Persatin en acetylsalicylzuur

  • #1

    Hallo had even een vraagje. Sinds vorig jaar juli 2013 heb ik een kleine herseninfarct gehad en kreeg toen persatin en acetylsalicytzuur voorgeschreven 80 mg en persatin 2x 200 mg.
    Sinds afgelopen vrijdag ben ik voor controle geweest en had toch verschillende bijerlingen van de medicijnen en de neuroloog heeft mij een ander middel voorgeschreven grepid 75mg.
    Dit heeft de zelfde werking. Maar aan de ene kant ben ik wel ongerust normaal slik ik 2x 200 gram persatin en 80 mig acetylsalicytzuur.
    Nu ineens 75 mg heb zelf het gevoel is dat wel genoeg de neuroloog zal het wel weten maar toch. Grepid kun je heel weinig vinden op internet. en moet nu ook de bloedstolling gecontroleerd worden?

    Reageer
    #2

    De werkzame stof van Grepid is Clopidogrel.( o.a. ook de werkzame stof van Plavix). Van deze werkzame stof is minder nodig om werkzaam te zijn dan bijvoorbeeld Persantin ( werkzame stof is Dipyridamol). Dus het verschil in mg is te verklaren.
    Voor zover mij bekend is er geen directe aanleiding om door het gebruik van Grepid de bloedstolling te controleren.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor jouw bericht.Ben nu iets rustiger geworden met het antwoord. Had er nog een vraagje over. dus als ik het goed lees neemt dit medicijn allebei de medicijnen persatin en acetylsalicyzuur over.

    mvg,
    Sonja

    Reageer
    #4

    Nee, alleen de persantin
    Niet de Ascal.(acetylsalicyzuur ) Moet je daar dan ook mee stoppen?

    Ascal geeft op zich heel erg weinig bijwerkingen.

    Reageer
    #5

    Ja daar moest ik ook mee stoppen ascal. wat raar ik bel voor de zekerheid maar even dan.

    Reageer
    #6

    Voor de zekerheid inderdaad maar even bellen.

    Het is natuurlijk mogelijk dat de arts dit bewust doet en dat voldoende is.

    Reageer
    #7

    klopt heb het nagevraagd dit is voldoende 😉

    Reageer
    #8

    Dag Tandor,

    Sinds 5 jaren gebruik ik ook dipyridamol 200mg. (en Acetylsalicielzuur.) Ascal.

    Nu heb ik regelmatig bijwerkingen van die dipyridamol en ben begonnen om aan het eind van iedere week 1x per dag de capsule in te nemen i.p.v.2x. Dus vrijdagavond niet en zaterdagavond niet. Opvallend is dat ik me dan beter voel en geen hoofdpijn ervaar en minder spierpijn. Daarna vanaf zondag neem ik weer 2x daags de capsules. Ik voel me er beter door maar vraag me af of deze schommelingen kwaad kunnen. Kunt u mij hier  misschien een antwoord op geven?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Dat je dan minder klachten hebt is niet zo vreemd. Het zijn bijwerkingen van de persantin.

    Of het aanpassen van de dosering 2 x per week kwaad kan is een moeilijke vraag die ik zo helaas niet kan beantwoorden. Dat is namelijk vooral afhankelijk waar je de persantin voor gebruikt en hoe de status van de aandoening is. Ik ben geneigd om nee te zeggen...maar vind wel dat je dat met je behandelend arts zou moeten bespreken. Je zou ook kunnen overleggen of je een ander middel i.p.v. de persantin  kunt gaan gebruiken.

    Reageer
    #10

    Ik ben verhuisd naar Tsjechie en daar wordt het medicijn Persatin of wat het ook mag heten niet meer voorgeschreven ( al 10 jaar niet meer ) omdat het GEEN toevoeging zou hebben als je al Ascal slikt. Ik gebruik de Persatin ook al 10 jaar en moet nu dus stoppen vraag me toch wel een beetje af of dit geen kwaat kan.

    Reageer
    #11

    Dat is helaas een vraag die ik zo helaas ook niet kan beantwoorden. Ineens ermee stoppen zou ik in ieder geval niet doen.

    Reageer
    #12

    Om te beginnen: Persatin is een merknaam. De werkzame stof is dipyridamol. Misschien dat je dat wel kunt krijgen, want dat is feitelijk precies hetzelfde. Verzekeringen proberen ook de dure merknamen te vervangen door de goedkopere generieke medicijnen. Dipyridamol is een antistollingmiddel om trombose te voorkomen.

    Ascal bevat de werkzame stof carbasalaatcalcium. Dat is een pijnstiller en ontstekingsremmer en valt onder de NSAID's, net als diclofenac, naproxen, ibuprofen en vele andere pijnstillers die je in Nederland gewoon bij de drogist kunt krijgen zonder recept. In lage doseringen wordt het ook toegepast als anti-stollingsmiddel.

    Datzelfde geldt voor acetylsalicylzuur (gewoon aspirine). Dat zou ik dan ook iedereen boven de 45-50 jaar aanraden. 80-100 mg per dag, dus niet meer dan een kwart tablet. Hogere dosering werkt averechts. Het vermindert de kans op trombose met 40%

    Kortom, u neemt wat middelen om risico's te verlagen. Ze zijn niet van levensbelang, maar verlagen alleen de kans op het ontstaan van aderverstoppingen. In de keuze van middelen kunnen verschillende landen verschillende keuzes maken. Die zijn vaak afhankelijk van afspraken met leveranciers en verzekeringen, maar die keuzes hoeven helemaal niet slechter te zijn dan de Nederlandse keuzes. Veel van die middelen zijn vaak gewoon vrij van recept verkrijgbaar, dus niet echt spannend.

     
    <h2 class=" alternate"></h2>

    Reageer
Reageer op: Persatin en acetylsalicylzuur


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief