Aanhoudende hoest en gevoel van kortademigheid

  • #1

    5 weken geleden heb ik last gehad van keelontsteking. Dit is na 1 week weer over gegaan, maar sindsdien heb ik last van mijn longen. Ik moet veel hoesten en merk dat ik met ademen mijn longen vaak niet helemaal vol krijg. Als ik adem voelt het vaak alsof er vocht in mijn longen borrelt. Ook met sporten merk ik dat ik minder conditie heb en eerder moe word. Ik doe 2 keer in de week aan wedstrijdzwemmen en 2 keer in de week aan hardlopen. Verder heb ik nergens last van. Geen koorts of pijn. Alleen het gevoel dat ik niet genoeg zuurstof binnen krijg.
    Weet iemand misschien wat dit kan zijn?

    Reageer
    #2

    Het kan bronchitis zijn. Bronchitis is ontsteking van de bronchiën, oftewel de wat grotere luchtwegen tussen de luchtpijp of trachea en de longblaasjes of alveoli. Je kunt een onderscheid maken tussen acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis ontstaat vaak na verkoudheid of griep. Chronische bronchitis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een slijmveroorzakende hoest gedurende drie maanden per jaar of in twee opeenvolgende jaren zonder dat een onderliggend ziekte de hoest kan verklaren.

    Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bronchitis

    Reageer
    #3

    Hoe kunt u acute bronchitis herkennen?

    Na een verkoudheid of griep blijft u hoesten. Vaak is het eerst een droge hoest, maar na enkele dagen moet u slijm ophoesten. U kunt wat kortademig zijn en een piepende ademhaling hebben.

    Meestal ontstaat acute bronchitis na een verkoudheid, keelpijn of griep. Zo'n infectie in de hogere luchtwegen kan de lagere luchtwegen 'aansteken'. De luchtwegen maken dan meer slijm. Dit komt naar boven: u hoest slijm op. Met hoesten verwijdert u de virussen of bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Acute bronchitis gaat vanzelf over, meestal binnen twee weken. Als u rookt, kunnen de klachten langer aanhouden.

    Wat kunt u zelf doen bij acute bronchitis?

    -U hoeft niet in bed te blijven, maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag u gerust even naar buiten. Drink voldoende, zeker als u koorts heeft.
    -Stop met roken. Door het roken bent u vatbaarder voor infectie en duurt het herstel ervan langer.
    -Neem contact op met uw huisarts, als de klachten na twee weken niet over zijn, of als u enkele dagen koorts heeft en zich ziek voelt.

    Bron: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGZiektebeschrijvingen/NHGZiektebeschrijving/Z025.htm

    Reageer
Reageer op: Aanhoudende hoest en gevoel van kortademigheid


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief