Werken de GGZ instellingen inderdaad strak volgens protocollen ?

  • #1

    Kwestie betreft afbouwen van medicatie in samenhang met gezondheidsproblemen.

    De 'medicatie' heeft op de huidige dosis al wat paradoxale/problematische effecten.

    Als we gemakshalve aannemen dat de keuze op een psychiater zou moeten vallen: werkt de GGZ (instellingen) vrij strak volgens protocollen ? M.a.w., formele diagnose en daar bij "behorende" medicatie ?

    Ligt dat anders bij vrijgevestigde psychiaters ?

    Reageer
    #2

    De GGZ hanteert inderdaad meestal bestaande richtijnen/protocollen.
    Met name bij afbouwen van (psychiatrische) middelen komen dze protocollen rechtstreeks van de fabrikanten af en leiden in de praktijk tot herhaalde mislukte afbouw pogingen en uiteindeijk tot levenslange (poly) medicatie.
    En daarmee heeft de farmaceutische industrie de mensen precies waar ze willen...

    Er zijn wel uitzonderingen maar die zijn helaas schaars. Met vrijgevestigde psychiaters is mijn ervaring even slecht. Ook deze streven vaak naar een langdurige "client relatie" en werken daarom niet mee aan een langzame en veilige afbouw van SSRI of benzo medicatie.

    Als het inderdaad om een SSRI (paroxetine of venlafaxine) gaat zou je kunnen kijken naar de afbouwstrips van Cinderella en de artikelen van dr. PEter Groot. Daar is via Google genoeg over te vinden en er hebben ook ongeveer 20 psychaiters hun fiat aan gegeven.

    In geval van benzodiazepinen geeft de Ashton manual (in het NEderlands beschikbaar) de beste informatie. Als je geen begeleiding kan vinden is het mogelijk om afbouwen helemaal zelf te doen. Het grootste probleem is gelegen in het exact afmeten van de doseringen die niet geleverd worden door de fabrikanten (die immers geen commerciele interesse in afbouwen hebben).

    Klaas

    Reageer
    #3

    Het gaat om een benzo (clonazepam).

    Maar houden de GGZ instellingen vrij strak vast aan protocollen ? Ik heb wel eens gehoord dat de GGZ instellingen veel zaken hebben "dichtgetimmerd" met protocollen.

    Dat was jaren geleden, en ik weet inderdaad niet hoe het nu is. Ik herinner me verhalen over patiënten die met steeds wisselende psychaiters werden geconfronteerd.

    Is het inderdaad zo erg dat bijna iedereen in zo'n instelling in je gegevens kan grasduinen ? OK, er zijn wel formele beperkingen, maar er hebben wel veel mensen toegang tot je persoonlijke gegevens ?

    Reageer
    #4

    Als aanvulling op de vorige reactie:

    Ik heb diazepam geprobeerd en heb daar zo mijn twijfels over. Diverse aspecten. Totaal ander middel, en relatief kortwerkend.
    (ben bekend met het verhaal van de halfwaardetijd).

    Clonazepam afbouwen geeft zo z'n eigen problemen.

    Reageer
Reageer op: Werken de GGZ instellingen inderdaad strak volgens protocollen ?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief