lichtgekleurde poep

  • #1

    Beste mensen,

    Mijn kindje van 2,5 jaar heeft de laatste 1,5 maand een aantal symptomen ontwikkeld;
    * lichtgekleurde poep; dit is tot 2 keer aan toe overigens wel weer even donkerder geweest.
    * regelmatig lichte ondertemperatuur (36,5 gr); altijd na middagslaapje in combinatie met bezweet haar en erg koud aanvoelen. Ook even koorts gehad.
    * de laatste tijd steeds meer en meer jeuk overal.
    * veel scheetjes
    * donkere plas
    * zeer slecht slapen en 's nachts huilend wakker worden (ik weet: peuters, maar toch...)
    * slecht eten en erg weinig energie, hangerig
    * opvallende drift/huilaanvallen zonder reden, die hij daarvoor nooit had (ik weet: peuters, maar toch...). Als je vraagt waarom ie zo huilt zegt ie: "ik weet het niehiehiet". Hij zegt geen pijn te hebben, maar ja. Hij heeft dat alleen als ie een ondertemperatuur heeft, overigens...
    * ineens heel veel behoefte aan melkflesjes. Voorheen kreeg hij 1 flesje in de avond, nu is het al gauw een flesje of 4.

    Met die lichtgekleurde poep had ik eerst mijn vermoedens van eoa galprobleem, maar hij lijkt verder geen buikpijn te hebben. De huisarts gaf aan dat zijn poep niet te lichtgekleurd was, en omdat er geen slijm in zijn poep was, vond ie het niet verontrustend.

    Ik vond het zelf vooral verontrustend dat het ineens zo veel lichter werd en nu al 1,5 maand zo aanhoudt. Als zijn poep altijd zo was geweest, dan had ik het misschien niet zo vreemd gevonden. Hoewel het soms wel erg wit is. Overigens heeft hij wel 1 enkele keer slijm in zijn poep gehad, maar ik neem even aan dat de huisarts regelmatige slijmvorming bedoelde (ik had dat misschien wel moeten noemen toen, maar dat was al weer ~ een maand terug; even niet aan gedacht).

    Hij heeft altijd trouw de onderste percentiel groeicurve gevolgd, maar mijn huisarts was nu vooral geïnteresseerd of dit nu niet afvlakt, in welk geval hij opnieuw naar hem wil kijken naar bijv. evt. resorptieproblemen (?). Wij gaven aan dat binnenkort weer een meting komt, en hij vroeg of we dit misschien konden vervroegen.

    Dit hebben wij kunnen vervroegen naar 3 februari, maar wij vinden dit nog best lang duren...

    Omdat ik het gevoel heb dat ik mijzelf bij mijn huisarts misschien niet zo goed heb kunnen verwoorden als ik hier nu doe, zou ik graag willen weten of iemand zijn eigen ideeën heeft over wat er hier gaande kan zijn? Ik ben gewoon bang voor de gedachte dat er misschien iets ernstigs/acuuts zou zijn, terwijl wij hier zitten te wachten op die afspraak...

    Reageer
    #2

    Weet je, ik denk eigenlijk dat het verhaal van jouw kind niet zo goed past bij een huisarts, maar meer bij een kinderarts.

    De reden waarom een verwijzing gewenst is, is dat de groei lijkt achter te blijven. En om dan te reageren op jouw vraag of zijn situatie acuut is of niet, dan denk ik dat er lange tijd iets sluimert. Met name de voeding, de vertering, de gal, de lever en zijn darmpjes, daar zit iets niet goed. Maar wat precies??

    Om zomaar te reageren vind ik lastig. Maar ik zou eerst een starten in de hoek van de allergieën en overgevoeligheden. Daarnaast zou ik de leverwaarden willen weten om te onderzoeken of daar geen stapelend effect optreedt van welk onderliggend lijden dan ook.
    Lactoseintolerantie, in die hoek, daar zou best eens wat beter naar gekeken kunnen worden denk ik. En als het mijn kind zou zijn, dan zou ik de kinderarts erbij willen halen. Ik zou het te lang vinden duren met te weinig echte progressie.

    Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt. En vraag aan je huisarts, of hij of zij een verwijzing nu niet op z`n plaats vind...

    Reageer
    #3

    Ik vind het meest opvallend eigenlijk dat de kleine ineens 4 keer zoveel melk drinkt `s avonds. Hij blijkt een enorme behoefte aan energie te hebben die hij blijkbaar verbrandt en die niet in de groei wordt geïnvesteerd. Dat is toch vreemd.

    Reageer
    #4

    Hoewel bij licht gekleurde ontlasting vaak direct aan de galwegen wordt gedacht kan een naar virus deze klacht ook verzoorzaken.

    Met een lichamelijk- en een bloedonderzoek erbij kan een volledig beeld ontstaan van het onderliggend lijden.

    Reageer
    #5

    De ontlasting krijgt kleur door de gal. Als de lever minder gal produceert of als er minder gal in de dunne darm komt, wordt er dus minder voedsel verteerd. De gal werkt samen met de pancreasenzymen (alvleesklier). Maar ook maagzuur speelt hierbij een rol. Als dit hele proces verstoord is wordt de ontlasting dus vanzelf lichter van kleur. Ergens in deze processen gaat er iets niet helemaal goed. Er worden te weinig voedingsstoffen opgenomen uit het voedsel waardoor de groei stagneert. En stagnatie van de groei is een ernstig symptoom dat nader onderzocht moet worden. Ik ben het in die zin eens dat het tijd is voor een kinderarts.

    Reageer
    #6

    Hoi,

    Ik weet niet of je al naar de huisarts bent geweest, maar afbuiging in de groeicurve, in combinatie met weinig energie, ontkleurde ontlasting en eigenlijk alles wat je noemt zou kunnen duiden op Coeliakie. Dit is een glutenintolerantie die de dunne darmwant aantast. Als hier sprake van is (eerst bloedtest, daarna eventueel een biopt van de dunne darm ter bevestiging), is een levenslange glutenvrij dieet noodzakelijk.
    Maar hoewel soms lastig (Sinterklaas met z'n pepernoten), je kind krijgt veel meer energie en kan met zo'n dieet compleet opleven.

    Vraag er eens naar bij huisarts of kinderarts.
    Of lees hier wat over op internet. Het wil overigens absoluut niet zeggen dat er sprake is van coeliakie, hoor, maar kan geen kwaad om na te laten kijken.

    Sterkte!
    Joke

    Reageer
    #7

    Ik zou er gaag aan toe willen voegen dat coeliaki niet altijd wordt aangetoond met een bloedtest.

    Reageer
    #8

    Ga vandaag nog naar een kinderarts/ziekenhuis! Onze zoon had vanaf zijn geboorte lichtgekleurde ontlasting samen met donkergekleurde urine. Na 3 weken begon hij hevig over te geven. Hij bleek ernstige galstuwing te hebben, we waren nét op tijd bij het ziekenhuis. Zijn lichaam nam geen vetten meer op, dus ook geen vitamine k. Hierdoor stolde zijn bloed niet en kreeg hij een hersenbloeding. Ga direct!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoe is het nu met dit kindje? wij zijn vandaag met ons kindje naar de ha geweest ivm lichte kleur ontlasting (zaterdag diarree, zondag vreemd kleurtje ontlasting, maandag -vandaag- bijna geen kleur ontlasting), wij zijn klein en ons kindje zit ook onderaan in de curve, en hij groeit weinig in gewicht, maar beweegt altijd erg veel, weegt rond de 10 kilo en is 16 maanden oud. Ik hoop dat jullie kindje goed is opgeknapt, ha hier dacht een virus. Terugkomen bij geelzien.

    Reageer
    #10

    Kindje is inmiddels een grote, gezonde knul geworden. Hij is er gelukkig, wat het ook was, uitgegroeid.

    Reageer
    #11

    gelukkig! super blij om dit te horen bedankt voor je reactie. Hier een tijdje normalere poep gehad met weinig eetlust, nu meer eetlust en weer lichte poep:( hij eet/drinkt wel liefst melkproducten, hoop dat het daar miss van komt. weigert brood al va de eerste keer dat hij het mocht hebben. pff nooit gedacht dat ik me ooit zo druk zou maken over poep.. Volg week ma weer nr cb kijken wat hij qua groei doet. Hoop dat alles zoals bij jullie gewoon op zn pootjes terecht komt! nogmaals bedankt!

    Reageer
    #12

    Ik vond dit een erg nuttig artikeltje, wat vrij aannemelijk klonk, hoewel ongetwijfeld open voor discussie;

    http://www.wifty.be/natuurarts-stef-mintiens-over-de-fabel-van-lactose-en-glutenvrij-eten/

    Reageer
Reageer op: lichtgekleurde poep


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief