Hoe lang mag je niet roken na de operatie?

  • #1

    Hallo ik ben Robyn en ik ben 14 jaar. Had het laatste jaar erg veel keel ontsteking, maar zo heftig dat ik m'n mond niet meer open kon doen en niet meer kon praten. Heb zelfs een keer een abses in me keel gehad. Dus hadden de dokters besloten m'n amandelen er uit te halen want ik zat om de 2 maanden elke keer aan n zware antibiotica voor 1 of 2 weken. Ik ben afgelopen dinsdag , geopereerd. Het is nu zaterdag, ik kan al weer bijna helemaal praten en alles eten etc. Alleen savonds en sochtends heb ik nog wel wat pijn. Ik ben heel erg gewent om pijn in me keel te hebben na al die keelontstekingen die ik al heb mee gemaakt dus misschien komt het daar door.

    Maar mijn vraag is nu: hoe lang mag ik niet roken na m'n operatie? Hoor van iedereen andere verhalen en kan niet wachten weer n sigaretje op te steken.
    Hoop voor duidelijke antwoorden alvast bedankt!!

    Reageer
    #2

    Hoi Robyn!

    Omdat ik de laatste tijd last heb van mijn ogen, gelukkig is de oplossing nabij, kijk ik hier op deze site wat vaker rond en zodoende kom ik uit op jouw vraag.

    Het antwoord wat ik geef moet jij eigenlijk met een korreltje zout nemen want ik ben natuurlijk geen arts! En het komt in twee gedeeltes.

    1 - Als roker zeg ik: Gelijk wanneer jij de mogenlijkheid hebt! Jij bent roker en de gevolgen moet jij dan ook voor lief nemen. Persoonlijk heb ik nooit echt een pauze gehouden nadat ik ergens aan geholpen ben. Zelfs na een heftige behandeling van de kaak-chirurg stak ik met de watten nog in de mond mijn eerste peuk weer op! Nooit heb ik er enige complicaties van ondervonden en nimmer heb ik, lichamelijk, echt spijt gehad van die eerste peuk! De tweede was vaak nog lekkerder dan de eerste, maargoed ik ben dan ook echt een die-hard roker en kom daar waarschijnlijk ook nooit meer vanaf....

    2 - Ik rook vanaf ongeveer mijn 11e en ben nu bijna 40 jaar. De enigste keer dat ik tussendoor 2 weken niet gerookt heb was rond mijn 14e. Ik had toen met carnaval een onwijze keelonsteking opgelopen en in combinatie met de koorts en pijn heb ik twee weken lang ziek op bed gelegen en geen seconde heb ik toen gedacht aan die peuk. (Ik was gewoon te ziek om uit mijn ogen te kijken! Laat staan dat ik trek had in een sigaret.)

    Maar nu komt het: In mijn eerste gedeelte heb ik verteld dat ik lichamelijk geen seconde spijt heb gehad van die eerste sigaret, maar geestelijk ondertussen wel 1000 keer. Want stel dat ik toen niet die eerste weer had genomen dan was ik nu ruim 24 jaar van het roken afgeweest. Ik was voor mijn gevoel op mijn 12e al echt verslaafd aan het roken maar geloof het of niet, dit wordt met de jaren erger! Op mijn 14e rookte ik nog maar 3 jaar en dan nog niet eens echt zoals ik nu kan doen. Met het verloop van de jaren wordt het dan ook steeds meer een onderdeel van het leven. Met alles maak je mee dat jij een mogenlijkheid gaat zoeken om toch even ergens tussen uit te kunnen knijpen voor een peuk. Met het verstrekken van de jaren wordt dat dus een vast onderdeel van het leven en na 27 jaar roken is het dus voor mensen zoals mij echt normaal geworden om met een verslaving te leven. Waar ik vaak aan terug denk is mijn vader, hij vertelde mij dat ik na twee weken niet gerookt te hebben nu op mijn 14 jaar een hele grote kans had om definitief te kunnen stoppen met roken en dat dat makkelijker zou worden met de tijd die ik het vol zou houden. Ik lachte erom en de verslaafde in mij zorgde ervoor dat ik die eerst peuk toch weer probeerde, hij was nog geen eens echt lekker maar die tweede!!!!

    Wat ik eigenlijk wil zeggen: Stop er helemaal mee! Nu zal dat ook voor jou niet makkelijk zijn, maar net zoals mijn vader toen zei: Het wordt elk jaar dat je rookt en ouder wordt een factor 10 moeilijker om te kunnen, en zelf willen stoppen met roken. Het gaat niet alleen om het geld, natuurlijk kost het klauwen met geld, het vooral om vrijheid om het niet van jezelf te moeten doen! Roken drukt misschien nu al een flinke stempel op jouw gemoedsrust, maar dit wordt nog zoveel erger! Stel dat jij het nu kan volhouden om niet te roken dan wordt dit met het jaar makkelijker en wanneer jij straks een jaar verder bent dan heb jij alweer zoveel meegemaakt dat jij er waarschijnlijk niet meer aan denkt om ooit nog eens een peuk op te steken.

    Maargoed wie ben ik, ik rook ondertussen makkelijk 2 pakjes a 20 stuks per dag. En wie ben ik dan om jou iets bij te brengen, had ik toen zelf maar naar mijn Pa geluisterd...

    Veel beterschap, veel geluk en wijsheid in het verdere leven gewenst van een verstokte roker!

    Reageer
    #3

    Als je toch besluit om terug te gaan roken, zou ik niet eens stoppen toch? LOL Je gaat het terug even erg maken. Als je bv 1 maand moet stoppen van de dokter waarom niet ineens volledig?

    Reageer
    #4

    Hier heb ik veel aan, dat zeg ik eerlijk. Alleen mijn probleem is , m'n vader en al m'n vrienden, en m'n vriend roken en daar ben ik natuurlijk elke dag mee. Dus het is dan heel erg aanstekelijk en dat word dan n soort gewoonte omdat ik ook al n hele tijd rook.
    Dus als ik mezelf zou over halen te stoppen zou t echt heel moeilijk worden want alle mensen om me heen roken, zegmaar..
    Thanks!!!!

    Reageer
    #5

    Het is niet zo makkelijk als het lijkt. Ik ben vreselijk down geworden nadat m'n amandelen zijn verwijderd omdat t thuis etc niet zo lekker liep en ik kon niet praten, en normaal kan ik geen seconde stil zijn. Kon niet eten slapen.. M'n favoriete dingen zegmaar. En dus ik zat heel erg in m'n eentje, toen las & hoorde ik dat als ik nu zou roken dat het omdat het een open wond is vieze bacterie zou kunnen worden en dus gaan ontsteken en vreselijk branden... Dat is ook wel de enige reden. Want dan zou ik weer pijn aan me keel krijgen en vieze antibiotica etc moeten slikken en dat zou echt n hel worden. Maar nu kan k dus niet wachten m'n peuk op te steken, eten en drinken en praten bijna helemaal pijnloos. Alleen t eten, ligt er aan wat kan nog wel s pijn doen.

    Reageer
    #6

    Lees nu pas deze vraag/antwoord rubriek. Nu kan je overstappen op de e smoker, weet al van veel collega's die daardoor minder zijn gaan roken met de bedoeling uiteindelijk makkelijker te kunnen stoppen, dan "rook"je toch mee en je krijgt nicotine binnen maar niet de rest van de narigheid.succes!

    Reageer
    #7

    Super verhaal en wat een motivatie om te stoppen met roken!

    Bedankt

    Reageer
    #8

    hallo robyn, 

    Jij bent nu al 19 volgens mij. Maar bedankt dat je dit aan het licht hebt gebracht destijds.

    Zelf ben ik een fanatiek roker. Het is nu 2 weken geleden dat ik mijn amandelen heb laten verwijderen. De eerst week kon ik niet eten en praten. Na die week wel. Maar nu, 2 weken na de operatie, wil echt heel graag weer roken. Dus gisteravond stak ik een peuk op.. mijn lichaam reageerde daarop met overgeven. Dus ik denk dat het, zolang er nog een wond zit, niet het beste idee is.

    Het zal per persoon verschillen denk ik. Ik denk dat je kan roken wanneer de wond het meest weg is en je lichaam het toelaat om te roken

     

    Mvg

    OpscheerNL

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik ben nu 20 overgens 20 jaar.

    Reageer
    #10

    Waaneer mag je roken ik heb mijn amandelen uit ge halt  pas 23 april 2018 en 30 april nabloeding gehad dus 2 keer oparaiet gehad maar ik kan weer eten en praaten dus waaneer kan je roken ???

    Reageer
    #11

    Ik ben nu 26 jaar oud

    Reageer
    #12

    dan zou je ook kunnen roken. Al maar alles wonden goed zijn geheeld

    Reageer
    #13

    Ik ben 20 en heb dinsdag me amandelen laten weghalen die zelfde avond zat ik al aan de kip nuggets ik heb totaal geen last er van alleen sochtens beetje pijn het is nu donderdag zou ik al kunnen roken ??

    Reageer
    #14

    Dat zou ik maar niet doen. Roken als de wonden nog niet volledig hersteld zijn kan de genezing vertragen en geeft extra risico's op infecties

    Reageer
    #15

    hoi ik ben 15 jaar ben gister geopereerd aan mijn keelamandelen. 2 uur later heb ik nabloedingen gehad dus moest ik weer onder narcose en het laten dichtbranden zoals zij dat noemen. Ik ben een helaas stevige roker sinds mijn 10e en heb dus heel veel zin in een sigaret. Ik had mij zelf voorgenomen naar 1/2 weken weer te roken maar aangezien ik niet heel veel last van mijn keel heb en ik gewoon kan eten en drinken heb ik net een menthol sigaret opgestoken en dat ging prima. Dit betekend niet dat je mij na moet doen en ook kan gaan roken maar naar mijn mening kan je prima 2/3 sigaretjes roken als je niet veel pijn hebt. 

    Reageer
Reageer op: Hoe lang mag je niet roken na de operatie?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief