand) Ernstige bijwerkingen, zoals verandering dag/nachtritme, hormonaal dysfunctioneren (geen serieus bloedonderzoek van de huisarts gehad, "niet nodig"), o.a. verlies spiermassa, algehele lichamelijke achteruitgang. Om het even heel kort te houden.

    En als het (deels) aan de Rivotril ligt, dan moet de Rivotril er uit.

    In het kort, het was voorgeschreven voor een lichamelijke klacht, niet een psychische. Hoewel ik onderhand van het hele gebeuren wel psychische klachten heb gekregen !

    Reageer
    #8

    Dat was dan niet zo'n handige keuze destijds......

    [quote]Mijn pech is dat ik vroeger een inslaapstoornis had en daarvoor incidenteel hypnotica slikte ... dat kan dus niet meer als ik met clonazepam stop.[/quote] Wat zou niet meer kunnen als je met clonazepam stopt?

    Wat gebruik je of gebruikte je voor het inslapen?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Wat zou niet meer kunnen ? Gebruiken van benzodiazepines voor slaap.

    Ik gebruikte incidenteel temazepam, daarvoor ook wel lormetazepam en ik heb ook wel een paar keer nitrazepam gebruikt.
    Één keer zelfs een wat langere tijd temazepam gebruikt, toen ik daarmee stopte gaf het wel wat ongemak maar het was niet meer dan dat.

    Maar het kernprobleem is de clonazepam.

    Reageer
    #10

    Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed, waarom je geen benzo zou kunnen gebruiken als inslaper als je stopt met clonazepam. Ik zie hier de connectie niet.

    Je gaf aan:
    [quote]Voor zover dat nog speelt is dat een kleinigheid. M.a.w., daar is geen pil voor nodig.[/quote] Er is dan dus geen enkele noodzaak om op een ander middel over te gaan.
    M.a.w. over langere termijn afbouwen met de clonazepam is dan de aangewezen weg. Al dan niet gebruik makend van een middel om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken.

    Reageer
    #11

    Als je op een heel problematische wijze gestopt bent met een middel als clonazepam kun je gedurende lang tijd geen benzodiazepines meer gebruiken. je kunt dan van alles verwachten, behalve het gewenste therapeutische effect.

    Het rechstreeks afbouwen van clonazepam (al eerder gebrpobeerd) is nogal problematisch geweest.
    'Er is dan dus geen enkele noodzaak om op een ander middel over te gaan.'
    Misschien is hier sprake van enige verwarring. "middel om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken" Dus overstappen naar een ander middel en dan afbouwen, of afbouwen met een ander middel. Diazepam was op zijn best problematisch.
    Ja, en wat dan, is de vraag.
    Misschien kan wel op een andere benzo worden overgestapt, maar op welke ? Het zal toch een niet te kort werkende benzo moeten zijn, omdat clonazepam zo lang werkt.
    Oxazepam werkt pakweg 6,5 uur.

    Misschien moet wel een ander middel dan een benzodiazepine gebruikt worden. De Rivotril is toch wel een apart middel.

    Reageer
    #12

    [quote]Als je op een heel problematische wijze gestopt bent met een middel als clonazepam kun je gedurende lang tijd geen benzodiazepines meer gebruiken. je kunt dan van alles verwachten, behalve het gewenste therapeutische effect.[/quote] Met deze stelling ben ik het niet eens.

    Overstappen naar een ander middel ipv clonazepam om makkelijker te kunnen afbouwen zou een slechte keuze zijn. Een ander middel dan een benzo zou ook vreemd zijn. Een AD of een AP kun je daar niet voor gebruiken.
    Als de clonazepam niet meer nodig is, zal die moeten worden afgebouwd. En ja, dat zal altijd problemen opleveren. Net als bij alle andere benzo's of AD's.
    Daarom moet dan afbouwen ook in uiterst kleine stapjes worden gedaan met de 10% of zelfs in stapjes van 5%. Hiermee worden de ontwenning- of onttrekkingsverschijnselen beperkt. Daarnaast zou dan een andere benzo kunnen worden gebruikt om de ontwenningsverschijnselen enigszins te onderdrukken. Diazepam of oxazepam zouden hiervoor het meest geschikt zijn.
    Er is geen middel en ook geen manier om van een middel als clonazepam af te bouwen zonder dat dat problemen geeft. Helaas.

    Reageer
    #13

    Problemen zijn niet erg; die zijn er nu al.

    Ik heb al vaker dan eens geprobeerd dit middel rechtstreeks af te bouwen, en consistent hakt het er in, in de eerste plaats fysiek en in de tweede plaats mentaal.
    Het is zo'n rotmiddel, ik kan het ook niet opbrengen om gedurende een half jaar "af te fakkelen" om het "netjes" af te bouwen. En daarna ? Dan breekt de hel pas echt los, zeker als ik er beroerd aan toe ben.

    Extreem traag afbouwen heb ik nog niet geprobeerd, maar ik moet niet denken aan een afbouwproces van een paar jaar.

    Het is gewoon een gifstof, en om deels onbekende redenen past het lichaam zich niet "netjes" aan. "rustig afbouwen en gewoon doorleven" is iets van het verleden. Onderliggende fysieke en psychische condities ? Vast wel, maar "het is geen ziekte".
    Ik denk niet dat het zin heeft om dit in detail uit te leggen.

    Zoals ik er nu voorsta moet ik er niet aan denken om in één keer te stoppen (ik wou dat ik dat jaren geleden gedaan had!).
    Blijft over stoppen met een detox achtig middel als carbamazepine (nu misschien wel erger dan de kwaal), of toch afbouwen, snel en rechtstreeks (al dan niet met andere hulpmiddelen), of overstappen op een andere benzodiazepine, evt. gecombineeerd afbouwen.
    Of iets dergelijks. Ik moet er nog maar eens over nadenken.

    Het middel heeft effecten op mij dat geen enkele andere benzo zou kunnen hebben.

    Reageer
    #14

    Zou lorazepam ook kunnen als hulpmiddel bij het afbouwen ?
    Ik heb dit een tijdje gebruikt. Een voordeel is dat het wat langer werkt dan oxazepam en het niet accumuleert.

    Qua type middel ligt het wat dichter bij de Rivotril.

    Inderdaad nou niet bepaald het protocol ...

    Reageer
    #15

    Lorazepam zou eventueel ook kunnen.

    Reageer
Reageer op: Zijn in in Nederland ook artsen die psychofarmacoloog zijn ?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief