Winderigheid, dunne ontlasting, soms diarree na het eten

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik kamp al ongeveer een jaar met winderigheid, dunne ontlasting en heel af en toe diarree. Vaak komt dit 20 minuten na het eten voor. Circa 8 maanden geleden is na een ontlasting-onderzoek via de huisarts naar voren gekomen dat ik de dientamoeba fragilis en blastocystis hominis in mijn darmen had zitten. 10 daagse kuur metronidazol gekregen van de apotheker en toen ongeveer 2 maanden klachtenvrij geleefd! Na die 2 maanden keerden de klachten weer terug, al heb ik het wel een stuk minder.

    Vooral vet eten lijkt de boosdoener te zijn. Één broodje of rijstwafel met pindakaas was vaak al genoeg om enkele uren erna last te hebben van zeer vervelende stinkende (warme) winderigheid. Ook bijvoorbeeld een kleine bord spaghetti of een stuk varkensvlees en 20 minuten erna vaak naar de WC. In enkele gevallen was dat dan waterige diarree, maar in de meeste gevallen erg veel en drijvende en wat dunne ontlasting. Kleur ziet er wel goed uit. Daarna via de huisarts een bloedtest gekregen voor Coeliakie, helicorbacter en een algemeen vitaminebeeld. Dat was allemaal in orde. Doorverwezen naar de MDL-arts in het ziekenhuis.

    In het ziekenhuis een echo gekregen van mijn maag en organen. Het vetgehalte in de ontlasting is gemeten en er is gekeken naar het eiwit elastase omdat deze een rol speelt bij de vetvertering. En tot slot zijn er ontzettend veel vitamines e.d. bepaald via mijn bloed. Alles zag er keurig uit. Van de MDL-arts zakjes met Metamucil (Psylliumvezels) gekregen. Maar die werken niet, ik krijg er echt de hele dag windergheid van en de dunne ontlasting werd er ook niet beter van. Ik heb voorlopig de diagnose spastische darm gekregen, maar ik mag van de MDL-arts zelf bepalen of ik nog een dunne darm biopt zou willen nemen voor coeliakie. Hij zegt dat het echter niet echt nodig is, omdat het algemene beeld van vitamines en elastase er prima uit ziet.

    Zo ver ik mij al kan herinneren heb ik ook vaak last van reflux, dus brandend maagzuur. Omdat ik geen zin had om heel de dag maar rennies te nemen en omdat dat ook best slecht is voor de nieren, heb ik een 14-daagse protonpompremmer maagzuur-kuur gekocht, genaamd pantoprazol. Die zijn gewoon zonder recept verkrijgbaar. En verrek, na een jaar klachten zijn al mijn klachten spontaan verdwenen!!! Ik kan weer zoveel vet eten als ik wil zonder dat ik ook maar een klacht heb. En voor de duidelijkheid: voorheen had ik een dieet van 60 gram vet per dag zodat ik de klachten nog redelijk onder controle kan houden, nu kan ik gewoon weer vanouds 100 - 120 gram vet per dag eten. De MDL-arts belt mij van de week op

    Ik vroeg mij af of er meerdere mensen waren waarbij vergelijkbare klachten spontaan verdwenen na het nemen van maagzuurremmers zoals pantoprazol of omeprazol.

    Reageer
    #2

    Opnieuw een kuur Metrodinazol vragen bij de huisarts! Het komt vaker voor dat de kuur hh moet worden.

    Reageer
    #3

    Fijn dat de  Omeprazol helpt!  Hou wel je Vit. B12 in de gaten. Maagzuurremmers remmen de werkink van B12 opname.

    Reageer
Reageer op: Winderigheid, dunne ontlasting, soms diarree na het eten


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief