Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Benauwdheid en pijn in de rug

  Benauwdheid en pijn in de rug

Jeske89 #1 06 sep 2008 18:40

Ik heb het sinds 1,5 week regelmatig benauwd. Ik krijg nog wel normaal adem, maar heb het gevoel dat ik niet helemaal goed in kan ademen (kortademigheid). Af en toe heb ik daarbij ook pijn op mn rug (rechtsbovenin), ik heb het gevoel dat die pijn ermee te maken heeft. Weet iemand wat dit kan zijn?

Jeske89 #2 06 sep 2008 19:03

Ik kan er trouwens nog wel iets meer over zeggen. Ik ben namelijk ook astmatisch, maar eigenlijk heb ik daar sinds mn kleutertijd niet echt meer last van gehad (ook geen astma-aanvallen oid). Dus ik weet eigenlijk niet of dat echt een rol speelt.

En als ik last heb van die kortademigheid/benauwdheid, kan ik dus wel ademhalen, maar als ik echt diep in wil ademen lijkt het alsof het min of meer blijft hangen, alsof ik niet helemaal in kan ademen. Soms komt er ook een soort snelle ademhaling tussendoor, dat ik heel snel in en uit moet ademen, omdat ik dus niet normaal in kan ademen. En als ik dan even een paar keer heel rustig adem haal, gaat het opzich wel weer, maar nog niet optimaal (dus ook nog een beetje dat 'hangende' gevoel).

En nog even over die pijn in mn rug, dat is dus rechtsbovenin. Dat heb ik bijna alleen gehad op momenten dat ik ook last had van die kortademigheid, alleen vandaag had ik het ook zonder dat. Het is een soort zeurende pijn.

atelectase? #3 07 sep 2008 00:45

Indien u "hoog" ademhaalt en de longen niet volledig reoxygeneert, niet volledig van frisse lucht voorziet, ontstaan er plekken die "benauwd" worden.
Middels een ontspanningsoefening kunt u proberen dieper te gaan ademhalen.
De pijn of het onaangename gevoel kan duidelijk worden verklaard door het niet volledig vullen van de longen.
Indien u geen resultaat boekt met rust, dan verwijs ik u graag naar uw huisarts voor mogelijk een ondersteunend medicament, en een correcte diagnose. Zorgelijk vind ik de situatie in principe niet, maar u bepaalt of dit binnen uw veiligheidsgevoel valt.
Bij twijfel naar de huisarts voor een propere diagnose met stethoscoop.
Mogelijk is er sprake van atelectase.

Atelectase #4 07 sep 2008 00:47

Dit is wat wikipedia over atelectase zegt:

Atelectase of longatelectase is een aandoening waarbij (een deel van) de long geen lucht meer krijgt en daardoor samenvalt (collaps). Atelectase wordt meestal veroorzaakt door een obstructie (afsluiting) van een bronchus, één van de twee hoofdtakken van de luchtpijp die rechtstreeks naar de longen leiden.

Ook kleinere luchtwegen kunnen afgesloten raken. Dit kan worden veroorzaakt door een slijmprop, een geïnhaleerd voorwerp of zelfs door een tumor in de bronchus. De bronchus kan ook worden afgesloten door druk van buitenaf, bijvoorbeeld door een tumor of vergrote lymfeklieren. Wanneer een luchtweg afgesloten raakt, wordt de lucht uit de alveoli in het bloed opgenomen, waardoor de alveoli ineenkrimpen. Het ingeklapte longweefsel vult zich meestal met bloed, cellen, serum en slijm en raakt geïnfecteerd.

Ik kan hieraan toevoegen dat het gevoel dat uitstraalt in uw schouder goed afkomstig kan zijn van bovenbeschreven fenomeen, weliswaar in een van de kleinere longdelen.

Jeske89 #5 07 sep 2008 11:53

Ik had er gisteravond behoorlijk last van, maar nu is het weer grotendeels over. Het is dus echt met momenten.

Ik vraag me ook af of het misschien met stress/spanning te maken kan hebben?

Bo #6 03 feb 2009 18:23

bij mij is vorige week astma geconstateerd.
Ik heb ook regelmatig pijn in mijn rug.
voornamelijk 's nachts heb ik die kortademigheid.
ook pijn in de borst heb ik erg veel last van.

ik heb Symbicort gekregen. dat is een inhalator en er zit ook ontstekingsremmers in.

kennen jullie dit?

rrrr #7 26 feb 2010 14:32

wat kan ertegen gedaan worden? heb er zelf ook last van maar hoest geen bloed ofzo op.

Vin #8 26 feb 2010 18:51

rrr, moet je alleen hoesten of heb je ook astma?

willemien #9 27 feb 2010 11:48

De pijn die je voelt is waarschijnlijk een longontsteking!
Ik heb hier ook last van gehad,en herken de sympthomen.Op dit moment heb ik het ook weer,en heb een antibioticakuur gehad van 5 dagen!
Je voelt je hondsberoerd op het moment dat het opspeeld,héél benauwd,kortademig,koorts(hoeft niet).Uit het bloedonderzoek dat ik gehad heb.is Q koorts uitgekomen!(heb ik weer)Dit alles gaat met rusten over,geloof me!!
Groetjes.Willemien

Anoniem #10 28 feb 2010 17:02

Een longontsteking is inderdaad naast andere mogelijkheden een oorzaak van benauwdheid en pijn in de rug. De huisarts kan deze diagnose stellen, of verwerpen op basis van een lichamelijk onderzoek in combinatie met bloedonderzoek en misschien aanvullend beeldvormend onderzoek.

rrr #11 01 mrt 2010 16:43

Ja ik ben al een roker maar het is sinds gister dagen al veel minder pijn in me rug is al (bijna) helemaal weg en hoesten (bijna) ook.
Heb ook veel gelegen en rustig aan gedaan en begin volgende week met een cursus stoppen met roken :-)

Bedankt voor alle info iedereen.

Emma #12 01 mrt 2010 18:21

Jammer dat je een grapje maakt van je opmerking over het stoppen met roken. Dat zou namelijk wel eens je grootste gezondheidswinst kunnen zijn van de afgelopen jaren. Het verschil merk je wel als het je lukt, en ik maak geen grapje. Je zult je veel beter gaan voelen (afgezien van de eerste paar dagen lichamelijke ontwenningsverschijnselen en wellicht gedurende een paar weken psychische ontwenningsverschijnselen).

Dapper voornemen, en succes bij de uitvoering!

Anoniem #13 27 dec 2010 23:34

iris zwart #14 04 feb 2011 20:28

ik had de eerste dag ontzettend veel steken in mijn rug en moeite met normaal ademhalen, de volgende dag ging ik naar de huisarts het was wel minder maar nog niet alles
toen dachten ze een prop in mijn longen.
ik moest bloed laten prikken in het ziekenhuis want dan hebben ze sneller de uitslag dat klopte rond half 2 werd ik gebeld mijn bloed uitslag was goed er was alleen te zien dat er ontsteking's deeltjes in zaten nu heb ik daar medicijnen voor en hoop dat het gauw over is.

Sas #15 04 feb 2011 20:31

Welk medicijn was dit? een antibioticum misschien?

Iepke #16 06 apr 2011 23:34

Ik heb sinds vier weken ook last van kortademigheid en hoesten. Ook heb ik pijn op mijn rug. Maar dat afsluiten van de bronchiën zoals hierboven beschreven baart wel zorgen. Heb wel eerder last van mijn bronchiën gehad maar nooit zo lang. Misschien duurt het zo lang omdat ik gewoon blijf werken en beetje sporten(probeer rustig aan). Dokter heeft daar trouwens niets over gezegd. Ook hoort ie niks raars aan mijn longen. Heb nu Noscapect gekregen en dat moet de hoest onderdrukken zodat de kortademigheid ook kan verdwijnen. Iemand ervaring hiermee?

Anoniem #17 07 apr 2011 11:27


  • Afwezig

Marklasier #18 05 mrt 2013 11:10

Ik ben nieuw op het forum. Sinds twee maanden is astma vastgesteld. Ik sukkelde al langer natuurlijk. Sinds 4 dagen is de Seretide opgehoogd naar 500. Ik heb dagelijks Ventolin nodig. Het valt me allemaal niet mee. Ik heb inderdaad ook veel last van pijn tussen mijn schouderbladen en op de borst. Maar hoesten doe ik nauwelijks meer. Ik ben wel snel benauwd, heb erg weinig energie en ben snel moe. Geen koorts. Na een hele dag werken lig ik de hele avond op de bank. Het lijkt allemaal alleen maar erger te worden. Ik wordt er moedeloos van dat ik niet vooruit kan. Mijn stem is ook lastig hoor. Ondanks het spoelen na de puffs ben ik snel schor en kost praten veel moeite.

Moet ik meer rust nemen? Of mag ik doorgaan met paracetamol en extra Ventolin?
Hoe lang duurt het voor ik baat heb bij de sterkere doring Seretide?

Helppp Marklasier

Sanne #19 05 mrt 2013 11:23

@Marklasier,
Hoe hoog is de dosis van jouw ventolin? Zelf gebruik ik dagelijks Spiriva, Singulair, Seretide en indien nodig Ventolin. Ik heb astma vanaf mijn geboorte. Mijn laatste crisis heb ik gehad op mijn 16. Toen heb ik een half jaar gekuurd in Davos. Daarna nooit meer een aanval gehad. Ik ben nu 40. Ik weet dat Ventolin direct verlichting geeft, maar overschrijdt niet de voorgeschreven dosis. Daar ga je van trillen. Ook niet méér paracetamol gebruiken dan in de bijsluiter staat.

Sanne

Stoyanov #20 17 mei 2013 19:53

@marklasier.

De klachten zoals jij ze omschrijft klinken mij zeer bekend in de oren. Ook ik heb pijn tussen de schouderbladen, uitstralend naar de borst (linkerzijde). Het gevoel ook dat ik niet helemaal kan inademen. Benauwd af en toe. Soms hoesten (ik rook matig). Ben 's avonds kapot. Nergens zin in. De rugpijn is volgens de huisarts te wijten aan "Tietze". Hier kan je het knap benauwd van krijgen. Heb een longtest gehad. Longinhoud 7,5 liter. Goed dus. Longen zijn "schoon". Ik gebruik af en toe ventolin en een ontstekingsremmer. Ook fluticason voor de neusholte. Ben van onder tot boven doorgelicht, en geen enkele specialist an iets ernstigs vinden. De conclusie is dat het bij mij grotendeels psychisch is....

Til80 #21 23 mei 2013 20:39

Goh... Ik heb dit dus ook! Al een maand of 2. Ik ben al een paar keer terug geweest bij de huisarts. Ik heb astma al heeeel lang, maar heb hier bijna nooit last van. Ik heb hier een puffer voor (bricanyl) en die gebruik ik normaliter gem 1x per maand. Soms heb ik hem nodig als ik sport, niet altijd. Nu heb ik seretide, montelukast en singulair van de huisarts erbij gekregen. Ik heb onwijs last van een vaste rug, schouders en nek... Stress en angst/paniek denk ik. Ik denk dat ik het daarom benauwd heb, die medicijnen die ik heb gekregen helpen naar mijn idee namelijk niet. Ik ben zelfs naar t ziekenhuis gestuurd om een foto te laten maken, die was goed... Neem aan dat ik dan dus niet dat atelectase heb wat hierboven door iemand werd genoemd, dan hadden ze dat vast wel gezien.

[email protected] #22 03 jul 2013 22:41

Hoi,
Ik heb vanaf ik 9 ben (nu 62) astma. Ik heb een scoleose (kronkel) van mijn ruggegraat ter hoogte van mijn longen. Een 15 tal jaren terug bezocht ik een chiropract voor dit probleem. Na enkele behandelingen kreeg ik plots veel lucht. Mijn astma was over. Daarna moest ik echter nog een maal terugkomen en ja hoor daar was mijn kortademigheid weer terug. Nu doe ik regelmatig oefeningeen om mijn wervels zo los mogelijk te maken. Dat verlicht en de aanvallen blijven uit maar ik ben pas met pensioen en ben mijn woning aan het herinrichten dus belast ik mijn rug te veel; resultaat zeer slechte ademhaling. Volgens mij wrijft mijn wervel tegen een zenuw en reageren mijn longen daarop. Ik voel een pijn die lijkt op vermoeidheid van de rug. Een tijdje geleden was mijn rug nog eens heel soepel en was mijn ademhaling gedurende een drietal weken heel goed en diep. Ik gebruik dagelijks ventolin maar heb niet de indruk dat dit helpt. Zijn er nog mensen die deze ervaring hebben?

Sanne #23 06 jul 2013 17:29

Misschien eens naar een fysiotherapeut?

Shar #24 24 jul 2013 22:14

Hallo ik ben 9 weken geleden bevallen van een prachtige dochter ben hier helaas nog niet van opgeknapt ben nu sins een week erg kortademig en benauwd en heb hier zins gisteren ook rugpijn recht boven bij gekregen, verschillende bloedonderzoeken gehad zelf om te kijken voor evt longembolie alle uitslagen zijn goed heb ook al fysio maar niks help kan iemand mij vertellen wat ik nog meer kan doen en wat dit evt kan zij?

Shar #25 24 jul 2013 22:21

Ook ben ik erg licht in mijn hoofd en als ik bijna in slaap val lijkt het net of me ademhalling stopt dan schrik ik wakker in ademnoot,

Benauwdheid en pijn in de rug

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA