Medische detox

  • #1

    Wat is nou eigenlijk een 'medische detox' ?

    Clonazepam 2 mg, lange termijn gebruik, voorgeschreven door arts.

    GGZ, verslavingszorg. De klinische detox, of 'afbouwen' zoals ze het noemen, is dat nou een 'medische detox' ? Is er een verschil tussen beide, of is een 'medische detox' iets anders ?

    Reageer
    #2

    Een medische detox wil zeggen dat het afbouwen of het stoppen onder medische begeleiding gedaan wordt.

    Een klinische detox is hetzelfde met dat verschil, dat dat doorgaans in een ziekenhuis of kliniek gedaan wordt.
    Een klinische detox wordt in de regel dan gedaan, wanneer iemand eerder een stoppoging of een afbouwpoging heeft gedaan die niet gelukt is.

    Reageer
    #3

    Afbouwen van een psychiatrisch middel (meestal benzodiazepine of SSRI) is iets totaal anders dan een detox.
    Detox (de-toxificatie) betekent "ontgifting" en daarmee wordt bedoeld dat een giftoge stof, bijvoorbeeld een zwaar metaal, uit het lichaam moet worden verwijderd. In de regel is het zaak om dat zo snel en effectief mogeijk te doen want hoe langer de giftige stof in het lichaam is, hoe schadelijker het kan zijn.

    Bij psychiatrische middelen is het veel lastiger, de giftigheid van deze middelen is op zich al een probleem maar het grootste gevaar zit hem in de gewenning aan deze mideelen. Het te snel (abrupt,of "cold turkey") stoppen kan aanleiding zijn tot een reeks zeer ernstige ontwenningsverschijnselen die vaak veel ernstiger zijn en van een totale andere orde dan de originele psychische klacht.

    Helaas is de kennis hierover bij veel artsen, ziekenhuizen alsmede detox klinieken zeer beneden peil en worden vaak geen geschikte doseringen geleverd die zeer voorzichtog afbouwen mogelijk maken.

    Klaas

    Reageer
    #4

    even ter anvulling:

    Binnen de Geestelijke Gezondheidszorg worden de begrippen "medische detox" en "klinische detox" ook gebruikt bij afbouw of stoppen van geneesmiddelen cq drugs.

    Reageer
    #5

    En binnen de verslavingszorg ?

    Een arts had het idee om in pakweg 3 weken de clonazepam af te bouwen. Soms gebeurt dat met diazepam (een benzo die lang in het lichaam achterblijft), maar zijn voorkeur ging uit naar oxazepam. Oxazepam werkt bij mij relatief kort.

    Binnen drie weken, na langdurig gebruik, dat is toch geen afbouwen ?

    Hij had geen ervaring met clonazepam, dat een lange halfwaardetijd heeft.

    Een opmerking over fysieke afhankelijkheid, onderliggende condities (depressie, angst ?) die dan behandeld zou moeten worden. Met antidepressiva, antipsychotica e.d. ?

    Dat lijkt toch meer op de klassieke detox, het gif uit het lichaam krijgen. Wat bij clonazepam best lang kan duren.

    Uiteindelijk kwam dit aleen maar aan de orde als optie omdat een eerdere afbouwpoging mislukt was.

    Reageer
    #6

    Dat geldt ook voor verslavingszorg. Dat valt ook binnen de Geestelijke Gezondheidszorg.

    3 weken is inderdaad erg kort.
    De voorkeur voor Oxazepam begrijp ik niet helemaal. Als jij minder gevoelig bent voor de oxazepam, zou de diazepam een logischer keuze zijn. Maar goed....

    [quote]Een opmerking over fysieke afhankelijkheid, onderliggende condities (depressie, angst ?) die dan behandeld zou moeten worden. Met antidepressiva, antipsychotica e.d. ?[/quote]die vraag kan ik helaas niet beantwoorden. Maar als er voor een AD wordt gekozen schiet je er niet veel mee op. Je verruilt dan de clonazepam voor een andere......

    Reageer
    #7

    Wel, de "gifstof" is er dan wel uit.
    Je zit dan inderdaad met een ander gif, waar misschien makkelijker van af te komen is ? Ik weet niet goed wat gebruikelijk is.

    Reageer
    #8

    De verslavingszorg is een onderdeel van de GGZ ? Zo had ik het niet gezien.

    Hoe verhouden instellingen voor de verslavingszorg (Novadic-Kentron, Tactus) zich tot klinische hulp bij "verslaving"/detoxificatie bij de meer reguliere instelling (zoals Dimence, Mediant) die zijn gericht op psychische hulp ?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Dat is een moeilijke vraag.
    De instellingen die zich bezig houden met verslavingszorg, hebben doorgaans meer en ook betere ervaringen met verslaving /detoxificatie.

    Reageer
    #10

    Misschien ook een moelijke vraag ...

    De verslavingszorg als onderdeel van de GGZ.

    En als je dan vooral fysieke klachten hebt. Laat ik maar even niet op de details ingaan. Is dan de verslavingszorg nog steeds de beste keuze ?

    Reageer
    #11

    Dat is inderdaad een moeilijke vraag. Dat hangt er vanaf waar de fysieke klachten vandaan komen. Maar ik denk dat je "verslaving" prioriteit heeft.

    Reageer
    #12

    Bouw en toestand lichaam, functioneren van het lichaam. Effect van de clonazepam.
    En de interactie van deze factoren.

    Reageer
    #13

    "Een opmerking over fysieke afhankelijkheid, onderliggende condities (depressie, angst ?) die dan behandeld zou moeten worden. Met antidepressiva, antipsychotica e.d. ?
    die vraag kan ik helaas niet beantwoorden. Maar als er voor een AD wordt gekozen schiet je er niet veel mee op. Je verruilt dan de clonazepam voor een andere"

    Opmerking van de verslavingsarts die 25 jaar ervaring had, maar niet één persoon die dit middel gebruikte heeft behandeld: in de kliniek afbouwen met oxazepam (langwerkend). Het kan best zijn dat er een angststoornis of depressie onder zit, en die moet dan ook behandeld worden. (parafraserend)
    Ik denk dan aan ander psychiatrisch spul.

    Voor mij was die oxazepam dus kortwerkend.
    En niet iedereen reageerd goed op diazepam, niet voor iedereen geldt 'een benzo is een benzo'.

    Is klinisch afbouwen dan een slecht idee ? Dat is al vaker mislukt, en niet vanwege een zwakke wil.(lang verhaal, vooral fysiek gebeuren, in het kort: het is fysiek slopend)

    Of andere verslavingsinstelling zoeken, buiten de regio ? Maar willen ze niet allemaal afbouwen met diazepam ? En als je in de instelling kunt overschakelen op diazepam, daarna kunt stoppen terwijl het spul nog in je lichaam zit, en bij het verlaten van de kliniek de onttrekking pas echt begint ...

    Reageer
    #14

    Ik heb wel meer dan één arts ontmoet die de fysieke reacties/problemen en onttrekkingsverschijnselen van dit middel niet kent.
    Gewoon omdat het nauwelijks gebruikt wordt, in die doses en langdurig.

    Reageer
Reageer op: Medische detox


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief