vraagje over tbc

  • #1

    ik heb even een vraagje over tbc onlangs kreeg ik van de ggd een oproep om een contact onderzoek te laten doen op tbc nu kom ik niet met zo heel veel mensen in contact alleen via mn werk(ik werk in de a b ) maar daar kwam de bron dus niet vandaan anders hadden ze mij daar over moeten informeren lijkt mij?
    hoelang duurt het nadat je in contact bent geweest met iemand die mogelijk tbc heeft voor je een contact onderzoek oproep krijgt? wat zijn de sympomen van tbc? lijken de klachten van bronchitis en tbc op elkaar en word het daardoor wel eens verward?
    heb sinds kort dat ik geel/groen bruin slijm( soms met bloed) ophoest en ook pijn op de borst bij inspanning volgens de huis artsen post is het bronchitis ik geloof het niet zo tob er al weken mee nu heb ook koorts maar meestal maar een uurtje of zo dan zakt t weer af om dan later in volle hevig heid terug te komen
    begin me nu toch echt zorgen te maken vooral omdat er nog steeds spoortjes bloed in het sputum zitten
    wie weet er een antwoord?

    Reageer
    #2

    [b][color=#FF0000][b]Toevallig werk ik op een tubeculoseafdeling in Rotterdam dus ik kan al je vragen beantwoorden ookal weet ik niet of dat nu nog zin heeft.
    Vraag 1:
    Wanneer er een contactonderzoek opgestart wordt, wordt er 9 van de 10 geen naam of plaats doorgegeven waar deze index/patiënt zich bevond, dit vanwege privacybeleid. Ik zou het namelijk ook niet fijn vinden als iedereen weet dat ik de bron/tbcpatiënt ben, ookal is dit een ziekte waar je niets aan doet wordt er toch scheef naar je gekeken. Dus er bestaat een kans dat het toch op je werk is opgelopen maar je kan ook denken aan een wachtkamer bij de huisarts/tandarts/bus/sport/buren het kan van alles zijn.

    Vraag 2:
    Wanneer je de tubercelbacterie inademd kan je na 2 maanden na het laatste contact uitsluiten of je een infectie hebt opgelopen. Een infectie wil nog niet zeggen dat je ook tbc hebt maar dit houdt alleen in dat je de bacterie in je hebt en wanneer je daar niets aan zou doen(geen profylaxebehandeling/controle) dit tuberculose kan worden, dit gebeurd bij 10% van de gevallen+<2jr. Dus vaak krijg je de oproep zsm of na 2 maanden na het contact.

    vraag 3:
    De symtomen van tbc zijn productief hoesten, afvallen, moe, nachtzweten, koorts, Sputum ophoesten en evt met bloed. Maar wat ik al zei van een infectie merk je niets. Tuberculose staat bekend om de vage klachten en kan dus onopgemerkt blijven en kan dus ook lijken op bronchitis + nog heel veel andere longproblematiek. Bij elke tbcpatiënt varrieren de klachten+locatie, het kan namelijk ook elders in het lichaam voordoen en dan heb je bijvoorbeeld geen hoestklachten, maar deze vormen komen niet al te veel voor. De afwijkingen zijn meestal groter dan bij bronchitis(op de longfoto).

    De klachten die je opnoemt kunnen passen bij een tuberculose, wanneer heb je de oproep ontvangen? En wat houdt je op met het onderzoek? Zo te zien is het verstandig om toch getest te worden. Mijn advies is om toch zsm een longfoto te laten maken of ander tubeculoseonderzoek te laten doen door evt de GGD, er zijn een aantal locaties die gespecialiseerd zijn in tbc dus dat lijkt me handiger! Heel veel sterkte & laat je snel onderzoeken.[/b][/color]

    Reageer
    #3

    Dag allen,
    ik heb vandaag te horen gekregen dat ik geinfecteerd ben met TBC bacterien.
    maak me hierover zorgen, heb een aantal pilletjes mee gekregen.
    weet alleen niet wanneer ik mee moet starten.
    want ik zit met mijn werkdiensten en daarnaast gebruik ik ook andere medicijnen.

    Kan iemand mij adviseren wat het handigste is?
    ik heb begrepen dat je dit op lege maag moet innemen, is het waar?

    Groet,
    Shar

    Reageer
    #4

    Welk medicijn heb je gekregen?
    Welke andere medicijnen gebruik je?

    Reageer
Reageer op: vraagje over tbc


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief