Mirtazapine 15 mg afbouwen i.v.m bijwerkingen

  • #1

    Ik slik nu ongeveer 6 jaar mirtazapine 15 mg en ben van plan om deze af te bouwen.
    De reden ervan is dat ik nu een keer mijn angsten onder ogen moet en wil zien en dat ik van de nare bijwerkingen af wil!
    Ik merkte toen ik er enkele dagen geleden over begon na te denken om ze af te bouwen, dat het mij angstig maakte. Angst voor de angst. Durfde ook niks op internet te zoeken hierover want de negatieve ervaringen zouden mij laten denken dat dat bij mij ook zo zou gebeuren.
    Maar goed, probeerde me toch nuchter op te stellen en moet zeggen dat ik er nu geen problemen meer mee heb als ik het opzoek.
    Wat ik tegen kwam over het middel verbaasde me wel!
    Mirtazapine wordt ook voorgeschreven aan mensen met slaapproblemen :s
    Dus ik vraag me af wat het dan met je doet als je het inneemt terwijl je geen slaapklachten hebt maar alleen depressieve en angstklachten?

    Nu ging ik gisteren vol goede moed naar de dokter om begeleiding aan te vragen tijdens het afbouwen en daarnaast wilde ik graag een verwijzing voor een psycholoog die gespecialiseerd is in emdr en een verwijzing voor de neuroloog.
    Mijn eigen huisarts was er niet dus ik kreeg een vervanger. Toen ik die man al zag dacht ik: omg...
    Nou, ik nam plaats en mocht mijn verhaal doen.
    Ik begon met de verwijzing voor de psycholoog en daarna vertelde ik dat ik graag wilde afbouwen met mijn antidepressiva.
    Zijn reactie: "waarom zou je daarmee stoppen?"
    Ik was echt verontwaardigd en zei: "nou omdat ik ze al zes jaar slik!"
    Dus ik vertelde ook wat mijn bijwerkingen waren en vroeg dat ik het één en ander nog wel wilde weten over het medicijn, zodat ik het beter begrijp van hoe of wat.
    Hij keek me aan of dat ik gek was!
    Ik vertelde hem dus dat ik na mijn jongste in 2001 een postnatale depressie had gekregen en ik kreeg toen Remeron voorgeschreven van 30 mg en heb dit destijds ongeveer 2 a 3 jaar geslikt. Ik heb ze toen afgebouwd en het ging super! Ik had nergens last van, ook niet tijdens het afbouwen.
    In 2008, ongeveer in juli, raakte ik zwanger en eindigde uiteindelijk in een mk toen ik 8 weken zwanger was.
    Niets aan de hand, totdat ik later in dat jaar ineens een blindedarmontsteking kreeg. Ik werd die bewuste dag opgenomen in het ziekenhuis en tijdens het wegmaken, viel mijn ademhaling ineens stil terwijl ik nog bij was! De anesthesist keek me aan en riep dat ik moest inhaleren. Toen was ik wel meteen weg. Op de uitslaapkamer, hoorde ik vaak in de verte iedere keer het alarm afgaan. En er werd geroepen: "Mevrouw... u moet even goed diep inademen.
    Later werd ik naar mijn ziekenhuiskamer gereden en voelde me heel verward.
    Later die avond kreeg ik ineens last van angstaanvallen uit het niets!
    Ik heb zo nog dagen in een roes geleefd en de angstaanvallen die bleven maar aanhouden. Uiteindelijk werd ik depressief en kreeg ik weer antidepressiva voorgeschreven. Ze wilden weer beginnen met een dosis van 30 mg, maar heb zelf aangegeven dat ik toch liever eerst met 15 mg wilde beginnen.
    Het hielp, maar ineens had ik last van ademstops net tijdens het inslapen. Ze dachten aan apneu, ben hierop getest maar was het niet.
    Later merkte ik dat als ik cola had gedronken ik er gif op kon innemen dat ik ademstops kreeg. Op een gegeven moment gestopt met cola en ik had nog maar heel sporadisch tot op de dag van vandaag een keer een ademstop. Ik had dit trouwens niet doorgegeven bij de neuroloog want ik was al uitbehandeld.
    Wel kreeg ik zo nu en dan last van slaapverlammingen en/of een soort van hallucinatie tijdens het ontwaken, midden in de nacht. Ik zag niet echt zoals bij een hallucinatie mensen of andere dingen in mijn kamer, maar wel dat als ik wakker werd, leek het net of ik nog in mijn droom zat. Ik droom overigens veel. Apart uit te leggen...je bent wakker, ziet dus alles gewoon om je heen maar het voelde alsof ik nog in mijn droom zat.
    Ik kon er gelukkig wat over lezen op het internet en het stelde mij gerust.
    Ben hiervoor nooit naar de dokter gegaan.
    Nu inmiddels 6 jaar later, raakte ik voor een paar maand terug weer zwanger, maar ook dit eindigde in een mk.
    Ik voelde mezelf op zich goed tot een week of twee geleden. Voelde me somber, kon vaker huilen en toen ging ik dus nadenken over die antidepressiva.
    Prompt daarna, kreeg ik 's nachts ineens bij het inslapen een heel vreemd gevoel. Ik schrok wakker en had het gevoel of mijn hart stil stond! Moeilijk uit te leggen maar het was of ik aan de dood ontsnapt was, zo'n gevoel gaf het mij.
    En dat is iets waarvoor ik nu heel bang ben geworden!
    Ik had dit, niet zoals hierboven zo uitgebreid, uitgelegd aan de dokter en die reageerde zo ongelooflijk nonchalant! Want ik wilde graag ook een verwijzing voor de neuroloog, om nu alles gewoon uitgebreid aan te pakken en meer inzicht te krijgen op dingen. Bijvoorbeeld of het kan dat er iets is misgegaan met de narcose en ik daarom tot op heden nog steeds problemen vind bij het inslapen. Of, ligt het gewoon aan de antidepressiva? Dat soort vragen.
    Ik kon wel janken daar hoe hij reageerde. Tja zegt hij er zijn wel meer mensen die een narcose raar ervaren, of zelfs bijblijven tijdens de operatie. En wat ik ermee opschoot voor een verwijzing van de neuroloog. Wat het veranderde aan mijn situatie.
    Ik kreeg dus alleen een verwijzing mee voor de psycholoog en was echt verbaasd hoe hij reageerde. Ik zeg: "maar zoals het afbouwen dan, wie kan mij daarin begeleiden, de psycholoog?" Ja zegt ie. Ik moest zelf constant de vragen stellen en hij heeft nog niet ene keer in mijn dossier gekeken! Want ik heb last van ptss en wat denk je wat hij op de verwijsbrief schreef van de psycholoog?
    Vermoedelijke dsm stoornis!
    Ik wist niet wat het betekende en ben het thuis gaan opzoeken. Ik was gewoon kwaad! Hoe kan hij in vredesnaam zo'n diagnose stellen terwijl hij mij voor het eerst ziet en niet eens in mijn dossier heeft gekeken!
    Ik ga in elk geval terug en maak nu een afspraak met mijn eigen huisarts. Het is toch van de zotte dat als ik mijn goede wil toon om af te bouwen hij mij naar huis stuurt en mij afschrijft alsof er psychisch wat mis is?
    Ik verzin mijn klachten niet?? Het gebeurt toch alleen als ik in slaapval, ik heb daar zelf geen controle over!?

    Ik durfde op een gegeven moment enkele dingen niet eens meer te vragen aan hem. Werkt lekker demotiverend zo'n gesprek...
    Maar herkent iemand zich in mijn laats genoemde klacht? Dus dat het lijkt alsof je dood bent geweest?
    En weet iemand of mirtazapine 15 mg een lage dosering is? Ik bedoel, wordt het voorgeschreven bij een milde of zware depressie?
    Gezien ik ook geschrokken ben van dat het middel wordt voorgeschreven bij slaapklachten, slik ik het nu sinds twee dagen in de ochtend. Maar ik lig nu ineens eerst een paar uur wakker alvorens ik in slaap val.
    Mja misschien ben ik er nu wel teveel mee bezig en is dat de reden...

    Groetjes Esmee

    Reageer
    #2

    Ik begrijp dat je gesprek met de huisarts niet zo is verlopen zoals je had verwacht.

    Er zijn wel enkele dingen waar ik toch even iets over moet zeggen.
    De huisarts heeft beslist in jouw dossier gekeken voordat jij binnen kwam.

    De opmerking DSM stoornis is volledig terecht. Je geeft zelf al aan dat je PTSS hebt. Dat is dus een DSM stoornis. Dus zo vreemd was de verwijzing van die huisarts niet. Hij heeft dus wel degelijk in je dossier gekeken. En een verwijzing naar een psycholoog is een juiste beslissing. Zeker ook omdat je de Mirtazapine wilt afbouwen en je huisarts een toename van psychische klachten verwacht.

    Wat de neuroloog betreft:
    Voor welke klacht zou je naar een neuroloog willen?

    De klachten die je beschrijft passen meer bij een psychische aandoening( die je al hebt) en het gebruik van de Mirtazapine.

    Reageer
    #3

    Hoi Tandor, bedankt voor je reactie.

    Dan heb ik wat betreft het dsm de verkeerde conclusie getrokken als ik jouw mening zo hoor. Maar omdat hij de categorie al wist te vermelden en ik het op ging zoeken en o.a hypochondrie in de lijst zag staan, dacht ik wat is dit voor onzin?
    Daarbij je had de klank van zijn antwoorden moeten horen. Op mij kwam hij over alsof hij dacht: daar heb je er weer zo één.
    En ik vind zijn reactie over dat ik die antidepressiva wilde afbouwen nou niet bepaald professioneel. Mijn vorige huisarts vroeg nog weleens, wordt het niet eens tijd om je medicijnen af te bouwen?
    Maar hoe hij reageerde, waarom zou je daarmee stoppen? (en dan de toon erop en zijn blik), had ik niet verwacht.

    Maar uhm, ik wil graag een verwijzing voor de neuroloog omdat ik graag wil weten wat er nu precies misgaat als ik zo wakker schrik met het gevoel alsof mijn hart heeft stil gestaan en/of dat het met de medicijnen te maken kan hebben en/of met de narcose destijds... Ik wil gewoon alles beter begrijpen hoe het precies werkt daarboven 🙂 én mocht hij herkennen wát het nu precies wel is, dat hij mij gerust kan stelen..

    Reageer
    #4

    *stellen bedoel ik

    Reageer
    #5

    Oja, en de verwijzing voor de psycholoog was op eigen initiatief want daar kwam ik in eerste instantie voor. Want heb gewoon nog dingen uit het verleden waar ik nu nog hinder van ondervindt, bijvoorbeeld: zelfvertrouwen... Ik wil daaraan gaan werken d.m.v emdr.

    Reageer
    #6

    Zijn reactie over het afbouwen was inderdaad wel wat minder. Ik begrijp ze wel, maar dat had hij dan fatsoenlijk moeten uitleggen. Als vervangende huisarts wil hij dergelijke ingrijpende veranderingen natuurlijk liever aan de eigen huisarts over laten. Daar is wat voor te zeggen, maar dat had hij dan beter moeten uitleggen.

    Overigens begrijp ik wel heel goed dat je graag wilt weten wat er aan de hand is.
    Maar als je het gevoel hebt dat er iets met je hart gebeurt, of dat nou door de narcose komt of door de medicijnen, moet je dus niet bij de neuroloog zijn maar bij een cardioloog. Eerst zal er moeten worden vastgesteld of er ueberhaupt iets met je hart aan de hand is. Pas dan kun je kijken wat er aan gedaan zou kunnen worden en welke arts dat dan zou moeten doen.
    Maar zoals ik al zei, de klachten die je hebt passen bij psychische klachten. Een postnatale depressie, PTSS, de medicatie.......dus de verwijzing naar de psycholoog is dan een logische. Dat was dus ook een wijs besluit van je. Een neuroloog kan voor jou in dit stadium niets betekenen.
    Maar als de huisarts je dit nou fatsoenlijk had uitgelegd, was het voor jou ook duidelijker geweest.

    Wat ik je zou adviseren is, om in ieder geval naar de psycholoog te gaan en naar je eigen huisarts. Vraag dan aan je huisarts om een ECG. Dan weet je in ieder geval of er iets met je hart aan de hand is. Bespreek dan met je eigen huisarts de afbouw van de medicatie.

    Reageer
    #7

    Oké zie, dan zit ik het in de verkeerde richting te zoeken en idd als hij het had uitgelegd, dan had ik het gewoon begrepen.

    Ik heb al eens eerder voor een aantal jaar terug een ECG in het ziekenhuis laten maken omdat ik pijnlijke druk op mijn borst had en na het maken van het filmpje hielden ze me op de hartafdeling omdat mijn hart veelste snel klopte. Geen idee meer waarom dat was (iets met tach...??) en na een aantal uur kon ik gewoon weer naar huis gelukkig.
    Misschien heeft het idd een verband met m'n hart en daarom klinkt een cardioloog eigenlijk ook wel logisch zoals jij benoemt, zo had ik het nog niet bekeken.
    Nu de laatste twee dagen dat ik mijn medicijn in de ochtend in neem, dus niet meer voor het slapen gaan, merk ik dat mijn hart juist weer anders reageert, Ik voel het zeg maar voor het slapen gaan, redelijk hard (wel normaal tempo) kloppen en dat is heel hinderlijk.

    Ik heb in elk geval aankomende week een afspraak staan bij mijn eigen huisarts en zal het één en ander wel even doornemen.

    Bedankt!

    Reageer
    #8

    Ik denk dat de tachycardie (snelle hartslag) dan toch iets met de medicatie te maken heeft.

    Laat nog even weten hoe het gesprek met de huisarts is verlopen als je bent geweest.

    Succes in ieder geval.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoe kan ik 15 mg mirtazpine afbouwen?

    Reageer
    #10

    Hoelang neem je de Mirtazapine al?

    Reageer
    #11

    Komt u hart problemen door de mortazapine? Of had u dit al? Mvg anoniempje

    Reageer
    #12

    Hallo hoe bouw ik de mirtezipine af????

    10 jaar gebruikt.   ...15 mg

    Reageer
    #13

    Je zou gebruik kunnen maken van de afbouwstrips van de Stichting Cinderella.

    http://www.cinderella-tx.org/files/2015/06/MRTZ_bestel_NL_1-1.pdf

     

    Eerst van 15 naar 5 mg  en dan van 5 naar 0 mg

    Reageer
    #14

    Als ik de psychiater raadpleeg, dan geeft ze aan dat je met een dosering van 15mg direct kunt stoppen.
    En als je dat te snel vindt, dan eerst 2 weken een halve.

    Zouden ze dat die psychiaters niet eerst zelf eens moeten laten proberen?

    15mg is de laagste dosering om als AD te werken, 45 doorgaans het hoogst.

    Reageer
    #15

    Zou niet gek zijn als ze dat zelf eens zouden proberen....

    Reageer
Reageer op: Mirtazapine 15 mg afbouwen i.v.m bijwerkingen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief