Combinatie medicijnen

  • #1

    Beste,

    Bij deze mijn vraag:
    Ik plan volgende week 3 weken op vakantie naar Amerika te gaan met mijn liefdevolle familie, maar ik zit met een dilemma.

    Door een psychotische episode en een tijdje intern verblijven
    heb ik een waslijstje aan medicatie overgehouden die continu
    geswitcht wordt.

    Na 5 - 8 weken van gebruik merk ik bij de meeste milde tot ernstige bijwerkingen. Omdat het meer dan 1 medicament betreft, is niet makkelijk
    te verklaren waar het aan licht. Hopelijk kunnen jullie me een handje helpen.

    Zojuist geswitcht van 7 x 10 methylfenidaat op 1 x 54 mg concerta.
    De hele dag moe en iedere beweging is er één teveel. Ik ben somber, kom tot niets, en op een vreetbui in de avond na, krijg ik niets naar binnen.

    Afgelopen 3 dagen lang serieuze spiertrekken en tics gehad van een antipsychoticum genaamd: nozinan 12,5 mg. Hierdoor gebeld met acute dienst: >VERHOGEN< naar 25 mg, om toch in te kunnen slapen. De arts wilt dit op deze dosering nog aankijken... Enkel, met 25 mg ben ik kapot moe, werken gaat niet, ik voel me letterlijk uitgeleefd. Lorazepam voor angst is van 5mg per dag verlaagd naar 4 mg per dag door tolerantie / afhankelijkheid. Een subtiel verschil, maar echte ontwenningsverschijnselen, tot aan braken toe. Zyprexa 5 mg en risperdal 1 mg zijn beide geswitcht naar énkel risperdal 2 mg in verband met mildere metabole bijwerkingen. Eventueel 1 mg extra. Dit lijkt okee te zijn. Het is duidelijk dat ik in deze staat niet op vakantie kan, maar op vakantie dien ik wel normaal te kunnen functioneren. De arts en psychiater zijn beiden érg voorzichtig in aanpassingen, en hoewel dat begrijpelijk is, glijd ik eigenlijk enkel verder af. Welke deskundige kan mij hierwat tips geven, of eventueel vertellen waar ik mij op moet richten? Wat moet ik aangeven bij de psychiater? Hij is op de hoogte dat het níet goed gaat, maar ik wil zelf ook met concrete voorstellen komen. Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen. Groetjes Michaël.

    Reageer
    #2

    Een psychotische episode is geen pretje, maar helaas betekent "interne opname" in vbrijwel alle gevallen dat je eindigt ale een polygemedicaliseerd medicijnverslaafd wrak.

    Helaas is pillen, pillen en nog meer pillen meestal het enige antwoord van de psychiaters, die ondanks een jarenlange studie blijkbaar weinig anders op hun repertoire hebben. En als je er weer vanaf wil zoek je het maar uit.
    En zouden ze echt denken dat ook maar 1 arts alle interacties tussen al die middelen kent?

    Een psychose kan ook een teken zijn van onverwerkte angst of emoties. Kijk hiervoor een op de website van Psychose Anders:
    https://psychoseanders.wordpress.com/

    Ook het continue switchen tussen medicatie geeft vaak allerlei heftige klachten die dan weer geweten worden aan een nieuwe psychoatrische "ziekte"...
    Bij dit soort middelen kan een kleine dosisverandering -met name verlaging- al zeer zware ontwenningsverschijnselen genereren. De bijlsuiters zeggen hier meestal neits over en artsen houden er dan ook vaak geen rekening mee.
    Beter is te stabiliseren op een vaste dosis en dan heel erg langzaam af te bouwen, met maximaal 10% verlaging per stap.
    Als je meerdere middelen slikt moeten deze achter elkaar worden afgebouwd.

    Klaas

    Reageer
    #3

    Ja, daar lijkt het wel op helaas....
    Ik voel me echt een kastplantje.
    Merk ontiegelijk veel bijwerkingen van de AP's
    waardoor eigenlijk alle levenslust weg-ebt.

    Maar het houdt mekaar allemaal in stand.
    Wat moet ik eerst zien te stoppen?

    Vroeger dacht ik altijd dat een avond flink bier drinken
    zou lijden tot flinke schade - terwijl medicatie - zo vond ik,
    iemands schade zou "repareren".
    Dit is echt een mythe. Ik word totaal niet serieus genomen.

    Iemand anders suggesties nog?
    Eerst de risperdal op eigen houtje maar verminderen? (ik merk hier telbare bijwerkingen van, maar "bleek" het veiligst)

    Reageer
    #4

    @ Klaas

    [quote]Een psychotische episode is geen pretje, maar helaas betekent "interne opname" in vbrijwel alle gevallen dat je eindigt ale een polygemedicaliseerd medicijnverslaafd wrak.[/quote] Ik moet zeggen dat ik dit een nogal ongenuanceerde opmerking vind.
    Vaak hebben mensen die in een psychose terecht komen of een psychotische episode meemaken, echt geen andere keus om de psychose of episode te doorbreken met behulp van AP's. Vooral mensen die suïcidaal zijn.

    Ik begrijp je aversie tegen dit soort medicijnen. En het is ook helemaal waar dat er te weinig aandacht is voor de problemen die deze medicijnen opleveren kunnen. Maar het is te kort door de bocht om de indruk te wekken dat niemand deze medicijnen nodig zou hebben en door artsen alleen maar worden voorgeschreven omdat ze niets anders weten.

    Reageer
    #5

    @Tandor, ja je begrpijpt ongetwijfeld hoe ik over dit soort medicijnen denk.
    Ik wil een psychose zeker niet onderschatten! Ook ik heb waarschijnlijk een psychose gehad na het stoppen met Seroxat. Maanden lang was mijn leven een hel met ook suicidale momenten. Gelukkkig heb ik neit toegegeven aan de druk om nog meer pillen te gaan slikken.

    Ik snap je punt dat mensen die door een psychose suicidaal zijn kunnen opknappen van een AP. Maar net als bij de SSRI's weet ik dat dieze middelen neit alleen erg gevaarlijk en verslavend zijn, maar dat ook nog eens allerlei risico's door de fabrikanten zijn achtergehouden!

    Uit het verhaal van Michael blijkt dat hij een combinatie van Risperdal, Zyprexa, Ritalin, Concerta, Nozinan en Lorazepam slikt (misschien niet allemaal tegelijk maar dan toch wel kort achter elkaar).
    Niemand kan hier de effecten van voorspellen of weten wat opbouw effecten, withdrawal effecten of bijwerkingen zijn. En voor zover ik lees worden bijwerkingen weer "bestreden" met andere medicaties of dosisveranderingen.
    Ook noemt hij enrstige ontwenningsverscijnselen inclusief braken. Mijn vraag is of je hier van te voren goed over was voorgelicht en gewaarschuwd. Mijn ervaring is dat dat bijna nooit gebeurt.

    Ik denk dat dit een doodlopende weg is. Verder is Lilly, de fabrikant van Zyprexa reeds meermalen aangklaagd wegens het achterhouden van grote risico's van dit middel, onder meer op diabetes:
    http://www.lawyersandsettlements.com/lawsuit/zyprexa.html#.VdRcax9uTmg

    waarmee deze fabrikant reeds bewezen heeft winst boven veiligheid te stellen.

    Misschien is een AP in zeer extreme gevallen een tijdelijke noodoplossing maar deze cocktail van middelen kan volgens mij nooit een duurzaam genezend effect hebben, zeker niet op langere termijn.
    Ik denk dat een psychose vaak een symptoom is van ene onderliggend emotioneel probleem. En dat daar heel goed naar gekeken moet worden.
    Een AP kan weliswaar de symptomen dempen maar moet altijd weer afgebouwd worden omdat deaze middeln niet getest zijn op levenslang gebruik en de cumulatieve risico's op bv. diabetes en tardieve dyskinesie alleen maar groter worden.

    Klaas

    Reageer
Reageer op: Combinatie medicijnen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief