Hyperventilatie, chronisch? Help!

  • #1

    Ik heb weer een slechte nacht gehad. Werd rond 6 uur wakker met het gevoel alsof ik stikte en ik werd er zo bang van. Ik heb dat wel vaker, maar nu was het erger. Zodra ik rustiger ademde doezelde ik even weg, maar werd weer wakker omdat mijn adem constant weer hoog zat. Alsnog in slaap gevallen, maar door een nachtmerrie die ik toen kreeg is mijn ademhaling nu weer helemaal fout. Zodra ik ergens aan denk stop ik met ademen of ik ga hoog en oppervlakkig ademen.
    Ik denk dat ik last heb van chronische hyperventilatie. In ieder geval is wel een angststoornis bij me vastgesteld, maar van mijn ademhaling heb ik nog wel het meeste last. Ik krijg allerlei lichamelijke klachten die me nog meer beangstigen.

    Reageer
    #2

    De lichamelijke klachten kunnen heel goed door de hyperventilatie worden veroorzaakt.
    Je zou oefeningen kunnen doen tegen de hyperventilatie. Je kunt ze vinden op:
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/columns/angst

    Reageer
    #3

    Bedankt Tandor voor uw reactie. Ademhalingsoefeningen ben ik al enkele weken bekend mee, ze helpen ook. Maar toch ben ik nog heel regelmatig bang om zo maar opeens dood te gaan door het bijna dagelijks verkeerd ademhalen. En als ik al gespannen ben stop ik onbewust met ademen, als ik vervolgens weer begin met ademen gaat dat via de borst en vervolgens krijg ik overal koude tintelingen, breekt het zweet me uit en is alles gewoonweg vreselijk. Ik weet dat ik lichamelijk gezond ben, maar als ik al flink in paniek ben verdwijnt alle logica uit mijn hoofd.

    Reageer
    #4

    [quote]als ik vervolgens weer begin met ademen gaat dat via de borst en vervolgens krijg ik overal koude tintelingen, breekt het zweet me uit[/quote]Op dat moment ben je dus aan het hyperventileren. Zo'n aanval kun je afbreken me een simpele ademhalingsoefening. Adem 5 tellen rustig door je neus in en 10 tellen rustig door je getuite mond uit. Als je dit een aantal keren herhaald voel je vanzelf dat het stopt.

    Reageer
    #5

    Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je aan hyperventilatie in geen geval dood kan gaan...

    Reageer
    #6

    Ben ik maar weer eens. Het is een hele tijd goed gegaan, maar sinds vandaag is het weer helemaal mis. Mijn ademhaling doet raar en nu heb ik kramp in mijn armen en benen en pijn in mijn ribben, bovenste stuk van de rug en bij mijn borst. Ik ben afgelopen zondag op een feestje geweest waar een kind naast me zat te hoesten en nogal hangerig te wezen, een kwartier later ging ze met haar moeder naar de wc en daarna gingen ze naar huis omdat het dochtertje had overgegeven. Vanaf dat moment sloeg bij mij de paniek enorm toe, want ik ben doodsbang voor overgeven. Bang dat ik besmet ben geraakt omdat ze hoestte zonder hand voor de mond te houden en dat ik binnen enkele dagen buikgriep heb.

    Reageer
    #7

    Daar moet je verder niet over nadenken. Je kunt de buikgriep ook oplopen als je door de stad loopt. Daar ontkom je niet aan.
    Het is ook nog maar de vraag of dat kind ueberhaupt de buikgriephad.

    Reageer
    #8

    Na een onrustige nacht heb ik sinds vanmorgen weer veel problemen. Ik kan mijn ademhaling niet eens 5 minuten laag houden. Strak gevoel rondom mijn borst, hartkloppingen, benauwd, moeilijk slikken, veel plassen. Eng!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Je bent dus aan het hyperventileren.
    Als je in zo'n aanval zit kun je die afbreken door:
    5 tellen rustig door je neus in te ademen en 10 tellen door getuite mond rustig uit te ademen.

    Voor het overige raad ik je de ademhalingsoefeningen uit de eerdere link aan.
    http://www.dokter.nl/dossiers/angsten

    Reageer
    #10

    Het ging zo lang goed, tot vanmiddag. Ik schrok nogal van iets en sindsdien zit mijn ademhaling heel hoog. Daarbij kan ik moeilijk eten, ik krijg met het kauwen een raar gevoel in mijn middenrif en daarvan word ik extra bang. Wat is dat met mijn middenrif?

    Reageer
    #11

    Dat is dus een gevolg van het hyperventileren.
    Doe dus de oefening die ik eerder heb aangegeven...
    5 tellen rustig door de neus inademen en 10 tellen rustig door getuite mond uitademen...en dan een aantal keren herhalen.

    Reageer
    #12

    Ik hoorde vandaag dat je bij hyperventilatie juist eerst goed moet uitademen. Nooit geweten, waarom is dat eigenlijk? Waarom moet je meer uitademen dan inademen? Hoe kan het dat hyperventilatie voor zoveel lichamelijke klachten zorgt? Ik sta daarna echt te kijken van de symptomen. Vooral opvallend dat ik tijdens de aanval echt overvallen word door een enorme moeheid, mijn ogen zakken bijna dicht en ik kan zo in slaap vallen.

    Reageer
    #14

    Paniekaanval! Ik ben komend weekend van plan om naar Center Parcs te gaan, en nu durf ik al niet meer. Ik vraag me altijd af of de lichamelijke klachten bij paniek puur komen doordat ik urenlang helemaal fout adem. Echt, of ik adem via de borst in en uit of ik houd 'm vast in de borst en adem altijd een teugje in via de borst als ik even wil ademen. Chronische hyperventilatie, daar lijken de klachten weer op. Snap echt weer niet meer hoe dat gaat in mijn lijf.

    Reageer
    #15

    De klachten ontstaan inderdaad door verkeerd ademen..hyperventileren dus.
    Ga naar een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen

    Reageer
Reageer op: Hyperventilatie, chronisch? Help!


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief