Asbest risico voor normale burger?

  • #1

    Ik ben een jongen van 19 jaar en ik heb al een paar jaar extreme asbest fobie. Dit komt omdat ik dagelijks Utrecht moet doorkruisen op mijn fiets en ik onderweg tientallen plekken tegenkom waar bouwvakkers stof de lucht in strooien(door drillen, slopen, schuren etc) en het is ook al een paar keer gebeurt dat ik letterlijk zag staan ASBEST GEVAARLIJK. En telkens stond er een harde wind en voelde ik allemaal rotzooi in me ogen en longen komen.

    Nu stond er vandaag een artikel in de krant waarin ze zeiden dat 50-70% van de bedrijven die asbest verwijderen lak hebben aan de regels en asbest zo het milieu in laten waaien. Ik denk nu bijna 100% zeker te zijn dat ik asbest binnen heb gekregen(door er gewoon langs te fietsen).

    Mijn vraag is eigenlijk, zitten er bij de 900-1300 mensen die jaarlijks sterven door asbest ook gewone mensen die in principe niks te maken hebben met asbest-verwijderen?(dus geen bouwvakkers maar gewoon simpele mensen die door utrecht fietsen bijvoorbeeld)

    En is het risico groot op kanker als je dus langs zo'n sloop gebouw fietst en je voelt wat stof binnenkomen(en het zou asbest zijn)?

    Reageer
    #3

    Beste . .
    Asbest KAN vrij komen als men aan asbest komt; d.w.z. asbest is onschadelijk als je er niet aankomt.
    De kans dat jij asbest hebt ingeademd is dus gering. Vergeet ook niet dat asbest sinds 1972 op de lijst van "niet te gebruiken materialen" staat en men uitsluitend het bordje "asbest gevaarlijk" hanteert bij gebouwen gebouwd vóór 1972, als voorzorg.
    Maak je dus geen zorgen, de kans dat je echt asbest hebt ingeademd is vrijwel nihil.
    Daar komt bij dat je eerder dood zal gaan aan teer van sigaretten.
    Groetjes, Gus

    Reageer
Reageer op: Asbest risico voor normale burger?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief