Na 15 jaar Seroxat langzaam aan het stoppen, maar opeens…..

  • #1

    Hallo, ik heb 15 jaar lang Seroxat geslikt en ben sinds 1 jaar langzaam aan het minderen. Van 20 mg naar 17,5 mg met flinke tussenpozen, en het ging super goed zelfs in de winter tot opeens....
    Sinds 3 maanden zat ik op 2,5 mg en wilde ik gaan verlagen naar 1,25 mg. En de klachten kwamen er aan: spierpijnen vooral in kuiten en vingers en nek, misselijk, onrustig, heel slecht slapen, angstig maar vooral lichamelijke klachten merkte ik. Depressief voelde ik me helemaal niet. Toch ging het bergafwaarts omdat ik niet meer kon slapen en nu toch maar weer terug naar 2,5 mg sinds 2 weken. Maar de verbetering die ik zou moeten voelen is minimaal: ik slaap weer iets beter, maar heb bij een beetje stress meteen weer spierpijnen. Ik 'moet' me echt rustig houden, ik ontspan veel, neem middagdutjes, maar er moet ook gewoon gewerkt worden natuurlijk. Mijn vraag: hoe lang duurt het voordat ik me weer beter voel op 2,5 mg, want op deze dosis had ik geen problemen? En ik neem aan dat ik de laatste stapjes maar NOG langzamer moet gaan afbouwen, misschien pas over 1 jaar ofzo? Graag uw advies. Bedankt en MVG.

    Reageer
    #2

    Op deze site is er veel over te vinden, misschien heb je al een en ander gelezen want helaas weten nog steeds veel te weinig mensen (patienten en artsen) dat Seroxat uitermate verslavend is en afbouwen met de grootste zorgvuldigheid dient te geschieden.

    Volgens mij doeje het goed maar inderdaad kan er een moment komen dat het ineens fout gaat, zeker als de dosis onder de 10 mg of zelfs onder de 5 mg komt.

    Het lijkt me niet perse verkeerd om weer iets omhoog te gaan met je dosis, bedenk goed dat dit geen "terugval" is maar withdrawal, ofwel destabilisatie van je centraal zenustelsel dat nog steeds een bepaalde dosis nodig heeft.

    Na verhogen van de dosis kan het inderdaad enige tijd duren voor je weer stabiliseert, een paar weken of zelfs maanden. En dan zou ik nog langzamer gaan.

    Hanteer je al de 5-10% per 3-6 weken reductieregel? Uitgaande van 2.5 mg zou je dan maximaal 10% eraf moeten halen waarmee je uitkomt op 2.25 mg. En daar weer misntens 3 weken op blijven alvorens weer met max. 10% te verlagen, dus tot 2.03 mg (afgerond naar 2).
    De weg naar de 0 kan daarmee nog wel enige tijd duren, ik zou blijven afbouwen tot onder de 0.5 mg en vandaar een eventuele stoppoging proberen.

    Klaas

    Reageer
    #3

    Klaas bedankt voor je feedback. Ik heb tot nu toe elke 10 weken met 2,5 mg geminderd en dat ging goed tot dat ik aan 1,25 mg kwam. Ik ga nog 2 weken bekijken (als dat lukt) om op 2,5 mg te blijven, want zoals ik schreef deed ik het daarvoor ook goed op. Natuurlijk werk ik ook aan mijn levensinstelling sinds jaren, maar ik weet gewoon dat dit inderdaad lichamelijke afkickverschijnselen zijn.
    Voorlopig wil ik dan echt even op 2,5 mg blijven en misschien van de zomer inderdaad met nog kleinere stapjes gaan minderen.
    Maar hoe maak je die pillen kleiner? Waar vindt ik een weegschaaltje om te wegen of hoe doen jullie dit?
    Bedankt!

    Reageer
    #4

    @Anoniem,

    Je kunt eventueel overschakelen op de Seroxat suspensievorm. Dan moet je arts wel meewerken, anders kan ik je eventueel wel artsen aanraden die redelijk op de hoogte zijn.
    Je tabletten verkruimelen is ook een otie maar zoals je zelf al stelt wordt afwegen een probleem. Daarvoor heb je een milligramweegschaal nodig, en ook enige handigheid en veel geduld.

    Op onderstaanden Engelstalige site vind je de beste info over tapering (langzaam afbouwen) en ook adviezen voor weegschalen.
    http://survivingantidepressants.org/index.php?/forum/14-tapering/

    Voor zover mij bekend zijn de juiste weegschaaltjes op Ebay te bestellen voor enkele tientjes. Ik ben zelf een verstokte cold-turkey stopper: ruim 6 jaar geleden gestopt vanaf 10 mg (de laagste standaarddosis) en daarvan doodziek geworden. En het maar ternauwernood overleefd, nu na 6.5 jaar redelijk hersteld maar nog steeds nare restverscijnselen van het afbouwen.

    Die lijdensweg wil ik zoveel mogelijk mensen besparen en verder ook bijdragen aan meer kennis op dit gebed en de schandelijke wijze waarom de fabrikanten ons in het duister hebben gelaten en hulpeloos laten spartelen...

    Succes en het gaat je lukken,
    Klaas

    Reageer
    #5

    Super Klaas, jij bent de eerste die zegt dat het mij gaat lukken, dat geeft me moed. Ik heb al 7 eerdere afkickpogingen gedaan en telkens ging het verkeerd, maar op deze manier heb ik meer vertrouwen. Ik heb Seroxat vloeibaar in huis, maar vindt het toch nog lastig doseren omdat ik 1 ml minder al merk....dus waarschijnlijk moet ik toch gaan vijlen in de toekomst.
    Vannacht weer eens beter geslapen. Ik zal over een tijdje reageren als ik weer begin te minderen, voorlopig blijf ik nog even op 2,5 mg totdat ik hieraan gewend ben.
    Nogmaals bedankt!!

    Reageer
    #6

    Graag gedaan, ik heb als ervarinsdeskundige al meer mensen geholpen. En iedereen die de waareid over Seroxat kent kan weer andere mensen helpen en zo meehelpen aan een netwerk van ondersteuning waar de medisch-farmaceutische wereld het totaal heeft laten afweten.

    Alleen al dat je 7 pogingen hebt gedaan (ik zelf heb er ongeveer 5 of 6 gedaan) geeft toch al aan hoe volkomen waardeloos de informatieverschaffing op dit gebied is.

    Je schrijft dat je de suspensie al hebt, daarmee kun je wel zeer nauwkeurig doseren mits je maar de juiste spuitjes hebt. Eventueel kun je die online bestellen:
    http://www.daxtrio.nl/injectiespuit-jecton-2ml-100.html

    Lijkt mij zelf makkelijker dan verkruimelen en afwegen. BEdenk wel dat de suspensie na openen neit lang bewaard kan worden.

    Welke methode je ook kiest, met zeer langzaam en gestaag afbouwen zul je de eindstreep halen. En trek je niets aan van anderen die er niet in geloven, wij kiezen ervoor om niet levenslang een schadelijk neurotoxine te blijven slikken en al helemaal niet om levenslang verslaafd te zijn.
    Helaas vereist jezelf bevrijden uit de wurggreep van Seroxat een bijna onmenselijke inspanning en een onmetelijk geduld.
    En dat is precies zoals fabrikant GlaxoSmithKline het gewild heeft!

    Veel sterkte, en hou me/ons op de hoogte.
    Klaas

    Reageer
    #7

    Wat een TOP idee die spuiten, nooit aan gedacht! Dat ga ik zeker doen!
    Het ergste vindt ik nog wel dat ik altijd gedacht had dat ik nadat ik 1x depressief was ik dat nu altijd zou blijven zonder medicatie, immers hoe vaak hoorde ik niet: je hebt misschien altijd een onderhoudsdosis nodig....En dan maar weer praten/therapie, in het verleden graven, heb ik dat nog niet verwerkt? bla bla bla........JAWEL ik heb dat verwerkt potverdorie en ik heb inmiddels in 15 jaar mezelf helemaal binnenste buiten gekeerd en NU pas kom ik er achter dat het puur lichamelijke verschijnselen zijn en zo voel ik het ook, want ik voel me mentaal sterker dan ooit.
    Je zou er nog kwaad om worden ook, maar dat ben IK niet meer waard.
    Wordt ongetwijfeld vervolgd...........

    Fijn weekend!

    Reageer
    #8

    Vandaag toch maar terug naar proberen: 3.75 mg. Op 5 mg voelde ik me goed, op 2,5 mg minder goed en op 1.25 helemaal niet goed.
    Ik denk dat ik te snel van 5 naar 2,5 mg ben gegaan en momenteel lukt het me zelfs sinds weken niet om me echt goed te voelen op 2,5 mg. Het gaat maar op en neer. Doe ik 1 dag wat teveel word ik de dag later 'gestraft'.
    Het voelt toch als falen dat ik nu terug ga naar 3.75 mg. Hoop dat ik hier genoeg aan heb en niet ook nog terug naar 5 mg moet.
    Soms denk ik: heb ik het dan toch nodig?
    Soms denk ik: waarom doe ik zo moeilijk en slik die pillen niet gewoon?
    Maar ja, misschien verwacht ik wel te snel resultaat?
    Na 15 jaar slikken ben ik op 1 jaar tijd toch al ver met afbouwen gekomen niet dan?
    Ik denk dat ik nog zeker 2 jaar geduld moet hebben voordat ik er helemaal af ben of?
    Wat een onzekerheid bah.....

    We houden vol 😉

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Helaas is dat een van de vele valkuilen van dit middel, ns te snel afbouwen werkt omhoog doseren soms neit meer, zeker als je daar te lang mee gewacht hebt.
    In dat geval zit er weinig anders op dan vele geduld te hebben en txt toch weer heel langzaam, MAXIMAAL met 10 procent per 3 weken, omlaag gaan.
    Nee je doet niet moeiljk, nee je hebt het niet "nodig" behalve dat je eraan verslaafd gemaakt bent, en je hebt alle reden om hier niet levenslang van afhankelijk te zijn.
    Het kan inderdaad nog wel een jaar of meer duren maar ook jij komt er vanaf, zeker als je het super langzaam en gestaag doet.
    Klaas

    Reageer
    #10

    Dankjewel Klaas, je woorden doen me echt goed!
    Wat bedoel je met omhoog doseren werkt dan niet meer? Werkt het middel nu niet meer of wat?
    Ik weet niet of ik te lang gewacht heb met omhoog doseren.
    In totaal heb ik 3 weken op 1.25 mg gezeten en toen weer terug naar 2,5 mg waar ik me voorheen zo'n 8 weken redelijk goed op voelde, maar nu dus sinds 3 weken nog niet echt. Ik ben nog steeds/ mijn zenuwstelsel is teveel gespannen en dus vandaag naar 3,75 mg. Ik zie in mijn agenda staan dat ik me het beste voelde op een kwart tablet dus 5 mg, maar ik wil eerst nog even proberen op 3.75 mg. Vind het zo zonde om weer omhoog te moeten gaan, maar ik 'moet' wel want momenteel vecht ik tegen mijzelf.
    De reden dat ik ook wil stoppen met Seroxat is omdat ik 10 kg was aangekomen en nu dus al 5 kg kwijt ben!!!
    Wat adviseer je me te doen nu?

    Reageer
    #11

    @Anoniem,
    Wat ik bedoel is dat wanneer je in de withdrawal/onttrekking gerecht komt, je autonoom zenuwtelsel dusdanig kan destabiliseren dat dat niet meer ongedaan gemaakt kan worden door naar je oude dosis terug te gaan.

    MEestal geldt, hoe langer je in de withdrawal bent, hoe kleiner de kans dat de verscijsnelen weer verdwijnen na hervatten van de oude dosis. Hoe lang deze periode is, is onbekend en voor iedereen anders.
    Als je klachten enigszins uit te houden zijn zou ik voorlopig even op je dosis van 3.75 blijven, eventueel enkele maanden, en dan weer langzaam omlaag gaan, eventueel zelfs in stappen van 5% als 10% te veel is.

    Mijn adviezen zijn overigens niet bindend en luisteren naar je lichaam blijft altijd zeer belangrijk. Het beste zou zijn om het odner begeleiding van een goed geinformeerde arts te doen maar helaas zijn die dun gezaaid...
    Sterkte,
    Klaas

    Reageer
    #12

    Tja, we zullen zien, ben vandaag zelfs naar 5 mg terug gegaan. Reden is ook dat is sinds zondag weer gevoeliger ben voor geluiden. Ik hoor de pomp van de verwarmingsketel van het gebouw waar ik woon, die ik voorheen niet hoorde. Dit probleem heb ik vroeger ook gehad toen ik minderde met Seroxat, toen hoorde ik opeens andere geluiden heel scherp en continue. Zeer vervelend kan ik je zeggen. Voor mij een teken dat mijn serotoninegehalte nu dus echt te laag is sinds maanden en opeens is de druppel bereikt. Ik hoop dat 5 mg snel gaat werken en ik weer eindelijk wat kan ontspannen. Dat Seroxat niet meer zou werken geloof ik niet in. Ik weet het nu ook even niet meer, maar me goed voelen staat op nr. 1!!! Ben het zo zat na al die tijd dat ik nog steeds niet normaal kan functioneren. Hoop niet dat ik weer terug naar 20 mg moet...? Ik denk dat het zoeken is naar de juiste dosis waar ik me dadelijk goed bij voel en 2,5 mg is dus voor nu duidelijk te laag. Jammer dat ik de laatste stapjes te snel heb gemaakt anders zou ik deze problemen niet hebben gehad. Het afbouwen ging zo goed, maar voorlopig ben ik even helemaal klaar met alles. Mocht ik me weer wat maanden goed voelen ga ik zeker nog langzamer afbouwen, maar eerst wil ik nu eindelijk opknappen!

    Reageer
    #13

    Even een positieve update van mij. Ik voel me weer de 'oude' op 5 mg. Klachten verdwenen per dag als sneeuw voor de zon. Ik kan het leven weer aan: GELUKKIG!
    En gelukkig hoef ik niet terug naar 20 mg wat ik vroeger zou hebben gedaan. Ik heb dus gewoon te snel afgebouwd de laatste stapjes. Voorlopig blijf ik even op 5 mg en over een paar maanden met 5% verder afbouwen.
    Tot ziens!

    Reageer
    #14

    Hoe doe je dit eigenlijk praktisch die 5 à 10% vermindering vermits je een tablet in 2 kunt breken en dan nog eens kunt delen met een pillensnijder maar hoe verder verminderen want dit is toch niet meer nauwkeurig?

    Boogschutter

    Reageer
    #15

    @Boogschutter:
    Dit kan op 2 manieren:
    1. De pillen verkruimelen en exact afwegen met een milligramweegschaal, deze zijn onder meer voor enkele tientjes te koop op sites als Ebay. Let wel dat de pillen grotendeels uit vulmiddel bestaan dus dat je het gewicht altijd moet berekenen als percentage van een hele (of halve) pil.
    De grote online supportsites (bv. survivingantidepressants.org) kunnen je hier goed in adviseren.

    2. Overschakelen op de Seroxat suspensievorm en gebruik maken van 2ml spuitjes om exact te doseren.

    Succes,
    Klaas

    Reageer
Reageer op: Na 15 jaar Seroxat langzaam aan het stoppen, maar opeens…..


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief