Taai kleverig slijm op de stembanden

  • #1

    Sinds vier jaar kamp ik met een gezondheidsklacht die mij tot wanhoop drijft. Ik heb last van taai en kleverig slijm dat zich vastzet op mijn stembanden. Dit slijm hindert mijn vermogen tot spreken ontzettend. Het kost mij ontzettend veel moeite om stemgeluid te produceren omdat het slijm het vibreren van mijn stembanden hindert. Het geluid dat ik met veel moeite wel weet te produceren klinkt zwak en “dun” waarbij ik de toonhoogte van mijn stem totaal niet onder controle heb. Het slijm is zo taai en kleverig dat het niet lukt om het los te hoesten of schrapen. Af en toe lukt het om een “propje” van het slijm los te krijgen en uit te spugen. De kleur van het slijm zou ik willen omschrijven als het midden tussen groen/donkergeel/grijs/bruin. De structuur is erg vast en het slijm lijkt los te komen in een soort propjes. Als het lukt om wat van het slijm uit te spugen geeft dit een korte verlichting van mijn klachten maar vaak vormt zich vrijwel direct nieuw slijm en wordt het spreken weer lastiger en verlies ik de controle over mijn stem.
    In de afgelopen 4 jaar heb ik van alles geprobeerd om van deze klachten af te komen. Als eerste natuurlijk de huisarts die mij astma medicatie heeft voorgeschreven (inhalatiesteroïden). Dit had totaal geen effect. Ook medicatie tegen allergieën had geen effect. Door de huisarts ben ik doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ik een broncho- en gastroscopie heb gehad. Beide hebben niet tot een diagnose geleid. Aan het begin van 2014 ben ik geopereerd aan mijn neus waarbij mijn tussenschot is rechtgezet en er slijmvlies is verwijderd. Ook dit heeft niet tot verbetering van mijn situatie geleid.
    Naast het reguliere circuit ben ik ook het traject van de alternatieve geneeswijzen doorlopen. Op advies van een homeopaat heb ik een tijd lang een streng dieet gevolgd. Geen resultaat. Vanuit de Chinese geneeskunde ben ik behandeld d.m.v. acupunctuur en cupping. Wederom geen resultaat.
    Momenteel slik ik een hele rits aan voedingssupplementen ter ondersteuning van mijn luchtwegen en afweer/immuunsysteem (o.a. Echinacea tabletten, maca, multi vit) waarbij ik ook nog enkele door de huisarts voorgeschreven medicijnen gebruik (montelukast en levocoterizine). Deze cocktail lijkt iets verlichting te geven maar toch heb ik nog steeds dagelijks ernstige klachten.
    Ik vraag mij af of er iemand is die deze klachten herkent of mij advies kan geven over wat te doen. Na 4 jaar aan deze klachten te lijden begint de wanhoop toe te slaan. De klachten die ik ervaar beginnen te leiden tot psychische problematiek omdat ik het niet meer op kan brengen om zo voort te blijven gaan. Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen met mijn gezondheidsprobleem.

    Reageer
    #2

    Vraag aan de huisarts een verwijskaart voor de longarts. Er zal toch nader onderzoek moeten plaats vinden.Vraag dan ook om een bloedonderzoek op ontstekingswaarden en een uitgebreide allergietest

    Reageer
    #3

    Ik zou idd een allergietest vragen aan huisarts of u laten doorverwijzen naar een dermatoloog.die doen verschillende testen.ik heb dit ook ondergaan.had constant slijm en luchtwegenproblemen na het eten v wit brood en yoghurt.wat blijkt ik ben allergies aan tarwe en caseïne en nog anderen,maar deze gaven me klachten.veel succes!

    Reageer
    #4

    Laat ook uw neusholte nakijken. Best mogelijk dat uw neusschelpen overactief zijn.
    Het slijm dat hierbij geproduceerd wordt kan gedurende de nacht in uw luchtpijp zakken en daar wat uitdrogen. Dit manifesteert zich de hele dag (met het zwaarste deel in de ochtend) in slijmproppen op de stembanden.

    Reageer
    #5

    Ikzelf heb ook vele jaren stem- en keelklachten gehad, en darmklachten bovendien.
    Bij mij bleek het probleem caseïne te zijn, dus melk gerelateerd.
    Melk is sowieso de oorzaak van veel ellende, dus mocht je nog regelmatig zuivelproducten gebruiken, probeer daar dan een tijd mee te stoppen.
    Gegarandeerd dat dat je klachten op zijn minst zal verminderen. De westerse standaard schrijft voor dat we tegenwoordig overal melk door gooien, hoe belachelijk dat ook is omdat die rommel voor volwassen mensen meer kwaad dan goed doet.
    Probeer het maar eens een tijdje zonder, het zal in elk geval schelen!

    Reageer
    #6

    Hallo,

    Misschien een late reactie maar ik heb een soort gelijk probleem maar dan minder erg. Mijn stembanden maken als ik zing een erg schor, ruw geluid als ik met de volle borststem zing. het geluid klinkt redelijk scheurend. Ik heb via mijn zangdocente de tip gekregen om een KNO-arts te bezoeken. Deze heb ik twee weken terug bezocht en hij dacht dat ik silent heartburn heb, de stille variant van brandend maagzuur. Dit zorgt er voor dat mijn slijmklieren onregelmatig en te veel slijm creëren. Dit gaat op mijn stembanden zitten en dat veroorzaakt het scheurende geluid.
    Ik slik nu al langer dan twee weken pillen voor silent heartburn maar het slijm lijkt niet te minderen, misschien een klein beetje maar tijdens het zingen merk ik nog niks.
    Misschien heb je iets aan dit verhaal want misschien is er bij jou dit probleem ook.
    Hoe gaat het nu tijdens het praten?

    Reageer
    #7

    Beste Anoniem.

    Uw klacht herken ik. Jarenlang heb ik hier ook last van. Het is een verschrikking, vooral als je veel moet praten in een vergadering e.c.

    Conclusie bij de KNO arts. Mijn stembanden sluiten niet. Niets aan te doen.

    Het enige is, en dat heb ik ook gedaan, logopedie. En inderdaad, als men goed die regels in acht neemt werkt het wel. Maar het is hard werken! Als de stembanden niet goed sluiten, dan krijgt men het gevoel of iemand je stembanden vast zit te houden. Tot hopelooswordens toe!

    Sterkte, meer kan ik er niet van maken.

     

    Reageer
    #8

    Ik heb deze aandoening ook al jaren. Mijn toenmalige huisarts vroeg of ik voor mijn “astma” al eens bij een longarts was geweest. Daarnaar verwezen, een kijkonderzoek in mijn longen gehad. Toen de longarts de slang weer naar buiten trok, begonnen mijn stembanden heel hard (met geluid) te trillen. Mijn longen waren helemaal schoon!

    Hij verwees me naar KNO-arts. Zij heeft uitgebreid onderzoek gedaan en met camera naar mijn stembanden gekeken. En concludeerde een aandoening aan mijn stembanden waardoor er veel slijm gevormd werd. Ze verwees naar de logopediste. Deze gaf me het advies om te neurien, niet zingen maar neurien. En zie: mijn jarenlange dag en nacht hoesten is tot een paar hoestjes gereduceerd. Door het neurien trilt het slijm van de stembanden en kun je het gemakkelijk ophoesten. Ik moet zeggen dat mijn leven er sindsdien een stuk op vooruit is gegaan. Maar deze aandoening gaat niet over, je kunt hem alleen wat verlichten door te neurien. Omdat ik ook last van allergien heb en last van kookdampen, herhaal ik ‘s avonds het neurien nog eens, zodat ik goed kan slapen zonder gehoest.

    Tot slot: als ik verkouden ben dan wordt de slijmvorming weer beduidend meer, maar gaat na kortere tijd door de therapie ook weer over.

     

    Ik hoop dat dit advies helpt zoals het mij geholpen heeft.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    ook ik heb dit eens in de zoveel jaren. Slijm komt vanuit mijn keel en moet dan veel en zwaar ophalen en probeer het op die manier los te krijgen. Vervolgens zakt het op mijn stembanden. Augmentin helpt maar ja die huisarts hier snapt er helemaal niets van. Crp is vrij normaal zegt men dan, u heeft geen koorts en tja dan komt men uit op een diagnose van: het zal wel virus zijn......ik zeg, ik ga niet weer weken doormodderen en wil augmentin.....maar nee hoor doxicycline dat wel.  Alsof dat helpt.....maar ja je hoopt tegen beter weten in.

    wat wel helpt erbij is avamys neusspray. En het slijm wat smorgens iets loskomt uitspugen en weken hoesten en geduld hebben dan maar......doodvermoeiend.

    in het verleden hielp augmentin als een tierelier om die vastzittende slijmtroep op te ruimen. Gewoon online bestellen dan maar als huisarts niet mee wil werken.....tis niet anders. Ik wacht nog even af maar als het nodig is dan gebruik ik het.

     

    Reageer
    #10

    Ja heel frappant toen ik dit verhaal las, alles wat er staat heb ik al geprobeerd,

    behalve het neuriën. Nou dat ga ik nu proberen ,en nu maar afwachten.

    Ik laat in ieder geval over een paar weken of dit heeft geholpen.

     

    Reageer
    #11

    Ik heb nog een aanvulling op mijn relaas van een paar dagen geleden. Toen ik destijds bij de KNO arts in opleiding zat, heeft ze zo om de 30 seconden gezegd ‘U schraapt’. Zo vaak deed ik dat!
    Ze vertelde dat schrapen zeer slecht is voor de stembanden en je ipv schrapen moet hoesten. En als je dan toch al een aandoening aan je stembanden hebt,.....dan wordt het met schrapen zeker niet beter.

    Ik heb ergens ook een benaming voor deze aandoening - slijmvorming op de stembanden- maar heb hem nog niet terug kunnen vinden. Laat het nog weten via deze site als het me weer te binnen schiet.

    vr gr

    Reageer
    #12

    Hoi, Ik ben zanger en heb van de zangcoach (waar heel professioneel Nederland bij zit) een heel simpel maar uitermate effectief middel tegen heesheid en slijm op stembanden. Geen medicijnen, pilletje, drankje, maar hetvolgende:
    Neem een bidon en vul dit voor de helft tot 3/4 met water. Pak een slangetje waarvan de doorsnede ongeveer een halve cm is. Doe het slangetje (+/- 20 cm) in het water en neuriën maar. Flink neuriën en van toonhoogte op en neer van laag naar hoog en van hoog naar laag.

    Als je dit enkele keren per dag doet (zo'n 5 minuten per keer), dan zou je echte verlichting moeten constateren. Meer info bij vocalcenter.nl

     

    Reageer
    #13

    Heeft er al iemand een oplossing gevonden? Ik heb namelijk precies hetzelfde als de originele post, ook dezelfde operatie doorgaan etc.

    Reageer
    #14

    inderdaad met flesje, laagje water en slangetje. Laxvox heet dat. Als je t Googled dan vind je er alles over. Het masseerd de stembanden en zorgt er voor dat het slijm minder snel op de stembanden hecht.

    Reageer
    #15

    Fijn! Bubbelen en eerst/tegelijk neuriën helpt bij mij bij het zingen en irritant slijm op de stembanden (word er soms knetter van)

     

     

    Reageer
Reageer op: Taai kleverig slijm op de stembanden


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief