Advies bij afbouwen betablokkers?

  • #1

    Ik slik nu sinds een half jaar één Metropololsuccinaat Ret 25 mg tablet per dag, dit heeft de dokter mij [b]niet[/b] wegens een hartkwaal voorgeschreven maar wegens mijn angststoornis. Volgens de dokter remde dit medicijn de adrenaline af in stressvolle situaties.

    Ik merkte niet echt dat het nut had voor mij dus heb ik met de dokter gesproken over andere medicatie. Nu heb ik zojuist een nieuw recept gekregen voor Fluoxetine, en de twee mogen blijkbaar niet samen. Er is mij echter niks verteld over het afbouwen van de betablokkers oid, dus vandaar mijn post.

    Kan ik gewoon gelijk stoppen met de betablokkers of is het verstandiger om eerst af te bouwen?

    Dank u wel voor het lezen.

    Reageer
    #2

    Ik zou ze toch even afbouwen.
    1 week om de andere dag nemen dan 1 week om de 2 dagen en dan stoppen.

    Reageer
    #3

    Hallo,

    bij deze mijn vraag.. ik slik nu al een aantal jaren propanolol 80 Mg gereguleerde afgifte en moet nu afbouwen omdat ik af en toe wat zweverig wordt en willen we proberen of dit van de te lage bloeddruk komt. Nu heb ik 40 Mg gekregen in tablet vorm en de bedoeling is dat ik deze 1 keer per dag moet slikken maar deze heeft geen gereguleerde afgifte. Dus zal niet 24 uur gaan werken. Nu is mijn angst dat ik dus last ga krijgen van eventuele bijwerkingen etc.. iemand bekend met dit probleem? Of zou er misschien een andere manier zijn om te stoppen met propanolol?

    Reageer
    #4

    In principe kun je gewoon naar 40 mg gaan. Dat zal niet veel problemen opleveren

    Reageer
    #5

    Goedenavond, ik slik ivm een schildklierontsteking metoprolol tartraat. Eerst 2 x 25 mg per dag, later 2 x 50 mg. Het teveel aan schildklierhormoon in mijn bloed neemt keurig af, evenals het verhoogde tempo van mijn hartslag waarvoor ik dus die blokkers slik. Nu zat ik inmiddels op een gemiddelde hartslag van tussen de 50 en 60. Soms zelfs 49. Daarom ben ik weer terug gegaan naar 2 x 25 gram, de helft dus. Dit doe ik inmiddels 2 weken. Kan ik nu helemaal stoppen of moet ik nu nog een week om de dag of om de 2 dagen die lage dosis slikken of bv maar 1x 25 mg per dag ipv 2x. Ik vermoed namelijk dat tijdens mijn slaap mijn hartslag wellicht nog lager is en dat vind ik wel een verontrustend idee. Ik ben een leek, dus wie weet zijn die zorgen voor niets.

    Ik hoor het graag. Hartelijk dank voor uw reactie!

    Gr. Petra

    Reageer
    #6

    Dit moet je toch echt even met je arts overleggen. Ik kan daar zonder enige dossierkennis geen advies over geven

    Reageer
    #7

    Ik slik al ca. 16 jr. propranolol 40 mg. Voorgeschreven door mn neuroloog na een aantal TIA's . Behalve dat het goed is voor mn hart en mn bloeddruk heeft het als bijwerking dat het migraine-aanvallen sterk verminderd of in elk geval dat ze dan minder heftig zijn. Ik ben nu 58 en wil er graag vanaf. Kan ik dat zelf besluiten en zo ja, hoe kan ik ze het beste afbouwen?

     

    Reageer
    #8

    Dat zul je toch in overleg met de behandelend arts moeten doen

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo Petra, sorry voor de late reactie. Ik zit met precies hetzelfde probleempje en vraagjes als jij. Door vergrote schildklier in 2019 kreeg ik ook hogere soms oncontroleerbare hartslagen. Hiervoor slik ik nu Bisoprolol 2,5 mg en schommelt de hartslag ook tussen 50 en 60 in rust, maar soms ook tot 42..De schildklierwaarden zijn al een tijd onder controle en dus vraag ik me ook af of ik ooit mag stoppen met die betablokker. Mijn huisarts reageert amper op die vraag en zegt dat hiermee ook tegelijk mijn bloeddruk goed staat.

    Reageer
    #10

    Ik ben sinds een week mogen afbouwen met bètablokker.
    Ik nam nu 1,5 jaar 2.5 Mg bisoprolol maar sinds paar maand is mijn hartslag vaak 45 en terwijl ik slaap zelfs onder 40. In overleg mogen afbouwen nu neem ik 1.25mg eerste dagen weinig verschil enkel dat m'n hartslag ietsje hoger is maar nog vrij laag 50 52 maar merk nu na 7dagen wel dat ik plots een stuk zenuwachtiger ben en m'n bloeddruk toch van 11/6 naar 125/8 is gestegen . Het is inderdaad nog perfect goed maar zo een groot verschil voor 1.25 Mg minder vind ik veel is dat normaal of heeft dit te maken met dat m'n lichaam moet wennen ...

    Reageer
    #11

    Je bloeddruk is prima. Dar hef je je dus geen zorgen over te maken. En ja hij stijgt als je de dosis verlaagt.

    Reageer
    #12

    Ik heb nog nooit van mijn leven bètablokkers of dergelijke medicatie gebruikt. Maar sinds een hevig tachycard met hypotensie van 160/90 moet Metoprolol gebruiken.
    Ik ben er niet blij mee door de bijwerkingen. Maar dat zal ik met mijn arts bespreken.
    Mijn vraag is: waarom moet je bètablockers eigenlijk afbouwen?

    Reageer
    #13

    Ik bedoelde natuurlijk hypertensie.

    Reageer
    #14

    @Mitoja

    Als je medicatie gebruikt die je bloeddruk verlaagt of verhoogt, kan die bij plotseling stoppen weer omlaag of omhoog schieten. Met afbouwen kun je dat ondervangen door bij een te sterke daling of stijging langzamer of niet verder af te bouwen.
    Dat is ook de reden dit alleen in overleg met een arts te doen.

    Reageer
    #15

    @Suus
    Duidelijk.
    Bij mij zijn het meer korte episodes en niet aanhoudend. Daarom had ik niet gedacht aan afbouwen. Maar ik ga het morgen bespreken met de arts.
    Dank voor je uitgebreide antwoord!

    Reageer
Reageer op: Advies bij afbouwen betablokkers?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief