Afbouwen Rivotril, met welk middel ?

  • #1

    Het is mijn ervaring dat Rivotril niet rechtstreeks afgebouwd kan worden. Problematische fysieke en destabiliserende reacties.

    Het is niet ongebruikelijk om diazepam te gebruiken bij het afbouwen van benzodiazepines.

    Librium wordt soms ook wel gebruikt. Maar of het geschikt is voor mijn middel ??

    Welke middelen (benzodiazepines of anders) zijn geschikt voor het afbouwen van Rivotril ? Het is geen doorsnee benzodiazepine.

    N.B. ik gebruik het middel al zo'n 10 jaar, en mijn huidige dosis is 2 mg.

    Reageer
    #2

    Diazepam is een veel gebruikt middel bij het afbouwen van Benzodiazepines.
    Of het voor jou geschikt is zou je moeten overleggen met de behandelend arts.

    Reageer
    #3

    Op basis van ervaring durf ik wel te voorspellen dat diazepam op zijn minst problematisch zal zijn.

    Verder: mijn huisarts weet het ook niet !

    Reageer
    #4

    Ongeacht het middel dat je gebruikt, zal de afbouw van clonazepam(Rivotril) altijd met klachten gepaard gaan. Er is geen middel dat voor een geruisloze afbouw kan zorgen. Belangrijk is wel dat je de Rivotril heel langzaam in zo kleine mogelijke stapjes over langere tijd afbouwt. En dan bedoel ik echt langere tijd.

    Wat bedoel je precies met:
    [quote]Op basis van ervaring durf ik wel te voorspellen dat diazepam op zijn minst problematisch zal zijn.[/quote]

    Reageer
    #5

    Diazepam heb ik ooit eens geprobeerd. Kort. Heel ander middel. Snel last van ingewanden, bemoeilijkt/blokkeert slaap (ondanks sedatie).

    Neiging tot depressieve stemming.

    Tot mijn frustratie hoor/lees ik wel eens "vraag het de behandelend arts", maar die weet het ook niet en weet (wil?) blijkbaar ook niet waar die informatie te halen is.
    Ooit idioot advies gehad van een apotheker: afbouwen in twee weken.

    Ongemak is niet erg. Maar dood, dood en doodziek worden ...

    Reageer
    #6

    Helaas is dit eerder regel dan uitzondering: zowel de benzodiazepines als de SSRi's kunnen enorme problemen geven bij afbouwen en de "behandelend artsen" hebben er nauwelijks kennis van en lijken niet geinteresseerd te zijn om mensen veilig er vaanf te krijgen.

    MEnsen zijn dan ook volledig aangewezen op informatie van het internet. In geval van benzodiazepines biedt de "Ashton MAnual" verreweg de beste informatie en hulp./ Deze is in meerdere talen beschikbaar , ook in het Nederlands.
    Google er maar op en dan vind je hem zonder twijfel.

    Begeleiding van een arts is de volgende hobbel, iemand zal de doseringen moeten voorschrijven, vaak zijn de minimale verlagingen zoals ook Tandor die noemt niet leverbaar en moeten op maat worden gemaakt.
    Als de arts en apotheek niet mee (willen) werken zijn er diverse technieken om dit zelf te doen. De Ashton manual geeft daar ook goede info over.
    De website benzobuddies.org is wereldwijd de grootste en beste supportsite.

    Klaas

    Reageer
    #7

    Clonazepam (Rivotril) is in druppelvloeistof te krijgen.
    Druppelvloeistof 2,5 mg/ml; in flesjes van 10 ml.
    1 ml bevat ca 20 druppels. D.w.z. dat 1 druppel 0,125 mg werkzame stof bevat. Hiermee is dus goed in hele kleine stappen af te bouwen. Als je er ruim de tijd voor neemt, zou je eventueel ook zonder behulp van een andere AD kunnen afbouwen.

    Reageer
    #8

    Dank.

    Is er ook een verschil qua "effect" tussen de tabletten en de druppels ?

    Ik krijg namelijk van die problematische reacties.
    Zoals gemengd sederend/stimulerend effect (in eerste instantie slaapblokkerend), eetlust, "dynamisch" effect op de ingewanden in mijn buik. En nog wel meer.

    De tabletten worden traag opgenomen. Ik vraag me af of het "effect" van de druppels anders is.

    Zou een verwijzing naar een maag-darm-leverarts zinvol kunnen zijn ? Dit i.v.m. met "buikklachten". Samentrekkend effect en anders (hangt samen met Rivotril). Dat ik in mijn onderbuik een stevige hoeveelheid visceraal vet heb verzameld t.o.v. in combinatie met die Rivotril zorgt voor veel misère. Ik moet echt letten op wat ik eet, wanneer ik eet, hoeveel ik drink, wanneer ik drink. Helaas is junkfood/"chemische rommel" voor mijn ingewanden makkelijker dan "echt voedsel" (aardappelen/groenten/vlees).

    Ik heb van mijn huisarts (op mijn verzoek!) mebeverine/Duspatal gekregen, echter dat is wel een probleem als ik wil afbouwen. Misschien een beetje kort door de bocht, maar laten we zeggen dat het afbouwen van Rivotril met gebruik van mebeverine "niet" gaat. Ingewikkeld verhaal, laten we zeggen dat het de eigenschappen van Rivotril/"de onderliggende conditie" verandert. Op zich niet zo vreemd als je bedenkt dat de dynamiek wordt veroorzaakt door Rivotril. Mebeverine is een "antagonist van (?) de muscarine receptoren". Een vergelijkbaar middel (werkingsmechanisme)dat ik eerder om een andere reden heb gebruikt was ook problematisch.

    Dus ik vraag me af een een maag-darm-leverarts wat te bieden heeft, ook al is het formeel geen "ziekte". Huisartsen zijn soms wat "kort door de bocht".

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik denk niet dat de MDL arts een toegevoegde waarde heeft. Althans als duidelijk is dat je darmklachten/buikklachten door de Rivotril veroorzaakt worden. Het advies dat je van de MDL arts zult krijgen is voor de hand liggend in dat geval.

    De Rivotril is geen Retard. Dus de opname van de tabletten is niet vertraagd. De werking treedt binnen 30-60 minuten op. Voor de druppels zou de opname iets sneller kunnen verlopen. Maar daar zal geen significant verschil in zitten.

    Ik zie alleen de link tussen het afbouwen van de Rivotril en het gebruik van de Duspatal niet.

    [quote]maar laten we zeggen dat het afbouwen van Rivotril met gebruik van mebeverine "niet" gaat.[/quote] Dit zal niet aan de Duspatal liggen maar puur aan de Rivotril.
    Je kunt een AD niet afbouwen zonder tegen problemen aan te lopen.
    Om de zoveel mogelijk klachten en problemen te voorkomen is het dus belangrijk om de afbouw heel langzaam te doen en in heel kleine doses.

    Reageer
    #10

    Inderdaad, ik herken me hier in.

    Echter, voor mij zal diazepam op zijn minst problematisch zijn.

    Reageer
    #11

    Het vorige was en reactie op #6.

    Ik neem aan dat AD=benzo.

    Het heel langzaam afbouwen heb ik vaker geprobeerd. `langzamer´ is niet het antwoord.

    Ik word gewoon ziek van die troep. Ben er eigenlijk al ziek van geworden, al is het geen ´erkende´ ziekte. Inmiddels, ik heb dus ook problemen als ik niet afbouw.

    De vraag lijkt dan: forceren met diazepam ?

    Reageer
    #12

    Dit had eigenlijk nog in mijn vorige bericht gemoeten.

    Ik heb een tijdje terug gesproken met een ervaren verslavingsarts.
    Andere insteek, en hij had geen ervaring met Rivotril.

    We waren het er wel over eens dat `stoppen met benzo´s´ iets is dat je moet doen als je er goed voor staat.
    Daar sta je dan. Inmiddels is het een ramp.

    Reageer
    #13

    Het is ook niet zozeer dat langzaam de aangewezen manier is maar de combinatie van langzaam (langdurig) en dan vooral in heel kleine doses.

    AD was in dit verband Benzo.
    Maar in principe geldt dat voor alle benzo's, andere antidepressiva en antipsychotica

    Reageer
    #14

    "AD = benzo" klopt niet helemaal, met AD wordt bijna altijd danwel een klassiek (TCA) of een SSRI antiderpessivum bedoeld. Een benzo is een benzodiazepine. Beiden moeten zeer langzaam afgebouwd worden. En inderdaad is Diazepam (Valium) het meest gebruikt als bridge-middel om andere, verslavender benzo's af te bouwen, zoals PRozac (fluozetine) daar bij de SSRI's wel voor toegepast wordt.

    MAar het moet dus idnerdaad langzaam en het lijkt helaas een steeds terugkerend thema te zijn dat veel artsen, zelfs verslavingsartsen er weinig tot geen kaas van gegeten hebben. Het helpt ook niet mee dat de fabrikanten hierover zwijgen als het graf, kritiek negeren en eventuele vervolging gewoon afkopen.

    Wel positief is dat het middel in druppelvorm leverbaar is waarmee dosering op te tiende milligram dus moge;ijk is. Wel zou ik exact afmeten met spuitjes vna de juiste grootte i.p.v. druppels tellen omdat dat laatste niet erg nauwkeurig is en dosisflucuaties zo klein mogelijk hegouden moeten worden.

    Klaas

    Reageer
    #15

    Helemaal mee eens Klaas.
    AD = niet per definitie een Benzo. Alleen in het gebruikt verband van het betreffende bericht. Helaas worden Benzodiazepines nogal eens ingezet als "antidepresssiva".

    Daarom ook dat ik in het volgende bericht schreef:
    alle benzo's, andere antidepressiva en antipsychotica.

    Reageer
Reageer op: Afbouwen Rivotril, met welk middel ?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief