lever waarden verhoogd

  • #1

    Hoi allen,
    Vorige week heb ik de uitslagen van mijn bloedonderzoek gehad.
    Nu waren sommige waarden verhoogd. Nou ben ik dat wel gewend want mijn allat waarde is altijd wat hoger (99). Nu waren ze toch weer hoger:
    Alat 246
    Asat 79
    Gammagt 60.
    Nu krijg ik net als 2 jaar geleden weer een echo. Toen was er niets te zien.
    Nu is ook mijn ferritine te hoog (625 en mag max. 400 zijn)
    Daar heeft ze verder bloedonderzoek naar laten doen met hetzelfde bloed en daar kwam niets uit..
    Ijzer 18 moet tussen 12 en 31 zijn
    Transferrine 32 moet tussen 25 en 45 zijn
    Transferrine saturatie 0, 28 en moet tussen 0 en 0, 45 zijn
    Zoals je ziet helemaal goed dus.
    ook hepatitis is uitgesloten.
    Nou vraag ik mij af of het met elkaar te maken kan hebben en of iemand ideeën heeft wat het kan zijn.
    Alvast bedankt voor het meedenken.

    O ja ik ben 29 jaar, gebruik medicatie, maar ben een maand voor het bloedonderzoek gestopt met de medicatie. Reden daarvoor was dat mijn lever tot rust kon komen zodat de medicatie het bloedonderzoek niet konden beïnvloeden

    Reageer
    #2

    Welke medicatie gebruik je?
    Het is nog maar de vraag of dat in een maand herstelt.

    Reageer
    #3

    Bloeddruk pillen, maagpillen, cholestrol pillen adhd medicatie

    Reageer
    #4

    Maar die medicatie gebruik ik all een aantal jaar

    Reageer
    #5

    Maar bij langdurig gebruik kunnen ze wel de leverwaarden verhogen. Een maandje stoppen heeft dan weinig zin.

    Reageer
    #6

    En dat kan ook bij die ferritine zo zijn?
    Ergens hoop ik dat het inderdaad de medicatie is, maar daar krijg je nooit echt duidelijkheid mee. Of ik moet inderdaad stoppen met de medicatie, maar denk dat de rest dan niet goed komt 😉
    . Zelf heb ik ook geen idee wat het kan zijn buiten medicatie trouwens.

    Reageer
    #7

    Hoe bedoel of dat bij ferritine ook zo kan zijn?
    Stoppen met de medicatie zal wel geen optie zijn.Je hebt ze niet voor niets neem ik aan.

    Reageer
    #8

    Of de medicatie er ook voor zorgt dat de ferritine te hoog is...

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik denk dat je lever hier voor zorgt. Maar indirect zou het dan inderdaad door de medicatie kunnen komen, als je leverwaarden zo hoog zijn door de medicatie.

    Reageer
    #10

    Mag ik vragen waarom je al die medicatie neemt? En dan vooral de bloeddruk- cholesterol- en maagmedicatie. Gezien je jonge leeftijd neem ik aan dat daar een bijzondere reden voor is?
    En mag ik ook vragen welke medicatie dit dan juist is? (de naam van de producten)

    Reageer
    #11

    Hey,
    Er is niet echt een bijzondere reden, de waardes zijn gewoon te hoog.
    Mijn onderdruk zit meestal rond de 100.
    Ik ben ni de dunste weeg in de 90, maar ken zat mensen die nog meer wegen en niet zoveel kwaaltjes hebben.
    Ik slik:
    Hydrochloortyazide en amlodipine voor de bloeddruk
    Simvastatine voor cholestrol
    Dexamphetamine voor adhd
    Fluoxetine tegen paniek aanvallen
    Antihistamine voor allergien,
    Esomeprazol voor de maag
    Puffers foster en salbutamol voor astma
    En vitamine d 😉
    Dit was het denk ik wel.

    Reageer
    #12

    Nou, dat is een indrukwekkende lijst! Moet behoorlijk naar voor je zijn om zoveel medicatie te moeten nemen kan ik me voorstellen...
    Elke medicatie kan wel zeldzaam verhoging van leverwaarden geven, maar bij de medicatie die jij pakt geldt dat toch voornamelijk voor de simvastatine en de esomeprazol.
    Je neemt ook heel veel verschillende medicatie tegelijk, wat het niet alleen moeilijk maakt om de schuldige eruit te halen, maar ook mogelijk interacties veroorzaakt (dit betekent dat bepaalde producten niet zo goed samen gaan, elkaar kunnen tegenwerken of samen voor nare bijwerkingen zorgen).
    Ik zou je alvast aanraden om eens met je arts te bespreken welke medicatie er eventueel weggelaten zou kunnen worden, of vervangen worden door alternatieven.
    Gewichtsverlies zal ervoor zorgen dat zowel je bloeddruk als je cholesterolwaarden dalen. Dit zou zelfs kunnen helpen voor de maaglast en de astmaklachten. Waarschijnlijk zal je dat al vaak gehoord hebben en ik weet best dat afvallen helemaal niet zo gemakkelijk is... Maar praat er toch eens over met je arts, hij/zij kan je daar zeker mee helpen, en het zou je waarschijnlijk erg vooruit helpen. Overgewicht zelf kan trouwens ook zorgen voor verhoogde leverwaarden.
    Wat de verhoogde ferritine betreft: dit zou kunnen wijzen op een ontstekingsproces (dan zouden CRP en bezinking ook verhoogd zijn, ik neem aan dat die ook getest zijn). Mogelijks zou dit ook kunnen wijzen op een ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). Dit kan je best eens bespreken met je arts. Je hoeft niet gelijk te panikeren bij deze eng-klinkende naam, je kan het prima behandelen.

    Reageer
    #13

    Even een update. De echo liet een zeer lichte vervetting zien maar die was te licht om de waarde te verklaren. Ook kwam het waarschijnlijk niet door de.medicatie want dan had de asat waarde hoger moeten zijn.Mijn huisarts heeft toen contact gehad met de internist en nu moet ik morgen weer bloed prikken op cmv-totaal en op IgM. Als daar niets uitkomt moet ik naar de internist. Wat ik hiervoor nog vergeten te melden ben is dat ik ook zeer vermoeid ben en best vergeetachtig. zeker als het gaat over dingen van kort geleden en meestal ook minder belangrijke dingen

    Reageer
    #14

    Even een update.
    Heb een echo gehad en die was goed een zeer lichte vervetting wat deze waarden niet verklaren. Ook heb ik gevraagd of het door de medicatie kwam maar dan had de asat hoger moeten zijn en meestal is die dan hoger dan de alat waarde. Mijn huisarts heeft contact gezegd met de internist en meestalMorgen moet ik weer bloedprikken op Igm en cmv-totaal. als daar niets uit komt moet ik naar de internist. Was trouwens vergeten bij te zetten in mn vorige bericht dat ik altijd moe ben en vaak dingetjes vergeet van de korte termijn.

    Reageer
    #15

    He, fijn dat je nog iets laat horen! Ik ben benieuwd wat de volgende onderzoeken zullen uitwijzen...
    Het is inderdaad zo dat de verhouding tussen de ALAT en ASAT waarden niet echt passen bij leverproblemen door medicatie... Moeheid is een heel aspecifieke klacht die tal van oorzaken kan hebben, en vergeetachtigheid kan dan weer een gevolg zijn van moeheid... Dus even afwachten wat er uit de onderzoeken komt.
    Nou, hou ons op de hoogte zou ik zeggen!

    Reageer
Reageer op: lever waarden verhoogd


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief