Parasiet Dientamoebe fragilis

  • #1

    Mijn vriend is 4 weken geleden tijdens een feestje in elkaar gezakt. Was zijn hartslag en ademhaling even kwijt. Gelukkig was hij er snel weer en was de ambulance snel bij ons. Hij was de week ervoor al zo ontzettend moe en had een paar dagen flinke diarree. Maar voelde zich verder wel goed en at als een bootwerker. Na een nacht in het ziekenhuis te zijn geweest mocht hij naar huis met de diagnose bloedarmoede. Na een afspraak bij de huisarts werd hem vertelt dat de bloedarmoede niet de oorzaak kon zijn. Door de diarree die hij gehad had, heeft onze huisarts zijn ontlasting laten onderzoeken. Hij had het een dientamoebe fragilis. 1ste keer medicijnen heeft niet gewerkt, heeft nu de 2de kuur gehad en wachten nu op de uitslag.

    Hij mag van het Groninger gezondheidsdienst niet naar zijn werk in een verzorgingshuis i.v.m. besmettingsgevaar.
    De een zegt dat het moet de ander niet. De een zegt dat het een buitenlandse parasiet is de ander zegt van niet. Zoveel onduidelijkheid.
    We hebben 6 weken geleden meerdere buitenlandse gasten uit Puerto Rico gehad. Zou het daar weg kunnen komen?

    Moet de rest van de familie zich laten onderzoeken?

    M.vr.gr.
    E. van der Laan

    Reageer
    #2

    Dientamoeba fragilis is een parasiet die in de darm kan voorkomen. Parasieten hebben een gastheer (in dit geval de mens) nodig om te kunnen overleven. De Dientamoeba fragilis leeft van onze darminhoud en is daarom een parasiet.

    Het is een omstreden parasiet. Jarenlang dacht men dat deze parasiet geen darmklachten zou kunnen veroorzaken. Het blijkt echter dat in een aantal gevallen de parasiet toch klachten kan geven zoals buikpijn en diarree (buikloop). Het is zeker dat een deel van de mensen die de Dietamoeba fragilis bij zich draagt, geen klachten heeft. Het lijkt erop dat met name kinderen veel last kunnen hebben van een besmetting met de Dientamoeba fragilis.
    Het is niet duidelijk hoe besmetting ontstaat en hoe de Dientamoeba fragilis wordt overgedragen.

    Zolang de overige familieleden geen klachten hebben, is onderzoek niet noodzakelijk.
    Het is per definitie geen buitenlandse parasiet.

    De keuze om je vriend niet te laten werken is een goede. Immers er is niet bekend hoe besmetting ontstaat en wordt overgedragen. In dit geval neemt geen risico´s.

    Voor wat betreft de behandeling:
    Een infectie met de Dientamoeba fragilis is moeilijk te behandelen. Artsen schrijven bij ernstige klachten soms het antibioticum metronidazol voor. In uitzonderingsgevallen wordt het middel clioquinol voorgeschreven. Dit is een parasietdodend middel dat zelden wordt voorgeschreven in Nederland. Clioquinol moet, vanwege de mogelijke bijwerkingen, volgens strikte voorschriften van de arts gebruikt worden.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor de snelle reactie en de geruststelling!
    Het medicijn antibioticum metronidazol heeft hij nu voor de tweede keer gehad en we hopen de laatste keer. M.vr.gr. E. van der Laan

    Reageer
    #4

    Graag gedaan.
    Laat na de kuur even weten hoe het gaat.

    Groet
    Tandor

    Reageer
    #5

    Eind deze week of begin volgende week krijgt hij de uitslag en zal dat zeker even doorgeven.
    Nogmaals dank.

    Groet,
    Ellis

    Reageer
    #6

    Lees ook:

    Forum Discussie: Parasiet Dientamoebe fragilis
    http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/59005-Parasiet-Dientamoebe-fragilis.html

    Reageer
    #7

    Mijn gezin is genezen van de infectie met naet therapie

    Reageer
    #8

    Wat is neat therapie. Ikheb die paraciet nk ook en kom er maar niet van af

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Parasiet Dientamoebe fragilis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief