Ziekte van Hirschsprung op latere leeftijd / door beschadiging ?

  • #1

    Hallo,

    Ik zelf ben 19 jaar en heb sinds mijn 15e ongeveer last van obstipatie.

    Mijn vraag is of de ziekte van hirschsprung ook op je 15e kan ontstaan ? Of kan het komen door een beschadiging door een ernstige liesbreuk waarbij inhoud van mijn buik/darm in mijn balzak zat ? Kan het in het algemeen komen door een beschadiging van binnen uit ? Of is het echt iets wat aangeboren is ?

    Hopelijk kan iemand mij hier meer over vertellen.

    Alvast bedankt

    Gr

    Reageer
    #2

    De ziekte van Hirschsprung is een [i]aangeboren[/i] neurologische ziekte van het colon (dikke darm).

    De liesbreuk zou een oorzaak kunnen zijn.
    Heb je er wel eens over nagedacht dat ook je voedingspatroon de oorzaak zou kunnen zijn?

    Reageer
    #3

    Voeding is het probleem niet.

    Hoe kan de liesbreuk een oorzaak ervan zijn ?

    Gr

    Reageer
    #4

    Omdat de buikinhoud (darmen) door breuk naar buiten worden geduwd kan dat een irritatie van je darm tot gevolg hebben.

    Hoeveel drink je per dag?

    Reageer
    #5

    Liesbreuk als oorzaak m.i. onzin!! Ziekte van Hirschsprung aangeboren afwijking, en liesbreuk heeft er niets mee te maken. Liesbreuk kan wel darmproblemen geven, maar alleen bij inklemming, dan sterft darm af. Ziekte van Hirschsprung is aganglionose van het laatste deel van de dikke darm.

    Reageer
    #6

    De vraag was:
    [quote]Of kan het komen door een beschadiging door een ernstige liesbreuk waarbij inhoud van mijn buik/darm in mijn balzak zat[/quote]
    Dit kan dus door een (lies)breuk worden veroorzaakt.

    Ik heb niet gezegd dat de ziekte van Hirschsprung veroorzaakt wordt door een liesbreuk. Toch eerst even beter lezen.

    Reageer
    #7

    Wanneer je de ziekte van Hirschsprung heb hebt bestaat er al vanaf je geboorte een afwijkend ontlastingspatroon.
    Dit houdt in dat je vanaf dag 1 last van verstopping hebt, moeizaam drinkt/eet, weinig energie hebt en veel buikpijn ervaart.

    Wanneer je op latere leeftijd, zoals jij nu zegt op 15 jarige leeftijd, verstopping ontwikkeld zou de kans op een andere darmaandoening zoals prikkelbare darmsyndroom vele malen groter zijn.

    Ik vind het wel bijzonder dat je van alle aandoeningen precies uitkomt bij een aandoening die zeldzaam is.
    Er worden per jaar in Nederland namelijk maar 40 kinderen met de ziekte van Hirschsprung geboren.

    Misschien is het iets om contact op te nemen met je huisarts hierover.
    Verder onderzoek zal uitwijzen welke oorzaak je verstopping en buikpijn heeft.

    Reageer
    #8

    Ik ben heel erg benieuwd of je al een diagnose hebt gehad inmiddels. Ik ben eind 20 en bij mij zijn ze nu ook Hirschprung aan het onderzoeken. Het kan wel degelijk op latere leeftijd nog ontdekt worden, ondanks dat dit zeer zeldzaam is.. hoe gaat het nu met je?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Tsja, Als baby, peuter en kleuter altijd buikpijn overgeven en zeer problematische stoelgang. Maar dit alles werd gelinkt aan onverwerkte emotie.Nu was daar wel een verklaring voor, maar toch.

    Op jonge leeftijd ook inwendige onderzoeken gehad, zonder resultaat.

    Na jaren van regelmatig een colonscopie, electro-therapie en spoelen dan nu tijdens een colonscopi af gelopen week gericht gekeken naar Hirschsprung.

    Hoe is het mogelijk, natuurlijk hoop ik van niet, toch zou het “fijn” zijn dat mijn probleem een verklaring heeft.

    Groet van, Nu Pas

    Reageer
    #10

    Ik ben nu 46 jaar en de mdl arts denkt nu aan hirschprung. Vanaf mijn geboorte heb ik al last van mijn darmen, veel overgeven, weinig eetlust en erge obstipatie. Ben als baby zijnde hiervoor vaak opgenomen omdat ik geregeld uitgedroogd was en mijn ontlasting niet op gang kwam. Met spuitjes van 10cc probeerde ze toch wat voeding naarbinnen te krijgen. Eenmaal thuis moesten mijn ouders mij dagelijks zo'n joekel van een klisma geven. Vanaf mijn 3de jaar ging het beter maar een normale stoelgang heb ik nooit gehad. Ook was en ben ik nog steeds urine incontinent waarvan ze eerst zeiden dat ik genoot van alle aandacht die dat vroeg. Veel opnames gehad voor blaastrainingen met harde hand werd je "gestraft" als je wat urine in je broekje had. Op mijn 14de kreeg ik een andere uroloog en die ging verder onderzoeken toen bleek ik een hele erge blaasverzakking te hebben, iets wat zeer zeldzaam is op die leeftijd maar waarschijnlijk was het aangeboren. Toen ik 15 was ben ik hieraan geopereerd en op mijn 18de nog een keer, sindsdien is de incontinentie onder controle maar niet weg. Ook voel ik nooit als ik naar de wc moet heb mezelf getraind om op bepaalde tijden naar de wc te gaan. Ongeveer 3 jaar geleden begon ik met afvallen in combinatie met erge obstipatie en buikpijn. Inmiddels krijg ik nu 24/7 sondevoeding en eet daarnaast ook nog kleine porties, maar kom niets aan val gelukkig ook niet meer af.  De mdl arts heeft wel al gezegd dat mijn darmen niet goed functioneren en geen eten meer kan verwerken en dat ik waarschijnlijk voor de rest van mijn leven aan de sondevoeding zal blijven zitten, omdat deze voorverteerde voeding nog wel enigzins wordt opgenomen.

    Kan het zijn dat het hirschprung is wat ik dan als baby al had en nu weer de kop op steekt?

    Reageer
    #11

    Dat zal dan onderzocht moeten worden, maar het zou inderdaad kunnen

    Reageer
Reageer op: Ziekte van Hirschsprung op latere leeftijd / door beschadiging ?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief