Effect finasteride op tsh waarde?

  • #1

    Hallo,

    Ik heb onlangs middels een bloedtest mijn tsh waarde (schildklier) laten controleren en deze kwam uit op 2.6. Volgens de huisarts precies in het gemiddelde.

    Nu gebruik ik ook propecia (finas) tegen haaruitval. De 2 weken voordat ik mijn bloedtest heb laten afnemen heb ik echter geen propecia gebruikt, omdat het op was.

    Nu zou ik willen weten of het gebruik van propecia (finas) invloed kan hebben op mijn tsh waarde en of de 2 weken dat ik geen propecia heb gebruikt, voorafgaande aan mijn bloedtest, invloed heeft kunnen uitoefenen op de uitslag.

    Ik verneem het graag.
    Alvast bedankt.
    Groeten, Robb

    Reageer
    #2

    Propecia verlaagt de concentratie van dihydrotestosteron, een stof die bij mannen tot haarverlies bijdraagt, door een enzym (5-alfa-reductase type 2), dat testosteron (http://nl.wikipedia.org/wiki/Testosteron) omzet in DHT, te remmen. Door versterkte feedback van testosteron in de hormoon-as kan het de productie van TSH inderdaad beïnvloeden. Om dit proces beter te begrijpen, zou je deze afbeelding eens kunnen beschouwen: http://www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/images/stories/hypofyse1.jpg Hierdoor kan de TSH concentratie stijgen. TSH reageert heel erg snel, dus dat kan na twee weken best weer gedaald zijn.

    Waarom vraag je dit? Wat wil je precies weten? Heb je last van een versnelde schildklier misschien als bijwerking van de propecia misschien? Of heb je last van impotentie, gynaecomastie, een verlaagd libido en erectiestoornissen?

    Reageer
    #3

    Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
    Ik merk zelf geen van de door je opgegeven bijwerkingen. Wel ben ik vaak moe en soms ook juist weer heel onrustig. Daarnaast heb ik veel schilfers op mijn hoofdhuid.

    Ik gebruik al enige tijd propecia dus besloot ik maar eens om naar de huisarts te stappen en mijn bloed te laten onderzoeken. Alles was goed (evt bijwerkingen waren niet vastgesteld in mn bloedtest resultaten), maar later besefte ik me dat ik 2 weken geen propecia meer had gebruikt. Vandaar mijn vraag of de bloedresultaten wel adequaat zijn...

    Reageer
    #4

    overigens dacht ik dat mijn "symptomen" bij een te traag werkende schildklier behoren toch? Finasteride kan enkel je TSH waarde doen stijgen, of?

    Reageer
    #5

    In theorie kan Finisteride het schildklier stimulerend hormoon beïnvloeden, echter, dit is bij mijn weten nog nooit aangetoond.

    Reageer
    #6

    Hartelijk dank. Het kan de tsh waarde (in theorie) dus enkel doen stijgen? De door mij opgemerkte symptomen behoren enkel bij een te lage tsh waarde toch?

    Hartelijk dank, nogmaals!

    Reageer
    #7

    Beste,

    De moeheid die je ervaart zou best een bijwerking kunnen zijn van de finasteride. Ik ben onlangs na 10 jaar gestopt met dit middel omdat de bijwerkingen dusdanig groot zijn geworden. Vermoeidheid/fatique is er 1 van, daarnaast kun je last krijgen van branderige ogen, algeheel gevoel van depressie, zgn. brain-fog verschijnselen.

    Al met al wil ik je en anderen waarschuwen om eerst goed de psychische bijwerkingen te bestuderen. Kijk ook eens op http://www.propeciahelp.com/ of google propecia/proscar/finasteride + brainfog.

    Bij mijzelf zijn de verschijnselen in de loop der jaren gekomen en heel geleidelijk. Wees bij deze gewaarschuwd als je aan dit middel wilt beginnen.

    Reageer
    #8

    hoi zijn deze verschijnselen na het stoppen van het gebruik van propecia hersteld? Ik zit namelijk met exact hetzelfde probleem. Continue brainfog, niet in staat om helder te denken en altijd maar moe. Gebruik nu ongeveer 2 jaar propecia , 1 mg pr dag.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Effect finasteride op tsh waarde?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief