maximum citalopram

  • #1

    Ik ben 58 jaar en ben sinds 14 dagen overgegaan naar 50mg citalopram in overleg met de dokter. Ik slik het al jaren maar vraag me alleen af of dit niet zwaar is, en hoeveel het maximum is van dit medicijn. Het gaat trouwens sinds een paar dagen weer iets beter met mij.

    Reageer
    #3

    De maximale dosering voor volwassenen bedraagt 60 mg per dag. Voor mensen ouder dan 60 jaar geldt een maximale dosering die de helft is van de volwassen dosering.

    Reageer
    #4

    De gebruikelijke dosering voor volwassenen is:

    Citalopram 10 mg
    Aan het begin van de behandeling 2 filmomhulde tabletten (overeenkomend met 20 mg citalopram) per dag. Indien nodig kan de dosering op voorschrift van de arts geleidelijk verhoogd worden tot 4 filmomhulde tabletten (overeenkomend met 40 mg) per dag. De maximale dosering bedraagt 6 filmomhulde tabletten (overeenkomend met 60 mg) per dag.

    Citalopram 20 mg
    Aan het begin van de behandeling 1 filmomhulde tablet (overeenkomend met 20 mg citalopram) per dag. Indien nodig kan de dosering op voorschrift van de arts geleidelijk verhoogd worden tot 2 filmomhulde tabletten (overeenkomend met 40 mg) per dag. De maximale dosering bedraagt 3 filmomhulde tabletten (overeenkomend met 60 mg) per dag.

    Citalopram 40 mg
    De startdosering is 20 mg citalopram per dag. Indien nodig kan de dosering op voorschrift van de arts geleidelijk verhoogd worden tot 40 mg per dag. De maximale dosering bedraagt 60 mg per dag.

    Ouderen (ouder dan 65 jaar)
    De dosering dient te worden verlaagd tot de helft van de normale dosering voor volwassenen, d.w.z. 10-20 mg citalopram per dag. Afhankelijk van de individuele reactie van de patiënt kan de dosering worden verhoogd door de arts. De maximale dosering voor ouderen is 40 mg per dag.

    Patiënten met een verminderde leverwerking dienen een startdosering van 10 mg citalopram per dag te krijgen. De maximale dosering dient niet hoger te zijn dan 30 mg per dag. Uw arts zal uw leverwerking zorgvuldig controleren tijdens de behandeling met citalopram.

    Als u een licht tot matig verminderde nierwerking heeft, kunt u de normale dosering voor volwassenen gebruiken. Als u een ernstig verminderde nierwerking heeft, wordt het gebruik van citalopram niet aanbevolen, omdat er nog onvoldoende informatie is over het gebruik door deze patiënten.

    Reageer
    #5

    Hallo,

    Ik zelf gebruik ook citalopram heb nu op moment 40 mg.. het hoogste wat je kunt gebruiken is 60mg. Dus 50 dat kan wel. In het verleden heb ik zelf ook op de 60 mg gezeten en dat toen het heel goed met me ging heel langzaam afgebouwd. Uiteindelijk zat ik op 20 mg en deed het daar super goed op!! Maar toch weer de zoveelste poging om helemaal aftebouwen, wat dus helemaal de mist in liep. Zit nu al vanaf maart in de ziektewet. Eerst weer begonnen op 20 mg, en nu weer op 40 mg. Ik wil zelf nog een stapje hoger want ik voel me nog steeds niet de oude.. Alleen is mijn psycholoog het daar niet zo mee eens. Ze heeft overleg gehad met de psychiater en die vond het eerst oke, maar nu kreeg ik te horen dat ze niet meer echt opbouwen tegenwoordig. Heel apart want kan er niks op internet op vinden dat dat niet kan. Het is te gebruiken tot 60 mg. En als ik me er nu beter door voel eerst waarom mag ik dan niet meer gebruiken vraag ik me af.. In het verleden ging het voor mij juist ook beter op de deze manier en uit eindelijk bouwde ik wel af maar pas als het goed met me ging. Ik zal zo als ze zeggen er nooit helemaal vanaf komen, maar nu ben ik nog niet de oude. U gebruikt dus ook 50 mg dus ook omhoog gegaan dat kan dus wel.. Heeft u de verhoging via de dokter of psychiater gekregen??
    Ik wens u veel sterkte..

    Gr Danielle

    Reageer
    #6

    Hai Hetjekadetje

    Ik ben net begonnen met CITALOPRAM en lees dat je het al jaren slikt
    Ik heb vandaag een CHAT aangemaakt voor lotgenoten om samen ervaringen uit te wisselen en ben benieuwd naar jouw bevindingen over CITALOPRAM en ben benieuwt hoe het met je gaat en of je nog CITALOPRAM gebruikt
    groetjes Claudia

    http://www.dokter.nl/forum/Medicijnen/349683-CITALOPRAM.html#349696 [img size=400]http://www.dokter.nl/media/kunena/attachments/legacy/images/2220697-52d5ae1cd2a95a31aff50cfe3ca15c72.jpg[/img]

    Reageer
    #7

    Medicijnen thema's

    Gebruik van het antidepressivum citalopram, ook bekend onder de merknaam Cipramil, mag de dagelijkse hoeveelheid van veertig milligram niet overstijgen.

    Een hogere dosis kan tot levensbedreigende hartritmestoornissen leiden. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

    Eind augustus liet de FDA een waarschuwing uitgaan over het gebruik van het antidepressivum citalopram, merknaam in Nederland Cipramil. Meer dan veertig milligram per dag kan leiden tot hartritmestoornissen, mogelijk zelfs tot hartstilstand. Bovendien, zo voegt het agentschap eraan toe, draagt een dosis van meer dan veertig milligram per dag niets extra’s bij aan de bestrijding van de depressie.

    Generiek middel
    In Nederland wordt Cipramil op de markt gebracht door farmaceutisch bedrijf Lundbeck. Daarnaast wordt citalopram als generiek middel gemaakt door verschillende farmaceutische fabrikanten. Samen hebben ze een aandeel van zestien procent in het totaal van de antidepressiva. Het is niet bekend hoe vaak een dosis van meer dan veertig milligram per dag wordt voorgeschreven. In het psychiatrisch formularium wordt een gemiddelde dosering per dag van twintig tot zestig milligram genoemd.

    Waarschuwing
    Een woordvoerder van Lundbeck laat weten dat het bedrijf het eens is met de aanbevelingen die de FDA op basis van het citalopram ECG-onderzoek heeft gedaan. Ze zal wereldwijd de voorschrijfinformatie aanpassen. Dat ook de fabrikanten van citalopram zullen volgen, ligt in de lijn der verwachting. Of er een speciale brief naar alle voorschrijvende artsen zal uitgaan met de waarschuwing niet meer dan veertig milligram van dit medicijn voor te schrijven is nog onbekend. Lundbeck zal dit eind september op Europees niveau – in de farmaceutische afdeling van het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) – aan de orde stellen.

    Levensbedreigend
    Hoogleraar farmacotherapie bij psychiatrische patiënten, Anton Loonen, verwacht dat het Europese zusteragentschap EMA en het College Beoordeling Geneesmiddelen de waarschuwing van de FDA zullen overnemen. Loonen benadrukt dat de kans dat deze bijwerkingen optreden erg klein is. ‘Sommige mensen hebben door aanleg een iets vergrote kans om hartritmestoornissen te krijgen van citalopram en heel soms leidt dat tot een hartstilstand. Maar het is een kans van een kans van een kans.’ Loonen vindt dat er doorgaans teveel belang wordt gehecht aan zo’n zeldzame bijwerking. ‘Deze moet wel afgewogen worden tegen de heilzame werking van het medicijn bij een aandoening die op zich al levensbedreigend is.’

    Waarschuwing
    Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is op de hoogte van de FDA-waarschuwing en beaamt dat deze op de agenda van de CHMP staat. Gezien de ernst van de waarschuwing verwacht de woordvoerder van het CBG dat er snel een waarschuwingsbrief naar de voorschrijvers van citalopram/Cipramil gaat. Deze brief wordt door de fabrikanten verstuurd. Het CBG plaatst hem op zijn website. (ML)

    Reageer
    #8

    Gebruik van LExapro en andere SSRI's leidt op termijn vaak tot "poopout", dwz, dat de gebruikte dosering plotselijk of geleidgelijk haar werking verliest en er zelfs ontwenningsverscijnselen kunnen optreden terwijl nog een stabiele dosis wordt geslikt.
    Iedereen kan wel bedenken dat eindeloos omhoog doseren om dit te "bestrijden" een heillze weg is die bovendien stopt sodra de wettelijk maximale dosis is bereikt.
    Helaas vergt dit vaak te vele van de intelligentie van de "behandelend" artsen.
    Als poopout optreedt is heel langzaam AFBOUWEN, dwz met de 10% reductieregel, verreweg de beste en meest veilige optie.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik slik dit middel al zeker 10 jaar en inderdaad voel me de laatste tijd inderdaad niet zo goed lijkt net of het niet meer werkt maar wat nu?

    Reageer
    #10

    @Hetty,
    Langzaam afbouwen met maximaal 10% dosisverlaging per 3-6 weken.
    Lexapro is verkrijgbaar als suspensie dat het afbouwen sterk vereenvouidigt.

    Kijk eens op onderstaande pagina, en lees vooral ook het kopje "Poopout of tolerantie"
    http://antidepressantwithdrawal.info/nl/antidepressiva.php

    Reageer
    #11

    hallo klaas ,ik slik nu 20 mg ik ga maar voorzichtig afbouwen want ik denk dat het inderdaad aan het medicijn citalopram ligt dus 5 mg eraf en dan denk ik een week of 4 en dan weer 5 mg zo hoop ik dat het beter gaat en wie weet kan ik zonder .

    Reageer
    #12

    @Hetty,
    Heb je mijn vorige post en de site waar ik naar verwees goed bekeken?
    Steeds 5 mg eraf is VEEL te snel, ik had het over 5% (PROCENT)
    Dat betekent dat je van de 20 mg eerst naar de 18 gaat, dan naar de 16.5 enzovoorts.
    Dat kan wel een jaar of 2 duren maar het is wel de enige veilige manier.
    Te snel afbouwen betekent meestal ziek worden van de ontwennignsverscijnselen en weer terug moeten naar je oude dosis.
    Je KUNT het middel afbouwen maar niet in stappen van 5 mg.
    Wellicht dat van 20 naar 15 nog wel goed gaat maar zeker onder de 10 owrdt het erg gevaarlijk. Lexapro is overigens niet de meest beruchte SSRI in termen van afbouwen maar ook zeker niet ongevaarlijk.

    Gebruik je trouwens Citalopram of Escitalopram? Voor overschakelen op de vloeibare versie is dat namelijk wel van belang.

    Reageer
    #13

    hoi klaas ,
    Nog even over het afbouwen ,heb bloed laten prikken en citalopram werkt niet goed meer ,dr wil me nu ecitalopram geven of lexapro volgens mij is dat de zelfde chemische bestanddeel ,ik zit nu op 10 mg en het gaat redelijk goed dus maar weer verder met afbouwen misschien hoor ik van je gr hetty

    Reageer
    #14

    ik slikte citalopram ,ben nu bijna aan het einde van mn afbouw periode om dat in mn bloed is komen vast te staan dat dit middel na jaren bij mij een placebo effect heeft ,nu krijg ik van mn arts lexapro ,maar naar mijn weten is dat de zelfde citalopram of zo ie zo de zelfde chemische werking ,wie kan hier iets over vertellen ?

    Reageer
    #15

    80 Mg is het maximale.Maar er zijn ook nog andere medicijnen die goed werken.Ik zit aan 60 Mg.en heb geen bijwerkingen gelukkig.Wel regelmatig bloedsuikerspiegel,nieren en hart na laten kijken.Nog veel prettige dagen

    Reageer
Reageer op: maximum citalopram


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief