Ziekte van Crohn?

  • #1

    Goededag,

    Ik ben een vrouw van 30 jaar en heb al enige tijd last van mijn maag/darmen.
    Met deze klachten ben ik via de huisarts doorgestuurd naar de internist.
    Ik krijg een coloscopie over een maand ongeveer.
    Omdat de internist denkt aan de ziekte van Crohn.
    Ik denk zelf dat ik dat niet hebt omdat ik niet bent afgevallen en ik niet echt diaree hebt.
    Mijn klachten:

    - vooral in de avond opgeblazen buik
    - misselijk
    - moe
    - buikkrampen, soms ook steken links en of rechtsonder in buik
    - winderigheid
    - soms wel 4x ontlasting per dag vroeger niet zoveel
    - ontlasting varieert van zachte ontlasting tot
    - last van mijn maag
    - steken in bovenbuik soms ook in rug zijkanten en onderkant
    - pijn bij het plassen soms
    - urine is onderzocht die wijst geen bacterie aan
    - bloed onderzocht bloedwaardes zijn verhoogd bezinking, crp rode en wittebloed lichaampjes verhoogd
    - vitamines tekort ijzer en vitamine d en nog wat andere

    Moet je met ziekte van crohn altijd heel veel diaree hebben en daardoor erg afvallen dit is bij mij namelijk niet het geval
    wel af en toe diaree maar niet afvallen ben ook wel zwaarlijvig dus miscshien dat ik het daarom niet ziet?!?

    Reageer
    #2

    Het stellen van de diagnose Crohn duurt niet zelden enige maanden. Soms is het in het begin nog niet goed duidelijk of er inderdaad sprake is van een chronische darmontsteking. Aan de andere kant komt het voor dat de diagnose wordt gesteld tijdens een (spoed)operatie bijvoorbeeld omdat een blindedarmontsteking wordt vermoed.

    Anamnese: Eerst zal de arts met aanvullende vragen proberen een beter beeld te krijgen van de klachten. Dat zijn vragen over de aard en de duur van de buikpijn en de diarree, over eventueel gewichtsverlies, afwijkingen rond de anus en klachten van huid, gewrichten en ogen. Ook wordt meestal gevraagd naar het voorkomen van deze klachten in de omgeving of bij familieleden.

    Lichamelijk onderzoek: Ook al worden er vaak geen afwijkingen gevonden, het lichamelijk onderzoek blijft belangrijk. Het gewicht, de algemene indruk en het onderzoek van ogen, gewrichten, huid en vooral van buik en anus zijn belangrijk voor diagnose en behandeling. Daarnaast wordt gelet op fistels of andere afwijkingen rond de anus.

    Laboratoriumonderzoek: Allereerst wordt het bloed onderzocht. Bloedonderzoek bestaat meestal uit kijken of er sprake is van bloedarmoede (hemoglobinegehalte of Hb), van een ontsteking (bloedbezinking of BSE of CRP) of van een slechte voedingstoestand (albuminegehalte). Een extra hulpmiddel in de diagnose is het bepalen van antistoffen tegen bakkers-en biergist (zogeheten anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies, ofwel ASCA). Deze antistoffen worden gevonden in ongeveer 70% van de Crohn-patiënten. Positieve ASCA-antistoffen i.c.m. negatieve p-ANCA (perinucleair antineutrophil cytoplasmatic antibodies) antistoffen, is suggestief voor de ziekte van Crohn. Indien andersom (negatieve ASCA en positieve p-ANCA), kan dit passen bij colitis ulcerosa. Toont het bloedonderzoek verder geen afwijkingen aan, dan is IBD minder waarschijnlijk, maar niet onmogelijk. De ontlasting wordt meestal onderzocht om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld een infectie zijn met bacteriën, parasieten of wormen. Soms wordt gevraagd om de ontlasting gedurende enige dagen op te sparen om te onderzoeken of het vetgehalte hierin verhoogd is. Dat kan een teken zijn van een gestoorde vetopname.

    Coloscopie: De endoscopie neemt een steeds belangrijkere rol in bij het onderzoek van mensen met klachten die wijzen op IBD. Met behulp van een flexibele endoscoop, een dunne en soepele slang, kan het inwendige van de dikke darm en een deel van de dunne darm in beeld gebracht worden. Op deze manier kan zichtbaar gemaakt worden of, en waar, er een ontsteking is. Daarbij kunnen met een tangetje kleine weefselstukjes (biopten) worden weggenomen om onder de microscoop te onderzoeken. Voordat een endoscopie plaats kan vinden moet de darm eerst zo goed mogelijk geleegd worden. Zo kan een optimaal onderzoek van de binnenkant van de darmwand plaatsvinden. Dit leegmaken start meestal de dag voor het onderzoek. De patiënt drinkt dan een laxeervloeistof en mag die dag verder alleen vloeibaar voedsel gebruiken. De dag van het onderzoek krijgt de patiënt een voorbereiding. Dan dient hij/zij tot 4 liter water met een zoutoplossing te drinken om de resterende afvalstoffen te verwijderen. Indien de darmen van de patiënt nog niet schoon zijn, zal vlak voor het onderzoek nog een klysma worden toegediend. Via de anus wordt hierbij een vloeistof ingebracht om de resterende ontlasting te verwijderen.

    Röntgenonderzoek of MRI-scan: Dit wordt vooral uitgevoerd voor het onderzoek van de dunne darm. Meestal wordt door een dunne sonde, die via een neusgat in de maag wordt gebracht, contrastvloeistof (bariumpap) in de dunne darm gebracht. Daarna worden foto's of een scan gemaakt. Op deze manier kan onderzocht worden of er een ontsteking of een vernauwing (stenose) aanwezig is in de dunne darm en of er verbindingen tussen darm en andere organen bestaan (fistels). Ook hier geldt weer dat de darm zo goed mogelijk geleegd dient te zijn. Ook van de dikke darm kan een foto worden gemaakt. Dit heet een 'X-Colon'. Hierbij wordt een papje met barium via een kleine sonde via de anus in de dikke darm gebracht. Vervolgens worden röntgenfoto's gemaakt. Voor een volledig beeld van de dikke en dunne darm wordt de barium gedronken.

    Reageer
    #3

    Vaak gaat een lange periode van onzekerheid, wisselende klachten en veel onderzoek vooraf aan het stellen van de uiteindelijke diagnose van crohn.

    Ondanks intensief onderzoek is de oorzaak van beide aandoeningen nog steeds niet bekend. Het gaat niet om een infectie, want de ontstekingen worden niet veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. Mogelijk spelen bacteriën en virussen wel een indirecte rol bij het ontstaan van de ontsteking. Waarschijnlijk gaat het niet om één aanwijsbare oorzaak, maar leiden verschillende ziekteverwekkende mechanismen tot een darmontsteking.

    Roken is een risicofactor voor het ontstaan van crohn en vertraagt de genezing. Uit een enquête onder duizend patiënten blijkt dat mensen met crohn significant vaker rokers zijn dan mensen met colitis.

    Een behandeling die de oorzaak definitief wegneemt is dan ook niet mogelijk. Tot nu toe worden medicijnen ingezet om de actieve onsteking zo snel mogelijk te beëindigen. Indien de klachten toenemen en de patiënt onvoldoende reageert op een behandeling met medicijnen wordt operatief ingegrepen. Vijftig tot zeventig procent van alle patiënten met de ziekte van Crohn wordt minimaal een keer in het leven geopereerd.

    Lees verder op de website van de patiëntenvereniging voor Crohn en Colitis Ulcerosa patiënten:
    http://www.crohn-colitis.nl/crohn/crohn/diagnose-en-behandeling

    Reageer
    #4

    ja dat wist ik allemaal al, bedankt in ieder geval
    Het ging er bij mij meer om van zal ik het nou hebben of niet
    mijn bse is verhoogd -55- mijn ijzer is te laag, veel vitamine tekort, meerdere bloedwaarden verhoogd- niet afgevallen, wel huiduitslag, last van spieren, sinds twee dagen ook behoorlijke diarree, buikkrampen enzovoort
    ik hoor het over een maand nadat ik de coloscopie hebt gehad
    gelukkig gebruiken ze bij ons in het ziekenhuis moviprep minder van dat vieze drap naar binnen werken.
    ik laat het jullie wel weten

    Reageer
Reageer op: Ziekte van Crohn?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief