Rivotril, problemen, nog maar eens !

  • #1

    Ik heb dit al eerder aan de orde gesteld. Misschien is dit bericht meer een uiting van frustratie dan een vraag om reëele hulp, maar ik doe het toch maar.

    Gebruikte dagdosis 2 mg, 's avonds ingenomen.
    Ik heb nu een ramptraject achter de rug van zo'n 2 jaar. De troep maakt me ziek, maar overstappen naar een andere benzodiazepine (lorazepam, oxazepam, korte poging diazepam) gaat niet "goed".
    "ziek" = de troep verstoord in ernstige mate mijn "normale functioneren", het is de minst benzodiazepine-achtige benzo die ik ooit heb gebruikt.
    Afbouwen is geen "ongemak", idem overstappen naar één van de andere geprobeerde benzo's.

    Geleidelijk overstappen van Rivotril naar diazepam leidt er o.a. toe dat de clonazepam enorm gepotentieerd wordt. Switchen ineens gaf zo'n resultaat dat ik meende het niet te moeten forceren.

    Achtergrond: voorgeschreven als spierontspannend middel, bijna tien jaar geleden, het leek zo mild. Ik kreeg eerst een ander middel (diazepam, lage dosering!), een psychiater meende dat om te moeten zetten naar Rivotril. Lang verhaal.

    Sinds een paar jaar is mijn gezondheid nogal achteruitgegaan. Medisch traject was flut, van kastje naar de muur, ik kreeg de juiste middelen niet voorgeschreven, wel de verkeerde. Interactie van problemen.

    Plat gezegd, na eerst akkoord te zijn gegaan met een gesprek over mijn problemen met Rivotril, trapte die psychiater (die ik zo'n acht jaar niet gezien had) mij na één gesprek in 2013 de praktijk uit.

    Terugverwijzing naar de eerste lijn, noemen van verslavingszorg als optie. De huisarts nam de suggestie van de verslavingszorg op een gegeven moment over. Het bleek dat twee ervaren verslavingsartsen (met één had ik een gesprek, met de ander heb ik per email gecommuniceerd) er geen bal verstand van hadden.
    Per jaar krijgt een verslavingsarts te maken met gemiddeld minder dan 0,5 personen met een afhanelijkheid van Rivotril.
    Idiote suggestie van afbouwen met oxazepam (werkt 6-7 uur, tegen clonazepam een hele dag), klinisch "bouwt men af" gedurende zes weken met diazepam. Dat betekent dat als de diazepam al goed verdragen wordt, de echte onttrekking buiten de kliniek plaats vindt ! Overigens hanteerd met een success % van 33 % ! (vooral diazepam, oxazepam, lorazepam, temazepam)

    De suggestie van de huisarts van een GGZ instelling sprak mij ook niet aan, diverse redenen, en ik weet onderhand wel hoe het gaat met de verwijsbrieven van die huisarts ! (lang verhaal)

    Ik ben al een keer van huisarts veranderd, "from the frying pan into the fire". Hij neemt mij in feite niet serieus. Ik weet niet wat er in mijn dossier staat, maar ik zou mij op grond daarvan waarschijnlijk ook niet serieus nemen !
    Het vertrouwen in de huisarts is echt weg, die man is een ramp geweest.

    Ik heb herhaaldelijk gezegd, Rivotril is geen middel dat thuishoort in een huisartsenpraktijk. Zie ook farmacotherapeutisch kompas.

    Globaal weet ik wel zo'n beetje wat er aan de hand is (vraag me niet naar de details, deels te specifiek en te complex om zo maar even op een forum te plaatsen).
    Een huisarts (zeker die van mij) heeft er de ballen verstand van, en ook geen interesse in. Uit ervaring weet ik dat psychiaters alleen geïnteresseerd zijn in psychiatrische problematiek. En dan nog de beperkingen van de GGZ instellingen. Ik heb mijn vorige huisarts ooit een keer verzocht om een verwijzing naar een neuroloog, zijn antwoord was dat ik hiervoor bij een psychiater moest zijn.

    Overgebleven optie: zelf klooien ? Dat men Rivotril behandelt als een slaap- of kalmeringsmiddeltje is schandalig.
    Afgezien van mijn gezondheidstoestand heb ik wat technische kennis die waarschijnlijk wel het één en ander verklaart.

    Reageer
Reageer op: Rivotril, problemen, nog maar eens !


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief