Kind zes jaar met hoofdpijn

  • #1

    Hoi,

    onze dochter klaagt regelmatig van kortstondige hoofdpijn.
    Eerste maal was op 23/10. Ze had toen ook lichte koorts. We zijn daarvoor naar de dokter geweest en die gaf aan dat dit veroorzaakt was door een virusinfectie (ze had ook een neusverkoudheid). Na enkele dagen verdwenen de klachten.

    Op 06/12 was de Sint langsgeweest en kloeg ze omstreeks een uur of 11 van hoofdpijn. Na een twintigtal minuten gaf ik Nurofen en na 1 minuut was de hoofdpijn weg (kon dus niet van de Nurofen zijn). We hebben ze daarna niet meer gehoord.

    Vorige week maandag 29/12 hadden we een lange autorit voor de boeg. Na een uurtje rijden, terug een klacht over hoofdpijn. We gaven aan dat ze was moest rusten en na pakweg 15 minuten was de hoofdpijn weg.

    De laatste maal was zaterdag 03/01. Ze was opgestaan, had een uurtje tv gekeken en tijdens het wassen gaf ze aan hoofdpijn te hebben maar in hele lichte mate. Schudden met haar hoofd verergerde het wel. Een half uurtje later was het terug verdwenen.

    Zaterdagnacht ging ze bij oma slapen en had ze overgegeven. Ze had een duw in haar maag gekregen van haar neefje die bij haar sliep waarna ze misselijk was geworden en dan een paar uur later van had moeten overgeven. Hoofdpijn had ze dan niet.

    Wanneer ze hoofdpijn heeft, wijst ze meestal naar haar voorhoofd & rechterkant.
    Ze slaapt ook vrij moeilijk in de laatste tijd (ze gaat ook niet graag naar bed) en ze was ook twee keer wakker geworden van nachtmerries de afgelopen week.

    Ondertussen ben ik gek gegoogeld en weten we ons geen raad. Moeten we al direct naar een kinderarts en allerlei testen laten doen of moeten we het nog even afwachten?
    Hebben jullie advies?

    Groetjes,

    heel bezorgde ouders

    Reageer
    #2

    Ik zou eerst nog eens bij de huisarts langs gaan om te laten kijken of er wellicht een bijholte ontsteking is.

    Reageer
    #3

    Gisteren langs de huisdokter geweest.
    Hij heeft haar volledig onderzocht (pupillen, reflexen, nek, ...) en vermoed dat het gaat om spanningshoofdpijn vooral omdat de duur telkens vrij kort is. Hij kon geen andere zaken vaststellen.
    Het overgeven is volgens hem eerder toevallig. Hij sprak dat het volgende een scan is maar daar ziet hij nu zeker geen reden toe en raad hij ook af (alhoewel we eigenlijk zelf mogen beslissen) omwille van straling.

    Reageer
    #4

    Spanningshoofdpijn zou in principe heel goed kunnen. Er zijn wel wat aanwijzingen in je eerste bericht.
    [quote]Op 06/12 was de Sint langsgeweest en kloeg ze omstreeks een uur of 11 van hoofdpijn.[/quote] Spanningsmoment
    [quote]Vorige week maandag 29/12 hadden we een lange autorit voor de boeg[/quote]spanningsmoment (waar ging de rit naartoe)
    [quote]De laatste maal was zaterdag 03/01,Zaterdagnacht ging ze bij oma slapen[/quote] ook hier weer een spanningsmoment

    23 november zou dan van de verkoudheid geweest kunnen zijn, of er is op die dag ook een spanningsmoment geweest

    Het misselijk zijn en overgeven kan van de stomp in de maag zijn geweest

    Reageer
    #5

    De rit was naar Roermond maar ze was bezig op haar tablet toen het begon.
    23/10 was sowieso de verkoudheid denk ik ook.

    Laatste maal (bij oma slapen) was niet echt een spanningsmoment want dat doet ze frequent. Maar ze heeft wel heel onregelmatige slaap gehad de laatste week dus dat kan het mogelijks verklaren.

    Onze dokter wist ook te vertellen dat, aangezien mijn vrouw veel last heeft van hoofdpijn, dit ook een stukje erfelijk kan zijn?

    Ik hou het alleszins in de gaten.

    Reageer
    #6

    Dat ze frequent bij oma slaapt wil niet per definitie zeggen dat het geen spanningsmoment kan zijn. Dat kan afhangen van hoe het de laatste keer is gegaan en of er andere dingen bij zijn gekomen.

    Ik zou je in ieder geval willen aanraden om heel goed te letten op de momenten dat de hoofdpijn zich voordoet. Schrijf het op en noteer daar dan ook eventuele bijzonderheden bij. Houd er rekening mee dat spanningsmomenten voor kinderen een heel ander begrip zijn dan voor volwassenen.

    Reageer
    #7

    Sinds het dokter bezoek heeft ze geen hoofdpijn meer aangekaart maar afgelopen zaterdag was het er weer terug. Het was dan 14 dagen geleden.
    Eerst wanneer ze zat te spelen aan haar bureau net na de middagmaaltijd. Ik heb haar toen water gegeven als medicijn op een medicijn lepeltje (dr. zei om placebo te geven). Een tiental minuten later was het beter.

    Daarna had ze er in de namiddag nog eens last van in de wagen naar huis. Ze zat zich te vervelen en kwam plots met de melding dat haar hoofd pijn deed. Het zal ook echt pijn gedaan hebben. Dit keer houdde het aan tot we in de supermarkt aankwamen (30 minuutjes). Bij het uitstappen had ze last want ze wou niet mee de winkel in maar éénmaal in het winkelkarretje bij haar kleine zus (8 mnd) verdween de hoofdpijn.

    Ze wijst altijd naar dezelfde plek, namelijk rechterkant van haar voorhoofd in het midden tussen oog & haarrand.
    Ik moet zeggen dat we ons toch wel zorgen beginnen maken ook al zegt de dokter om dit niet te doen. Ze slaapt ook nog steeds niet super.
    Ik dacht dat het beter was toen school begon op 05/01 maar vorige week donderdag nacht riep ze me weer dat ze niet kon slapen. Ik vroeg specifiek of ze buikpijn of hoofdpijn had maar dat had ze niet. Ben er dan zelf bij gaan liggen (heeft 2p bed) en kort daarna viel ze in slaap.
    We weten eigenlijk niet goed wat we moeten doen. Moeten we terug naar de dokter lopen? Het nog even aankijken?

    Reageer
    #8

    Het is natuurlijk erg moeilijk om daar zo via internet iets over te zeggen. Maar ik vind de klachten toch wel wat verdacht. Ik gaf eerder al aan dat het met spanningen te maken zou kunnen hebben. Ook andere oorzaken zijn mogelijk.
    Ze verveelde zich in de auto en begin over hoofdpijn te klagen die weer weg waren in het winkelwagentje. Ook een lepeltje water schijn te helpen.
    Het zou best wel eens kunnen zijn, dat het vragen om aandacht is. Want die krijgt ze natuurlijk als ze klaagt over hoofdpijn. Het zou kunnen dat het iets te maken heeft met de extra aandacht (die heel normaal is) die haar kleine zusje krijgt. De hoofdpijn gaat te snel en te gemakkelijk weg. Ze is ruim 5 jaar gewend om de volledige aandacht te krijgen. En waarschijnlijk een beetje verwend. Nu moet ze de aandacht delen.
    Jullie zouden de komende tijd hier eens extra op moeten letten. Ga een hoofdpijn dagboek bijhouden en noteer daarin allen wat er voor tijdens en na de hoofdpijn gebeurt.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Tandor, wat bedoel je met andere oorzaken?
    Als het vragen om aandacht is, zou het toch geen echt pijn doen en dat doet het wel denk ik.
    Op het moment dat het afgelopen zaterdag de eerste keer begon, stond ik aan de afwas en was zij rustig aan het spelen.
    En op 29/12 zaten we in de auto zonder haar kleine zus.
    Het is wel zo dat er een gezonde dosis jaloezie is. Ze speelt veel met haar zus maar als ik er mee speel zal ze wel dikwijls willen meespelen of hetzelfde doen dan ik. Maar het lijkt me raar dat dit dan hoofdpijn zou veroorzaken en ook steeds op dezelfde plaats?

    Reageer
    #10

    Ik begrijp je voorbehoud.
    Maar echte pijn gaat niet weg met een lepeltje water. Er zijn meer voorbeelden dat de pijn wel erg snel en plotseling weggaat. Ook de aanleidingen van de pijn zijn opmerkelijk. op 29/12 zat ze dan wel alleen in de auto, maar het was een lange rit en ze verveelde zich. Net als nu het geval was.
    Als er voor haar spanningen zijn kan dat wel degelijk hoofdpijn veroorzaken. Maar er kunnen situaties zijn dat ze dat in haar voordeel toepast omdat ze weet dat hoofdpijn die extra aandacht oplevert. Kijk maar wanneer de hoofdpijn optreedt:
    Sinterklaas
    Lange autorit
    Logeren bij oma
    Weer autorit en daarin geef je zelf al aan: Ze zat zich te vervelen en kwam plots met de melding dat haar hoofd pijn deed.
    Ik zeg daarmee niet dat je niet voor verder onderzoek moet gaan. Maar houd er ook rekening mee, dat het vragen om aandacht kan zijn. Daarom ook mijn advies om een dagboek bij te houden.

    Reageer
    #11

    Ik begrijp wat je bedoelt. Ik ben ook gestart met een dagboek.
    Het is allemaal heel moeilijk om er conclusies uit te trekken.
    Langs de ene kant willen we ons geen zorgen maken:
    - het duurt meestal niet lang (max. 30 min muv 23/10 maar dan was ze echt ziek)
    - het komt sporadisch voor (tweewekelijks) alhoewel het precies meer lijkt voor te komen
    - de dokter is er precies vrij gerust in na enkele basis neurologische testen
    Maar langs de andere kant lijkt ze er toch echt wel veel pijn van te hebben als het voorvalt en ze wijst ook steeds naar haar voorhoofd. Dat ze s nachts ook regelmatig wakker wordt, baart me ook wel zorgen, ook al geeft ze aan dat ze dan geen pijn heeft.

    De huisarts gaf vorige keer aan dat er een CT scan kan gebeuren als we dat willen maar aangezien dat ook heel ongezond is, willen we dat ook nog niet direct doen. Ik denk dat als het op korte termijn nog eens voorvalt, we toch een bij de kinderarts langs gaan.

    Reageer
    #12

    Een ct scan zal geen schade aanrichten. Ongezond is dat alleen maar wanneer je frequent aan straling zou zijn blootgesteld. Dus daar zou ik me geen zorgen over maken. Een scan kan wel een deel van je bezorgdheid wegnemen.

    Reageer
    #13

    Hoi was benieuwd of er nog verbetering is met je dochter? Anoniem

    Reageer
    #14

    Hoi,

    een kleine update.
    Gedurende de hele voorbije week was er niks te merken. Ze is uitbundig, speelt, gaat graag naar school, .... kortom ze is in haar normale doen.

    Ik was bang voor het weekend dat er aan kwam en terecht blijkbaar. We gingen shoppen en ze zat naast me in de wagen vooraan. De zon was nogal fel en scheen knal in haar ogen. De zonneklep naar beneden bracht niet op want dat gaf geen dekking. Na een tiental minuten begon ze te draaien en te keren en toen ik vroeg wat er mis was, gaf ze terug aan: ik heb hoofdpijn.
    Ik heb toen gevraagd of ze echt pijn had want we horen haar er anders niet over. Ze gaf aan dat het echt pijn deed. Een vijftal minuten later stonden we op de parking. Bij het uitstappen pruilde ze nog wat maar eenmaal we de parking plaats uit waren liep ze alweer te lachen en te spelen (het is daar nogal een leuke trappen constructie).
    Tsja, wat moet je daar dan van denken? Ik ben er achteraf nog een paar keer over begonnen tegen haar maar ze blijft volhouden dat ze echt hoofdpijn had.
    Wij weten nu eigenlijk ook niet goed wat doen. Ik ben vorige week nog naar de huisarts gegaan maar die raad een CT toch af en die adviseert om naar de neuroloog te gaan als we verder onderzoek willen.

    Intussen heb ik al zoveel medische sites doorlezen en begin je echt op elk klein detail te gaan letten. Zo gaf ze vorige week woensdag trouwens ook aan dat ze pijn had aan haar rechter scheenbeen na de logopedie. Dat ging na een half uurtje spontaan over (ze zat trouwens bij mijn ma dus we waren er zelf niet bij).
    Vroeger zouden we zoiets niet abnormaal gevonden hebben maar nu begin ik echt alles te noteren: van eens wakker worden s nachts tot even pijn aan haar scheenbeen tot ....

    Ik heb me voorgenomen dat ik een afspraak maak met de neuroloog vanaf het moment ze nog een keer klaagt. Ik wou het eigenlijk nu al doen maar ik weet het niet zo goed nu omdat ik eigenlijk twijfel of die hoofdpijn van zaterdag wel echt relevant is.... Ik ben eigenlijk een beetje radeloos en slaap er niet goed van omdat je toch telkens vreest dat het iets ernstig is...

    Reageer
    #15

    De hoofdpijn van zaterdag is toch eigenlijk weer zo'n voorbeeld die mij doet twijfelen. Ze stapt uit de auto en het is gelijk weer over.

    Je moet natuurlijk wel vermijden dat je nu ieder dingetje gaat uitvergroten. Een pijntje ergens in het lichaam is een vrij normaal verschijnsel.

    Als je je er ongerust over maakt, ga dan naar de neuroloog en wacht niet tot ze weer een keer klaagt over hoofdpijn.

    Reageer
Reageer op: Kind zes jaar met hoofdpijn


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief