Afbouw Paroxetine

  • #1

    Dag allemaal,

    Ik zit wat verveelt met de afbouw van mijn medicatie en heb daaromtrent wat vragen.

    Misschien kort even schetsen. Ik neem al een vijftal jaar paroxetine, dit oorspronkelijk omwille van paniekaanvallen tijdens het autorijden. Ik heb al een aantal keer afgebouwd maar telkens kwam de angst terug. Erger nog, de angst werd doorheen de jaren erger en breidde zich uit naar alledaagse situaties. Eerst enkel bij het autorijden, dan ook bij meetings op het werk en uiteindelijk naar alle domeinen van het leven (weg gaan met vrienden, gewoon thuis tv kijken,...).
    Mijn dieptepunt had ik ongeveer een jaar geleden, nadat ik een tweetal maanden gestopt was met de paroxetine besloot ik om terug te starten met de medicatie omdat de angsten maar niet verdwenen. Na ongeveer een week terug aan de paroxetine barstte voor mij een ongelooflijke hel los waarbij ik op geen enkel moment nog kon ontspannen of genieten van het leven. Gedurende een tweetal maanden was ik aan het overleven in plaats van te leven. Gelukkig voelde ik daarna beterschap en kon ik uiteindelijk weer stabiliseren en genieten van het leven.
    Na testen bleek trouwens dat ik chronisch hyperventileer en dat de symptomen die ik vroeger ervaarde daaraan gelinkt konden zijn. Met dit in het achterhoofd leerde ik te kalmeren en vooral ook te relativeren.

    Ik besloot daarom in samenspraak met mijn arts om terug te gaan afbouwen, maar controlefreak die ik ben wou ik uiteraard ook eens bekijken op het internet naar de ervaringen van andere mensen. Daaruit blijkt dat afbouwen van deze medicatie echt enorm zwaar kan zijn en dat het feit dat mijn symptomen doorheen de jaren toenamen misschien wel eerder gelinkt waren aan het constant veranderen van dosis eerder dan aan de oorspronkelijke problemen.

    Mijn arts heeft mij een afbouwschema opgesteld waarbij ik om de 2 weken met 5 mg verminder. Tot nu toe zach het er dus zo uit:

    30 Mg
    25 Mg gedurende 2 weken
    20 Mg gedurende 2 weken
    15 Mg gedurende 2 weken
    10 Mg gedurende 3 weken
    5 Mg gedurende 3 weken

    Bij elke stap merkte ik dat ik het iets moeilijker kreeg dus heb ik aan mijn arts gevraagd om de laatste 5 mg af te bouwen in stappen van 1 mg per 2 weken. Momenteel zit ik op 4 mg.

    Nu echter het dilemma. Uit de forums op het internet blijkt dat stappen van 5 mg te groot zijn en dat dit na verloop van tijd kan leiden tot enorme onttrekkingsverschijnselen die maanden of zelfs jaren kunnen aanslepen. Ik vraag mij daarom af of ik dit risico wel moet nemen en twijfel daarom om terug te gaan naar 20 mg om van daaruit trager af te bouwen. Merk op dat ik ondertussen nog geen onoverkomenlijke symptomen heb maar dat vooral de schrik erin zit dat dit plots zou toeslaan en ik dan opnieuw in een hel zou terechtkomen zoals dit vorig jaar het geval was.
    Ik heb wel het gevoel dat ik nu iets sterker sta (zo heb ik cognitieve gedragstraining gehad en kan ik symptomen makkelijker relativeren wetende dat ze deels veroorzaakt worden door mijn chronische hyperventilatie). De laatste keer dat ik wou afbouwen nam ik ook nog bijna dagelijks 0.5 mg alprazolam (Xanax) om te kalmeren. Ondertussen kan ik meestal mezelf kalmeren en heb ik deze medicatie niet meer nodig (de laatste 4 maanden 1 keer 0.25 mg genomen toen ik wat panikeerde op een vliegtuig).
    Verder is het ook zo dat ik mijn arts echt wel vertrouw en dat deze zeker het beste met me voor heeft. Hij is namenijk de beste vriend van mijn vader en heeft zelf een tijd lang gelijkaardige medicatie genomen dus is in dat opzicht ook wel wat ervaringsdeskundige.
    Alleen weet ik niet of hij ten volle alle mogelijke effecten van de afbouw kent.

    Daarom had ik graag geweten of er mensen zijn die hier ervaringen mee hebben en die mij kunnen helpen om de juiste beslissing te nemen.

    Alvast bedankt voor de reacties.

    Groeten.

    Reageer
    #2
    Reageer
Reageer op: Afbouw Paroxetine


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief