Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

maag en rugproblemen

  maag en rugproblemen

Sol #1 19 nov 2006 12:16

Hallo,
Hopelijk kan iemand mij enig advies geven. Dit is mijn verhaal.
Begin september heb ik een bolgevoel in mijn keel wanneer ik niet eet. Eten zelf gaat perfekt en ik heb geen slikmoeilijkheden. Aangezien dat bolgevoel niet verdwijnt raadpleeg ik mijn huisarts die er niets uit opmaakt. Het zal wel overgaan is haar reactie.... Na twee weken is er echter geen verbetering en ik consulteer op eigen houtje een neus-keel-oor specialist. Deze onderzoekt met een camera via de neus mijn keel en besluit het volgende : Niets mis met de keel, doch een soort reflux die zorgt voor een onaangenaam gevoel in de keel (globusgevoel). Zij schrijft me Nexiam 40 mg voor, gedurende 1 maand in te nemen. Enerzijds opgelucht dat er niets mis is met mijn keel, anderzijds verbaasd dat het van mijn maag komt. Ik voel namelijk niets aan mijn maag zelf. (Wel de laatste drie jaar 20 kg bijgekomen en redelijk vet gegeten). Na drie weken Nexiam begin ik mijn maag wel te voelen. Geen echte pijn, eerder vervelend. Ondertussen neem ik ook een ontstekingswerend voor een tendinitis. Na vier dagen dit medicijn te nemen ligt mijn maag compleet overhoop. Ik heb overal pijn en krampen en stop dus met de Nexiam en het ontstekingswerend medicijn. Na enkele dagen gaat het iets beter maar de pijn in de maag blijft. Ik ga dus terug naar de huisarts met mijn volledig relaas die weer heel luchtig doet en mij aanraadt om Nexiam te blijven doornemen en een beetje te dieten. Na twee weken voel ik echter de toestand verergeren en krijg ik ook last rechts van een zeurende/soms stekende pijn onder mijn ribben. Ik neem een andere huisarts die mij onderzoekt en ook een bloedtest laat doen. Alle waarden in bloed (lever, gal, cholestrol...) zijn normaal en zij schrijft opnieuw Nexiam voor. Vorige week ben ik terug bij haar geweest wegens aanhoudende klachten (snel vol gevoel in de maag, pijn rechts) en zij constateerde dat ik ook een geblokkeerde rug heb en vooral pijn aan een rib. Voor alle zekerheid moet ik aanstaande donderdag een echo laten nemen van lever, gal... Voor de geblokkeerde rug wil ze me doorverwijzen naar een kinesist.
Vannacht echter werd ik plots wakker met stekende pijnen die gingen van maag, naar rechts in de zij, naar achter in de rug. Ik stond echt op het punt om een dokter van wacht te bellen. Na een kwartiertje ebde de pijn weg en heb ik terug kunnen inslapen. Ik panikeer heel vlug en denk uiteraard aan een erge ziekte. Mijn stoelgang en urine zijn normaal gekleurd en ik ben niet abnormaal moe. Volgens de huisarts kunnen het ook geen galstenen zijn aangezien de normale waarden in het bloed. Wat heb ik dan ? Ik weet uiteraard dat de echo en misschien verdere tests meer zullen uitwijzen, maar toch had ik graag al enige reacties van mensen die misschien dezelfde symptomen hebben. Aangezien ik sinds drie jaar in het buitenland woon geeft dit een bijkomende moeilijkheidsgraad in communicatie. De dokters hier zijn minder spraakzaam en bovendien zijn medische termen in een andere taal niet altijd simpel.
Alvast bedankt en groeten

Guill #2 21 nov 2006 12:48

Hallo Sol,
Duidelijke herkenning van jouw probleem (behalve dat bol gevoel in Keel.
Ik loop al vanaf juni met maagklachten en jouw zelfde klachten (Rechterzij en RUG) bij de dokter.
Vooral als ik maagpijn heb in het midden van de borst met pijnlijke uitstraling in de rechterflank/zij en daarachter op dezelfde hoogte op de rug en verder.
Lees hieronder mijn verhaal dat ik aan een specialist heb voorgelegd waarvoor ik een antwoord heb ontvangen mogelijk dat het je wat zegt en wat herkent.
Stuur mij per email desgewenst jouw commentaar. Dat "praat" beter

Heb al 4mnd last van maag-zuurbrandingen gevolgd door knagende hinderlijke pijn in de maagstreek in het midden van de borst . De pijn straalt zich uit naar de rechterflank/zij
en naar de rug en is zeer vervelend en ontregelt je dagelijks functioneren. Medicijnen: |Eerst Ranitidine, en nu Omeprazol 2x 20 mg en sinds twee maanden 2x40mg plus Sucralfaat plus pijnstillers Paracetamol met codeine en Tramadol. Alleen de pijnstillers schijnen verlichting te brengen. Bloedtest op Helicobacter positief dus triple kuur van 7 dagen. Heeft niet geholpen na 4 weken echoscopie bovenbuik.. geen bijzonderheden.
Op 1 november jl. gastroscopie Zag er volgens de MDL-arts goed uit (was een opluchting omdat ik aan alle enge ziekten dacht) alleen constateerde hij volgens mijn huisarts een middenrifbreukje , mogelijke oorzaak?? De vraag blijft overeind Is het het middenrifbreukje (uitslag gastroscopie) dat mij zo tergt en de vervelende pijnen geeft als boven omschreven. IK slik nog steeds 2x40 mg Omeprazol van de huisarts en de pijnstillers die ook weer obstipatie veroorzaken dus ook weer Lactulose om de stoelgang wat makkelijker te maken.Ben inmiddels door de huisarts doorverwezen pas in december naar de internist. Ook is 3 x een bloedtest afgenomen waarbij de amylase op 60 staat, de huisarts weet niet hoe deze lichte verhoging komt en heeft me daarom ook daarvoor naar die internist verwezen. Inmiddels blijf ik zitten met de maagpijnen en de echte pijnen met name in de rechterflank nabij de lever in de zij en de rugpijnen die ik inmiddels al bijkans 4 mnd heb.
Voeding is aangepast al 3 mnd. Geen roker en geen drinker.
Medicijnen en situatie nu:
2 x 40 MG Nexium en 3 x domperidon voor een vlotterede maaglediging
Bij pijn in de zij en op de rug slik ik Tramadol en paracetamol met codeine

Ben gisteren bij de internist geweest. Hij heeft kennelijk niet direct iets anwijsbaars gevonden en dus heb ik op 13 dec as een CT scan van de buik en een Thorax foto voor hart en longen en weer een volledig bloedonderzoek en urine test. Uitslag pas op 22 december 2006. Wat een wachttijden en wachtlijsten , om nog zieker van te worden
Dat was mijn verhaal.
Inmiddels blijf ik dus met de pijnen in de rechterzij en op dezelfde hoogte op de rug en verder zitten(niet de hele dag, maar hij dient zich elke dag wel een paar uurtjes aan waarna ik pijnstillers inneem
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 12:02 door .

sol #3 23 nov 2006 21:32

Hallo Guill,

Sorry, had niet gezien dat er iemand had geantwoord. De eerste dagen was er geen reactie dus ik had het een beetje opgegeven.
Verschrikkelijk hé, die onzekerheid. Ik ben vandaag voor een echo gegaan van lever en gal en zo... Was niets op te zien. Ben ondertussen al meer dan drie weken met nexiam 40 mg bezig (1/dag) maar blijf na warm eten (nochtans licht verteerbaar) zo'n paar uur met een vol maaggevoel zitten. Pijn in de rug ook nog aanwezig, al verplaatst die zich. Soms onderaan de rug, soms bovenaan. Weet dus niet of er daar echt een verband is. Volgende week moet ik terug naar mijn dokter en ik vrees (ergens wil ik het wel hoor) voor een gastroscopie. Ik kijk erg tegen het onderzoek op, maar wil toch zo vlug mogelijk weten wat er aan de hand is. Sommige mensen wuiven het weg met stress maar ik heb vroeger reeds meer stress gehad zonder maagproblemen. De ouderdom wordt ook wel eens gezegd, nu ja, ik ben 45 en heb tot nu toe alles kunnen eten. Sinds ik op regime ben (drie weken) heb ik het gevoel dat het slechter en slecher gaat. Het is in elk geval zenuwslopend. Je denkt aan het ergste en wanneer ik zo'n avondje zit te tobben heb ik nog meer pijn.
Ik hou je op de hoogte ! Verder nog alle reacties welkom.
Groetjes,

Guill #4 24 nov 2006 17:11

Beste Sol,

Ik zie 100% herkenning in wat je meemaakt. puur dezelfde klachten.(ook je stress verhaal ) En ik had een zeer stressy baan (Ambtenaar Sociale Zaken). Ben nu met de Pre-Vut
Een ding kan ik je wel aanraden en laat niemand je vertellen dat het pijn doet , want dat is niet zo. Ik heb het over de gastroscopie. Ik zag er als een berg tegenop .Daarvoor dacht ik aan alllerlei enge ziekten. De gastroscopie valt achteraf gezien reuze mee. Geen verdoving. Is echt niet nodig Sol, Ik trilde en beefde als een blad in de onderzoeks kamer. Het is alleen een wat vervelend onderzoek dat voor je denkt afgelopen is. Maar het is wel een goed onderzoek om juist dingen uit te sluiten. Het was dus werkelijk een vreselijke opluchting. Toen ik in elk geval hoorde dat ik geen engen zieketen had ...Wel een soort sliding hernia en daar heb ik denk ik zoveel last van . Na het eten 's-avonds met pijn in de zij en op de rug , soms moeilijk precies te traceren. Maar daarom moet ik nog een ct scan gaan maken en een Thorax foto, om nu precies te kunnen zien waar die pijnen die ik in mijn rechterflank?zij heb en op de rug.
Ik gebruik 2 x 40 mg Nexium plus 3x per dag een domperidon (voor een snellere maaglediging). Ik heb ook een betaald consult geraadpleegd via deze site bij de maag/dar,lever-arts. Als je geinteresseerd bent in het antwoord stuur ik je die graag op.
Nou succes, eet geen zware maaltijden en vermijd veel vettige dingen, alcohol, koffie tabak. Ik hoor nog van je .Sterkte

sol #5 25 nov 2006 10:06

Hallo Guill,

Bedankt voor je antwoordje hé.
Seffes ga ik naar de dokter (hier in Luxemburg werken ze soms op zaterdag, weet niet of dat in Nederland ook zo is) en vragen voor een voorschrift voor de gastroscopie. Inderdaad, ik zie er erg tegenop, maar ik denk dat het niet opweegt tegen de stresserende toestanden door het onwetende. Ik kan amper nog genieten van gewone dingen, mijn kop zit altijd maar te denken...Erg vermoeiend en niet prettig voor de andere gezinsleden. Gisteravond ook weer veel last gehad na het eten van een warme maaltijd (nochtans veel minder dan vroeger). Ik was vroeger een grote eter. Was bijna 20 kg aangekomen sinds ik drie jaar geleden naar Luxemburg ben gekomen (bourgondische eetgewoonten hier denk ik ;-)
Ben nu sinds 2 november op dieet en ben ondertussen al een goei 4 kilo kwijt. Maar als ik dus warm eet heb ik daarna net een zwemband in mijn maag. Na een paar uur wordt het dan weer beter. Vanmorgen geen maagpijn (joepie !) maar wel een gevoelige rug...
Ik hou je op de hoogte hoor !
Hebben ze voor jouw middenrifbreuk eigenlijk een oplossing geboden ? Bestaat er medicatie voor, of is het enkel operatief op te lossen ?

Groetjes en vooral pijnloze dagen toegewenst !
Sol

tosha #6 22 aug 2008 14:40

hallo, ik ben echt verwonderd dat ik me zo goed herken in jullie verhalen.Ik sukkel sedert 5 jaar met mijn maag , heb al vanalles geprobeerd maar het resultaat veranderd niet veel .
Op 31 december had ik plots hevige pijn onder mijn re ribbenboog .De huisarts zei dat ik met een spierscheur of verrekking zat .Nu 8 maanden later voelde ik nog altijd een kniezend zeurend gevoel en soms een hevige pijn .0ok begon ik meer en meer last te krijgen van maagreflux Daarvoor neem ik Lanzopralole van 30 mg. De huisarts zendde me door naar de internist die een echo van mijn buik doet + maag-slokdarmonderzoek .Hij stelt niets abnormaal vast tenzij een maagbreuk en lichte onsteking van de slokdarm en stuurt me naar huis met een dubbele dosis van omeprazole nl 80 mg daags.Na 3 dagen ben ik het beu en raadpleeg een osteopaat die direct vaststeld dat ik met een geblokkeerde rib zit en dat is de oorzaak van al mij klachten.Hij zal dat nu weer in orde brengen.hopelijk mvg

Barend #7 20 okt 2008 18:11

Langdurig gebruik van zuurremmers is vaak onnodig.

Refluxpatiënten gebruiken voornamelijk protonpompremmers als Omeprazol. Patiënten gaan vaak over op langdurig onnodig gebruik van de middelen vanwege hun grote tevredenheid met de behandeling, de geringe bijwerkingen en omdat huisartsen gemakkelijk herhaalrecepten afgeven.

Dosisvermindering wordt aanbevolen uit financiële overwegingen, en om onnodig gebruik en negatieve bijwerkingen door langdurig gebruik tegen te gaan.

Suze #8 04 jun 2009 03:19

Heb je dit onderwerp gelezen?

www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/200424-kuchje.html

En de links die erbij staan?

Anoniem #9 16 jan 2010 16:45

Meer vragen en antwoorden over pijn in zij:

Pijn in rechterzij net onder de ribben
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...onder-de-ribben.html

Pijn in rechterzij na sporten
www.dokter.nl/index.php/Pijn/195034-Pijn...rzij-na-sporten.html

Steken in rechterzij
www.dokter.nl/index.php/Pijn/196327-steken-in-rechterzij.html

Pijn in rechterzij
www.dokter.nl/index.php/Hoofd-hals-schou...r-en-rechterzij.html

Pijn bij hoesten en steken in mijn rechter zij
www.dokter.nl/index.php/Longen/51209-pij...ijn-rechter-zij.html

Pijn rechter zij
www.dokter.nl/index.php/Kinderen/164419-pijn-rechter-zij.html

Zeurende pijn in linkerzij en rug
www.dokter.nl/index.php/Maag-darmen/5943...inkerzij-en-rug.html

Pijn in linkerzij en een opgezette buik
www.dokter.nl/index.php/Pijn/110389-pijn...-opgezette-buik.html

Pijn in mijn zij
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...ijn-in-mijn-zij.html

Pijn linkerzij
www.dokter.nl/index.php/Maag-darmen/59234-pijn-linkerzij.html

Pijn linkerzij `s avonds
www.dokter.nl/index.php/Maag-darmen/5625...kerzij-s-avonds.html

Blaas/nierbekkenontsteking?
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...g/Page-5/Page-4.html

Pijn onder rechter ribbenboog
www.dokter.nl/index.php/Pijn/110892-pijn...hter-ribbenboog.html

Buikpijn
www.dokter.nl/index.php/Maag-darmen/52649-buikpijn.html

Middenrif kramp
www.dokter.nl/index.php/Longen/51376-MIddenrif-kramp.html

Pijn in zij
www.dokter.nl/index.php/Pijn/211117-pijn-in-zij.html

Alvleesklierontsteking
www.dokter.nl/index.php/Pijn/219998-alvleeskloerontsteking.html

Raar gevoel en pijn links onder mijn ribben
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...der-mijn-ribben.html

Cyste linkernier
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...yste-linkernier.html

Last van linkerzij
www.dokter.nl/index.php/Maag-darmen/5479...t-van-linkerzij.html

Schrompelnier
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...3-schrompelnier.html

Gekneusde ribben ja of nee?
www.dokter.nl/index.php/Spieren-pezen-bo...ibben-ja-of-nee.html

Pijn in rechterzij
www.dokter.nl/index.php/Pijn/110909-pijn-in-rechterzij.html

Bloed in urine
www.dokter.nl/index.php/Nieren-blaas-uri...-Bloed-in-urine.html

JOYCE #10 02 apr 2010 19:03

deze berichten zijn voor mij ,zo herkenbaar.loop nu ook al 2 maanden te sukkelen met al deze klachten,Zijn wel voort gekomen uit een stress volle periode,ben geprikt op schildklier,echo van de maag gehad en een thoraxscan gehad,was gelukkig allemaal goed,maar blijf wel met de klachten zitten,branderig gevoel in de keel slokdarm,zere maag,met uitstralingen naar de rug toe,en steken in de rechterzij,Van de dokter omoprazol gekregen en diclofinac,helpt allemaal niet,dus maar weer mee gestopt,pijn het meeste s!avonds na het eten.word er gek van ,beiinvloed mijn hele dag,en word er geen gezelliger persoon van,voor mijn omgeving,Heb nu een afspraak gemaakt met een osteopaat,hoop dat deze mij kan helpen,Is 1 van jullie al van de klachten af,en wat hebben jullie eraan gedaan
ik hoor het graag

raad #11 02 apr 2010 19:17

Hoi Joyce, ik heb je bericht gelezen.

De klachten die je beschrijft worden als chronische maagklachten beschouwd. Hiervoor zijn er uitgebreide adviezen en leefregels beschikbaar die je zonder medicatie van je klachten kunnen afhelpen. lees hiertoe de folder van het NHG over chronische maagklachten. Zie: nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlic...entenbrief/PBD1e.htm

Toch is er volgens mij ook een mogelijkheid dat je een ulcus duodeni (nl.wikipedia.org/wiki/Twaalfvingerige_darm#Ulcus_duodeni) hebt, omdat de klachten optreden als het eten uit de maag naar de dunne darm (duodenum) gaat.

joyce #12 02 apr 2010 19:27

bedankt voor de snelle reactie,heb jij hier ook last van,en wat heb ji eraan gedaan dan?
wil toch ook even de osteopaat proberen
heb wel even op de site gekeken waar jij me na toe verwees

Anoniem #13 12 apr 2010 18:29

Annemiek #14 28 sep 2010 11:19

Hebben jullie al eens gedacht aan een gal en lever reinigingskuur?
Ik heb ook al geruime tijd klachten zoals jullie allemaal en ben ten einde raad deze kuur eens gaan doen. Zeker aan te raden!
Zoek in google op leverreiniging

lau #15 05 dec 2010 10:35

Hallo allemaal, ik heb ook al deze klachten, vooral steken rechts onder de ribben met uitstralingen naar mijn rug en rechterarm. Na het eten van chocolade, drinken van koffie en alcohol zijn de klachten erger. Alles wees op galklachten. In het ADRZ kreeg ik een echo waarop niets was te zien, vervolgens een CT scan en een afspraak met de internist. Gezien dat mijn amylase en lipase licht verhoogd waren was zijn diagnose resoluut, u heeft een chronisch ontstoken alvleesklier....ik schrok me kapot. Ik trok zijn diagnose sterk in twijfel en heb kontakt gezocht met het universitaire ziekenhuis in Gent, op dit gebied staan zij in Europa hoog aangeschreven. Nadat ik mijn klachten had omschreven moest ik meteen een paar dagen blijven. Ze hebben me zeer grondig onderzocht, ik kreeg alle onderzoeken, Gastroscopie, Endoscopie, Echo en MRI scans in drie dagen tijd, de behandelde professoren konden niets vinden. Wel konstateerden zij een dubbele nier en een sliding hernia (midden rifs breuk tevens vertelden ze me dat voor een chronische alvleesklier ontsteking mijn bloedwaarden het tienvoudige moesten zijn van mijn actuele waarden en dat hun kollega het in Nederland dus niet goed had gezien...de Kreon die al geruime tijd gebruikte had mijn nierfunktie verstoord.... Ik ben onmiddellijk met alle medicatie gestopt en mijn nieren functioneren nu weer goed. Wel heb ik nog last van mijn oude klacht; steken recht onder de ribben maar ik ben nu toch veel minder bezorgd omdat het toch niets ernstigs blijkt te zijn. In Belgie kunnen ze al deze onderzoeken in een week uitvoeren en heb je als patiënt het gevoel serieus genomen te worden. Volgens mijn Osteopaat zijn mijn klachten stress gerelateerd, twee jaar geleden had ik een enorme stress periode en heb ik deze klacht gekregen na enkele maanden verdwenen mijn klachten maar sinds juli heb ik weer de oude klachten. Ik hoop mbv Osteopathie en manuele therapie van mijn klachten af te komen. Maar misschien heeft iemand van jullie een goede tip om van deze klacht af te komen.

Karin #16 05 dec 2010 13:16

Je zou dus zoals je zelf al suggereert vaker kunnen gaan wandelen en bij een Yoga clubje kunnen gaan. In ieder geval meer dingen doen waarvan je kunt ontspannen! Je zegt zelf dat dat werkt, dus waarom zorg je daar niet beter voor? Dat kan je zelf en heb je niemand voor nodig, toch?

Arthur #17 21 mrt 2011 12:02

Een van de belangrijkste redenen van maagklachten is een chronisch vocht tekort.
Stop met koffie en thee drinken en koolzuur en drinkt minimaal 2 liter water per dag en starten de maagklachten dan weer, gelijk een glas water drinken,

Medicijnen om maagzuur te remmen zijn een aanslag voor de leverfunctie.

Succes ermee!

Grt Arthur

Anoniem #18 21 mrt 2011 21:30


  • Afwezig
Dank je Arthur voor jouw nuchtere en heldere reactie. En bovendien is het helemaal waar. Water verdunt namelijk.

M #19 22 aug 2011 16:05

15 jaar lang aan 'geklooid', allerlei onderzoeken en medicijnen.... het bleek uiteindelijk een wervel te zijn die vast zat. Nu onder behandeling van een osteopaat en 1 behandeling houdt me zo'n 5 maanden klachtenvrij . Ooit is het dus iets veel simpelers dan je denkt! En ik had nooit rugpijn!

NATASCHA #20 06 dec 2011 01:19

Hallo allemaal. Ik heb ook deze klachten. Al gedurende een week pijn in mijn maag en in mijn rug. Soms ben ik misselijk en heb ik oprispingen. Ik ben er wel enorm bang voor. Ik heb een stoelgang test gedaan, en die was goed. Vandaag bloedonderzoek en nu wachten op de uitslag. Ik neem al een week panthomed 40mg en spasmonen. ik drink wel veel koffie en ik heb veel stress. Kan het daar ook mee te maken hebben?
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 12:00 door .

NIck #21 02 jan 2012 18:21

Ik heb ongeveer een half jaar al dezelfde klachten, na vele onderzoeken etc lijkt het gewoon een parasiet te zijn.. Niets ernstig dus, vraag aan de dokter eens een stoelgang onderzoek. En doe dit vooral op een moment dat de stoelgang wat anders is anders kan dit vaak leiden tot een negatief resultaat

Sjors #22 07 jan 2012 12:12

Heeft de osteopaat jou kunnen helpen met dit probleem?

patricia #23 29 jun 2012 18:06

Ik heb sinds de galblaas is verwijderd ook deze klachten,heb af en toe erge maagkrampaanvallen echt onhoudbaar,daarbijvrijwel elke dag pijn waar de lever zit en precies zelfde hoogte achter op rug met zijpijn.na een half uurtje stevig wandelen zit de pijn over de gehele middel van mijn rug en zeer hevig.ik gebruik dan oxynorm en als ik een uuetje heb gezeten zakt de pijn weer af.
heb vandaag gastroscopie gehad,en niets bijzonders te zien.
snap het niet moet toch ergens vandaan komen?

Bb Bakker #24 28 okt 2012 13:17

Sol,

Is er inmiddels wat gevonden?

#25 28 okt 2012 13:21

Raadpleeg eens een mesoloog...

maag en rugproblemen

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA