langdurig gebruik van psyliumvezels. Is dat problematisch?

  • #1

    Beste dokters en forummers,

    Ik heb al geruime tijd last van verstoppingen. Mijn ontlasting is maandenlang kei en keihard geweest en soms poepte ik keuteltjes uit. Meestal is mijn ontlasting alleen aan het begin stukje hard. Ongeveer de eerste 10cm. Ik ging soms maar 1x in de week poepen omdat er niks uit wilde komen. Nu heb ik daarbij ook nog is aambeien ontwikkeld daardoor door het harde persen en geregeld bloedde het ook. Nu weet ik niet of die de aambeien waren die bloede of dat het een anal fisuur was.

    Naar de dokter ben ik nooit geweest omtrent dit probleem omdat ik me verschrikkelijk schaam hiervoor. Selfs roen ik verschrikkelijke pijn en branderige anus kreeg ging im niet naar de dokter. Ik had altijd de hoop dat het wel goed zou komen als ik meer zou letten op mijn voeding. Terwijl ik dat vroeger nooit deed en nooit ergens last van had.

    Maar goed. Uiteindelijk ben ik meer vezels gaan eten en veel gaan drinken. Dit hielp wel een klein beetje maar lang niet genoeg. Todst ik darmeiniger van kruidvat (psyliumvezels) ontdekt had. Dit hiel mijn ontlasting zacht en soepel te houde en kon hierdoor ook 3x in de week naar de wc gaan.

    Nu gebruik ik dit al de afgelopen 2 maanden elke dag sochtends voor het ontbijt en smidags bij de lunch en savonds bij het avondeten. En ik heb sinsdien geen last meer gekregen van verstoppingen. Nu is mijn vraag. Kan dit kwaad? Ik meen van niet aangezien het natuurlijke vezels zijn. Wel ben ik in de afgelopen 2a 3 maanden 8 kilo kwijt. Ik woog eerst 82 kg (184cm lang en 25 jaar oud) en nu weeg ik 74kg. Oomt dit door de vezels of is er een onderliggend probleem hierachter? Ik eet wel veel minder sinds ik die extra vezels gebruik. Heb ook het idee dat mijn darmen daardoor veel beter geleegd worden.

    Graag hoor ik van jullie wat jullie hiervan denken.

    Mvg,

    Rotjeknor

    Reageer
    #2

    Lees hier meer info over psylliumvezels.
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/43847-de-gezonde-eigenschappen-van-psylliumvezels.html

    Ik denk niet dat het kwaad kan. Maar beter zou natuurlijk zijn om door een uitgebalanceerd dieet (lees voeding) te zorgen dat je voldoende vezels binnen krijgt.

    Overigens kan het gewichtsverlies een (prettig) gevolg zijn van de vezels.

    Reageer
    #3

    Hallo, Ik gebruik ook psyliumvezels.... door die vezels voor de maaltijd in te nemen met water zetten die vezels uit in je maag waardoor je sneller vol zit, dus minder eet... dus afvalt. naar mijn idee kan het helemaal geen kwaad.
    Grt I.

    Reageer
    #4

    Dank voor de antwoorden allen! Ik heb me verder ingelezen over psyliumvezels en ze kunnen inderdaad geen kwaad.
    Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je met alleen psyliumvezels als je vezels binnen haalt. Voeding is ook belangrijk. En daar let ik ook op. Ik het smorgens altijd volkoren pap en een sneetje roggebrood met wat belleg. Soms ook een stukje fruit. Groente eet ik niet zo veel. Ik lust het niet. Verder drink ik veel water...en alleen water ( soms melk). Zoete dranken of vruchtensappen en cola heb ik de laaste 3 maanden nauwelijks gedronken dus misschien is dat ook een reden waarom ik zoveel afgevallen ben.

    Enfkn...het gaat prima met die psyliumvezels en ik ben blij dat dit bestaat. Niets is erger dan verstopping

    Reageer
Reageer op: langdurig gebruik van psyliumvezels. Is dat problematisch?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief