Harde, opgezette, pijnlijke bovenbuik

  • #1

    Hallo,

    Ik ben een vrouw van 29 en sinds 8,5 weken heb ik last van een harde, opgezette maag en buik.
    's ochtends is mijn buik opgezet, maar nog enigszins 'veerkrachtig', maar vanaf het moment dat ik begin te eten, krijg ik een pijnlijk branderig gevoel bij mijn middenrif en dit wordt steeds erger naarmate de dag vordert. Vanaf het moment dat de pijn begint, wordt mijn buik ook heel hard. Aan het eind van de dag voelt het, alsof ik helemaal uit elkaar knal en alsof al mijn ingewanden in de verdrukking zitten. Ik lijk dan maanden zwanger.

    Al die weken kan ik mijn kleren niet meer aan. Maar het belangrijkst is, dat ik gedurende de dag steeds een branderige pijn hebn, die erg vermoeiend is. Ik merk dat het heel veel impact heeft op mijn lichaam. Daarnaast merk ik dat het geestelijk ook veel impact heeft. Ik ben normaal gesproken een heel vrolijke meid en maak veel lol met iedereen om mij heen. Vanaf het moment dat ik last kreeg van mijn buik, ben ik heel 'matjes' geworden. Ik reageer niet meer scherp op opmerkingen, kan bijna niet lachen, heb geen zin om met mensen te kletsen en wordt er bijna nukkig van. Ik ben nog steeds aan het werk, maar merk dat het me veel moeite kost omdat de pijn bij mijn middenrif de gehele dag 'zeurt'.

    Na al die weken dat ik met dit probleem rond loop, merk ik dat er ook een bepaalde cyclus in zit. Behalve dat het 's ochtends minder pijnlijk en opgezet is dan 's avonds, merk ik ook dat ik zo'n 3 à 4 dagen last heb van mijn buik en daarna 1 dag ietsje minder. Mijn buik is nog steeds dikker dan voorheen, maar de pijn in mijn middenrif is er dan even niet. Dan gaat het geestelijk ook goed met me, ik ben vrolijk, kan weer met iedereen gezellig kletsen, heb goede zin en voel me weer als vanouds. Helaas weet ik inmiddels dat dit slechts 1 dag duurt. De volgende dag is de pijn weer terug nadat ik mijn ontbijt heb gehad. De pijn is dan enigszins draaglijk. De dag erna is het weer wat erger en de 3e of 4e opvolgende dag is de pijn ondraaglijk. Dan weet ik me er geen raad mee.

    In de 2e week ben ik naar de huisarts gegaan. Zij klopte op mijn buik en constateerde dat er veel lucht zat in mijn buik. Ik kreeg laxeermiddelen omdat zij vermoedde dat ik een verstopping had (2 tabletjes bisacodyl, 5 mg + lactulose 30 ml. De lactulose heb ik zo'm 2,5 week dagelijks geslikt). Er gebeurde vervolgens niets. Mijn ontlasting was al vanaf het begin van mijn buikpijn minder regelmatig, maar deze laxeermiddelen zorgden voor geen enkele verandering.

    Vervolgens heb ik een buikoverzicht laten maken in het ziekenhuis (röntgenfoto). Op deze foto zagen zij geen overdreven lucht in de darmen, wel opvallend veel lucht in de maag.

    Na telefonisch contact met de huisarts verwees zij mij door naar een Maag-Lever-Darm specialist, om een Coloscopie uit te laten voeren. (Dan kijken ze met een cameraatje in je dikke darm). De specialist had daarnaast nog bloedonderzoek aangevraagd en een buikecho. Uit alle onderzoeken bleek dat er geen gekke dingen waren geconstateerd: geen poliepen in mijn dikke darm, geen ontsteking, mijn bloed was goed en ook op de echo waren geen vreemde zaken gevonden.

    Tijdens het vervolggesprek met de MLD-arts liet zij weten dat mijn lichaam (gezien de resultaten van de bovenstaande onderzoeken) voor zover gezond is en dat ze erkent dat er een probleem is, maar dat er nu eenmaal een gat is in de wetenschap en mij eigenlijk niet meer kan helpen. Ze gaf aan dat ik maar een nieuwe garderobe moest aanschaffen.
    Ze wilde nog een laatste onderzoek doen: een lactose tolerantietest. Tijdens deze test wordt er getest hoe snel lactose wordt opgenomen in mijn bloed. Dit onderzoek heb ik afgelopen vrijdag gehad en ik heb nog geen uitslag gehad.

    Prikkelende darm syndroom wordt vaak genoemd en dat mijn klachten te maken hebben met stress. Ik heb echter geen last van stress en anderen die zelf last hebben van het prikkelende darm syndroom, zeggen dat deze klachten veel te heftig zijn om hetzelfde te zijn.

    Door mijn dikke buik kijkt iedereen naar mijn darmen, maar zou er ook een probleem kunnen zijn in mijn maag, slokdarm, dunne darm of nog iets anders?

    Wie kan mij helpen?

    Reageer
    #2

    misschien komt er nog iets uit de test, maar een dikke buik kan ook veroorzaakt worden door een gynaecologisch probleem.
    daar kun je ook nog even naar laten kijken.
    als dat ook niets uitwijst zou ik iets heel anders proberen: Klassiek Homeophaat of een Arts in de Chinese Geneeskunde.
    maar eerst dus uitsluiten dat het iets met de vrouwelijke organen aan de hand is.
    kijk ook of je op bepaalde voedingsmiddelen reageert.
    sterkte, Brenda

    Reageer
    #3

    Ik mis een coeliakie onderzoek. Is dit gedaan? Het belangrijkste objectiveerbare symptoom lijkt gasvorming in de buik te zijn. Oorzaken voor overmatige gasvorming in de maag zijn dyspepsie (maagzweer, oesophagitis, gastro-oesophagale reflux), het prikkelbare darm syndroom, coeliakie (gluten allergie). Diagnostisch onderzoek heeft ernstigere gastro-intestinale oorzaken uitgesloten, behalve de gluten allergie, die noemt u niet. Gynaecologische oorzaken liggen minder voor de hand gezien de gehele symptomatologie. Lijdt u ook aan overmatige winderigheid?

    Reageer
    #4

    Symptomen van coeliakie zijn diarree, winderigheid, gewichtsverlies en vermoeidheid.

    Reageer
    #5

    Hoi, ik vroeg me af of je nog wat verder bent gekomen met de diagnose van je buikproblemen. Wat jij beschrijft klinkt precies als wat ik ook al een maand of 3 heb. Ik ben 38. Ben echt heel beniuwd. Groet, Niki

    Reageer
    #6

    ik lees toevallig dit forum ,laat ik nu vandaag voor een echo geweest omdat ik een buik van 7mnd heb.er was niks bijzonders op te zien alleen wat gassen .
    daar sta je dan ,ik moet maandag terug naar mijn huisarts kijken wat voor optie hij nog heeft .heeft iemand anders al een antwoord of diagnose gekregen

    Reageer
    #7

    Dan heb je toch al een verklaring gevonden? Door de druk van jouw kleine wordt de 'loop' van de darmen wat belemerd waardoor gasophopingen kunnen ontstaan. De beste remedie hiervoor is flink bewegen, een lekkere wandeling bijvoorbeeld. Dan kunnen de darmen weer wat actiever worden en kan de kleine zich wat verplaatsen en kan je een opluchtende wind laten, zachtjes...

    Reageer
    #8

    Hoi Kitty,

    Ik neem aan dat je niet zwanger bent, maar dat het lijkt of je een zwangere buik hebt van 7 maanden. Ben benieuwd hoe he nu met je gaat. Ook ik heb sinds een half jaar buikklachten. Sinds 2 maanden heb ik ook een buik alsof ik 7 maanden zwanger ben. Dat is dus niet zo. Ik ben 49 jaar en niet zwanger. Ook ik heb een echo gehad, maar niets gevonden. Wel heb ik nog steeds pijn klachten. De huisarts weet het ook niet meer. Hoe gaat het nu met jou?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik zit momenteel met een dochter van twaalf die de zelfd symptomen heb als jij echt exact ze hebben ook bloed afgenomen en urine ze dachten aan een blaasontsteking maar na het bloed en urinetest bleek dat het geen blaasontsteking was en het anticiotica kuurtje wat ze heeft gehad heeft niet geholpen wel heeft ze nog steeds bloed in haar urine???
    ben jij misschien al verder met bepaalde testen en hem je misschien al een antwoordt op wat je evt zou kunnen mankeren?
    bedankt alvast
    san

    Reageer
    #10

    Het zou een schimmel in de darmen kunnen zijn, die geeft ook dit soort klachten. Je zou evt naar een natuurarts kunnen gaan, want als je naar een gewone arts gaat, krijg je anti-biotica toegediend en dat maakt de kwaal alleen nog erger. Veel sukses!!!

    Reageer
    #11

    Misschien kun je je arts vragen om een bloedonderzoek naar B12 en Vitamine D. Ik heb dezelfde klachten en had die tekorten..
    Sterkte en Succes

    Reageer
    #12

    Is er al gekeken op vleesbomen in baarmoeder?
    hoe is je bloedwaarde, je HB(ijzerwaarde)?

    De opgezette buik heb ik namelijk ook bij mij constateerden ze een vleesboom net zo groot als de baarmoeder.onregelmatige menstruatie en veel bloedverlies.vervolg was bloedtransfusie nodig.

    Reageer
    #13

    Hey A Lies. Heb je al gevonden wat t nou is/was??? Ik heb precies hetzelfde. Ook 3/4 dagen en 1 dag cyclus. Ben zeer benieuwd, hoop dat je nog ns kunt schrijven hoe het nu gaat! Thnx

    Reageer
    #14

    Hallo Linda,

    Ik ben onderzocht in het ziekenhuis, ben helemaal binnenste buiten gekeerd en elke keer was de reactie: er is niets met je aan de hand. Je moet eens nagaan of je veel stress hebt op je werk. Dat vond ik op dat moment de meest grote onzin. Natuurlijk had ik het erg druk, maar er was toch echt lichamelijk iets met mij aan de hand!

    Uiteindelijk, na ongeveer 6 maanden na het laatste onderzoek in het ziekenhuis, werd mijn buikpijn vervangen door hoofdpijn. Na enkele maanden werd deze pijn ondraaglijk en heb ik mij moeten ziek melden. Toen ontdekte ik hoeveel spanning ik in mijn lijf had.
    Ik heb met hulp van een psycholoog inzicht gekregen in de zaken die mij veel spanning gaven. Vooral cognitieve gedragsanalyse heeft mij geholpen om mijn gedachten niet op hol te laten slaan. Dat kan ik echt aanraden.

    Na 5 maanden was ik pas van mijn hoofdpijn verlost... En mijn buikklachten waren er ook niet meer.

    Sinds een week heb ik weer last van mijn buik en dit is voor mij een teken aan de wand: ik maak mij veel te druk!
    Het lijkt dus alsof ik mijn lichaam opblaas van de spanning.

    Reageer
    #15

    Dank, voor je snelle reactie. Ik denk niet dat dit bij het geval is.
    Ik ben n tobber, maar momenteel heb ik niet veel om over te tobben 😉
    Succes en ik ga wel even afspraak maken met specialist. Bleh

    Reageer
Reageer op: Harde, opgezette, pijnlijke bovenbuik


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief