Antibiotica: afwachten (en eventueel stoppen) na 1 pil

  • #1

    Ik raak regelmatig (om de paar maanden) verkouden en meestal krijg ik dan een ontsteking aan mijn sinussen.

    Ik heb dit 1,5 - 2 maanden geleden voorgehad. Toen heb ik antibiotica moeten nemen omdat de slijmen toen aan het afzakken waren naar mijn longen.

    Nu heb ik dit nu opnieuw voor (wegens een collega die zwaar verkouden was en waar ik een hele week mee heb moeten samen werken). Ik ben vandaag naar de dokter geweest, en die heeft toch opnieuw antibiotica (Amoxiclav) voorgeschreven voor mijn ontstoken sinussen, samen met ondersteunende geneesmiddelen.

    Ik heb echter het gevoel dat het deze keer minder erg is: slijmen zijn gekleurd maar veel minder groen, komen los bij het snuiten en hoest is ook miniem.

    Ik heb nu deze ochtend de eerste pil van mijn antibioticakuur (20 tabletten, 3/dag) toch maar ingenomen, maar ben toch echt aan het twijfelen of het wel nodig is van weer een antibioticakuur in te nemen. Ik heb ten slotte veel schrik voor het resistent worden tegen antibiotica, zeker met dat ik die toch om het half jaar eens moet nemen, en het nu nog maar 'pas' geleden is dat ik antibiotica heb moeten nemen.

    Hier komt [b]mijn vraag[/b]: Is het nu mogelijk om nog 2-3 dagen af te wachten (en enkel de ondersteunende medicamenten te gebruiken zoals neusspray) en te kijken of ik genees zonder die antibiotica? Of zouden de bacteriën dan zeker en vast resistent(er) worden van die eerste pil en moet ik die kuur nu sowieso uitnemen? Alsook: mocht ik na die 2-3 dagen niet beteren, zou de antibioticakuur met 1 tablet minder dan nog voldoende afdoen?

    Ik heb een jaar geleden eens hetzelfde gedaan: 1 pil ingenomen, afgewacht en daarna genezen zonder de rest van de antibiotica. Maar of dat verstandig was weet ik niet, vandaar mijn vraag.

    Alvast bedankt voor uw advies!

    Reageer
    #2

    Als je de kuur start, moet je ze ook afmaken.

    Reageer
    #3

    Dat is inderdaad het algemene advies, maar ik zou graag specifiek weten of dat ook geld na het nemen van slechts 1 pil.

    De adviezen over het innemen van antibiotica stellen dat je niet mag stoppen met de kuur vanaf dat je jezelf beter voelt, omdat bacteriën dan resistent worden.

    Ik zou nu dus willen weten of 1 pil al krachtig genoeg is voor dat effect, of dat die ene pil niet zoveel uitmaakt en het effect pas optreed nadat er meer antibiotica in het lichaam zit.

    Reageer
    #4

    Dat effect zou na 1 pil kunnen optreden.

    Reageer
    #5

    Dus toch.

    Oké, bedankt voor de informatie!

    Reageer
Reageer op: Antibiotica: afwachten (en eventueel stoppen) na 1 pil


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief