Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Wit stukje achter in keel (afval amandelen?)

  Wit stukje achter in keel (afval amandelen?)

Anoniem #1 26 sep 2004 12:23

Hallo,

Ik heb sinds korte tijd af en toe een wit stukje achter in mijn keel, ter hoogte van mijn huig and de zijkant. Dit is te verwijderen met bijvoorbeeld een watte staafje. Ik ben even op Internet gaan kijken of anderen dit ook hebben gehad en dit bleek het geval. Nu zit ik met de volgende vragen:

- Kan dit witte stukje, dat vast zit, afval zijn van mijn amandelen?
- Ik heb dit nooit eerder gehad, kan het zijn dat mijn amandelen ontstoken zijn?

Ik heb wel al langere tijd dat er soms witte stukje uit mijn mond komen. Ik voel het aankomen en kan ze dan uitspugen (stinkt verschrikkelijk).

- Heeft dit eventueel ook met mijn amandelen te maken?
- Ik las ergens dat iemand er ook last van had en daarbij vermelde dat hij/zij veel kaas eet. Ik eet ook veel kaas, heeft dat er mee te maken?

Veel vragen, ik hoop dat iemand antwoorden voor me heeft.

Alvast bedankt!

Anoniem #2 30 sep 2004 10:34

Ik (man 27) heb het ook af en toe. Zowel links als rechts, en het komt inderdaad uit een holte. het lijkt een soort talg en ruikt inderdaad heel naar. Heeft niets te maken met voeding volgens mij, ik eet geen kaas en mond wordt dagelijks zeer goed onderhouden en is in top conditie. Ben dan ook zeer benieuwd wat het is, tandarts had er nog nooit van gehoord overigens.

Anoniem #3 12 okt 2004 22:05

ik heb er ook wel over gehoord...
mijn zus heeft het, en haar is verteld dat het normaal is...
dat meerdere mensen het hebben, dat het niet echt een oorzaak heeft...
en dat het niet schadelijk is...

Judith #4 07 dec 2004 16:51

Ik heb ook iets wat er op lijkt, het is een beetje een gek verhaal. Maar soms moet ik hoesten (volgens mij vaak in de ochtend) en dan komt er een heel klein wit brokje uit (wat klinkt dat ranzig he). Als ik het kapot wrijf stinkt het ook heel erg. Heel vreemd, is dit herkenbaar?
Groetjes Judith

Edje #5 08 dec 2004 10:11

Ik heb als kind hier regelmatig last van gehad. Ik heb me altijd afgevraagd wat dat was.

Anoniem #6 08 dec 2004 14:52

Die witte stukjes waar jullie het over hebben is een soort afvalproduct van de amandelen en kunnen geen kwaad.Ze stinken inderdaad wrs. door bacterieen.

Marcel #7 10 dec 2004 23:34

Hmm, ook ik had vandaag weer zo'n stinkend propje dat loskwam achter uit de keel. Dit staat erover op een andere site.

De quote: "Ik had dus ook al jaren last van die gele brokjes in de keel en ga dus nu mn amandelen verwijderen na advies van een keelspecialist. Die gele brokjes die stinken, is nl. etter die uit rottende amandelen komt. En als je die blijft krijgen, moet je simpelweg echt overwegen om je amandelen eruit te kegelen, want die etter kan je maag besmetten en daardoor kun je gans je maag naar de knoppen krijgen. Dus niet twijfelen".

Ik zou het toch wel preettig vinden als iemand me kan vertellen wat het nu precies is, waardoor het ontstaat en of het te voorkomen is? Alvast bedankt.

Marcel

Hans E. 33 jaar #8 02 jan 2005 22:48

Hoi,

Helaas heb ik ook last van deze hindelijke propjes in mijn keel en constateer dat het steeds vaker terug komt (wekelijks). Vlgs mijn partner ruik ik de laatste tijd zeer onaangenaam uit mijn mond. Ik voer dagelijks veel gesprekken en de stank dus uitermate vervelend is. Ik overweeg een bezoek aan de huisarts iets wat ik al eerder heb gedaan maar niet echt serieus werd genomen. Heeft iemand ervaringen of het probleem verdwijnt na het verwijderen van de amandelen daar de ingreep zeker geen pretje is.

Graag een reactie.

Groeten Hank

jeanette #9 04 jan 2005 10:44

Hallo allemaal,

Heel herkenbaar allemaal, bij mij helpt het om te gorgelen met een zoutoplossing.
Niet aanzitten, want dan kan je nl. een ontsteking krijgen of het weefsel daar beschadigen.
Als het onstoken is voel je je niet zo lekker en heb je keelpijn dus moet je naar de huisarts.

Anoniem #10 19 jan 2005 09:34

Ik heb dat ook hoor. Vorig jaar rond deze tijd was me dat pas opgevallen. Nu heb ik het amper nog hoewel ik er niets tegen gedaan heb.

Het hierboven staande verhaal van de rottende amandelen lijkt me helemaal lulkoek. Ik heb er toen wat over opgezocht via internet (en laten zoeken in wetenschappelijke publicaties MAAR dus GEEN echt medisch advies ingewonnen). In het Engels heten ze "tonsil stones". Een oorzaak heb ik niet teruggevonden, wel dat gebleken is dat die dingen dode bacterie?n bevatten (een reden waarom het zo stinkt) wat me wel logisch lijkt omdat de amandelen de eerste bescherming tegen binnendringende bacterie?n is. Je amandelen daarom laten verwijderen lijkt me erg onverstandig. Het feit dat je die "tonsil stones" hebt, lijkt me een bewijs te zijn dat je amandelen dus wel degelijk hun werk doen.

Die dingetjes stinken echt fel, maar pas wanneer ze platgedrukt zijn. In je mond/amandelen moet dat dus nog wel meevallen hoor. Als je adem stinkt dan kan het gelieerd zijn, maar veel waarschijnlijker is dat dat een andere oorzaak heeft. Wat kan helpen is je tong ook af te schrapen voor het poetsen.

Anoniem #11 27 feb 2005 20:32

dit is volgens mij iets dat met je keel te maken heeft:D

Anoniem #12 02 mrt 2005 09:43

Ik heb dit vroeger ook zeer vaak gehad. Van die vieze gele of witte pitten in je keel. Zelf had ik ook veel last van keelontstekingen. Bij mij waren mijn amandelen niet mooi glad waardoor er dus steeds bacterein enz in bleven steken. Mijn keelamandelen zijn daarna geknipt en ik heb nooit meer last gehad van die pitten.
Je amandelen zorgen ervoor dat ziektekiemen buiten de deur blijven zeg maar. Dus die gele pitten zijn afvalstoffen van je amandelen. Niets om je erg zorgen over te maken. Maar als je er erg last van houdt dan misschien toch maar naar de kno-arts.
OP oudere leeftijd de keelamandelen weghalen doen ze niet zo graag. Hoe ouder je bent hoe meer risico het met zich meebrengt. ALs je het laat doen dan zit er altijd een ziekenhuisopname aan vast. Hoeveel dagen precies weet ik niet dacht iets van 4 ofzo.
Nou succes allemaal.

marije.E. #13 09 mrt 2005 12:41

Die witte stukjes komen uit je amandel. Doordat je een aantal keren verkouden/keelpijn hebt gehad, krijg je soms pockets/keultjes in je amandelen. Als deze te diep zijn blijven er etensresten in hangen. Dit is op een gegeven moment een bacteriepropje. Soms komt het er van zelf uit. Bij mij waren de keultjes te diep en mijn amandelden waren altijd erg groot. De kno arts heeft er na gekeken. En mijn amandelen moesten eruit. Want de kans was aanwezig dat het flink ging ontsteken. Ook is mijn bloed gecontroleerd om te kijken of mijn amandelen er uit moesten. Het is geen fijne operatie. Ik was toen 20. Heb zeker 3 weken vrij moeten nemen. Maar ik ben blij dat ik van die stukjes af ben. En ook van de lucht, want het stinkt erg. Nu nergens last meer van
Advies overleg met je huisarts voor een verwijsing naar de KNO arts Succes :
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 21:15 door .

Anoniem #14 23 mrt 2005 20:56

laura schreef :
Hans E. 33 jaar schreef :
Hoi,

hay henk. ik heb drie maanden geleden mijn amandelen laten weg halen, omdat ze regelmatig ontstoken waren en er ook van die vieze witte dingen uit kwamen.
De pijn na de operatie verschilt per persoon. ik heb er wel erge last van gehad en het is nu nog steeds niet helemaal over: ik proef na 3 maanden nog steeds bijna niks en het is nog een kleinbeetje opgezwollen.
het vreemde is dat mijn kno arts nog nooit van het missen van smaak na de operatie had gehoord.
ik zou er goed over nadenken als ik jou was. misschien dat als ik dit alles had geweten ik mijn amandelen niet had laten verwijderen

diana #15 14 apr 2005 11:05

Ik herken het en ben er net mee naar de doter geweest en ze weten niet wat het is. Ze hebben met 3 doters er naar gekeken maar ze wisten het niet. Er zit een propje in je keel en het kan wel 3 weken duren voor het er uit komt,met bijv hoesten. Het stinkt heel erg en loop de hele dag met kaugom,omda het heel vies smaakt. Als het er uit komt gaan ze het onderzoeken in het laborotoium. Hoop dat het er snel uit komt en dat ze dan weten wat het is. Het doet niet zeer of zo maar het is erg lastig met slikken. Hoop het snel te weten.
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 21:16 door .

kitty #16 26 apr 2005 16:21

reactie: Ik was 21 toen ik werd geopereerd en moest 1 nachtje blijven (ben totaal 24 uur in het ziekenhuis geweest. 11.00 geholpen en volgende dag 11.00 weer naar huis.
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 21:16 door .

Anoniem #17 27 apr 2005 14:53

ik heb daar ook last van en als ik ze heb gorgel ik met carbasalaat 600 mg na het gorgelen kan je eht gewoon doorslikken. ik ben er ook mee naar de huisarts geweest maar voelde me niet echt serieus genomen hij zei dat het een onsteking was en vanzelf over zou gaan ik heb daarna nog een half jaar gelopen ermee voordat ik de tip kreeg om met carbasalaat te gorgelen nu komt het af en toe nog terug maar dor het gorgelen duurt dat niet meer als 3-4 dagen.

diana #18 29 apr 2005 11:15

Dit heb ik ook wat jij omschrijft.
Heb het door de doter laten onderzoeken en het blijkt ingedikt slijm te ziin met daar in schimmels. Hoe het verder gaat weet ik nog niet want de doter moet even kijken wat er aan te doen is. Misschien heb je wat aan mijn informatie,maandag gaan ze kijken wat er aan te doen is.

Groetjes van diana.
Laatst bewerkt: 06 dec 2011 21:17 door .

Diana #19 03 mei 2005 17:59

Judith schreef :
Ik heb ook iets wat er op lijkt, het is een beetje een gek verhaal. Maar soms moet ik hoesten (volgens mij vaak in de ochtend) en dan komt er een heel klein wit brokje uit (wat klinkt dat ranzig he). Als ik het kapot wrijf stinkt het ook heel erg. Heel vreemd, is dit herkenbaar?
Groetjes Judith

Ken het en ben er mee naar de dokter geweest. Ze hebben het onderzocht en het is verdikt slijm met daar in schimmel. Heb er medicijnen voor gekregen,Fluconazol gf 50 mg. Moet er van die medicijnen 2 per dag innemen,dan moet het over gaan.
Was er 4 jaar geleden ook al mee naar de dokter geweest maar toen zeiden ze dat het teveel aan witte bloedlichaampjes was,dat is het dus niet.
Loop er al zo"n 7 jaar mee,maar nu zijn ze er eindelijk achter wat het is.

Groetjes van Diana.

Anoniem #20 06 mei 2005 13:24

Hoi allemaal,

Zo langzamerhand begin ik nu een beeld te krijgen wat het keelproje is en wat eraan gedaan kan worden. Iedereen daarom bedankt voor de informatie.

Diana, ik ben erg benieuwd of de medicijnen het probleem oplossen. Ik vermoed dat - als je het keelpropje eenmaal hebt gehad - het een periodiek terugkerend probleem zal zijn. Het lijkt toch samen te hangen met de vorm van de amandelen en dat isalleen operatief te verwijderen.

Ik kan me wel voorstellen dat een vorm van (ontsmettend) mondwater preventief kan werken. Het carbasalaat spreekt me niet zo aan; ik heb het in wat meer detail bekeken en het is gebaseerd op de werkzame stof in aspirine; niet iets wat je doorgaand wilt blijven slikken.

Heeft iemand hier nog andere ideeen / suggesties over?

Groet, Marcel

Joyce #21 25 jan 2006 11:23

Mensen... dit is de oorzaak. Het heeft niets met je amandelen te maken.

Spruw
Spruw veroorzaakt een hardnekkige witte uitslag op de lippen, de tong en het mond- en wandslijmvlies. De boosdoener is de gist Candida albicans. Deze veroorzaakt candidiasis dat vele vormen kent. De meest voorkomende zijn spruw en luieruitslag. De huisarts heeft er een goed medicijnadvies voor.
De naam spruw wordt ook gebruikt voor candidiasis aan de slijmvliezen van de mond (de tong en de binnenkant van de wangen).

Candidiasis is een infectie met een gist (in de volksmond ook wel schimmel genoemd, vandaar de benaming 'schimmelinfectie'). Candidiasis in de mond komt veel voor bij pasgeboren baby's, bij kinderen en bij ouderen.

De tong en de binnenkant van de wangen zijn wit beslagen en vaak pijnlijk. Ook de mondhoeken kunnen zijn aangedaan. Kinderen kunnen spruw hebben zonder dat er verder iets aan de hand is, maar bij volwassenen kan spruw wijzen op een verminderde weerstand. Er moet dan worden gezocht naar de oorzaak van de verminderde weerstand.

. #22 02 feb 2006 14:35

Ik heb toen ik 16 jaar was mijn keel- en neusamandelen laten weghalen. Pas later kreeg ik deze klacht van vuil in mijn keel. Ik denk dus dat het eruit laten halen van je amandelen geen zin heeft. Wel natuurlijk wanneer je blijvend keelontsteking hebt.

Bart #23 20 feb 2006 13:37

Ik heb ook last van de witte puntjes mijn keel maar mijn probleem is veel groter.
Ik heb namelijk een dorge mond en altijd een vieze smaakt in mijn mond.
En ik vind dat ik ook behoorlijk stink uit mijn mond. Zijn dan dit nog steeds de mandelen. Ik weet niet zekker of ik ze moet weg halen. Help!!!

martijn #24 08 mrt 2006 09:12

IK heb ht zelfde probleem alleen ik knijpte hem niet uit want het ruikte nar een verrotlijk.
sorry voor dat word overigens maar het was werkelijk niet te harden. Dus ik heb me ingeschreven mail + foto gestuurd naar de redactie van deze website. Kan ik niet betalen omdat ik niet kan internetbankieren in het buitenland. Hoe dan ook het rare is dat ik de brokjes nog steeds kan zien ik penicilen nova pen v slik. En dat ik erachter ben gekomen zonder dit te zien na een doktersbezoek. 1dag later kwam er een brok uit ter groote van een halve knikker en aan de andere kant 4 kleinere gaten. Ik ben 2 weken terug nog bij de tandarts geweest die niets geconstateerd had.
Ben bijna in staat om weer naar de dokter te gaan omdat het zo vies is maar ik geen idee heb of ik die medicijnen hierboven genoemd voorgeschreven moet krijgen
Of dat ik geopereeerd moet worden.
hoe dan ook mijn amandelen zijn er al een paar keeer uitgehaald in het verleden en heb al meer dan 8 bezoeken gehad in mijn leven bij een kno arts ben ook al 9 jaar niet meer geweest gelukkig help!

Susanne #25 08 mrt 2006 11:28

Ik heb op dit moment een keel amandel ontsteking.
Ik heb nog nooit een wit propje of iets wat daarop lijkt gehad.
Wel heb ik vreselijke keelpijn al 4 dagen lang. Ik ben sinds gister begonnen met een antibiotica kuur. Normaal krijg je er penicilline voor, maar daar kan ik dus niet tegen.
Ik ben gister begonnen met de kuur (heb nu 3 pillen gehad, maar de pijn wordt nog niet echt minder.

Ik heb nu dus witte vlekken (ontsteking) op mijn keel en op mijn keel amandelen....Dubbelop dus....

Maar hiermee wil ik zeggen dat de witte propjes dus niet aan de onsteking van de amandelel hoeven te liggen. Ik weet nu hoe het voelt...
Het is zeeeeeer pijn als ze ontstoken zijn en ik heb geen last van witte brokjes (wat niet wil zeggen dat als ik het niet heb dat dan niemand het heeft....)

Wit stukje achter in keel (afval amandelen?)

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA