vocht achter longen

  • #1

    Ik hoest heel erg sinds een paar dagen,nou ben ik vanmorgen langs de huisarts geweest en die zei dat ik een beetje vocht achter m'n longen heb. Ik heb een antibioticakuur gekregen. Heeft iemand ervaring met vocht achter de longen, maak me een beetje zorgen.

    Reageer
    #2

    De longen zitten in een "dubbele zak", de pleura. Het borstvlies bekleedt de binnenkant van de ribben, het middenrif en de ruimte tussen de longen, en het longvlies bekleedt de buitenkant van de longen. Tussen de twee vliezen bevindt zich een smalle ruimte en dat heet de pleuraholte. Het vocht erin heet dus pleuravocht, dat is dus een vochtophoping tussen de pleurbladen van de longen.

    Bij gezonde mensen is deze holte gevuld met een laagje vloeistof. Hierdoor blijven de longen tegen de borstwand aanzitten en kunnen ze alle bewegingen van de borstkas volgen. Als er teveel vocht in de pleuraholte aanwezig is noemen we dit pleuravocht, oftewel "vocht achter je longen". Dit kun je horen als je luistert met een stethoscoop.

    Pleuravocht is altijd een symptoom van een ziekte. Zolang deze ziekte niet wordt behandeld komt het vocht terug.

    Er zijn twee typen pleuravocht; transsudaat en exsudaat pleuravocht. Transsudaat ontstaat bij ernstige aandoeningen van nieren en hart en bij een verminderde werking van de schildklier. Het is een soort oedeem, een ophoping van water in de weefsels. Exsudaat vocht wordt veroorzaakt door ontstekingen of plaatselijke prikkelingen. Het ontstaat onder andere bij tumoren, tuberculose, longontstekingen en borstvliesontstekingen, longinfarcten en schimmelinfecties van de longen.

    De symptomen kunnen zijn o.a. ademnood, hartklachten en pijn bij de ademhaling en een beklemd gevoel op de borst.

    Reageer
    #3

    Meestal is dit een gevolg van een lichte longontsteking, zeker een serieuze ziekte die behandeling behoeft, maar het lijkt niet ernstig te zijn bij jou.

    Als je je zorgen maakt over een andere oorzaak, overleg dan even met de huisarts; heb je redenen om je zorgen te maken, bespreek dit dan.

    Reageer
    #4

    Bedankt voor je reactie!

    Reageer
    #5

    graag zou ik willen weten of het mogelijk is om te vliegen als je vocht achter je long hebt?
    Sinds 23 dec heb ik vernomen dat ik ook vocht achter m'n rechterlong heb.

    Reageer
    #6

    Dat hangt ook af van de oorzaak van de pleura effusie. Slaat de behandeling aan? Is er progressie?

    Als de hoeveelheid vocht zo groot is dat de longen worden dichtgedrukt lijkt me dat niet verstandig, dan ben je ook gewoonweg te benauwd om op vakantie te gaan. Maar een beetje vocht hoeft geen reden te zijn om een belangrijke zakenreis over te slaan. Echt aan te raden is het niet, het kan namelijk toenemen en erger worden, en in dat geval bent u liever thuis in uw eigen bed dan in een vreemd land, maar dat is mijn mening.

    Om zekerheid te verkrijgen, vraag je huisarts.

    Reageer
    #7

    Als je een drain hebt gehad en er dus een gat heeft gezeten in de pleura (longbladen) dan kan het luchtdrukverschil wel effect hebben op de longen, in dat geval moet deze wond echt hersteld zijn. Je longarts kan je dat precies vertellen. Meestal een week of 8 om zeker te zijn.

    Reageer
    #8

    Twee november vorig jaar is mijn aan zijn hart geopereerd. 3 omleidingen. Hij heeft nog vocht achter zijn linker long.Ook heeft hij een long punctie gehad.Er moest drie keer geprikt worden om wat vocht te kriijgen. Wij willen zo vreselijk graag een paar weken op vakantie.Daarvoor moeten we ongeveer 4 uur vliegen. Zou dat kunnen? Op internet las ik dat wij 8 weken moeten wachten.
    Dat doen we wel.
    Groeten
    Lisa

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik denk dat het niet veel kwaad als kan hij nu goed hersteld is, maar deze vraag kan alleen jullie dokter beantwoorden, en met name de chirurg die jullie zoon heeft geholpen. Bel even met de assitente van de afdeling, die kent jullie vast nog wel, en zij weten meestal best veel, en zij kan altijd vragen of de chirurg jullie even terug wil bellen.
    Of het nu in nederland of verder weg zal zijn, alvast een fijne vakantie gewenst en gefeliciteerd met de succesvolle behandeling van jullie zoon.

    Reageer
    #11

    Bij mij hebben ze vorig jaar 2,7liter vocht achter mn longen weggezogen dus vraag me af hoe jullie zo'n klein beetje opgemerkt hebben terwijl ik nog werkte ook al had ik zoveel ovhct achter mn longen. Overigens had ik ook leverfalen, mn nieren werkten niet meer waardoor ik drains in mijn rug kreeg en had ik vocht in mijn buik en hart. Vocht in mn buik was zoveel dat is operatief weggehaald.

    Bij mij is nooit een oorzaak gevonden maar word wel iedere maand behandeld in het ziekenhuis met bloed van donoren

    Reageer
    #12

    Mijn vader heeft kanker nu door hele lichaam.Gaat snel achteruit nu. Nu houd ie veel vocht vast en benen en voeten en heeft hij ook vocht achter de longen.
    Daarnaast veel benoudheid en hoesten.
    Ik heb er zo'n moeite mee. Hoe lang hij heeft nog weten we niet.....

    Reageer
    #13

    [b][/b] bloedtransfusie wordt erg onderschat !

    Reageer
    #14

    Mijn man is een half jaar geleden geopereerd aan darmkanker. Alles is weggehaald en geen uitzaaingen. Nu is er bij controlle vocht achter zijn longen ontdekt. Kon eventueel van de verkoudheid komen die hij toen had, maar 4 weken later was het meer geworden. Hij heeft het niet benauwd en nergens geen last van. Kan dit iets met zijn darmkanker te maken hebben?

    Reageer
    #15

    Dat is een vraag die zo helaas niet beantwoord kan worden. Dat zou toch met de oncoloog besproken moeten worden.

    Reageer
Reageer op: vocht achter longen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief